Tips piramides bezoeken in Egypte

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Alles wat je moet weten over de Piramides in en rondom Cairo

Als je Egypte bezoekt, dan wil je vast en zeker ook 1 van de zeven wereldwonderen zien; de piramide van Cheops in Gizeh. Dit is een bijzonder hoogtepunt tijdens je reis door Egypte. Naast de piramides van Gizeh, kun je ook een bezoek brengen aan de piramides van Dahshur, Memphis en Saqqara. Net zo bijzonder, minder druk, maar geen wereldwonder. Wat is het verschil tussen deze piramides? Welke wil jij bezoeken?

Een retourtje Cairo kost tussen de €500 en €800 afhankelijk van het seizoen. Een retourtje Hurghada is er al vanaf €200 in het laagseizoen en €350 in het hoogseizoen. Het hoogseizoen loopt hier van november tot en met februari. Dit komt omdat het in de zomer onaangenaam warm kan worden in Egypte. De maanden april en mei is daarom de beste reisperiode om Egypte te bezoeken: de temperatuur is tussen de 28 en 31 graden overdag en je krijgt de prijzen van het laagseizoen. Mooi toch!

Wat zijn piramides eigenlijk?

De piramides zijn puntvormige bouwwerken en dienen als graven voor de voormalige farao’s en diens familieleden. Lange tijd waren de piramides in Egypte de grootste bouwwerken ter wereld. Omdat ze zo groot zijn, zijn ze ook zo bijzonder om te zien. In Egypte zijn meer dan 100 piramides te vinden. Alle piramides in Egypte staan aan de westbank van de Nijl en niet aan de oostbank; de westelijke oever is volgens de Egyptenaren de plek voor de doden. Niet alle piramides zijn open te bezichtigen. Egypte kent een aantal plekken waar je de piramides goed kunt bekijken, waaronder Gizeh, Dahshur en Saqqara.

1. De Piramides van Gizeh

cairo gizeh wereldwonder piramides

Dit piramidecomplex is verreweg het allerbekendste in Egypte. Dit is ook dé plek waar je een van de zeven klassieke wereldwonderen kunt zien: De grote piramide van Cheops. De piramides in dit complex zijn gebouwd tussen circa 2551 en 2472 voor Christes; in het Stenen Tijdperk.

Wat is er te zien?

Op het Gizeh plateau staan 11 piramides in totaal. Wat je meteen opvalt zijn de 3 reusachtig grote piramides en de sfinx. Deze drie piramides zijn het best bewaard gebleven. Ze zijn destijds gebouwd door de drie koningen: Cheops, Chefren en Mykerinos. De piramides zijn graftombes die bedoeld waren als laatste rustplaats. Sinds 1979 staan alle piramides van Gizeh op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

– De piramide van Cheops

De piramide van Cheops is de grootste van de drie en tevens de grootste piramide ter wereld. Tegenwoordig is de piramide van Cheops het enige wereldwonder uit de klassieke wereld dat nog bestaat. In 1954 is er een boot gevonden onder het zand vlak bij de piramide. De boot lag in ruim duizend stukken. Deze is gerestaureerd en is tentoongesteld in het bootmuseum naast de piramide van Cheops.

– De piramide van Chefren

Dit is na de piramide van Cheops de grootste piramide van Egypte en ligt naast de piramide van Cheops. De piramide van Chefren is op een rots gebouwd en lijkt daardoor groter dan Cheops.

– De piramide van Mykerinos

De piramide van Mykerinos is de kleinste van de drie en ligt anderhalve kilometer ten zuidwesten van de piramides van Chefren en Cheops.

Je kunt de piramides ook van binnen bekijken. Hiervoor moet je een extra ticket kopen. Een van de piramides kun je gratis van binnen bekijken.

– De Sfinx van Gizeh

Sphinx cairo
piramides cairo bezoeken

De Sfinx van Gizeh is een heel bekend granieten beeld vlak bij de piramides. Het beeld is 20 meter hoog en heeft het lichaam van een leeuw en het hoofd van een farao. Waarschijnlijk is dit Farao Chefren omdat het beeld vlak bij zijn piramide ligt.

– Het uitzichtpunt

Leuk om te bezoeken is het uitzichtpunt waar vanaf je alle drie de piramides en de sfinx kunt zien, met Gizeh op de achtergrond.

Tip: Koop vooraf genoeg water om mee te nemen. De verkopers in het complex zijn heel opdringerig en verkopen water voor veel te dure prijzen.

Entreeprijzen

De entree tot het complex bedraagt 200 Egyptische pond. Wanneer je dit bedrag betaalt mag je het Gizeh plateau betreden. Wil je de grote piramide van Cheops van binnen bekijken? Dan betaal je 400 Egyptische pond. Je kunt er ook voor kiezen om een van de kleinere piramides van binnen te bezichtigen voor 100 Egyptische pond. Het bootmuseum heeft ook nog een aparte entreeprijs van 100 Egyptische pond. Je kunt zolang in het complex blijven als je zelf wil.

Openingstijden

Het Gizeh complex is iedere dag geopend van 7:00 tot 16:00 uur (oktober t/m april) of van 7:00 tot 19:00 (mei t/m september). Wanneer je de piramides van Gizeh wil bezoeken zonder veel toeristen, dan kom je het beste vroeg. De meeste tours arriveren rond 10:00. Boek je een privé tour of een chauffeur? Dan kun je vroeg gaan.

Avondbezoek

In de avond om 19:00 (oktober t/m april) of 19:30 (mei t/m september) is de populaire sound en licht show bij de piramides van Gizeh. Een ticket moet je vooraf boeken en is inclusief vervoer.

Het Gizeh complex op eigen houtje of met een tour bezoeken?

Waar wij normaal alles graag op eigen houtje bezoeken raad ik het hier niet aan. Wanneer je als toerist zonder gids in het complex rondloopt, krijg je iedere meter te maken met opdringerige verkopers. Niet alleen willen ze je goederen aansmeren zoals water of souvenirs, ook kamelentochten bieden ze aan. Het klinkt leuk om op een kameel de piramides te bezoeken, maar ook hier zitten veel oplichters tussen. Ze behandelen de kamelen slecht en vragen veel te hoge prijzen. Daarnaast is het ook erg handig om een gids te hebben. Een lokale gids houdt niet alleen de opdringerige verkopers bij je vandaan maar vertelt je ook over de historie. Een gids maakt wat ons betreft dit bezoek compleet! Daarnaast zijn de afstanden in de brandende zon toch net iets te groot om te lopen. Vervoer is daarom van harte welkom.

Deze tour brengt je voor ongeveer €35 in een halve dag naar de 3 grote piramides en de sfinx inclusief toegangsticket tot het complex, een gids en vervoer vanaf je hotel! Wil je een kamelentocht maken in het Gizeh complex? Kies dan liever voor safe en boek deze halve dagtocht. Ook hier wordt je bij je hotel opgehaald en afgezet, wel zo handig!

Ga je liever met een Nederlandstalige gids naar de piramides? Kijk op deze website. Boek je 3 of meer excursies bij deze organisatie? Dan krijg je met de kortingscode ‘Debbie’ €10,- korting op elke excursie of deze stadstour door Cairo gratis!

Hoe kom je er?

– Vanaf Cairo

Combineer je de piramides met een bezoek aan de stad Cairo? Verblijf je in Gizeh of Cairo? Dan kun je je gemakkelijk met een taxi voor een paar euro naar de piramides laten rijden of boek een excursie inclusief vervoer.

– Vanaf Hurghada

Verblijf je aan de rode zee, bijvoorbeeld in Hurghada, en wil je Cairo bezoeken? Ook dat kan. Er worden verschillende dagexcursies aangeboden, zowel per bus als per vliegtuig.

Per bus vertrek je heel vroeg. De busrit duurt namelijk 6 tot 7 uur. Je bezoekt Cairo en Gizeh en gaat weer terug naar Hurghada in 1 dag. Deze dagtocht bijvoorbeeld duurt 20 uur in totaal. Je vertrekt in de vroege ochtend en komt in de late avond terug. Je bezoekt de piramides en het Egyptisch museum en kost €85 per persoon. De entreeprijzen zitten hier nog niet bij inbegrepen.

Wanneer je kiest voor het vliegtuig ben je veel minder reistijd kwijt; namelijk iets langer dan een uurtje enkele reis. Het kost natuurlijk wel iets meer. Deze dagtocht kost €225,- per persoon en is inclusief retourvlucht tussen Hurghada en Cairo. Je bezoekt de piramides, sfinx, het Egyptisch museum en de Khan el khalili bazaar in 1 dag. Ook de toegangsprijzen, een lunch en gids zijn inbegrepen. Al met al, zeer de moeite waard.

Ook vanaf Hurghada kun je met een Nederlandstalige gids naar Cairo. Kijk op deze website. Boek je 3 of meer excursies bij deze organisatie? Dan krijg je met de kortingscode ‘Debbie’ €10,- korting op elke excursie!

2. De Piramides en overblijfselen in Memphis en Saqqara

Memphis

Memphis tours vanaf cairo

Memphis ligt zo een 25 kilometer onder Cairo. Memphis was gedurende het ‘Oude Rijk’ de hoofdstad van Egypte. Hier kun je de resten vinden van de tempel van Ptah maar er is weinig van over. Ook is een klein museum te bezichtigen met vondsten uit de stad waaronder beelden van Ramses. Ook zijn er overblijfselen van een Sfinx van 8 meter lang en een gigantisch beeld van Ramses II. Er is eerder nog een groot beeld van Ramses hier gevonden, maar deze staat tegenwoordig op het stationsplein in Cairo. Heb geen hoge verwachtingen bij de stad; er is erg weinig overgebleven. Memphis is leuk op weg naar Saqqara, wat maar anderhalve kilometer verder ligt.

Saqqara

piramides sakkara egypte

Saqqara is de zogenoemde ‘dodenstad’ van Memphis. Het werd in het oude rijk gebruikt als begraafplaats voor de meest belangrijke inwoners van Memphis. Saqqara is een van de belangrijkste overblijfselen van Egypte en er worden nog steeds nieuwe vondsten gedaan. De belangrijkste bezienswaardigheid van Saqqara is de trappiramide van Djoser. Deze piramide is niet alleen de oudste piramide van Egypte, het wijkt ook wat betreft bouwstijl af van de piramides in Gizeh.

Entreeprijzen

De entreeprijs tot Memphis bedraagt 80 Egyptische ponden. In Saqqara betaal je 180 Egyptische ponden om de site te bezoeken.

Hoe kom je er?

– Vanaf Cairo

Er is geen openbaar vervoer van Cairo naar Memphis en Saqqara. Je kunt er dus alleen voor kiezen om een taxi te nemen of een tour te boeken. Ik raad aan om een tour te boeken, zo heb je vervoer en een gids en het is goedkoper dan een taxi. Heb je geen zin om op dagexcursie te gaan met andere mensen? Dan kun je ook een privé tour boeken.

Kijk hier eens voor verschillende tours die je naar Memphis en Saqqara brengen vanaf Cairo, zowel privé als met een groep.

Ga je liever met een Nederlandstalige gids naar de piramides? Kijk op deze website. Boek je 3 of meer excursies bij deze organisatie? Dan krijg je met de kortingscode ‘Debbie’ €10,- korting op elke excursie of deze stadstour door Cairo gratis!

– Vanaf Hurghada

Wil je Memphis en Saqqara bezoeken vanaf de rode zee, bijvoorbeeld Hurghada? Dat kan gecombineerd met de piramiden van Gizeh. Tijdens deze prive tour vertrekt je vroeg in de ochtend per taxi en bent laat in de avond weer terug. Toegangsprijzen een gids en een lunch is inbegrepen.

3. Piramides in Dahshur

De piramides van Dashur liggen 25 kilometer ten zuiden van Caïro en 6 km ten zuiden van Saqqara. Er staan 3 piramides; de rode piramide, de zwarte piramide en de knikpiramide en zijn waarschijnlijk afkomstig van de vader van Cheops. De rode piramide is het meest interessante want dit is de enige piramide van dit complex waar je de grafkamer kunt bezoeken.

Entreeprijzen

De entreeprijs tot het piramidecomplex is 60 Egyptische Pond.

Hoe kom je er?

Er is geen openbaar vervoer van Cairo naar Dahshur. Je kunt er dus alleen voor kiezen om een taxi te nemen of een tour te boeken. Ik raad aan om een tour te boeken, zo heb je vervoer en een gids en het is goedkoper dan een taxi. Met deze dagtour combineer je een bezoek aan Dahshur met een bezoek aan Saqqara en aan Gizeh. Voor €45 boek je deze tour met een privé gids.

Overnachten in Cairo

Verblijf minimaal 2 nachten in Cairo. Zo heb je de tijd om de belangrijkste highlights te bezoeken. Wil je ook nog een uitstap maken naar Memphis, Saqqara en Dashur? Dan kun je hiervoor het beste een extra dag de tijd nemen.

Wij kozen voor: Steigenberger Pyramids Cairo

Dit 5* hotel is luxe en heeft een fantastisch uitzicht op de majestueuze piramides van Gizeh, die zich op korte afstand bevinden. Je kunt ze vanaf het zwembad zien en vanaf sommige kamers. Wij verbleven hier 2 nachten en betaalden voor een standaard tweepersoonskamer met ontbijt €144 per nacht. Dit hotel wordt door ruim 1500 gasten beoordeeld met een 8.

Verder reizen door Egypte

Vaak is Cairo een onderdeel van je rondreis door Egypte. Wil je vanuit Cairo verder reizen door Egypte? Dan is een Nijlcruise, Aswan of Hurghada een logische volgende bestemming.

Have fun en reis je vrij ,
Debbie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Pixabay & Booking.com
reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Ken je een goede gids in Caïro voor enkele dagen?

  Christine Winne

  Beantwoorden
  • Beste Christine,
   Bedankt voor je vraag.
   Wil je de piramides bezoeken en het museum? Kijk dan eens op getyourguide.nl voor een tour met gids.
   Wil je een op maat gemaakt programma met een Nederlandstalige gids? Dan kan ik je Wael Rasmy aanraden. Kijk eens op https://www.facebook.com/ontdektegypte.metwael
   Succes en alvast veel plezier!

   Debbie Hameleers

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *