Canyonlands National Park: bezienswaardigheden, hoogtepunten en tips!

Canyonlands National Park: bezienswaardigheden, hoogtepunten en tips!

Canyonlands National Park is een prachtig National Park in het Oosten van Utah. Het beste bezoek je dit park vanuit Moab en combineer je jouw bezoek aan dit park met Arches National Park en het Dead Horse Point State Park. Het Canyonlands National Park staat bekend om haar ruige karakter, woestijnachtige rode landschappen en prachtige rotsformaties. Ook voor wat actie ben je in dit park en de regio rondom Moab aan het juiste adres want dit is dé plek voor outdoor activiteiten.

Canyonlands NP bezoeken

Het Canyonlands Nationaal Park staat bekend om het ruige landschap dat door de miljoenen jaren heen is uitgesleten door erosie en er zo diepe canyons zijn ontstaan. Het is onderverdeeld in 3 districten: Island in the Sky, The Needles en The Maze. Het hoog en meest noordelijk gelegen Island in the Sky district is het meest drukbezochte deel van het park en staat bekend om de vele spectaculaire uitzichtpunten. Vanaf Moab rijd je er in 45 minuten heen. Het Needles District staat bekend om de kleurrijke rotsformaties en ligt in het zuiden van het park. Vanuit Moab sta je in 1,5 uur in dit deel van het park. Het Maze district is het meest afgelegen en ruige deel van het park en is veel moeilijker te bereiken. Een bezoek aan The Maze is eigenlijk enkel interessant als je een ervaren backpacker bent. Vanuit Moab is het 2,5 uur rijden tot het begin van het park en dan nog eens zo’n 3 uur tot je bij de bezienswaardigheden bent.

Let op! Alle drie de districten hebben een eigen ingang. Je kunt niet door het park van het ene naar het andere deel. De districten zijn namelijk door rivieren van elkaar gescheiden.

Je bezoekt het Canyonlands National Park vanuit Moab. Plan minimaal 1,5 dag voor dit park in. Je kunt je bezoek aan dit park combineren met een bezoek aan Arches National Park en Dead Horse Point State Park.

Eerst dit nog

Helaas hebben wij deze trip niet kunnen maken vanwege het coronavirus. Omdat wij onze trip wel al gepland hadden en veel uitgezocht hadden, heb ik besloten deze info toch te delen. Dit artikel is gebaseerd op veel informatie van de officiële website van het Canyonlands National Park.

Tips ter voorbereiding op je bezoek

1. Beste reistijd

Het Canyonlands NP en haar omgeving bezoek je het beste van mei tot en met september. In de zomer is de gemiddelde temperatuur over de 30 graden. In het voorjaar en najaar zijn de temperaturen net onder de 20 graden en daardoor ook nog heel aangenaam.

2. Plan je route

Als je het Canyonlands NP bezoekt doe je dit waarschijnlijk in combinatie met een aantal andere fantastische plekken in Amerika. Bekijk dus vooraf welke plekken je wilt bezoeken en plan vooraf je route. Combineer Moab bijvoorbeeld met Monument Valley, Bryce NP, Zion NP en Grand Canyon of ga juist de andere kant op richting Yellow Stone National Park en Rocky Mountain National Park.

3. Reserveer je hotel / camping

Wil je in de regio van Moab overnachten in een hotel of met je camper op een campground dan is het heel verstandig om te reserveren. Zeker in het hoogseizoen zijn de meest populaire plekken last minute niet meer beschikbaar.

4. America the beautiful pass

Je betaalt voor alle nationale parken in Amerika entree, dit is gemiddeld tussen de $ 10 en $ 25 en geldig voor één voertuig inclusief inzittenden. Bezoek je meerdere nationale parken (4 of meer) dan kun je beter de America the beautiful pass kopen. Deze nationale parken pas kost $ 80,- en is 1 jaar geldig, voor één auto met inzittenden. Je koopt de pas bij het nationale park of vooraf online. Omdat de pas 1 jaar geldig is wordt de pas ook vaak voordelig via Marktplaats verkocht.

5. Neem een creditcard mee

In Amerika wordt heel veel met de creditcard betaald. Je kunt op veel plekken niet betalen met een gewone bankpas. Neem dus een creditcard mee en vergeet je pincode niet.

Overnachten in Canyonlands NP

Wil je in het Canyonlands National Park overnachten dan ben je aangewezen op campgrounds. Wanneer je jouw rondreis door Amerika met de auto doet is Moab the place to be om te overnachten als je het Island in the Sky gedeelte bezoekt. Wil je overnachten in de buurt van het Needles District en heb je geen camper of tent bij? Dan kun je terecht bij Glamping Canyonlands en overnachten in een luxe ingerichte tent (€ 70,-). Of ga voor een leuke Tipi (€ 68,-) in het nabijgelegen Monticello.

Overnachten in Canyonlands National Park
Tipi tent bij Canyonlands National Park

Camping tip: Willow Flat camping

In het Island in the sky district kun je voor $ 15 terecht bij Willow Flat camping (first come first served). Je hebt hier geen elektra of water aansluiting.

Camping tip: Needles District Campground

In het Needles District kun je terecht bij de Needles District Campground. Een plek reserveer je voor $ 20 en dit kan al 6 maanden vooraf. Er zijn geen water of elektra aansluitingen.

Lees hier meer hotel tips in Moab! Handig als je met de auto reist.

Bezienswaardigheden Canyonlands NP

Er is zoveel te zien en te doen in het Canyonlands NP! En dan heb je ook nog eens te maken met de drie aparte districten in het park dat het zeker de moeite waard is om vooraf uit te zoeken wat je wilt gaan doen!

Bezienswaardigheden Canyonlands National Park

Island in the sky

Dit deel is het meest noordelijk gelegen en heeft ontzettend veel spectaculaire uitkijkpunten. Vanaf Moab rijd je er in 45 minuten heen.

Via de 19 kilometer lange Grand View Point Road kun je de verschillende bezienswaardigheden en uitzichtpunten in dit gedeelte van het park met je eigen auto bezoeken. Begin je dag met de zonsopkomst bij de Mesa Arch.

Bezienswaardigheden Canyonlands
Mesa Arch


De wandeling via de Mesa Arch Trail is ongeveer een kwartiertje. Ook deze plekken moet je zeker even zien:

Hoogtepunten-Canyonlands-national-park
White Rim Overlook
Canyonlands National Park
Shafer Canyon Overlook

Zowel de White Rim Overlook als de Grand View Point Overlook hebben beide een fantastisch uitzicht op de Colorado River. Heb je meer tijd doe dan ook zeker de Upheaval Dome Trail.

Needles District

Het Needles District staat bekend om de kleurrijke rotsformaties en ligt in het zuiden van het park. Vanuit Moab sta je in 1,5 uur in dit deel van het park.

De meeste bezienswaardigheden in het Needles District kun je via diverse wandelingen bezoeken. Er zijn wel een aantal uitkijkpunten die je met de auto of camper kunt bezoeken, namelijk: Big Spring Canyon Overlook, en Wooden Shoe Overlook.

Canyonlands national park bezoeken
Big Spring Canyon

De volgende wandelingen in het park zijn aan te raden:

  • Cave Spring: Via de Cave Spring Trail (1 km) ontdek je de historie van het park via de prehistorische rotsschilderingen en een cowboykamp.
  • Potholes: Via de Potholes Point Trail (1 km) kom je langs de potholes: door erosie gevormde gaten in de grond én je hebt goed uitzicht op de Needles.
  • Chesler Park: Via de Chesler Park Loop Trail (16,7 km) heb je een fantastisch uitzicht op de Needles (rotsformaties) én loop je via de Joint trail door een smalle canyon met metershoge rotswanden naast je.
  • Big Spring Squaw: Via de Big Spring Squaw Trail (10,6 km) loop je tussen twee canyons door, maar zijn de Needles (rotsformaties) ook heel goed te zien.

Maze district

Het Maze district is het meest afgelegen en ruige deel van het park en is moeilijker te bereiken. Omdat er veel onverharde wegen zijn is een terreinwagen met vierwielaandrijving een must. Daarnaast is het vanuit Moab zo’n 2,5 uur rijden tot het begin van het park en dan nog eens zo’n 3 uur tot je bij de bezienswaardigheden bent.

De mooiste wegen rondom Canyonlands NP

Rondom Moab vind je maar liefst 3 wegen die zijn bestempeld als Scenic Byway. Wegen krijgen in Amerika deze titel vanwege hun archeologische, culturele, historische, natuurlijke, recreatieve of schilderachtige kwaliteiten. Zeker de moeite waard om deze te rijden. De U-313 kun je niet missen, want dit is de toegangsweg naar het Island in the sky gedeelte van het Canyonlands National Park en de route naar het Dead Horse Point State Park.

De tweede kun je het beste vanuit Moab bezoeken. Dit is namelijk de U-279 die de sporen van de Colorado River volgt. Wanneer je de Colorado River naar het Oosten toe volgt kom je op de U-128 terecht richting het Rocky Mountains National Park. Op deze routes kun je haast niet stoppen met kijken.

Moab bezoeken

Moab is een gezellige stad waar veel te doen en te zien is. Het is zeker de moeite waard om deze stad even te bezoeken. Ga genieten in een van de vele restaurants of ga cultureel doen en bezoek het film museum waar je alles te weten komt over de films die in en rondom Moab zijn opgenomen. Of leer meer over de dino geschiedenis in het Moab Giants Museum & Dinosaur Park.

Canyonlands bezoeken
The Needles

Doen in Canyonlands NP

Hoewel je goed kunt wandelen in het Canyonlands NP en de andere parken rondom Moab is het ook zeker aan te raden om de actie op te zoeken. Huur een 4×4 Jeep, motor of mountainbike en trek de natuur in. Of zoek de actie op het water op en ga raften, kajakken of met een paddle board het water op. Ook vanuit de lucht heb je een aantal opties zoals een helikoptervlucht of ga skydiven. Ook canyoning, ziplinen of rotsklimmen zijn opties. Aan veel van deze activiteiten hangt natuurlijk wel een bepaald prijskaartje. Meer informatie over deze opties vind je hier.

Vervoer in Canyonlands NP

Voor een bezoek aan het Canyonlands NP ben je afhankelijk van je eigen vervoer. Je vind er geen shuttle service. Het Island in the sky district en het Needles district zijn goed met de eigen auto te bezoeken, want het Canyonlands NP is een stuk rustiger dan bijvoorbeeld het Yosemite NP. The Maze district is alleen te bezoeken met een terreinwagen met vierwielaandrijving; er zijn namelijk veel onverharde wegen in dit deel van het park. Omdat er veel onverharde wegen zijn is een terreinwagen met vierwielaandrijving een must.

Dagindeling voor 1,5 dag in Canyonlands NP

Dag Island In The Sky District

Vanuit Moab bezoek je vandaag het Island In The Sky gedeelte van het Canyonlands NP. Begin de dag met een prachtige zonsopkomst bij Mesa Arch en bezoek daarna de andere uitzichtpunten en doe hier eventueel een wandeling. Rijd aan het einde van de dag in zo’n 2 uurtjes naar het Needles District van het Canyonlands NP.

Dag Needles District

Vandaag bezoek je het Needles District. Het beste kun je dit doen door een van de wandelingen in het park te doen. De middag gebruik je om verder te rijden naar  Valley of the Gods en Monument Valley.

Extra dag?

Heb je meer tijd over? Ga dan voor wat actie in of rondom het Island In The Sky gedeelte van het park. Ga bijvoorbeeld raften op de Colorado River.

Heb je nog vragen over jouw bezoek aan je bezoek aan het Canyonlands National Park en de omliggende nationale parken of je rondreis naar Amerika? Stel je vragen gerust, ik help je graag!

Have fun en reis je vrij,
Esther

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Booking.com, Unsplash & Pixabay.
esther blogger reisjevrij

Esther Jacobs

Tijdens mijn eerste backpack reis in 2011 ben ik verliefd geworden op de overvloed aan natuur die de wereld ons te bieden heeft. Mooie kustlijnen, immense bergketens, parelwitte stranden, schitterende meren en ga zo maar door! Voor een reisje midden in de natuur mag je mij 's nachts best wakker maken. En weet je wat top is? Je hoeft niet eens ver weg om te genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft, want in Europa kun je ontzettend veel mooie plekjes vinden! Ik deel graag mijn reistips met jou! Lees je mee?

Meer over Esther Jacobs

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *