Piramides bezoeken in en rondom Cairo
piramides cairo bezoeken tips

Piramides bezoeken in en rondom Cairo

Als je Egypte bezoekt, dan wil je vast en zeker ook 1 van de zeven wereldwonderen zien; de piramide van Cheops in Gizeh. Dit is een bijzonder hoogtepunt tijdens je reis door egypte. Naast de piramides van Gizeh, kun je ook een bezoek brengen aan de piramides van Dahshur, Memphis en Saqqara. Net zo bijzonder, minder druk, maar geen wereldwonder. Wat is het verschil tussen deze piramides? Welke wil jij bezoeken?

Wat zijn piramides eigenlijk?

De piramides dienen als graven voor de farao’s en de familieleden. Lange tijd waren de piramides in Egypte de grootste bouwwerken ter wereld. Omdat ze zo groot zijn, zijn ze ook zo bijzonder om te zien. In Egypte zijn meer dan 100 piramides te vinden. Alle piramides in Egypte staan aan de westbank van de Nijl en niet aan de oostbank; de westelijke oever is volgens de Egyptenaren de plek voor de doden. Niet alle piramides zijn open te bezichtigen. Egypte kent een aantal plekken waar je de piramides goed kunt bekijken, waaronder Gizeh, Dahshur en Saqqara.

1. De Piramides van Gizeh

cairo gizeh wereldwonder piramides

Dit piramide complex is verreweg het allerbekendste in Egypte. Dit is ook dé plek waar je een van de zeven klassieke wereldwonderen kunt zien: De grote piramide van Cheops. De piramides in dit complex zijn gebouwd tussen circa 2551 en 2472 voor Christes; in het Stenen Tijdperk.

Wat is er te zien?

Op het Gizeh plateau staan 11 piramides in totaal.

Wat je meteen opvalt zijn de 3 reusachtig grote piramides en de sfinx. Deze drie piramides zijn het best bewaard gebleven. Ze zijn destijds gebouwd door de drie koningen: Cheops, Chefren en Mykerinos. De piramides zijn graftombes die bedoeld zijn als laatste rustplaats. Sinds 1979 staan alle piramides van Gizeh op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De piramide van Cheops

De piramide van Cheops is de grootste van de drie en tevens de grootste piramide ter wereld. Tegenwoordig is de piramide van Cheops het enige Wereldwonder uit de Klassieke Wereld dat nog bestaat. Je kunt de piramide van binnen bezichtigen. Hier dien je een extra ticket voor te kopen. In 1954 is er een boot gevonden onder het zand vlakbij de piramide. De boot lag in ruim duizend stukken. Deze is gerestaureerd en is tentoongesteld in het bootmuseum naast de piramide van Cheops.

De piramide van Chefren

Dit is de na de piramide van Cheops de grootste piramide van Egypte en ligt naast de piramide van Cheops. De piramide van Chefren is op een rots gebouwd en lijkt daardoor groter dan Cheops.

De piramide van Mykerinos

De piramide van Mykerinos is de kleinste van de drie en ligt anderhalve kilometer ten zuidwesten van de piramide van Chefren.

Dit zijn de 3 belangrijkste piramides van het Gizeh complex. Naast elk van de 3 piramides staan nog 3 kleinere piramides. Deze zijn bedoeld voor de vrouwen van de betreffende farao.

De Sfinx van Gizeh

Sphinx cairo

De Sfinx van Gizeh is een heel bekend granieten beeld vlakbij de piramides. Het beeld is 20 meter hoog en heeft het lichaam van een leeuw en het hoofd van een farao. Waarschijnlijk is dit Farao Chefren omdat het beeld vlakbij zijn piramide ligt.

Je kunt de piramides ook van binnen bekijken. Hiervoor moet je een extra ticket kopen. Een van de piramides kun je gratis van binnen bekijken.

Tip: Leuk om te bezoeken is het uitzichtpunt waar vanaf je alle drie de piramides en de sfinx kunt zien, met Gizeh op de achtergrond.

Tip: Koop vooraf genoeg water om mee te nemen. De verkopers in het complex zijn heel opdringerig en verkopen water voor veel te dure prijzen.

Entreeprijzen

De entree tot het complex bedraagt 200 Egyptische pond. Wanneer je dit bedrag betaalt mag je het Gizeh plateau betreden. Wil je de grote piramide van Cheops van binnen bekijken? Dan betaal je 400 Egyptische pond. Je kunt er ook voor kiezen om een van de kleinere piramides van binnen te bezichtigen voor 100 Egyptische pond. Het bootmuseum heeft ook nog een aparte entreeprijs van 100 Egyptische pond.

Je kunt zolang in het complex blijven als je zelf wil.

Openingstijden

Het Gizeh complex is iedere dag geopend van 7:00 tot 16:00 uur (oktober t/m april) of van 7:00 tot 19:00 (mei t/m september). Wanneer je de piramides van Gizeh wil bezoeken zonder veel toeristen, dan kom je het beste vroeg. De meeste tours arriveren rond 10:00. Boek je een privé tour of een chauffeur? Dan kun je vroeg gaan.

Avondbezoek

lichtshow piramides cairo
Helaas was onze reis uitgesteld vanwege de corona crisis 🙁

In de avond om 19:00 (oktober t/m april) of 19:30 (mei t/m september) is de populaire sound en licht show bij de piramides van Gizeh. De piramides worden mooi verlicht. Een ticket moet je vooraf boeken en is inclusief vervoer.

Het Gizeh complex op eigen houtje of met een tour bezoeken?

Kun je het Gizeh complex op eigen houtje bezoeken? Zeker weten! Waar wij normaal alles graag op eigen houtje bezoeken raad ik het hier niet van harte aan om een aantal redenen. Wanneer je als toerist zonder gids in het complex rondloopt, krijg je iedere meter te maken met opdringerige verkopers. Niet alleen willen ze je goederen aansmeren zoals water of souvenirs, ook kamelentochten bieden ze aan. Het klinkt leuk om op een kameel de piramides te bezoeken, maar ook hier zitten veel oplichters tussen. Ze behandelen de kamelen slecht en vragen veel te hoge prijzen. Daarnaast is het ook erg handig om een gids te hebben. Een gids houd niet alleen de opdringerige verkopers bij je vandaan maar vertelt je ook over de historie. Een gids maakt wat ons betreft dit bezoek compleet! Daarnaast zijn de afstanden in de brandende zon toch net iets te groot om te lopen. Vervoer is daarom van harte welkom.

Deze tour brengt je voor €29,- in een halve dag naar de 3 grote piramides en de Sfinx inclusief toegangsticket tot het complex, een gids en vervoer vanaf je hotel!

Wil je een kamelentocht maken in het Gizeh complex? Kies dan liever voor safe en boek deze tour. Voor €33,- maak je een fantastisch 2 uur durende rit op een kameel met zonsopgang of zonsondergang (de keuze is aan jou) bij de piramides. Ook wordt je met deze tour bij je hotel opgehaald en afgezet, wel zo handig!

Wil je beide combineren? Deze tour duurt iets korter, namelijk 3 tot 4 uur in totaal, en is inclusief entreeprijs, vervoer, gids en een kamelentochtje voor €17,-

Hoe kom je er?

Vanaf Cairo

Combineer je de piramides met een bezoek aan de stad Cairo? Verblijf je in Gizeh? Dan kun je je gemakkelijk met een taxi voor een paar euro naar de piramides laten rijden. Verblijf je in downtown Cairo? Ook dan kost een taxi niet veel, tussen de 5 en 10 euro. Je kunt ook, heel avontuurlijk, de lokale bus nemen vanaf het Egyptisch museum of vanaf het Gizeh metrostation. Dit is echter niet aan te raden. Bustijden zijn niet betrouwbaar en de bussen rijden niet veilig.

Boek je een tour? Dan is vervoer vaak inbegrepen.

Vanaf Hurghada

Verblijf je aan de rode zee, bijvoorbeeld in Hurghada, en wil je Cairo bezoeken? Ook dat kan. Er worden verschillende dagexcursies aangeboden, zowel per bus als per vliegtuig.

Per bus vertrek je heel vroeg. De busrit duurt namelijk 6 tot 7 uur. Je bezoekt Cairo en Gizeh en gaat weer terug naar Hurghada in 1 dag. Deze tour bijvoorbeeld duurt 20 uur in totaal. Je vertrekt in de vroege ochtend en komt in de late avond terug. Je bezoekt de piramides en het Egyptisch museum. Deze tour kost €27,- per persoon. Een koopje! De entreeprijzen zitten hier nog niet bij inbegrepen.

Wanneer je kiest voor het vliegtuig ben je veel minder reistijd kwijt; namelijk iets langer dan een uurtje enkele reis. Het kost natuurlijk wel iets meer. Deze tour kost €190,- per persoon en is inclusief retourvlucht tussen Hurghada en Cairo. Je bezoekt de piramides, sfinx, het Egyptisch museum en de Khan el khalili bazaar in 1 dag. Ook de toegangsprijzen, een lunch en gids zijn inbegrepen. Al met al, zeer de moeite waard.

Wil je het iets minder gehaast doen of wil je ook Saqqara en Memphis bezoeken vanaf Hurghada? Deze tour duurt 2 dagen. Op de eerste dag vlieg je van Hurghada naar Cairo en bezoek je de piramides van Gizeh, Memphis en Saqqara. Je overnacht in een zeer goed B&B vlakbij de piramides inclusief ontbijt. Op dag 2 bezoek je Downtown Cairo waaronder de Citadel, het Egyptisch museum en de Khan el khalili bazaar. Vervolgens vlieg je terug naar Hurghada. De toegangsprijzen, lunch en alle vervoer zijn inbegrepen. Deze tour kost wat, maar is zeker het geld waard.

2. De Piramides en overblijfselen in Memphis en Saqqara

Memphis

Memphis tours vanaf cairo

Memphis ligt zo een 25 kilometer onder Cairo. Memphis was gedurende het ‘Oude Rijk’ de hoofdstad van Egypte. Hier kun je de resten vinden van de tempel van Ptah wat waarschijnlijk de grootste tempel van Memphis was. Er is weinig van over. Ook is een klein museum te bezichtigen met vondsten uit de stad waaronder beelden van Ramses. Ook zijn er overblijfselen van een Sfinx van 8 meter lang en een gigantisch beeld van Ramses II. Dit beeld is 13 meter hoog. Er is eerder nog een groot beeld van Ramses hier gevonden, maar deze staat tegenwoordig op het stationsplein in Cairo.

Heb geen hoge verwachtingen bij de stad; er is erg weinig overgebleven. Memphis is leuk op weg naar Saqqara, wat maar anderhalve kilometer verder ligt.

Saqqara

piramides sakkara egypte

Saqqara is de zogenoemde ‘dodenstad’ van Memphis. Het werd in het oude rijk gebruikt als begraafplaats voor de meest belangrijke inwoners van Memphis. Saqqara is een van de belangrijkste overblijfselen van Egypte en er worden nog steeds nieuwe vondsten gedaan. De belangrijkste bezienswaardigheid van Saqqara is de trappiramide van Djoser. Deze piramide is niet alleen de oudste piramide van Egypte, het wijkt ook wat betreft bouwstijl af van de piramides in Gizeh. Dit is een trappiramide. Rond de piramide van Djoser liggen nog verschillende grafmonumenten.

Entreeprijzen

De entreeprijs tot Memphis bedraagt 80 Egyptische ponden. In Saqqara betaal je 180 Egyptische ponden om de site te bezoeken.

Hoe kom je er?

Vanaf Cairo

Er is geen openbaar vervoer van Cairo naar Memphis en Saqqara. Je kunt er dus alleen voor kiezen om een taxi te nemen of een tour te boeken. Ik raad aan om een tour te boeken, zo heb je vervoer en een gids en het is goedkoper dan een taxi. Heb je geen zin om op dagexcursie te gaan met andere mensen? Dan kun je ook een privé tour boeken.

Kijk hier eens voor verschillende tours die je naar Memphis en Saqqara brengen vanaf Cairo, zowel privé als met een groep.

Wil je een bezoek aan de Rode Piramide en Bent Piramide bij Dahshur combineren met de piramides van Gizeh? Kijk dan eens naar deze tour. Voor €34,- per persoon boek je deze tour inclusief vervoer en lunch. De entreeprijzen zitten hierbij nog niet inbegrepen.

Wil je een volledige dag doorbrengen in Gizeh en een andere volledige dag een bezoek brengen aan Dahshur, Saqqara en Memphis? Boek dan de beide dagen losse tours:

  • Dahshur, Saqqara en Memphis dagtour. Voor €29,- per persoon bezoek je deze 3 plekken met gids. Echt een aanrader.
  • Deze tour door Gizeh brengt je voor €29,- in een halve dag naar de 3 grote piramides en de Sfinx inclusief toegangsticket tot het complex, een gids en vervoer vanaf je hotel!

Wil je een combinatie privé tour naar Gizeh en Saqqara en Memphis? Voor €29,- brengt deze privé tour je naar Gizeh, Memphis en Saqqara inclusief een kamelenrit.

Vanaf Hurghada

Wil je Memphis en Saqqara bezoeken vanaf de rode zee, bijvoorbeeld Hurghada? Dat kan zowel per taxi als per vliegtuig. 

Deze tour is een privé tour per taxi. Voor €90,- krijg je privé vervoer naar Cairo, bezoek je de piramiden van Gizeh, de Sfinx en de stad Sakkara. Je vertrekt vroeg in de ochtend en bent laat in de avond weer terug. Toegangsprijzen een gids en een lunch is inbegrepen.

Deze 2 daagse tour brengt je per vliegtuig. Op de eerste dag vlieg je van Hurghada naar Cairo en bezoek je de piramides van Gizeh, Memphis en Saqqara. Je overnacht in een zeer goed B&B vlakbij de piramides inclusief ontbijt. Op dag 2 bezoek je Downtown Cairo waaronder de Citadel, het Egyptisch museum en de Khan el khalili bazaar. Vervolgens vlieg je terug naar Hurghada. De toegangsprijzen, lunch en alle vervoer zijn inbegrepen. Deze tour kost wat, maar is zeker het geld waard.

3. Piramides in Dahshur

De piramides van Dashur liggen 25 kilometer ten zuiden van Caïro en 6 km ten zuiden van Saqqara. Er staan 3 piramides; de rode piramide, de zwarte piramide en de knikpiramide en zijn waarschijnlijk afkomstig van de vader van Cheops. De rode piramide is het meest interessante want dit is de enige piramide van dit complex waar je de grafkamer kunt bezoeken. De knikpiramide is interessant omdat deze piramide twee ingangen heeft, waarvan een op 12 meter hoogte. Daarnaast is het een interessante piramide omdat hij in twee verschillen hellingshoeken is gebouwd. De zwarte piramide is van leem gemaakt en is alleen te bezoeken met een terreinwagen of te voet.

Entreeprijzen

De entreeprijs tot het piramidecomplex is 60 Egyptische Pond.

Hoe kom je er?

Er is geen openbaar vervoer van Cairo naar Dahshur. Je kunt er dus alleen voor kiezen om een taxi te nemen of een tour te boeken. Ik raad aan om een tour te boeken, zo heb je vervoer en een gids en het is goedkoper dan een taxi. Heb je geen zin om op dagexcursie te gaan met andere mensen? Dan kun je ook een privé tour boeken. Met deze privé tour bezoek je Dahshur, Memphis en Saqqara in een volle dagtour. Vervoer, een gids en lunch is inbegrepen voor €29,- per persoon.

Met deze tour combineer je een bezoek aan Dahshur met een bezoek aan Saqqara en aan Gizeh. Voor €23,- boek je deze tour en is inclusief vervoer, gids en lunch.

Overnachten in Cairo

Verblijf minimaal 2 nachten in Cairo. Zo heb je de tijd om de belangrijkste highlights te bezoeken. Wil je ook nog een uitstap maken naar Memphis, Saqqara en Dashur? dan moet je hiervoor extra tijd nemen. 

Tip: Boek een 5* hotel. De hotels in Egypte zijn niet te vergelijken met Nederland. Een 5* hotel is geen overbodige luxe, zeker niet als het aankomt op het eten en de hygiëne.

Wij kozen voor: Le Méridien Pyramids Hotel & Spa *****

cairo hoteltips gizeh

Dit 5* hotel is luxe en heeft een fantastisch uitzicht op de majestueuze piramides van Gizeh, die zich op slechts 1 km afstand bevinden. Je kunt ze vanaf het zwembad zien en vanaf sommige kamers. Het grote buitenbad heeft een bar-eiland. Heel leuk. Wij verbleven hier 2 nachten en betaalden voor een standaard tweepersoonskamer met ontbijt €75,– per nacht. Het hotel wordt door ruim 2000 gasten beoordeeld met een 8.

Goedkoper alternatief: Giza Pyramids Inn

goedkope hotels cairo piramides

Dit hotel ligt pal tegenover de entree van het piramidecomplex en biedt daarom een schitterend uitzicht. De kamers hebben airconditioning en een eigen badkamer. Het hotel heeft een barbecue, een zonneterras en een eigen restaurant. Het hotel heeft een eigen taxiservice die je bij aankomst gratis ophalen bij het vliegveld. Je verblijft hier al voor €24,- per nacht inclusief ontbijt. Het hotel wordt beoordeeld met een 8,8 en de locatie zelfs met een 9,5. Top hotel voor deze prijs.

Meer hotel tips in Cairo

Vervoer van de luchthaven naar Gizeh en Cairo

De luchthaven van Cairo ligt zo een 40 kilometer verwijderd van de voorstad Gizeh. Dit is de toeristische en meest veilige stad vlakbij Cairo. Gizeh is eigenlijk de voorstad van Cairo, gelegen vlakbij de piramides. Het is aan te raden om hier te verblijven. Er zijn bijzondere mooie hotels te boeken voor een gunstige prijs, zelfs met uitzicht op de piramides! Je kunt er ook voor kiezen om in downtown Cairo te verblijven. Ook hier zijn veilige buurten en mooie hotels, maar ik zou dit niet aanraden.

Neem altijd een taxi van het vliegveld naar Gizeh. Openbaar vervoer in Egypte is niet aan te raden. Deze zijn onbetrouwbaar, rijden of stoppen vaak niet en mensen springen in- en uit de bussen terwijl deze rijd. Kies veilig voor een taxi. Deze kun je op het vliegveld boeken bij de kiosken of beter nog, via je hotel regelen. Wij regelde de taxi via ons hotel en betaalden €10,-. De rit duurde ongeveer 45 minuten vanwege het drukke verkeer. 

 

Wat vinden jullie van de piramides? Laat hieronder een berichtje achter, dat vinden wij leuk.

blogger Debbie

Dit artikel bevat affiliate links. fotocredits: Debbie Hameleers, Pixabay en booking.com. Wij hebben in dit artikel 100% onze eigen mening geschreven. Je leest er meer over in de disclaimer.

Over de auteur

client-photo-1
Debbie Hameleers
Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute en stel deze zelf samen. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Reacties en vragen

Stel hier je vraag of geef een reactie.