Budget en kosten voor een rondreis door Oeganda

Wat kost een rondreis door Oeganda? Budget en kosten

Je wilt een rondreis door Oeganda plannen, maar welk budget heb je daarvoor nodig? Uiteraard is dat heel erg afhankelijk van het type reiziger dat je bent, maar in deze blog vertellen wij je wat onze kosten waren voor onze roadtrip door Oeganda, opgedeeld in 4 categorieën. Een andere variabele factor is de EUR/USD en EUR/UGX wisselkoers. Veel prijzen in Oeganda worden berekend in USD. Toen wij in Oeganda waren stonden de Euro en de Amerikaanse Dollar nagenoeg gelijk aan elkaar. De voorgaande jaren was 1 Euro ongeveer 1,15 USD. Dit maakt het voor een Europese reiziger goedkoper om te reizen in Oeganda.

Vliegticket

Wij zijn in juli 2022 naar Oeganda gegaan, maar de vliegtickets hadden we al in november 2019 gekocht omdat we eigenlijk van plan waren om in juli 2020 naar Oeganda te gaan. Door Covid was onze reis echter 2 jaar uitgesteld. Wij vlogen voor €550 per persoon met Emirates van Amsterdam naar Entebbe met een overstap in Dubai. De prijzen voor vliegtickets zijn echter sterk gestegen sinds dat wij onze tickets hadden gekocht. Vergelijkbare tickets voor de zomer van 2023 kosten op het moment van schrijven (november 2022) ongeveer €800 à €900 per persoon.

Je moet vooraf en online een toeristenvisum aanvragen voor $50 p.p.

Huurauto

huurauto oeganda

In Oeganda kun je geen auto huren via een online vergelijker zoals Rentalcars of Sunnycars.nl. Voor onze rondreis hadden wij een 4×4 jeep gehuurd met daktent. Deze auto hadden wij gehuurd bij Roadtrip Africa. Je kunt hier kiezen uit 5 auto’s variërend in prijs van €49 per dag tot €119 per dag (alles hoogseizoen en bij een huurtermijn van ten minste 10 dagen). Wij hadden de Toyota Landcruiser Box voor 19 dagen gehuurd voor €99 per dag. Wij raden deze auto zeker aan, hij heeft genoeg ruimte en staat hoog op z’n wielen, waardoor je makkelijker over de hobbelige wegen rijdt en beter zicht heb bij het spotten van wildlife in de Nationale Parken. De auto heeft echter geen Airconditioning. Houd je van meer comfort en wil je graag wel Airco, dan kun je de Toyota Hilux Double Cab huren (€119 per dag in het hoogseizoen). Deze auto is ook groter, waardoor je hier met 4 personen in kunt rondrijden.

Lees hier meer over onze ervaring: selfdrive in Oeganda!

De daktent erbij huren kost €20 per dag en de elektrische koelbox €5 per dag. Je kunt ook kiezen op een gewone ‘grond’ tent te huren, deze kost €5 per dag. Wij reden alles zelf en hadden dus geen chauffeur. Rijden in Oeganda is wel behoorlijk intensief, dus wij zouden een volgende keer zeker een chauffeur overwegen.  Dit kost €35 per dag, inclusief overnachtingen voor de chauffeur (de meeste accommodaties hebben speciale ruimte waar chauffeurs kunnen overnachten). Tot slot kostte het brengen en ophalen van de auto op locatie (ViaVia Entebbe) €30 per keer (totaal €60). Hiermee kwamen de totale kosten voor het huren van de auto op €2.226.

Benzine en reparatie

uganda 4x4 auto huren
ervaring 4wd rijden oeganda

De auto rijdt op diesel. In totaal hebben wij bijna 2.500 kilometer gereden in Oeganda. De auto rijdt ongeveer 1 op 9 (niet heel zuinig) en de dieselprijs was omgerekend €1.65 toen wij in Oeganda waren. Daarmee kwamen onze kosten voor de diesel op ongeveer €420. Daarnaast hebben wij drie keer een lekke band gehad die is gerepareerd door vriendelijke Oegandese mannen en moest de lucht in de banden een paar keer worden bijgevuld. Dit alles kostte ons nog ongeveer €30.

Accommodatie kosten

wat kost rondreizen oeganda

Doordat wij een auto met daktent hadden gehuurd konden we veel nachten kamperen, wat aanzienlijk goedkoper is dan in een hotel of lodge. Van de totaal 20 nachten hebben wij er 11 in de daktent geslapen (en 1x in een gehuurde ‘grond’ tent, Queen Elizabeth NP). Bij veel overnachtingen (zowel in de daktent als niet in de daktent) zijn inclusief ontbijt of zelfs inclusief 3 maaltijden (full-board). Hierdoor lopen de kosten voor accommodaties en eten & drinken een beetje door elkaar heen. Zie hieronder een overzicht van de accommodaties wij verbleven en de kosten hiervan (o.b.v. 2 personen).

LocatieAccommodatie# nachtenKamperen?Maaltijden?Kosten (€)
EntebbeViaVia Entebbe1NeeNee€71
JinjaNile River Camp3JaHalf-Board€65
SipiSipi Valley Resort2NeeOntbijt€98
Mama WashindiMama Washindi1NeeFull-Board€70
Bush Camping Murchison Falls NP 1JaNee€80
Murchison Falls NPMurchison River Lodge1JaFull-Board€100
Budongo ForestBudongo Eco Lodge1NeeFull-Board€115
Fort PortalDutchess2NeeNee€150
Queen Elizabeth NPEngiri Game Lodge1JaFull-Board€70
Lake BunyonyiBunyonyi Overland Resort2JaNee€48
Bwindi Impenetrable NPRushaga Gorilla Camp2JaFull-Board€200
Lake Mburo NPLeopard Rest Camp2JaFull-Board€140
EntebbeViaVia Entebbe1NeeNee€64
Totaal 2012 €1.271

Onze totale kosten voor overnachtingen (soms inclusief maaltijden) waren €1.271, gemiddeld dus €63,55 per nacht.

Activiteiten

Safari Murchison Falls National Park
Safari Murchison Falls National Park

Een andere kostenpost zijn de activiteiten die je onderneemt en de Nationale Parken die je bezoekt in Oeganda. De Nationale Parken worden door de Ugandan Wildlife Authority (UWA) in 3 categorieën verdeeld; A (o.a. Murchison Falls NP & Queen Elizabeth NP),  B (o.a. Mount Rwenzori & Mount Elgon) en C (o.a. Bugungu Reserve & Kigezi Reserve). De kosten voor entree tot de Nationale Parken worden berekend per 24 uur, let hier dus op bij je timing van een park in- en uitgaan, het is zonde als je 24,5 uur in een park bent en betaalt voor 48 uur. Entree voor een A-park kost $40 per persoon (volwassene), voor een B-park $35 per persoon en voor een C-park $10 per persoon. Daarnaast betaal je $10 voor je auto (ook per 24 uur). Op de website van de UWA vind je alle informatie over entreegelden voor de Nationale Parken in Oeganda.

Wij hebben het Murchison Falls National Park (3x 24 uur) en het Queen Elizabeth National park (1x 24 uur) bezocht. Dit kostte ons totaal €360.

Activiteit hiken Sipi Falls
Sipi Falls

Overige activiteiten die wij hebben gedaan zijn; Mountainbiken Jinja (€60), Source of the Nile (€16), Tubing op de Nijl (€51), Sipi Falls koffie tour (€34), Hiken Sipi Falls (€35), Murchison Falls, de watervallen (€21), Hiken (€62) + waterval Fort Portal (€43), Bootsafari Queen Elizabeth National Park (€71), Jeepsafari Queen Elizabeth National Park 2x (€81), Mountainbiken Lake Bunyonyi (€70), Wandelsafari Lake Mburo NP (€15) en Fietssafari Lake Mburo NP (€50). Totaal kostte al deze activiteiten ons €609.

Gorilla tracking
kosten gorilla trekking oeganda

Last but not least, hebben wij een Chimpansee tracking & Gorilla tracking gedaan. Omdat dit zulke specifieke activiteiten zijn, benoemen we ze graag apart. De Chimpansee tracking in Budongo Forest kostte €140 per persoon en de Gorilla tracking in het Bwindi Impenetrable Forest kostte €700 per persoon + €100 per persoon omdat wij de Gorilla tracking moesten verzetten (vanwege Covid).

Alles bij elkaar hebben wij dus €2.849 uitgegeven aan activiteiten in Oeganda.

Eten & drinken

De laatste categorie is eten & drinken. Zoals eerder gezegd hadden we veel overnachtingen inclusief ontbijt of zelfs inclusief 3 maaltijden. De kosten daarvan zijn al opgeteld bij de accommodaties. De kosten hier zijn dus de maaltijden die niet bij de accommodatie waren inbegrepen of kosten voor eten en drinken onderweg.

Aan het begin van onze roadtrip zijn we naar de supermarkt in Entebbe gegaan, tip! Hier hebben we veel eten & drinken ingeslagen voor onze reis. We hebben €105 uitgegeven in deze supermarkt.

Dan de kosten voor de maaltijden. Bij ViaVia Entebbe zaten de maaltijden niet inbegrepen, hier hebben we €94 uitgegeven aan eten & drinken (begin & einde reis opgeteld). Ook bij onze overnachtingen in Sipi (€38), Fort Portal (€40) & Lake Bunyonyi (€34) waren (niet alle) maaltijden niet inbegrepen. Aan overige kosten voor eten & drinken zoals snacks, lunchen onderweg e.d. waren wij nog +/- €150 kwijt.

Totale kosten voor eten & drinken (exclusief maaltijden inbegrepen bij accommodaties) waren bij ons €461.

Eten Oeganda

Overige kosten

Tot slot zijn er nog een aantal kostenposten die niet in een categorie vallen. Denk hierbij aan souvenirs, taxi’s (vliegveld  – Entebbe), Oegandese simkaart en vaccinaties. De Gele koorts vaccinatie is verplicht, dus die kosten heb je sowieso (behalve als je de vaccinaties al had). Ook slikten wij malariatabletten. De kosten voor de Gele koorts vaccinatie en de malariatabletten waren €200.

Totale kosten rondreis Oeganda

Onderstaand nog even samengevat welke kosten wij hadden voor onze rondreis door Oeganda:

 • Vliegtickets €1.100
 • Visum €95
 • Autohuur €2.226
 • Diesel en overig auto €450
 • Overnachtingen €1.271
 • Entree Nationale Parken €360
 • Overige activiteiten €609
 • Chimpansee tracking €280
 • Gorilla tracking €1.600
 • Eten & drinken €461
 • Vaccinaties & malariatabletten €200
 • Overig €100

Voor 3 weken Oeganda betaalden wij dus ongeveer €8.750. Een groot deel hiervan waren de Chimpansee tracking & de Gorilla tracking. Zonder deze 2 activiteiten hadden onze uitgaven rond de €6.700 gelegen. Zeker de Gorilla tracking is erg prijzig, maar ook een super gave ervaring (wij vonden het het geld waard). Waar je nog op kunt besparen is door geen huurauto te nemen, maar rond te reizen met het openbaar vervoer (Matatus) en Boda Boda. Oeganda is dus zeker geen goedkoop land om doorheen te reizen, zeker in vergelijking met Zuid-Oost Azië of Zuid-Amerika. Aan de andere kant zijn omliggende landen zoals Kenia & Tanzania nog een stuk duurder, zeker wat betreft entreeprijzen voor National Parken.

Heb je nog vragen? Laat hieronder een berichtje achter.

Have fun en reis je vrij ,
Carien

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Reisbloggers

Carien en Joost

Reizen is voor ons geluk! Dit ontdekten wij tijdens onze eerste reis naar Vietnam. Heerlijk eten, vriendelijke mensen, prachtige dieren en rust in de natuur maken ons ontzettend blij en dankbaar. Wanneer wij thuis zijn, zoeken wij altijd naar nieuwe bestemmingen en fijne plekjes. Wij helpen jou graag op weg!

Meer over Carien en Joost

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Goedemorgen carien en joost
  We zijn Moniek en ge uit Ulvenhout reizen graag zelfstandig oa en actief
  Zijn wel wat ouder ha ha 60 j 70 j
  4 geleden zelf door Ethiopie
  Getrokken vorig jaar van breda naar Berlin gefietst met tent samen mountainbiken gewoon trappen etc mogen we een keer bellen ? Thks have a nice day van ge & moniek

  ge smit

  Beantwoorden
 • Ha Carien en Joost,

  Je betaalt de entree van een park p.p. en daarnaast nog p.p. voor de gamedrive? Of is het bedrag van de gamedrive per auto? Ik zie in het pdf van Ugandawildlife 1 bedrag staan bij een 4WD, betaal je dat 1x voor het hele verblijf dat je de auto huurt? Daarnaast willen we voor ons hele verblijf een chauffeur bij de 4WD, betaal je dan ook de entree voor de chauffeur?
  Alvast bedankt!

  Kim

  Beantwoorden
  • Hi Kim,

   Ik antwoord even namens Joost en Carien. Je betaalt inderdaad entree + het voertuig (per 24u) en als je een activiteit boekt, bijvoorbeeld een game drive, dan betaal je hier ook apart voor. Voor de chauffeur betaal je als het goed is geen entree kosten als ze een annual pass hebben…

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *