Bussen in Peru – Cruz del Sur VIP plaatsen ervaring

Bussen in Peru – Cruz del Sur VIP plaatsen getest!

Tijdens onze rondreis door Peru hebben we vaak met de busmaatschappij Cruz del Sur gereisd. Dit is een van de duurdere, maar betere maatschappijen. Wij gingen met Cruz del Sur van Lima naar Ica (normale plaatsen) en van Ica naar Arequipa (VIP). Mijn ervaringen en tips deel ik hier!

Bus tickets via internet of daar boeken?

Wij hadden de nachtbus van Ica naar Arequipa van te voren via de website geboekt. We wilden graag de VIP stoelen hebben en daar zijn er maar een paar van. De bus van Lima (vertrekt meestal vanaf Javier Prado) naar Ica hebben we daar geboekt, op het moment dat we wilden vertrekken. Toen bleek dat we nog twee uur moesten wachten omdat de eerstvolgende bus al helemaal vol zat. Reizen zonder vaste reistijden geeft natuurlijk meer vrijheid, maar twee uur wachten op de bushalte is ook niet zo fijn.

Qua prijs maakt het ook niet uit of je via de website of daar boekt. De prijzen op de website zijn hetzelfde als in de vertrekhal.

Omdat je veel met de bus reist door Peru, is het handig om een hoes om je backpack te doen. Zo kan niemand iets in of uit je backpack halen!

Javier Prado busstation Cruz Del Sur
Vertrekhal Javier Prado busstation Cruz Del Sur

Javier Prado in Lima

Javier Prado is de straat waar de meeste bussen van Cruz del Sur vertrekken. Langs deze grote weg liggen allemaal busmaatschappijen zoals Excluciva, Movil tours en Tepsa. Het is niet echt een busstation maar meer een straat waar dus veel busmaatschappijen liggen en vertrekken. Javier Prado ligt op ongeveer 10 minuten rijden van Plaza de Armas in Lima en wij betaalden de taxi 10 sol.

Op het busstation kun je eventueel nog je tickets printen of tickets boeken! Je moet sowieso 30 minuten voordat de bus vertrekt aanwezig zijn om je tassen of koffers ‘in te checken’. Dat geldt voor alle busritten die je met Cruz del Sur maakt.

Cruz del Sur VIP 160º, hoe zit dat?

Cruz del Sur VIP stoel 160 graden
VIP Class bij Cruz del Sur

Hoe ligt dat ;-)? Goed! Maar de stoelen die ‘maar’ 140º naar achteren kunnen zijn ook heel fijn! Het zit zo:

De onderste etage van de bus (= 1st floor/level, dus die waar de chauffeur ook zit) dat is het VIP gedeelte. Je hebt meer ruimte en de stoel kan verder naar achteren. De tweede verdieping van de bus (= 2nd floor/level) is gewoon normaal. Alle stoelen op de tweede verdieping kunnen maar 140º naar achteren.

VIP niet persé beter dan regular

Tijdens onze 12 uur durende busreis van Ica naar Arequipa heb ik maar weinig geslapen. De weg was heel hobbelig waardoor ik steeds wakker geschut werd. Wij lagen dus in de 160º VIP stoelen en eigenlijk waren die te groot voor mij (ik ben 1.74m) waardoor ik ook steeds onderuit zakte.

Mijn tip! Boek een stoel die NIET boven de wielen van de bus zit

Die pech hadden wij dus wel. We zaten echt boven de achterwielen van de bus en bij elke drempel vlogen we een stukje de lucht in. Als je een stoel op de tweede verdieping boekt, dan heb je sowieso minder last van de hobbeltjes en kuilen in de weg.

Waarom Cruz del Sur zo goed is?

 • Ze zijn bijna altijd optijd
 • Ze rijden altijd met twee chauffeurs die elkaar afwisselen
 • De bussen zijn schoon en zien er veilig uit
 • Er is een toilet aan boord
 • De stoelen liggen hartstikke lekker
 • Je krijgt een kussentje en een dekentje
 • Elke taxichauffeur weet waar de stations van Cruz del Sur zijn

Wat krijg je allemaal?

Zowel de regular als de VIP plekken hebben allemaal een TV, hele fijne stoelen en een deken +kussen. We kregen tijdens allebei de ritten iets te drinken en snacken. Het ontbijt stelde niets voor en vonden we zelfs een beetje vies haha. Overall is Cruz del Sur een hele goed keuze!

Lees hier meer over backpacken in Peru!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over busreizen in Peru of met Cruz del Sur? Laat dan hieronder een berichtje achter!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Ik denk ook dat het vaak handiger is om bustickets vooraf te boeken. Met name wanneer je met een grote groep reist. Je wil natuurlijk voorkomen dat er niet genoeg plaatsen zijn voor iedereen. Ook heb je online vaak korting.

  Marie de Jonge

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *