Snorkelen met schildpadden | De beste snorkelstranden op Bonaire

Bonaire snorkelen met schildpadden: de beste stranden

Bonaire staat bekend om haar prachtige onderwaterwereld en wordt daarom ook wel ‘’Divers Paradise’’ genoemd. Bonaire is een prachtige duikbestemming maar ook absoluut een van de beste snorkel bestemmingen. Er zijn meerdere plekken waar koraalrif en kleurrijke tropische vissen te zien zijn. Daarnaast is het goed mogelijk dat je tijdens het snorkelen schildpadden ziet! Ik geef je graag mijn tips voor de beste stranden om te snorkelen met schildpadden.

snorkelen Bonaire
snorkelstranden Bonaire

Bij de receptie van het hotel of de duikschool kun je een kaart van het eiland vragen met de locatie van diverse snorkelspots. Er zijn een aantal bijzondere snorkels locaties die je tegen kunt komen tijdens een rondje over het eiland. Huur een auto en rij zelf naar de beste spots. Deze snorkelstranden worden aangeduid met gele rotsen langs de kant van de weg. Hier ligt een grote gele steen met de naam van het snorkelstrand erop, zodat je precies weet waar je moet zijn. Op deze plekken is het zeer de moeite waard om het water in te gaan en deze spots kun je zelfs bezoeken zonder gids of tour. Wil je het water in op Bonaire dan ben je verplicht een Stinapa Nature Tag te kopen, zonder deze tag mag je niet duiken of snorkelen. Je kunt de tag online kopen via de Stinapa pagina of bij iedere duikschool en de receptie van je hotel. Deze fee is er omdat het hele gebied tot het beschermde Bonaire Nationaal Park behoort. Wil je duiken dan kost de tag €40 en om te snorkelen €25.

Snorkelen schildpadden bonaire tips
Kaartje beste snorkelspots om te zwemmen met schildpadden

De beste stranden om te snorkelen met schildpadden

Wereldwijd komen er zeven verschillende zeeschildpadden soorten voor, van die zeven soorten leven er ook vijf in de wateren van Bonaire en Klein Bonaire. De kans dat jij tijdens het snorkelen deze prachtige dieren tegen komt is dus heel groot. Zeeschildpadden zijn beschermde dieren, dus blijf op gepaste afstand en geniet van de schoonheid van de prachtige dieren in hun natuurlijke habitat. Met geluk kom je een adelaars rog of zeepaardje tegen in het water. Hierbij mijn tips voor de beste stranden om te snorkelen met schildpadden.

1. 1000 Steps

mooiste stranden Bonaire

1000 Steps is een snorkelspot gelegen aan de Westkust van het eiland. Het strand is bereikbaar door een lange kalkstenen trap die gevoelsmatig 1000 treden heeft (het zijn er minder). De baai is prachtig en wordt omringd door kliffen van kalksteen, helderblauw water en een fantastisch rif. Het rif is maar 6 meter diep, dat maakt het snorkelen hier zo mooi. Schildpadden zwemmen hier graag rond, de kans is dus vrij groot dat je ze hier tegen komt tijdens het snorkelen in het heldere water. De beste tijden om hier te gaan snorkelen zijn s’ morgens voor 11:00 uur en s’ middags na 15:00 uur. Dit in verband met de golfslag in de zee en onrustig water.

2. De Zoutpier

duiken schildpadden Bonaire
Schildpad bij de Zoutpier

Geen tropisch palmen strand maar wel een bijzondere en goede snorkelspot bij de Zoutpier van Bonaire. Op deze locatie wordt zout gewonnen en worden de schepen beladen voor de handel. Het wit van het zout, de heldere zee en de roze zoutvlaktes, dit is een bijzondere duik en snorkel locatie. Je ziet hier grote scholen vis en onder het platform van de pier schuilen Tarpons en Barracuda’s. Je loopt eenvoudig het water in. Omdat het zo helder is zul je zeker tropische vissen tegen komen, ook zwemmen hier schildpadden. Zelf heb ik hier gesnorkeld en binnen no time kwam ik de eerste schildpad tegen. Een absolute must-go in je vakantieplanning. Je kunt je huurauto direct aan het strand parkeren. Neem wel water en zonnebrand mee, schaduwplekken zul je niet vinden op deze locatie.
Let op: Je mag alleen het water in als er geen boot aan de Zoutpier ligt aangemeerd.

Waar verblijven op Bonaire? Wij hebben een aantal mooie hotels & resort voor je op een rijtje gezet. Lees hier waar je het beste kunt verblijven.

3. Eighteen palms- Plaza Resort Bonaire

hotel tips Bonaire
Palmbomen Plaza Resort Bonaire
bornaire snorkelen schildpadden
Snorkelstrand ”18palmtrees”

Deze snorkelspot is genoemd naar de 18 palmbomen op het strand en is gelegen op het resort van Plaza Bonaire. Het is een van mijn favoriete spots omdat je als hotel gast binnen een paar meter in het kraakheldere water ligt, ook als je niet in het hotel verblijft kun je voor een paar dollar hier heerlijk een dag doorbrengen. Het resort heeft een privé strand, met een leuke beach bar, beach tennis veld en je kunt heerlijke in de schaduw van de palmbomen relaxen. Naast snorkelen is dit ook een populaire duikspot, waar o.a. nachtduiken worden georganiseerd. Op het terrein is een duikschool waar je een snorkelsetje kunt huren en een dive-tag kun aanschaffen. Rondom de pier vanaf het strandje en naast het restaurant kun je scholen met prachtige vissen zien. Trompet vissen, papagaai vissen maar ook octopussen. Zelfs roggen en schildpadden worden hier soms gezien. Ik ben ze allemaal al tegen gekomen op deze snorkelplek. Ook kun je vanaf het restaurant de vissen bewonderen en met geluk duikt er een schildpad op. Het moment dat er tijdens het ontbijt een schildpad voorbij zwom vergeet ik niet snel. Kortom wil je verblijven in een fijn resort waar je direct vanuit het kamer het water inloopt, dan kan ik het Plaza Resort Bonaire absoluut aanbevelen.

4. Pink Beach

Pink Beach is een prachtige plek en heeft zijn naam te danken aan de kleur die het oorspronkelijk had door de aangespoelde kapotte roze schelpen en de kleine afgebroken rode koralen, vermalen tot roze zand door de constante golfslag uit zee. Helaas is dit roze zand na een hevige storm zo goed als verdwenen, maar toch is dit een mooie snorkelspot. Er zijn geen faciliteiten aanwezig dus neem zelf je snorkelset en wat te drinken mee. Het water is relatief rustig dus je kunt makkelijk het water in. Direct op het lagere gedeelte zie je al prachtig koraal, hoe dieper je zwemt, hoe mooier het wordt. Naast koraal en gekleurde tropische vissen worden hier ook schildpadden en af en toe Adelaars roggen gezien. Een waanzinnig mooi spektakel. Bezoek deze snorkelspot zeker tijdens je ‘‘rondje zuid’‘ over het eiland.

5. Mangrove

De Westkunt van Bonaire bestaat uit strand van zand of koraalresten, maar aan de oostkust bevindt zich een enorme, ondiepe baai, afgeschermd door koraalrif. Er groeit veel zeegras op deze plek, daarom komen hier relatief veel schildpadden voor omdat ze dit graag eten. De baai is omgeven door mangrove, een bos van bijzondere bomen met wortelen onder water. In dit heldere water kun je prachtige flora en fauna spotten. Tijdens de tour word je door een gids meegenomen door het gebied, krijg je uitleg over de onderwaterwereld en word je meegenomen naar bijzonder plekken. De mangrove kun je alleen betreden o.l.v van een gids. Er worden vanuit het Mangrove Centre diverse tours aangeboden, waaronder kajakken en snorkelen. Een mooie en leerzame ervaring in een bijzonder stukje puur natuur.

Schildpadden opvang Sea Turtle Conservation Bonaire

schildpadden
natuur Bonaire
Sea Turtle Conservation Bonaire

Bonaire is een eiland met bijzondere ongerepte natuur, om dit prachtige eiland en de onderwaterwereld te beschermen zijn er diverse organisatie opgericht die zich hierom bekommeren. De STCB is een organisatie op Bonaire die zich het lot van de zeeschildpadden aantrekt. Zij probeert de zeeschildpadden populatie op Bonaire te beschermen en in kaart te brengen. Hiervoor worden er regelmatig dieren gevangen, gewogen, gemeten en voorzien van een zender waardoor ze via satellieten te volgen zijn. Daarnaast geven de medewerkers voorlichting en beschermen de nesten op de stranden en proberen het voorbestaan van de dieren te waarborgen. Wil je zelf ook een steentje bijdragen, dit kan door als vrijwilliger aan de slag te gaan of een donatie te doen. Neem een kijken op de website voor speciale events die georganiseerd worden ten goede van de schildpadden.

Ook leuk om te lezen:

Heb jij nog snorkeltips of mooie duikspots ontdekt in Bonaire? Of heb je vragen? Stel ze hieronder.

Have fun en reis je vrij ,
Selma

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Selma blogger

Selma Hoving

Al ruim 8 jaar vlieg ik als stewardess de wereld rond. Nog steeds ontdek ik nieuwe plekken en word ik erg happy van het ontmoeten van nieuwe mensen. Reizen is mijn passie, geeft me veel energie en mooie bestemmingen deel ik graag met anderen. Ik neem je mee naar leuke reisbestemmingen, toffe hotspots en ik geef je handige reistips.

Meer over Selma Hoving

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *