Camping reserveren in Canada National Parks

Campground reserveren West-Canada in een Nationaal park

Rondreizen in een camper (of huurauto) door West-Canada is de droom van veel reizigers. Kamperen middenin de natuur of aan een mooi meer, dat is de charme van Canada. Canada heeft echt prachtige campings, in veel verschillende soorten. Zodra je je gaat verdiepen in Canada kom je er achter dat dit toch best veel vragen met zich meebrengt. Zoals: Wat voor campings zijn er in Canada? Moet je ze van te voren reserveren? Wat zijn de beste campingplekken? Mag je overal staan met je camper of tentje? Hoe reserveer je een plekje op de camping? In dit artikel beperk ik mij even tot de campings in de nationale parken zoals Banff, Jasper, Kootenay en Yoho.

Canadeese kampeer termen om te weten

Is de wereld van kamperen en camperreizen ook nieuw voor jou? Dan is het handig om eerst even dit lijstje met basis kampeer terminologie door te lezen:

 • Campground = camping van de overheid of particulier
 • RV park = camping voor campers van een particuliere organisatie
 • Frontcountry camping = een goed bereikbare camping
 • Backcountry camping = ligt in de middle of nowhere
 • Campsites / site= campingplaatsen, een specifieke campingplek of camperplaats (een nummer)
 • # of sites = aantal kampeerplekken
 • First-come, first-served (FCFS) = Wie het eerst komt, het eerst maalt qua campingplek
 • Serviced = er is water, elektriciteit en een rioolaansluiting (indien partial service, dan ontbreekt een van bovenstaande faciliteiten)
 • Non-serviced = geen water, elektriciteit etc.
 • Hookup’s = campingplek faciliteiten zoals water, elektriciteit en een rioolaansluiting (alles is een full hookup, maar je hebt bijvoorbeeld ook alleen een electrical hook up)
 • RV of Motorhome = een camper
 • Equipment = hetgeen waarmee je reist, tent of camper
 • Party size = aantal reizigers
 • Sewer = rioolaansluiting voor campers
 • Sani Dump = plek waar je je waterafval mag dumpen
 • 15 / 30 / 50 amp = hoeveelheid elektriciteit
 • Pull-through = manier van inparkeren op je campsite. Hier kun je van voren naar binnen en buiten rijden.

Welke soorten campings zijn er?

Er is een zeer ruim aanbod aan campings, maar grofweg zijn er twee soorten campings in West-Canada: private campings en campings in de nationale of provinciale parken. De private campings liggen buiten de nationale en provinciale parken. Ze worden gerund door particulieren en de faciliteiten en services zijn hier doorgaans goed. Deze campings worden vaak resort of RV park genoemd. De campings in de nationale en provinciale parken zoals Banff, Jasper, Kootenay en Yoho worden beheert door de overheid. Deze campings worden ook wel “campgrounds” genoemd.

Soorten campings in nationale parken

Als je net zoals ons vooral al het natuurschoon wilt bewonderen dat Canada te bieden heeft, dan zul je al snel uitkomen in een van de nationale parken. Zeker in Banff, Jasper en Yoho zijn geen particuliere campings te vinden. Ook hier zijn verschillende soorten campings!

1. Campings voor tenten en campers / RV’s

De meeste campings in de nationale parken zijn voor alle soorten kampeerders, dus tenten, campers of caravans etc. Er is maar een enkele camping voor alleen campers en motorhomes. Er zijn ook campings die alleen voor kleinere campers zijn, bijv. met een max. van 24 ft of kleiner.

Op de meeste campings zijn er aparte plekken voor tenten en campers. Dit wordt dus een beetje gescheiden.

2. Serviced of unserviced campings

In de nationale parken heb je zowel serviced als unserviced campgrounds. Dit houdt in dat er op sommige plekken geen water, stroom en rioolaansluiting is voor de camper (of tent). Serviced campground, betekent dat er meestal wel water, stroom en een riool is.

3. Reserveerbare campings en FCFS campings

In de nationale parken heb je campgrounds die je van te voren kunt reserveren en zogenaamde FCFS campings. FCFS staat voor First Come First Served, ofwel wie het eerst komt, het eerst een plekje krijgt. Canada kenners geven aan dat je het beste rond 11u bij de betreffende FCFS camping aanwezig kunt zijn. Dan is de kans het grootst op een fijn plekje.

4. Frontcountry en backcountry campings

backcountry camping

Dan is er nog een verschil tussen frontcountry en backcountry campings. Een frontcountry camping is goed bereikbare camping, die door de meeste toeristen wordt gebruikt. In de nationale parken zijn veel frontcountry campings te vinden, maar je kunt er ook ‘backcountry kamperen’. Dit zijn campings die alleen te voet bereikbaar zijn en waar je in een tent kunt overnachten. Wanneer je van avontuur houdt, dan is backcountry camping echt iets voor jou. Je bereikt de pareltjes te voet, kunt heel uniek overnachten (echt aan een meer bijvoorbeeld) én je komt weinig andere toeristen tegen.

Wanneer gaan de campings open?

Het hoogseizoen in Canada loopt van juni t/m september. Best veel campings in de nationale parken gaan pas open in juni of halverwege mei. Reis je in begin mei (net zoals ons) dan heb je dus minder keuze. Er zijn een aantal campgrounds die het hele jaar door geopend zijn voor campers. Kamperen in een tentje is soms niet mogelijk omdat het te koud is!

Lees hier mijn tips voor campgrounds in Banff
Lees hier al mijn tips voor campgrounds in Jasper

Moet je van te voren reserveren?

Het antwoord is JA en NEE! Wil je een mooi plekje op een camping in Banff of Jasper, met bijvoorbeeld elektriciteitsaansluiting voor je camper dan adviseer ik je om wel te reserveren. Sommige campings hebben maar een beperkt aantal serviced camperplaatsen en als je dan persé op die camping wilt staan, dan kun je er maar beter vroeg bij zijn. Als je bijvoorbeeld een plekje wilt bemachtigen op de camping Two Jack Lakeside, dan moet je direct boeken zodra dit mogelijk is! Reserveren is meestal mogelijk vanaf de eerste week in januari voor hetzelfde jaar. In de Provinciale parken kun je meestal pas 4 tot 5 maanden voor jouw aankomstdatum reserveren.

Campings reserveren voor het reisseizoen 2024 (mei t/m oktober) kan vanaf de eerste week in januari 2024 (8u Mountain time = 16u bij ons) en anders een aantal maanden (4 – 5) van te voren. Populaire campgrounds zijn binnen enkele uren uitverkocht! Wees er dus op tijd bij. Zorg ervoor dat je al een account hebt aangemaakt én ingelogd bent!

Maakt het je niet zoveel uit waar je komt te staan met je camper of tentje? Dan kun je kiezen voor meer vrijheid en flexibiliteit. In de nationale parken zoals Banff en Jasper, zijn ook zogenaamde ‘overflow’ campings. Als alle plekken bezet zijn, dan gaat het overschot naar de overflow camping.

Provinciale parken reserveren

Provinciale parken kun je meestal tot 4 maanden voor jouw aankomstdatum pas reserveren. Er zijn verschillende sites:

Hoe een campingplek reserveren via Parks Canada?

Als je het eenmaal gedaan hebt, dan is het een makkie om een campingplek te reserveren. Toch is het fijn als je weet wat je moet aanvinken. Een campingplek reserveren in een nationaal park doe je zo!

1. Ga naar de officiële website Parks Canada;
2. Maak eerst even een account aan via Login (optie 1 sign in with GCKey).
3. Vul alle velden juist in (zie afbeelding). Let op! Sommige nationale parken zoals Banff bestaan uit meerdere delen en staan er ook meerdere keren bij “Park”!;

Campingplek-reserveren-canada

4. Je krijgt nu een overzicht van de beschikbare campings. Groen is beschikbaar, geel is ook beschikbaar maar deze camping voldoet niet aan jouw eisen (bijv. doordat je elektriciteit wilt). Rood is niet beschikbaar.

campground reserveren banff of jasper
Let op, want Banff bestaat uit meerdere delen en heeft daardoor ook meer campings dan hierboven te zien is.

5. Klik door op de camping die jij wilt reserveren en klik door (op de groene plekken) totdat je een specifieke campsite kunt reserveren.

hoe camping reserveren canada

6. Plekje gevonden (controleer de faciliteiten)? Klik dan op “Reserve!”
7. Ben je al ingelogd? Log nu anders in en ga akkoord met alle voorwaarden;
8. In het winkelwagentje klik je op “Pay” of op “Checkout bookings” als je meerdere plekken in een keer wilt reserveren*;
9. Nu is het een kwestie van je gegevens invullen en de 6 stappen doorlopen totdat je je creditcard gegevens kunt invullen;
10. Je krijgt een bevestigingsmail met je reservering!

*Je betaalt $11,50 per campsite aan reserveringskosten. Het maakt dus niet uit of je alles in een keer boekt of meerdere plekken in meerdere reserveringen.

Heb je na dit verhaal nog vragen over het reserveren van een camping in de nationale parken van Canada? Stel je vraag hieronder!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Beste Evy, ik ga zeker van jouw ervaringen gebruik maken. Wij gaan in september vanuit Calgary naar Vancouver reizen. Is het mogelijk een overzicht van de door jullie geboekte campsites te ontvangen?

  Nicoline van der Linden

  Beantwoorden
  • Hoi Nicoline!
   Leuk dat je al bij mij terecht bent gekomen. In het blog staat ook dat wij pas in mei 2020 gaan, maar dat ik al veel heb uitgezocht én geboekt voor deze trip. Wij vertrekken ook vanuit Calgary.
   Wij hebben de volgende campings al geboekt: Wapiti in Jasper NP (plek FF39 met stroom), Two Jack Lakeside in Banff (deze camping zal misschien al volgeboekt zijn, want die is heel populair). Rondom Lake Louise willen wij ook 2 – 3 nachten blijven, maar in de periode dat wij er zijn kun je niet reserveren. Dus dat bekijken we daar ter plaatse.
   Verder verblijven wij 2 nachten in Clearwater bij Dutch Lake resort & RV (aan het meer), 2 nachten in Kelowna bij Woodlake RV park (aan het strandje) en 1 nacht in Revelstoke bij Boulder Mountain resort. Overige plaatsen waar wij komen bekijken we waarschijnlijk te plaatse.

   Meer tips over West-Canada zullen waarschijnlijk pas in juni online komen op de site!
   Alvast veel voorpret gewenst!

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
  • Hey Nicoline,
   Nog een korte aanvulling. Hier wel een duidelijk overzicht van de campings in Jasper en de campings in Banff! Het zijn grote gebieden en daarom is het goed om meerdere nachten op verschillende campings te staan, zeker in Banff.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *