Bikepacken door Nederland | Tips en onze ervaringen

Fietsvakantie door Nederland: tips en ervaring

Bikepacken is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het is de perfecte manier van slow travel en om de omgeving en het moment echt goed in je op te nemen. Daarnaast is het natuurlijk een duurzame manier van reizen, wat zeker niet onbelangrijk is. De periode waar we nu in leven (2021) en de restrictie van het niet naar het buitenland kunnen reizen, biedt de mogelijkheid om ons eigen land te herontdekken. Elk nadeel heeft z’n voordeel zullen we maar zeggen. In deze blog geven wij handige tips over bikepacken en delen we onze ervaringen.

Voorbereiding

Bikepacken is er in vele soorten en maten. De die-hard bikepackers hebben een stoere sportieve fiets (mountainbike of gravel bike) en vervoeren naast kleding en eten ook een tentje en alles wat nodig is om te kunnen overnachten in de natuur. De wat meer gematigde bikepackers die van iets meer comfort houden, gaan met een goede (eventueel zelfs elektrische) stadsfiets met “normale” fietstassen en overnachten in vaste accommodaties waardoor zij geen tent en toebehoren hoeven mee te nemen. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen en iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeuren. De eerste stap van de voorbereiding is dus besluiten welk type bikepacker je bent.

Fietsen door het Hollandse landschap
Fietsen door het Hollandse landschap

De volgende stap in de voorbereiding is het zorgen voor de juiste materialen qua fiets, kleding, tassen etc. Zoals eerder gezegd kan je bikepacken met een racefiets, een stadsfiets en alles daar tussen in. Belangrijk is wel dat je materiaal in orde is. Zorg er dus voor dat je fiets schoon is, je ketting gesmeerd, je banden opgepompt en dat het schakelen soepel gaat. De kleding die je meeneemt kan het beste van licht materiaal zijn omdat je het allemaal zelf mee moet sjouwen op de fiets. En neem niet teveel mee! Als je voor een langere periode gaat bikepacken, kun je beter kijken of je onderweg een keer kunt wassen dan een setje extra kleding meenemen. Als je wilt gaat bikepacken met een racefiets, gravelbike of mountainbike, zijn er speciale tassen die je kunt bevestigen aan je frame, achter je zadel, op je stuur of aan je voor- en achtervork. Belangrijk is dat je tassen niet teveel uitsteken en niet teveel kunnen slingeren tijdens het fietsen.

Tassen voor bikepacken
De zadeltas kan je strak vastmaken aan je zadel en zadelpen waardoor deze niet veel slingert tijdens het fietsen

Route

De volgende stap is het maken van een route. Hoe lang / ver wil en kan je fietsen en in welke omgeving lijkt het je leuk om te fietsen. Ondanks dat Nederland een klein land is, kent het veel verschillende landschappen. Zo kun je bijvoorbeeld langs het strand door de duinen fietsen, door de Limburgse heuvels, de bossen bij de Veluwe en de polders in Friesland, Groningen of Noord-Holland. Je kunt route’s maken met de ANWB knooppunten of site’s zoals Routeyou en Fietsersbond. Je kunt uiteraard ook kiezen voor de nog avontuurlijkere optie en tijdens het fietsen bepalen waar je heen wilt fietsen. Probeer tijdens je bikepack trip af en toe van de gebaande paden af te gaan om zo op rustigere en vaak mooiere plekken te kunnen fietsen. Met een mountainbike of gravelbike is het ook goed te doen om over onverharde paden te fietsen.

Hou er rekening mee dat je de extra kilo’s aan spullen die meeneemt op de fiets vooral gaat merken als je omhoog fietst.

Fietsen door de Veluwe, Nederland
Met een goede fiets kun je buiten de gebaande paden en over onverharde fietspaden fietsen

Overnachten

Zoals eerder genoemd kun je ervoor kiezen om in een tent te overnachten die je zelf meeneemt tijdens het bikepacken. Deze tent kun je dan pitchen op een camping of in een door een particulier beschikbaar gesteld grasveld of weiland. Check in het laatste geval altijd of het is toegestaan om daar te overnachten. Wildkamperen is in Nederland in principe verboden. Wel kun je ‘paalkamperen‘. Door Nederland staan er door Staatsbosbeheer meerdere palen waar omheen je gratis mag kamperen.

Als je niet in een tent wilt slapen, kun je in vaste accommodaties overnachten. Hierbij kun je uiteraard kiezen voor Booking of Airbnb, maar minder bekend is Natuurhuisje en Vrienden op de fiets. Bij deze laatste optie overnacht je voor €22,50 per persoon (vaste prijs excl. toeristenbelasting) bij gastvrije particulieren die een kamer, tuinhuis oid beschikbaar hebben. Je overnachting is inclusief ontbijt.

Zorg in alle gevallen dat je geen troep achterlaat tijdens je bikepack trip en je overnachtingen

Tips voor overnachten in Sneek, Friesland
In deze leuke pipowagen hebben we overnacht in Sneek, Friesland. Foto: Booking.com

Onze ervaringen

In de meivakantie van 2021 hebben wij onze eerste bikepack trip gedaan. Onze trip was 4 dagen waarin we van Dordrecht naar Sneek zijn gefietst. Wij fietsten met onze racefietsen en hadden zadeltassen en een stuurtas om onze kleding mee te nemen. We overnachtten in bed & breakfasts en bij familie, dus we hoefden geen tent en andere spullen voor een overnachting mee te nemen. De tassen hadden wij gekocht bij Futurumshop. We konden de tassen stevig bevestigen aan de fiets zodat je tijdens het fietsen zo min mogelijk ‘last’ hebt van deze tassen. Ook waren de tassen waterdicht, al hebben we dat, gelukkig, niet hoeven testen.

Wij genoten erg van het fietsen in een andere omgeving dan rondom ons eigen huis. Tijdens de bikepack trip zie je het landschap veranderen en leer je de specifieke eigenschappen van die landschappen herkennen. Het gaf ons een nieuwe kijk op ons eigen land welke we soms minder goed kennen dan landen duizenden kilometers hier vandaan. We zijn dus zeker van plan om nogmaals te gaan bikepacken, dan wel in Nederland of omliggende landen.

Tip! Neem voldoende eten en drinken mee tijdens je bikepack trip. Met een dag fietsten verbrandt je ontzettend veel calorieën, die je weer moet aanvullen om geen hongerklop te krijgen en volledig in te storten.

TIP #2! Check de weersverwachting. 23 graden met een zonnetje en alleen wind mee is misschien een utopie, maar 6 graden, regen en windkracht 7 tegen is het andere uiterste.

Fietsen door Nederland
Wij genoten van het fietsen in een andere omgeving en het herontdekken van ons eigen Nederland

Wij zijn erg benieuwd of bikepacken iets voor jou is en/of je ervaringen!

Have fun en reis je vrij,
Carien

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Reisbloggers

Carien en Joost

Reizen is voor ons geluk! Dit ontdekten wij tijdens onze eerste reis naar Vietnam. Heerlijk eten, vriendelijke mensen, prachtige dieren en rust in de natuur maken ons ontzettend blij en dankbaar. Wanneer wij thuis zijn, zoeken wij altijd naar nieuwe bestemmingen en fijne plekjes. Wij helpen jou graag op weg!

Meer over Carien en Joost

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Reacties niet mogelijk