Caye Caulker, het paradijs van Belize

Tips om Caye Caulker te bezoeken in Belize

Caye Caulker is een tropisch eiland in de Caraïbische Zee voor de kust van Belize. Het eiland is omgeven door helderblauw water en is bepakt met wuivende palmbomen. Caye Caulker staat bekend om zijn ultieme laidback sfeer. Het motto van het eiland is dan ook “Go Slow”. Voor de oostkust van Caye Caulker ligt het Barrièrerif, het grootste koraalrif van het noordelijk halfrond. Hier kun je geweldige duik- en snorkeltrips maken. In deze blog vertellen wij over onze ervaringen met Caye Caulker, hoe je er komt, en wat je er kunt doen.

Algemene informatie Caye Caulker

Caye Caulker bestaat uit 2 eilanden, een noordereiland en een zuidereiland. Tot 1961 was Caye Caulker één eiland, maar door een orkaan is er een watergeul ontstaan tussen de twee eilanden. De geultje is door de lokale bewoners verder uitgegraven om zo een bevaarbare verbinding te creëren. De geul wordt “The Split” genoemd en is tegenwoordig zo’n 30 meter breed. Verreweg het meeste toerisme vind je op het zuidereiland. Hier leven ook de meeste locals en vindt je winkels en ‘gewone’ zandwegen. Op het noordereiland zijn wel een aantal hotels te vinden, maar verder wonen er weinig mensen en zijn wilde dieren (waaronder krokodillen) de voornaamste bewoners.

Op Caye Caulker zijn bijna geen auto’s, deze zijn namelijk verboden. Het voornaamste vervoersmiddel zijn golfkarretjes

Go-Slow op Caye Caulker. Op Caye Caulker gaat alles relaxed en geniet je van het ultieme vakantiegevoel!

Hoe kom je er?

Als je vanuit Belize komt, kun je het beste de watertaxi pakken in de haven van Belize City. Deze vertrekt 9 keer per dag (eerste om 8.00 en de laatste om 17.30) en brengt je in 3 kwartier naar Caye Caulker. Een retourtje kost BZD 27 per persoon (± €12) en is goedkoper dan twee enkeltjes. Het is niet perse nodig om de tickets van tevoren online te bestellen, dit is duurder en in de haven is het eenvoudig om tickets te kopen. Via een taxichauffeur of in de buurt van de haven kan je een kortingskaartje krijgen (waarmee de prijs BZD 27 p.p. is). De watertaxi van Caye Caulker naar Belize City gaat ook 9 keer per dag (eerste om 6.30 en de laatste om 17.00). Ook is er een watertaxi tussen Caye Caulker en het iets noordelijker geleken eiland San Pedro. Deze boottocht duurt ongeveer 30 minuten.

Vanuit Belize City varen er dagelijks 9 boten naar Caye Caulker

Tussen Belize City en Caye Caulker varen er dagelijks 9 watertaxi’s

Daarnaast kan je ook vanuit Mexico naar Caye Caulker. Vanaf Chetumal vaar je eerst in anderhalf uur naar San Pedro. Vanuit San Pedro vaar je dan het laatste stukje naar Caye Caulker. Een retour boottocht kost, online, US$110 per persoon (± €100). Het is niet nodig deze online te reserven, dus mogelijk is het in de haven een stuk goedkoper! Wil je vanuit Mexico (Chetumal) naar Caye Caulker en daarna verder reizen naar het vasteland van Belize, of andersom, dan kan je twee enkeltjes kopen. De watertaxi tussen Chetumal en Caye Caulker (San Pedro) gaan niet dagelijks! Voor de actuele vaartijden tussen Caye Caulker en Belize City, San Pedro en Chetumal kun je het beste de website van Belize Water Taxi in de gaten houden! Houdt er wel rekening meer dat ze in Belize iets minder nauwkeurig zijn met de tijd dan wij in Nederland gewend zijn. De boot kan dus gemakkelijk een half uur later komen. Bij het verlaten van Mexico én Belize moet je contant een exit-fee betalen, hou dus wat contant geld op zak!

Ook vanuit Mexico (Chetumal) kun je met de watertaxi naar Caye Caulker

Wat doen op Caye Caulker?

De activiteiten die het meest worden gedaan op Caye Caulker zijn chillen, zonnen en relaxen. Bij strandtent / restaurant Lazy Lizard, bij The Split, zijn strandbedjes en stoelen en kun je zwemmen. Er is hier een soort natuurlijk zwembad gecreëerd waar je zelfs in het water statafels en barkrukken hebt. Op Caye Caulker is geen zandstrand om te liggen. Er zijn nog wat andere strandtenten, maar de meeste mensen zal je bij Lazy Lizard vinden.

Bij Lazy Lizard kun je zonnen, chillen en zwemmen!

Daarnaast zijn de zonsondergangen op Caye Caulker uitzonderlijk mooi! Ook hiervoor kun je lekker bij Lazy Lizard op een strandstoel zitten en genieten van de ondergaande zon, de langsvarende bootjes en het rustige water.

De zonsondergangen op Caye Caulker zijn werkelijk schitterend!

Snorkelen & duiken

Al eerder noemde we het Barrièrerif dat vlakbij Caye Caulker ligt. Dit is een schitterende plek om te snorkelen. Wij hebben een dag gesnorkeld met Raggamuffin Tours. Met een zeilboot zijn we naar het koraalrif gevaren waar we hebben gesnorkeld bij drie verschillende spots. We hebben onder andere veel zuster-haaien (nurse sharks), pijlstaartroggen (stingray), een zeeschildpad, een gevlekte adelaarsrog (spotted eagle ray) en uiteraard ontelbare kleurrijke vissen gezien. De tour raden wij zeker aan! De gidsen zorgen voor een goede sfeer aan boord en daarnaast denken ze in het belang van de natuur en de vissen. Zo mag je niet het water in als je je zojuist hebt ingesmeerd met zonnebrand en mag je bij sommige vissen niet te dichtbij komen. Als er terug naar huis wordt gevaren wordt de Caribische reggae muziek harder gezet en is het tijd voor de op Caye Caulker bekende rum-punch! De dagtrip kost BZD 140 per persoon (± €63).

Daarnaast kun je bij Raggamuffin Tours ook half-day tours doen. Als je een echte fan bent van zeilen en snorkelen kun je de 3-day Sailing Trip doen. Met deze trip kampeer je op privé eilanden en snorkel je op fantastische plekken. Deze trip is wel echt back-to-basic, verwacht dus niet teveel luxe.

Een snorkeltrip is een absolute ‘must’ als je op Caye Caulker bent. De onderwaterwereld is er schitterend!

Als je een snorkeltour boek bij Raggamuffin tours vaar je met een zeilboot naar de snorkelspots toe
De gidsen zorgen aan boord voor een gezellige sfeer en na het snorkelen is het tijd voor de rum-punch

The Great Blue Hole

De duikfanaten zullen The Great Blue Hole zeker kennen. The Great Blue Hole is een onderwatergrot van het Lighthouse Reef. De grot is wel 124 meter diep en is daarom al vanuit de lucht te spotten. Zo diep zul je helaas niet duiken, want je mag ‘maar’ tot 45 meter diepte duiken. In de grot kun je stalactieten en stalagmieten (spitse druipstenen in grotten) spotten van wel 10 meter. Koraal ga je in de Blue Hole helaas niet tegenkomen. Duiken in The Great Blue Hole is duur (> €100) maar volgens deskundigen zeker de moeite waard! Je kunt ook over The Great Blue Hole heen vliegen om dit natuurwonder van boven te bekijken. Ook dit is echter prijzig. Duiktrips in- en vluchten over The Great Blue Hole zijn beide op Caye Caulker zelf te regelen.

Koko King

Het noordereiland is zoals gezegd een stuk minder toeristisch. Dit betekent echter niet dat je er helemaal niet heen kunt. Met een bootje kan je vanaf het zuidereiland naar het noordereiland. De afvaar plaats van deze boot vindt je als je vanaf de haven van oost naar west rechtdoor het eiland oversteekt. Vanaf 11.00 uur gaat er ongeveer iedere 15 minuten een boot. De boot brengt je naar de strandtent Koko King bij het We’Yu Boutique Hotel. De boottocht duur ongeveer 5 minuten en is gratis mits je bij Koko King tenminste BZD 25 per persoon (± €11) uitgeeft. Met een lunch en een drankje haal je dit makkelijk. De lunch is trouwens erg lekker! Bij Koko King kan je gratis op een strandstoel zitten, voor BZD 25 op een strandbed liggen en voor BZD 75 zelfs op een heus ‘slaapkamer-bed’ liggen. Daarnaast kun je bij Koko King heerlijk zwemmen of in het water dobberen met een band.

Als je minstens BZD 25 per persoon uitgeeft bij Koko King is de boot ernaartoe gratis

Koko King is een leuke strandtent op het noordereiland van Caye Caulker
Bij Koko King kun je heerlijk zwemmen of lekker in een band in het water dobberen

Caye Caulker Animal Shelter

Op Caye Caulker is een dierenopvang waar eigenaar Kenny verschillende honden en katten verzorgt. Deze dieren zijn wees en door mensen die ze gevonden hebben bij hem gebracht. Toen wij er waren had hij 13 honden en 32 katten! Op zijn terrein lopen de dieren vrij rond. Voor de dieren probeert hij een huis te regelen in de Verenigde Staten. Je mag er ook één adopteren, maar dan moeten de dieren eerst een paar maanden in quarantaine. Dit is erg duur en lastig te regelen waardoor de meeste mensen er vanaf zien. Met donaties in de vorm van speeltjes, eten of gewoon geld kan je Kenny helpen met het verzorgen van de dieren. Daarnaast mag je ook zelf een of meerdere honden uitlaten als het niet te heet is (aan het einde van de middag).

Bij de dierenopvang verzorgt eigenaar Kenny honden en katten en probeert een huis voor ze te regelen in de Verenigde Staten. Met donaties kan jij hem hiermee helpen

Eten en drinken

Op Caye Caulker zijn genoeg leuke restaurants te vinden waar je lekker kunt eten. Lazy Lizard, bij The Split, is ‘s-avonds een leuke plek om te eten en tegelijk de zon te zien ondergaan. Lazy Lizard is echter niet goedkoop. Een goedkopere optie is Maggies Sunset Kitchen. Voor bijna de helft van de prijs van Lazy Lizard kun je hier ook heerlijk eten. Daarnaast is kreeft heel populair op Caye Caulker. Bij veel tentjes aan de hoofdstraat kan je vrij goedkoop erg lekkere kreeft kopen!

Om te ontbijten zijn wij erg fan van Amor Y Café. Dit is (nog) van een Nederlandse eigenaresse. Je kunt hier heerlijke pancakes, wafels, sandwiches en yoghurt met fruit en muesli eten. Maar onze favoriet was toch echt de toast met nutella! Daarnaast kun je hier ook vragen om een lunchpakket als je bijvoorbeeld in de middag weer verder reist.

Tips

  • Om Caye Caulker is maar 1 pinautomaat. Je kunt hier alleen met creditcard betalen en de ‘fee‘ is erg hoog. Neem dus voldoende contant geld mee als je naar Caye Caulker gaat.
  • Op Caye Caulker, en bijna overal in Midden-Amerika en de Cariben is de zonkracht veel sterker dan wij in Nederland gewend zijn. Neem dus zonnebrand mee of koop zonnebrand met een hoge factor en smeer je regelmatig in.
  • Caye Caulker is een paradijs en dat moet zo blijven. Voor zowel de locals als de toeristen. Probeer dus je afval op te ruimen en je waterconsumptie qua douchen en handen wassen etc. te minimaliseren.
  • Als je geen held bent op zee, is het verstandig om een pilletje tegen zeeziekte te nemen voordat je op de boot stapt naar Caye Caulker. De boot kan namelijk best wel schommelen.

Wij hopen dat onze tips bruikbaar zijn voor je en je net zo gaat genieten van Caye Caulker als wij.

Have fun en reis je vrij ,
Carien

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Reisbloggers

Carien en Joost

Reizen is voor ons geluk! Dit ontdekten wij tijdens onze eerste reis naar Vietnam. Heerlijk eten, vriendelijke mensen, prachtige dieren en rust in de natuur maken ons ontzettend blij en dankbaar. Wanneer wij thuis zijn, zoeken wij altijd naar nieuwe bestemmingen en fijne plekjes. Wij helpen jou graag op weg!

Meer over Carien en Joost

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *