Overnachten in een kasteel in Noord-Frankrijk

Bijzonder overnachten in Noord-Frankrijk| Overnachten in een kasteel – ervaringen

Frankrijk is een groot land, en de meeste mensen trekken dan ook in de zomervakantie naar het zuiden voor een paar weken. Ook wij komen er heel graag. Zo hebben wij al meermaals langere reizen naar Frankrijk gemaakt, onder meer naar de Loire-streek, Normandië & Bretagne, Ardêche, Camargue, Provence en ga zo maar voort. In de Elzas spendeerden we al tweemaal een midweek. De laatste jaren gaan we ook regelmatig op weekend naar Noord-Frankrijk. Jawel, ook boven Parijs is veel te zien, en ook hier kan je telkens een andere streek uitkiezen.

Het helpt ons natuurlijk enorm dat Noord-Frankrijk niet zo ver is. Daarnaast kan je er leuke overnachtingsadresjes kan vinden. Juist omdat je maar een weekendje hebt, is een bijzondere accommodatie, lekker eten, het ‘gevoel dat niks moet en alles kan’ en tijd om te relaxen, belangrijk om je batterijen op te laden voor de komende werkweek. Tijdens ons laatste weekendje weg hadden wij het geluk in een prachtige accommodatie te kunnen overnachten en ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie!

De locatie

Hier een kaartje met de juiste locatie

Château d’en Haut ligt in Jenlain. Dit is een klein dorpje dat op een kleine 14 km van Valenciennes ligt. Valenciennes zal je zeggen? Dit is een grote industriestad in het zogenaamde département du Nord (Nord-Pas de Calais) met maar liefst 300.000 inwoners. Vroeger hoorde deze streek bij Vlaanderen, vanaf 1678 kwam ze onder Frankrijk. Dat betekent dat je er tot op de dag van vandaag dus ook Vlaamse kost met grappige oud-Vlaamse namen als ‘potjevleesch’ kan eten 🙂

Département Nord is niet toeristisch. Toch is het leuk om hier een weekendje te verblijven, omdat er zeker wel genoeg te doen en te zien is om je weekendje te vullen (en meer ook). Bovendien kan je van hieruit ook de provincie Henegouwen in België verkennen. Voor ons ligt dit kasteel op 2 uurtjes rijden van onze woning. Wij wonen in het uiterste noorden van België, op de grens met Nederland. Afhankelijk van je woonplaats rijd je net iets minder, of net iets langer. Als je langer dan 3 uren moet rijden, combineer een overnachting in dit kasteel dan met de vallei en de baai van de Somme.

Een beetje geschiedenis over het kasteel

De buitenkant en de grote zaal van het kasteel

Het kasteel ligt pal in het dorpje Jenlain, in een mooi park, met een immense oprijlaan. Voor het overgrote deel dateert dit kasteel uit de 2de helft van de 18de eeuw. Het behoorde toe aan de graven van de familie d’Espiennes en Razoir de Croix. Deze kwamen oorspronkelijk uit Henegouwen, maar ze hadden nog andere landgoederen, verspreid over Henegouwen en het noorden van Frankrijk.

Op de plek waar het kasteel nu staat, stond daarvoor een grote herenhoeve en het dorp Jenlain is min of meer rond deze herenhoeve ontstaan. Door de introductie van nieuwe bouwstijlen en doordat het in de mode was dat rijke heren ook paleisjes op het platteland bouwden, moest de herenhoeve plaats ruimen voor een kasteel. Ze moesten immers iedereen laten zien dat het goed met hen ging en dat zij vermogend waren. Zo gezegd, zo gedaan en in de jaren 1770 werden de meeste gebouwen opgetrokken. De schuur is nog ouder, je kan hier het jaartal 1701 terugvinden.

Het kasteel is uitgeroepen tot patrimoine de France. Dat betekent dat het een beschermd monument is. De linkerzijde van het kasteel, de ingang met de immense duiventil, en de oude houten trap mogen qua uitzicht niet veranderen en moeten in dezelfde staat blijven.

Het charme-hotel

Dit kasteel wordt gerund door Claire, een hele lieve vrouw, die het kasteel in 2020 kocht.  Claire heeft niet de bedoeling om hier een luxe-hotel met allerlei wellness-faciliteiten van te maken, zoals je soms ziet bij kasteelhotels. Juist omdat het kasteel voor het grootste deel een beschermd monument is, kan er heel veel niet veranderd worden. Maar dat is ook niet de bedoeling: de gastvrouw heeft hier een charme-hotel van gemaakt. Dat betekent geen overdadige luxe, wel een inrichting die bijzonder authentiek is, en die zo dicht mogelijk bij het origineel is gebleven.

Daarnaast zijn er ook verschillende zalen in het kasteel: je kan er dus zowel familiefeesten, bruiloften als bedrijfsfeestjes organiseren. De locatie is schitterend en de kasteelvrouwe werkt ook samen met traiteurs, om het gasten zo gemakkelijk mogelijk te maken.

De overnachting & de kamers

De verschillende kamers en de gemeenschappelijke ruimte

Het ontvangst is hartelijk en eigenlijk wordt alles voor je met liefde gedaan. Wij kwamen pas rond 18.30 aan en we vroegen of er een leuk restaurant in de buurt was. Meteen gaf men ons enkele opties en uiteindelijk werd onze gekozen optie opgebeld en geboekt voor die avond. Om 19.30 zaten we dus al gezellig te tafelen en beter nog, we konden er lekker te voet naartoe 🙂

Er zijn verschillende kamers beschikbaar die allemaal een eigen inrichting hebben. Zo is elke kamer in een themakleur ingericht en draagt de naam van een schilder of beeldhouwer uit Valenciennes. Op de dag van vandaag zijn er 5 kamers beschikbaar, waarvan 2 suites, eentje voor drie personen en eentje voor vier personen. Alle badkamers zijn gemoderniseerd en aangepast aan de 21ste eeuw.

Wij logeerden in suite Watteau, een vierpersoonssuite, waarbij de kinderen een aparte kamer hebben, naast de ‘grote’ slaapkamer. Wel zo handig als de kids wat groter worden en je elk je privacy een beetje wil. De bedden liggen fijn en de kamers zijn heel erg ruim! Voor onze kamer lag nog een gemeenschappelijke ruimte, met spelletjes en de mogelijkheid tot koffie/thee zetten. Bovendien stond er een eigen koelkastje, dat ook gevuld was. Wat je nam, moest je gewoon vermelden bij het uitchecken.

De kamerprijzen variëren tussen de €95,- (2 personen) en €155,- (vier personen) per nacht. Het ontbijt is hierbij inbegrepen en krijg je ’s morgens opgediend in de eetkamer. De gastvrouw komt je persoonlijk vragen wat je wenst te drinken. Dit vonden wij een heel erg persoonlijke en prettige benadering!

Wij vonden het leuk, dat zie je wel!

Wat kun je doen in de omgeving?

Je kunt hier prima twee nachtjes verblijven en de omgeving ontdekken. Met drie nachtjes zou je ook een uitstapje verder weg kunnen maken. Hieronder heb ik een aantal tips gegeven. Zowel dichtbij als binnen een uurtje afstand zijn er bezienswaardigheden voor ieders smaak.

Leuke dingen om te doen in de directe omgeving (binnen 15 km van het kasteel):

Le Quesnoy
Le Quesnoy, prachtig wandelen langs en op de oude verdedigingswerken.
  • Het stadje Le Quesnoy verkennen, met de immense verdedigingswerken rond de stad.
  • Het centrum van Valenciennes bekijken. Alhoewel dit een echte industriestad is en de buitenwijken niet echt uitnodigend zijn, zijn er nog wel mooie gebouwen te vinden in het centrum.
  • Wandelen in het fôret de Mormal, het grootste bos in het noorden van Frankrijk, met hertenpopulatie.

Leuke dingen wat verder weg (maximaal een uurtje rijden):

Somme slagvelden
De slagvelden van de Somme
  • Bezoek de mooiste dierentuin van de BENELUX (en daarbuiten): Paira Daiza.
  • Check de bezienswaardigheden van het mooie Doornik/Tournai.
  • Breng een bezoekje aan de vallei van de Somme en geniet van de mooie landschappen, maar vergeet ook de vele oorlogsmonumenten niet.

Wij hebben genoten van ons verblijf in dit kasteel. Mede dankzij de gastvrijheid van Claire. Waarvoor heel veel dank! Neem ook een kijkje op haar website. Ga jij binnenkort ook op weekend overnachten op deze heerlijke plek?

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *