Cairo tips: bezienswaardigheden en wat te doen – Egypte

Tips Cairo: hoogtepunten, bezienswaardigheden en wat doen

Als je Egypte bezoekt, dan wil je vast en zeker ook 1 van de zeven wereldwonderen zien; de piramide van Cheops in Gizeh. Dit is een bijzonder hoogtepunt tijdens je reis door egypte. Naast de piramides van Gizeh, is de stad Cairo ook een bezoek waard. Hier liggen belangrijke bezienswaardigheden zoals de Citadel, het Egyptisch museum en de Khan-el-khalili bazaar.

Hoe kom je er? kosten en beste reistijd

Vaak is Cairo een onderdeel van je rondreis door Egypte. In dit geval kom je in Cairo aan op het vliegveld. Regel vooraf een taxi via je hotel. Openbaar vervoer in Egypte is niet aan te raden. Deze zijn onbetrouwbaar, rijden of stoppen vaak niet en mensen springen zomaar in- en uit de bussen. Kies veilig voor een taxi. Deze kun je op het vliegveld boeken bij de kiosken of beter nog, via je hotel regelen. Wij regelden een taxi via ons hotel. Het ritje duurde 45 minuutjes en kostte €10,-. Vanaf Amsterdam, Düsseldorf of Brussel kun je zowel rechtstreeks als met een tussenstop vliegen naar Cairo. De totale vliegtijd is ongeveer 6 uur, exclusief overstappen. Een retourtje Cairo kost tussen de €300,- en €600,- afhankelijk van het seizoen. Een retourtje Hurghada is er al vanaf €200,- in het laagseizoen en €350 in het hoogseizoen. Het hoogseizoen loopt hier van november tot en met februari. Dit komt omdat het in de zomer onaangenaam warm kan worden in Egypte. De maanden april en mei is daarom de beste reisperiode om Egypte te bezoeken: de temperatuur is tussen de 28 en 31 graden overdag en je krijgt de prijzen van het laagseizoen. Mooi toch!

Visum

Bij aankomst in Egypte kun je een visum kopen op het vliegveld. Deze kost 25 dollar. Koop het visum bij de glazen loketjes van de banken, niet bij de touroperators. Daar is het visum namelijk duurder. Zorg ook dat je cash 25 dollar of euro bij je hebt. Dat scheelt een hoop gedoe.

Bezienswaardigheden in Cairo

1. De Piramides van Gizeh

cairo gizeh wereldwonder piramides

Dit piramidecomplex is verreweg het allerbekendste in Egypte. Dit is ook dé plek waar je een van de zeven klassieke wereldwonderen kunt zien: De grote piramide van Cheops. De piramides in dit complex zijn gebouwd tussen circa 2551 en 2472 voor Christes; in het Stenen Tijdperk.

Wat je meteen opvalt zijn de 3 reusachtig grote piramides en de sfinx. Deze drie piramides zijn het best bewaard gebleven. Ze zijn destijds gebouwd door de drie koningen: Cheops, Chefren en Mykerinos. De piramides zijn graftombes die bedoeld waren als laatste rustplaats. Sinds 1979 staan alle piramides van Gizeh op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het Gizeh complex is iedere dag geopend van 7:00 tot 16:00 uur (oktober t/m april) of van 7:00 tot 19:00 (mei t/m september). De entree tot het complex bedraagt 200 Egyptische pond.

Het beste kun je de piramides met een tour bezoeken. Op eigen houtje is niet aan te raden vanwege verschillende redenen. Zo heb je geen gids die je vertelt over de historie, geen vervoer in het complex en toeristen zonder gids worden verschrikkelijk lastig gevallen door opdringerige verkopers.

Deze tour brengt je voor nog geen €35,- in een halve dag naar de 3 grote piramides en de sfinx inclusief toegangsticket tot het complex, een gids en vervoer vanaf je hotel!

2. Het Egyptisch museum

museum tips cairo

Dit museum heet officieel ‘Het museum der Egyptische oudheden’ en is een absolute ‘must-see’ tijdens een bezoek aan Egypte. Het is met 136.000 oud-egyptische vondsten het grootste Egyptische museum ter wereld. Het Egyptisch museum ligt in het hart van Cairo aan het Tharirplein. Het belangrijkste voorwerp is het dodenmasker van Toetanchamon wat nog volledig in tact is. Ook het graf van Toetanchamon bevindt zich hier. Verder zijn er vondsten uit de piramides van Gizeh en tal van mummies tentoongesteld, waaronder farao Ramses II.

Bezoek ook zeker de mummiekamer!

Toetanchamon Cairo Egypte

Het Egyptisch museum is iedere dag geopend van 9:00 tot 17:00 uur. Op vrijdag sluit het museum al om 16:00. Op donderdag en zondag is het museum ook in de avond open. De toegangsprijs is 200 Egyptische pond. Je kunt tickets aan de kassa kopen of online.

Het is niet aan te raden op eigen houtje door Cairo te reizen. Openbaar vervoer is gevaarlijk en niet betrouwbaar. Boek daarom een dagtour. Met deze tour bezoek je voor €20,- het Citadel, het Egyptisch museum en de Khan-el-khalili-bazaar inclusief vervoer en gids. De entreetickets voor de Citadel en het Egyptisch museum zitten hierbij niet inbegrepen.

3. Citadel

citadel moskee cairo gebouwen

Het Citadel is gelegen in downtown Cairo en huisvest verschillende musea, moskeeën en andere gebouwen. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De gebouw stamt uit de 12e eeuw en voor de bouw zijn stenen gebruikt uit de piramide van Gizeh.

Bij een bezoek aan het gebouw heb je fantastische uitzichten op de Nijl en op Cairo.

De citadel is iedere dag geopend van 8:00 tot 17:00 uur. De toegangsprijs is 100 Egyptische pond. Je kunt tickets aan de kassa kopen of een bezoek aan de Citadel is onderdeel van je dagtour door Cairo. Het is niet aan te raden op eigen houtje door Cairo te reizen. Openbaar vervoer is gevaarlijk en niet betrouwbaar. Boek daarom een dagtour. Met deze tour bezoek je voor €20,- het Citadel, het Egyptisch museum en de Khan-el-khalili-bazaar inclusief vervoer en gids. De entreetickets voor de Citadel en het Egyptisch museum zitten hierbij niet inbegrepen.

4. Khan-el-khalili bazaar

bazaar cairo souvenirs

Deze bazaar is de grootste souk ter wereld en is gelegen in het hart van Cairo, niet ver van het Egyptisch museum. De bazaar is immens groot en maakt het daarom erg leuk. Overal geuren, kleuren en goederen. Je kunt hier heerlijk shoppen; van kruiden tot sierraden en van kleding tot souvenirs; alles is er te vinden. Deze souk is ontstaan in de 14e eeuw. Er kwamen veel rondreizende handelaren vanuit het Midden oosten en Afrika. Je vindt er ook stalletjes met traditionele gerechten en thee. Erg leuk om te bezoeken!

De meeste stalletjes in de Khan-el-khalili bazaar openen rond 9:00 in de ochtend. Op vrijdag komt de souk iets later op gang. De stalletjes blijven open zolang er mensen zijn. Toch is het niet aan te raden deze bazaar in de avond te bezoeken vanwege de veiligheid. Een bezoek aan de Khan-el-khalili bazaar is onderdeel van je dagtour. Het is niet aan te raden op eigen houtje door Cairo te reizen. Openbaar vervoer is gevaarlijk en niet betrouwbaar. Boek daarom een dagtour door Cairo. Met deze tour bezoek je voor €20,- het Citadel, het Egyptisch museum en de Khan-el-khalili-bazaar inclusief vervoer en gids.

Een avond in Cairo

Wat kun je in de avond doen in Cairo? Het is niet aan te raden om de stad op eigen houtje te bezoeken, zeker niet in de avond. Wat kun je dan wel doen? Wij hebben genoten van de volgende avondactiviteiten:

1: Sound & Light show bij de Piramides van Gizeh

lichtshow piramides cairo
Helaas was onze reis uitgesteld vanwege de corona crisis 🙁

In de avond om 19:00 (oktober t/m april) of 19:30 (mei t/m september) is de populaire sound en licht show bij de piramides van Gizeh. Een ticket moet je vooraf boeken en is inclusief vervoer.

2: Boottocht met diner en entertainment op de Nijl

Cairo nijl

Wil je zien hoe prachtig de stad Cairo is in het donker? Geniet van een ontspannend avondje uit terwijl je op de Nijl vaart en je ondertussen van een dinerbuffet geniet. Geniet van buikdanseressen, klassieke Arabische liedjes en een Tanoura-show. Deze boottocht duurt 2 uur en start om 18:30. Je wordt opgehaald bij je hotel en weer teruggebracht.

Dagtours vanuit Cairo

In Cairo is er genoeg te zien en te beleven. Toch is de omgeving van Cairo ook een bezoek waard. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan de piramides in Dahshur en Saqqara, een tochtje door de woestijn of een bezoek aan de oude stad Alexandrië?

1. Bezoek piramides en oudheden in Dahshur, Saqqara en Memphis

piramides saqqara egypte
De trappiramide van Djoser in Saqqara

Memphis ligt zo een 25 kilometer onder Cairo. Memphis was gedurende het ‘Oude Rijk’ de hoofdstad van Egypte. Hier kun je de resten vinden van de tempel van Ptah wat waarschijnlijk de grootste tempel van Memphis was. Ook zijn er overblijfselen van een Sfinx van 8 meter lang en een gigantisch beeld van Ramses II. Heb geen hoge verwachtingen bij de stad; er is erg weinig overgebleven. Memphis is leuk op weg naar Saqqara, wat maar anderhalve kilometer verder ligt. Saqqara is de zogenoemde ‘dodenstad’ van Memphis. Het werd in het oude rijk gebruikt als begraafplaats voor de meest belangrijke inwoners van Memphis. Saqqara is een van de belangrijkste overblijfselen van Egypte en er worden nog steeds nieuwe vondsten gedaan. De belangrijkste bezienswaardigheid van Saqqara is de trappiramide van Djoser. Deze piramide is niet alleen de oudste piramide van Egypte, het wijkt ook wat betreft bouwstijl af van de piramides in Gizeh. In Dahshur staan 3 piramides; de rode piramide, de zwarte piramide en de knikpiramide en zijn waarschijnlijk afkomstig van de vader van Cheops.

2. 4×4 Woestijnsafari met zandboarden en een kamelentocht

kameelrijden egypte cairo

Tijdens deze tour ontdek je de schoonheid van de woestijn. Je wordt in de ochtend opgehaald bij je hotel en gaat naar de Wadi El Rayn woestijn. Bekijk hier de watervallen en met geluk spot je wilde dieren. Daarna maak je een rit met een 4X4. Na ongeveer 1,5 uur rijden over de duinen, stop je om te gaan sandboarden. Maak daarna een tochtje op een kameel door het prachtige woestijnlandschap. Na de kameelrit stop je in een woestijnkamp voor een BBQ.

3. Daguitstap naar historisch Alexandrië

alexandrie egypte tours

Ga naar het Romeinse amfitheater Kom El-Deka, de catacombes van Kom El Shoqafa en de Bibliotheek van Alexandrië; een van de grootste en beroemdste archieven van de oude wereld. Wandel langs de citadel van Qaitbay, gebouwd boven de ruïnes van de vuurtoren van Alexandrië. Tot slot wordt je teruggebracht naar je hotel in Caïro of Gizeh. Deze dagtrip kost €70,- per persoon inclusief gids en vervoer.

Overnachten in Cairo

Verblijf minimaal 2 nachten in Cairo. Zo heb je de tijd om de belangrijkste highlights te bezoeken. Wil je ook nog een uitstap maken naar Memphis, Saqqara en Dashur? dan moet je hiervoor extra tijd nemen.

Tip: Boek een 5* hotel. De hotels in Egypte zijn niet te vergelijken met Nederland. Een 5* hotel is geen overbodige luxe, zeker niet als het aankomt op het eten en de hygiëne.

Wij kozen voor: Steigenberger Pyramids Cairo

Dit 5* hotel is luxe en heeft een fantastisch uitzicht op de majestueuze piramides van Gizeh, die zich op korte afstand bevinden. Je kunt ze vanaf het zwembad zien en vanaf sommige kamers. Wij verbleven hier 2 nachten en betaalden voor een standaard tweepersoonskamer met ontbijt €148,– per nacht. Dit hotel wordt door ruim 1500 gasten beoordeeld met een 8.

Vervoer van de luchthaven naar Gizeh en Cairo

De luchthaven van Cairo ligt zo een 40 kilometer verwijderd van de piramides. Neem altijd een taxi van het vliegveld naar Gizeh. Openbaar vervoer in Egypte is niet aan te raden. Deze zijn onbetrouwbaar, rijden of stoppen vaak niet en mensen springen zomaar in- en uit de bussen. Kies veilig voor een taxi. Deze kun je op het vliegveld boeken bij de kiosken of beter nog, via je hotel regelen. Wij regelden een taxi via ons hotel en betaalden €10,-. De rit duurde ongeveer 45 minuten vanwege het drukke verkeer. 

Have fun en reis je vrij,
Debbie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *