Budget in New York: 12 tips voor een goedkope citytrip

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Budget en gratis attracties in New York City: 12 tips

Een stedentrip naar New York City is geweldig! Het is een super mooie, grote en overweldigende stad en het wordt niet voor niets ’the city that never sleeps’ genoemd. Er is enorm veel te zien en te doen. Helaas is het vaak ook een dure stedentrip. Zo zijn de tickets en hotels vaak al niet goedkoop, maar ook in de stad zelf kun je nog een hoop kwijt zijn aan bijvoorbeeld eten en bezienswaardigheden. Toch zijn er een aantal budget- en gratis mogelijkheden voor deze leuke stad. Ik heb ze op een rijtje gezet!

1. Neem de Staten Island Ferry

gratis uitzicht skyline new york ferry

Zoals gezegd zijn er echt wel wat gratis opties in New York City. Eén daarvan is de ferry naar het eilandje Staten Island. Deze ferry is eigenlijk bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld wonen op het eiland en werken in New York, maar ook als toerist is dit een leuke attractie. Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht over de stad! Tijdens het varen kom je bovendien vlak langs het Vrijheidsbeeld. Om het Vrijheidsbeeld te bezoeken, dien je normaal tickets te kopen voor een ferry. Deze brengt je dan naar het eilandje en daar heb je de mogelijkheid om ook het voetstuk waar het beeld op staat te bezoeken. Indien je dit niet nodig vind, is de Staten Island Ferry een goed alternatief om het beeld toch van dichterbij te bekijken! Ook is het uiteraard leuk om meteen een rondje te doen op Staten Island.

gratis ferry naar staten island nemen
Een soortgelijk uitzicht vanaf het Vrijheidsbeeld!

Je stapt op de ferry bij metrostation ‘South Ferry’. De boot vaart 24 uur per dag en zeer regelmatig, maar in de spits kan het erg druk zijn.

2. Bezoek het 9/11 Memorial

ground zero herdenking 9/11 memorial new york

Deze indrukwekkende plek is een grote herdenkingsplaats voor de terroristische aanslagen op 11 september 2001. Op de plek waar de ingestorte gebouwen stonden, zijn nu twee grote gaten te vinden met water en alle namen van de meer dan 3000 overledenen. Deze plek is gewoon gratis te bezoeken en maakt zeker indruk. Ook is nu het nieuwe gebouw ‘One World’ ofwel de Freedom Tower te bewonderen. Dit gebouw heeft ook een observatory op de 102e verdieping, maar deze is helaas niet gratis!

Het 9/11 memorial is gemakkelijk te bereiken met de metro door uit te stappen bij halte Cortland Street of World Trade Center.

world trade center bezoeken new york city gratis

Onder de memorial bevindt zich een museum. Op dinsdagen tussen 17:00 en 20:00 is dit museum gratis te bezoeken!

3. Bezoek het National Museum of the American Indian

gratis musea in new york city bezoeken tips

Een gratis museum in een prachtig gebouw over de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten. Het museum ligt naast Battery Park, de plek waar de ferry naar het Vrijheidsbeeld vertrekt en zit ook vlakbij het 9/11 memorial.

4. Bewandel de High Line

gratis dingen doen in new york city high line

Een stadspark dat is aangelegd op een oude treinrails. Dit park loopt daardoor dus dwars door de stad en ligt hoger waardoor je mooie uitzichten hebt. In de zomer is het park prachtig groen, in de winter hoop je op sneeuw. Op de route is bovendien veel kunst te vinden. Totale lengte van het park is ongeveer 3 km. Het park is gratis te bezoeken en heeft verschillende ingangen, hij begint bij 34th street tussen 11th en 12th avenue. Je kunt er onder andere komen door uit te stappen bij metrohalte 34 St – 11 Av.

5. Bezoek The Vessel at Hudson Yards

budget tips voor stedentrip naar new york city

De Vessel is een redelijk nieuw gebouw in New York City. Het is een heel bijzonder gebouw dat uit vele trappen bestaat. Voorheen kon je deze trappen beklimmen en genieten van het uitzicht, maar door een aantal dodelijke ongelukken is dit niet meer mogelijk. Wel een bijzonder gebouw om te bekijken, wanneer je over de High Line loopt!

gratis the vessel bezoeken tickets

De Vessel bevindt zich vlakbij de ingang van The High Line in de Hudson Yards. Ook hier stap je uit bij metrostation 34 St – 11 Av om het gebouw te bereiken.

6. Neem The Roosevelt Tram

wat doen in new york city budget

Dit is een soort gondel die van Manhattan naar Roosevelt Island, over de Hudson River, en weer terug gaat. Een ritje duurt ongeveer 4 minuten. Wederom biedt deze attractie een mooi uitzicht over de stad. Helemaal gratis is het niet, maar als je een metrokaart bezit (zie tip 9), is deze hier ook geldig! Je vindt de Roosevelt Island Tram op 2nd Avenue en 60th street. Dichtstbijzijnde metrohaltes zijn Lexington Av/59 St of 59 St.

7. Maak gebruik van Happy Hour

to do in new york city tips citytrip
Ze houden van grote porties in Amerika!

In bijna ieder restaurant of bar is er een Happy Hour, vaak tussen 19:00 en 21:00 (of juist vanaf 21:00) . Tussen die bepaalde uren zijn de drankjes dan vaak goedkoper, of er geldt een actie zoals 2 voor de prijs van 1. Maak hier handig gebruik van en je bent een stuk goedkoper uit!

8. Neem één van de city-passen

pas aanschaffen voor new york city tips
Het uitzicht vanaf Top of the Rock Observation Deck at Rockefeller Center

Het is aan te raden om een van de passen aan te schaffen zoals de Sightseeing Pass, New York Pass of de New York CityPASS. Deze passen geven je toegang tot meerdere bezienswaardigheden en attracties, terwijl jij maar één prijs betaald.

De New York CityPASS geeft je bijvoorbeeld onder andere toegang tot het Empire State Building, Top of the Rock Observation Deck, het Vrijheidsbeeld en het 9/11 Memorial & Museum. Dit zijn de belangrijkste attracties in de stad naar mijn mening! Je betaald $ 127 voor de pas (kinderen $104) , en bespaart daar al gauw zo’n $100 mee!

Ook geven de passen je vaak korting bij winkels zoals Macy’s

voordelig naar new york tips stedentrip

Nog een tip: houdt de website van de passen in de gaten en schaf deze aan wanneer er korting is. Dit is redelijk vaak het geval, zoals bijvoorbeeld tijdens Black Friday (meestal laatste weekend van november) of met feestdagen.

Check hier de verschillen tussen de passen om de beste keuze te maken!

9. Neem een Metrokaart

metrokaart bestellen voor new york city

Het is verstandig om, vooral als je wat langer gaat, een metrokaart voor een aantal dagen te nemen. Je gebruikt de metro erg veel (het is een grote stad!) en een metrokaart is dan goedkoper dan steeds een los ticket. Ieder ritje, ongeacht hoe lang, kost namelijk $ 2,75 per keer. En geloof me, je zult de metro een aantal keer gebruiken in deze grote stad! De metrokaart is naast de metro ook geldig in de bus. Bovendien is de metro goedkoper dan een taxi! De metrokaart voor 7 dagen kost $ 33. Je kunt de kaart gemakkelijk kopen bij één van de automaten op de stations, of van tevoren alvast aanschaffen.

10. Bezoek een Rooftop Bar

tips voor new york rooftopbar
Drinks with a view in Bar SixtyFive!

Niet helemaal gratis, maar wel een win-win: door een drankje te drinken (het liefst tijdens Happy Hour natuurlijk) in een rooftop bar, of in ieder geval een bar op bepaalde hoogte sla je twee vliegen in één klap. Zo geniet je van een mooi uitzicht, zonder een ticket te moeten betalen om naar een uitkijkpunt te gaan, én geniet je van een lekker drankje of ook wat te eten. Je moet toch eten!

Tips voor rooftop-barren zijn bijvoorbeeld Bar SixtyFive (in Rockefeller Center) of Dear Irving on Hudson. Voor beide geldt dat het er wel vrij prijzig is en je het beste van tevoren kunt reserveren. Maar dan heb je wel wat!

tips to do in new york city
Bar SixtyFive kijkt uit op de Empire State Building

Overnachten in New York is zeker niet goedkoop, maar check hier onze tips voor betaalbaar overnachten.

11. Maak gebruik van de NYC Winter Outings

gratis dingen in new york tips
Het drukke Times Square

Ieder jaar is er in januari de zogeheten ‘New York Winter Outing‘ met vele acties. Zo heb je de Broadway-week waarin 2 tickets voor de prijs van 1 worden verkocht voor de beste musicals. Dit scheelt al snel zo’n $70! Ook is er de ‘Restaurant Week’ en hebben vele restaurants bijzondere acties. Houd de website in de gaten voor deze acties en de verschillende activiteiten. In 2023-2024 liepen de acties van 16 januari tot en met 4 februari.

12. Geniet van de stad!

tips central park bezoeken fiets huren new york city
Central Park

Tot slot: natuurlijk is eigenlijk de gehele stad al een hele belevenis! Enkel het rondlopen is een bezienswaardigheid op zich. Bezoek bijvoorbeeld het grote Central Park of Times Square. Bij deze laatste vind je bovendien leuke winkeltjes zoals een grote Disney-store en een M&M Store die een bezoekje waard zijn. Bezoek verder Chinatown, loop door de straten van SoHo, wandel de Brooklyn Bridge over naar de Brooklyn-kant. Hier heb je vanaf DUMBO een prachtig uitzicht over de stad! Bekijk bovendien op websites als bijvoorbeeld www.nycgo.com wat er allemaal te doen is in de stad als jij er ook bent. Zo zijn er in de winter bijvoorbeeld schaatsbanen in de parken of zijn er met veel feestdagen parades door de stad, zoals onder andere met Thanksgiving.

fietsen door central park budget in new york

Nog een extra budgettip voor bijvoorbeeld Central Park: bij iedere ingang van het park (en door de hele stad) kun je met je creditcard fietsen huren. Voor 30 minuten fietsen betaal je $3!

Meer lezen over New York?

Have fun en reis je vrij,
Sofie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *