Cairo tips: bezienswaardigheden en wat te doen – Egypte

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Tips Cairo: hoogtepunten, bezienswaardigheden en wat te doen

Als je Egypte bezoekt, dan wil je vast en zeker ook 1 van de zeven wereldwonderen zien; de piramide van Cheops in Gizeh. Dit is een bijzonder hoogtepunt tijdens je reis door Egypte. Naast de piramides van Gizeh, is de stad Cairo ook een bezoek waard. Hier liggen belangrijke bezienswaardigheden zoals de Citadel, het Egyptisch museum en de Khan-el-khalili bazaar.

Hoe kom je er? kosten en beste reistijd

cairo beste reistijd

Vanaf Amsterdam, Düsseldorf of Brussel kun je zowel rechtstreeks als met een tussenstop vliegen naar Cairo. De totale vliegtijd is ongeveer 5 uur, exclusief overstappen. Een retourtje Cairo kost tussen de €500 en €800 afhankelijk van het seizoen. Een retourtje Hurghada is er al vanaf €200 in het laagseizoen en €350 in het hoogseizoen. Het hoogseizoen loopt hier van november tot en met februari. Dit komt omdat het in de zomer onaangenaam warm kan worden in Egypte. De maanden april en mei is daarom de beste reisperiode om Egypte te bezoeken: de temperatuur is tussen de 28 en 31 graden overdag en je krijgt de prijzen van het laagseizoen. Mooi toch!

Zoek n vergelijk goedkope vluchten via Skyscanner

Vervoer van de luchthaven naar Gizeh en Cairo

De luchthaven van Cairo ligt zo een 40 kilometer verwijderd van de piramides. Neem altijd een taxi van het vliegveld naar Gizeh. Openbaar vervoer in Egypte is niet aan te raden. Deze zijn onbetrouwbaar, rijden of stoppen vaak niet en mensen springen zomaar in- en uit de bussen. Kies veilig voor een taxi. Deze kun je op het vliegveld boeken, via je hotel regelen of hier boeken. Een ritje naar het centrum van Cairo duurt een half uurtje en naar Giza rijd je een uur.

Visum

Bij aankomst in Egypte kun je een visum kopen op het vliegveld. Deze kost 25 dollar of euro. Koop het visum bij de glazen loketjes van de banken, niet bij de touroperators. Daar is het visum namelijk duurder. Zorg ook dat je cash 25 dollar of euro bij je hebt. Dat scheelt een hoop gedoe.

Overnachten in Cairo

Verblijf minimaal 2 nachten in Cairo. Zo heb je de tijd om de belangrijkste highlights te bezoeken. Wil je ook nog een uitstap maken naar Memphis, Saqqara en Dashur? Dan kun je hiervoor het beste een dag extra de tijd nemen.

Wij kozen voor: Steigenberger Pyramids Cairo

Dit 5* hotel is luxe en heeft een fantastisch uitzicht op de majestueuze piramides van Gizeh, die zich op korte afstand bevinden. Je kunt ze vanaf het zwembad zien en vanaf sommige kamers. Wij verbleven hier 3 nachten en betaalden voor een standaard tweepersoonskamer met ontbijt €144 per nacht. Dit hotel wordt door ruim 1500 gasten beoordeeld met een 8.

Bezienswaardigheden in Cairo

1. De Piramides van Gizeh

cairo gizeh wereldwonder piramides

Dit piramidecomplex is verreweg het allerbekendste in Egypte. Dit is ook dé plek waar je een van de zeven klassieke wereldwonderen kunt zien: De grote piramide van Cheops. De piramides in dit complex zijn gebouwd tussen circa 2551 en 2472 voor Christes; in het Stenen Tijdperk. Wat je meteen opvalt zijn de 3 reusachtig grote piramides en de sfinx. Deze drie piramides zijn het best bewaard gebleven. Ze zijn destijds gebouwd door de drie koningen: Cheops, Chefren en Mykerinos. De piramides zijn graftombes die bedoeld waren als laatste rustplaats. Sinds 1979 staan alle piramides van Gizeh op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het beste kun je de piramides met een tour bezoeken. Op eigen houtje is niet aan te raden vanwege verschillende redenen. Zo heb je geen gids die je vertelt over de historie, geen vervoer in het complex en toeristen zonder gids worden verschrikkelijk lastig gevallen door opdringerige verkopers. Deze tour brengt je voor ongeveer €35 in een halve dag naar de 3 grote piramides en de sfinx inclusief toegangsticket tot het complex, een gids en vervoer vanaf je hotel!

Het Gizeh complex is iedere dag geopend van 7:00 tot 16:00 uur (oktober t/m april) of van 7:00 tot 19:00 (mei t/m september). De entree tot het complex bedraagt 200 Egyptische pond.

In de avond om 19:00 (oktober t/m april) of 19:30 (mei t/m september) is de populaire sound en licht show bij de piramides van Gizeh. Een ticket moet je vooraf boeken en is inclusief vervoer.

2. Het Egyptisch museum

museum tips cairo

Dit museum heet officieel ‘Het museum der Egyptische oudheden’ en is een absolute ‘must-see’ tijdens een bezoek aan Egypte. Het is met 136.000 oud-egyptische vondsten het grootste Egyptische museum ter wereld. Het Egyptisch museum ligt in het hart van Cairo aan het Tharirplein. Het belangrijkste voorwerp is het dodenmasker van Toetanchamon wat nog volledig in tact is. Ook het graf van Toetanchamon bevindt zich hier. Verder zijn er vondsten uit de piramides van Gizeh en tal van mummies tentoongesteld, waaronder farao Ramses II. Bezoek ook zeker de mummiekamer!

Het Egyptisch museum is iedere dag geopend van 9:00 tot 17:00 uur. Op vrijdag sluit het museum al om 16:00. Op donderdag en zondag is het museum ook in de avond open. De toegangsprijs is 200 Egyptische pond. Je kunt tickets aan de kassa kopen of online.

Wij vinden het niet aan te raden om op eigen houtje door Cairo te reizen. Wij kozen daarom een dagtour. Met deze tour bezoek je voor €20 het Citadel, het Egyptisch museum en de Khan-el-khalili-bazaar inclusief vervoer en gids. De entreetickets voor de Citadel en het Egyptisch museum zitten hierbij niet inbegrepen. Je kunt er ook voor kiezen om per openbaar vervoer of Uber door de stad te reizen. 

Ga je liever met een Nederlandstalige gids naar Cairo? Kijk op deze website. Boek je 3 of meer excursies bij deze organisatie? Dan krijg je met de kortingscode ‘Debbie’ €10 korting op elke excursie of deze stadstour door Cairo gratis!

3. Citadel

citadel moskee cairo gebouwen

Het Citadel is gelegen in downtown Cairo en huisvest verschillende museamoskeeën en andere gebouwen. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De gebouw stamt uit de 12e eeuw en voor de bouw zijn stenen gebruikt uit de piramide van Gizeh. Bij een bezoek aan het gebouw heb je fantastische uitzichten op de Nijl en op Cairo. De citadel is iedere dag geopend van 8:00 tot 17:00 uur. De toegangsprijs is 100 Egyptische pond. Je kunt tickets aan de kassa kopen.

Wij vinden het niet aan te raden om op eigen houtje door Cairo te reizen. Wij kozen daarom een dagtour door Cairo met een Nederlandstalige gids via Egypte4Allreizen. Wij reisden met de Nederlandstalige gids Wael Rasmy. Echt een aanrader. Met deze tour bezoek je voor €100 pp het Citadel en de Khan-el-khalili-bazaar inclusief vervoer en gids. De entreeprijzen en de lunch zijn inbegrepen. Kinderen betalen de helft. Je kunt er ook voor kiezen om per openbaar vervoer of Uber door de stad te reizen. 

4. Khan-el-khalili bazaar

bazaar cairo souvenirs

Deze bazaar is de grootste souk ter wereld en is gelegen in het hart van Cairo, niet ver van het Egyptisch museum. De bazaar is immens groot en vol met geuren, kleuren en goederen. Dit maakt het daarom erg leuk. Je kunt hier heerlijk shoppen; van kruiden tot sierraden en van kleding tot souvenirs; alles is er te vinden. Deze souk is ontstaan in de 14e eeuw. Er kwamen veel rondreizende handelaren vanuit het Midden oosten en Afrika. Je vindt er ook stalletjes met traditionele gerechten en thee. Erg leuk om te bezoeken!

Wij vinden het niet aan te raden om op eigen houtje door Cairo te reizen. Wij kozen daarom een dagtour door Cairo met een Nederlandstalige gids via Egypte4Allreizen. Wij reisden met de Nederlandstalige gids Wael Rasmy. Echt een aanrader. Met deze tour bezoek je voor €100 pp het Citadel en de Khan-el-khalili-bazaar inclusief vervoer en gids. De entreeprijzen en de lunch zijn inbegrepen. Kinderen betalen de helft. Je kunt er ook voor kiezen om per openbaar vervoer of Uber door de stad te reizen. 

Boek je 3 of meer excursies bij Egypte4Allreizen? Dan krijg je met deze kortingscode €10,- korting op elke excursie of deze stadstour door Cairo gratis!

5. Bezoek de piramides in Dahshur, Saqqara en Memphis

piramides saqqara egypte
De trappiramide van Djoser in Saqqara

Memphis ligt zo een 25 kilometer onder Cairo. Memphis was gedurende het ‘Oude Rijk’ de hoofdstad van Egypte. Hier kun je de resten vinden van de tempel van Ptah wat waarschijnlijk de grootste tempel van Memphis was. Ook zijn er overblijfselen van een Sfinx van 8 meter lang en een gigantisch beeld van Ramses II. Heb geen hoge verwachtingen bij de stad; er is erg weinig overgebleven. Memphis is leuk op weg naar Saqqara, wat maar anderhalve kilometer verder ligt. Saqqara is de zogenoemde ‘dodenstad’ van Memphis. Het werd in het oude rijk gebruikt als begraafplaats voor de meest belangrijke inwoners van Memphis. Saqqara is een van de belangrijkste overblijfselen van Egypte en er worden nog steeds nieuwe vondsten gedaan. De belangrijkste bezienswaardigheid van Saqqara is de trappiramide van Djoser. Deze piramide is niet alleen de oudste piramide van Egypte, het wijkt ook wat betreft bouwstijl af van de piramides in Gizeh. In Dahshur staan 3 piramides; de rode piramide, de zwarte piramide en de knikpiramide en zijn waarschijnlijk afkomstig van de vader van Cheops.

Je kunt deze plekken tijdens een dagtour bezichtigen. Deze tour is inclusief vervoer, entreegeld, lunch en een gids.

6. Maak een leuke boottocht met diner en entertainment op de Nijl

Cairo nijl

Wil je zien hoe prachtig de stad Cairo is in het donker? Geniet van een ontspannend avondje uit terwijl je op de Nijl vaart en je ondertussen van een dinerbuffet geniet. Geniet van buikdanseressen, klassieke Arabische liedjes en een Tanoura-show. Deze boottocht duurt 4 uur en start om 18:30. Je wordt opgehaald bij je hotel en weer teruggebracht.

Verder reizen door Egypte

Vaak is Cairo een onderdeel van je rondreis door Egypte. Wil je vanuit Cairo verder reizen door Egypte? Dan is een Nijlcruise, Aswan of Hurghada een logische volgende bestemming.

Have fun en reis je vrij ,
Debbie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *