Hero background

Hero background

Chili

Chili

Wil je een rondreis maken of gaan backpacken door Chili? Onwijs goed idee! Chili is uniek door zijn uitersten. In het noorden vind je de kurkdroge, maar veelzijdige Atacama woestijn. Op dit maanachtige stuk land kan veel: van drijven in zoutmeren tot het staren naar de helderste sterrenhemel. Helemaal in het zuiden ligt Patagonië, een paradijs voor liefhebbers van ongerepte en ruige natuur. Het lijkt hier wel het einde van de wereld (Patagonië is zo zuidelijk, dat Antarctica relatief dichtbij ligt!). Midden in Chili bevindt zich het Merengebied vol meren en vulkanen en biedt veel opties voor outdoorsporten. En wist je dat het mystieke Paaseiland ook bij Chili hoort? Kortom, Chili is dé perfecte bestemming voor een natuurrijke, afwisselende en originele rondreis.

Handig om te weten

Alle reisblogs en tips over Chili

Reizen en backpacken door Chili

Chili is wellicht niet het eerste land waar je aan denkt voor een rondreis in Zuid-Amerika. Mijn mening? Onterecht! Chili is met zijn 4200 kilometer lengte het langste land ter wereld en daardoor ontzettend veelzijdig. Zo heb je de bijzondere Atacama woestijn, het outdoorsy Merengebied, ruig Patagonië (met de populaire W-trek), mysterieus Paaseiland en de zonnige wijnstreken. Als je een aantal gebieden combineert, vier je eigenlijk meerdere vakanties in één! Zo suis jij het ene moment met een sandboard van de zandduinen in de Atacama, terwijl je een week later aan boord stapt van de catamaran richting Torres del Paine.

Om de lange afstanden af te leggen, maak je gebruik van binnenlandse vluchten of reis je per bus of eigen auto (als je meer tijd hebt). Zolang je rekening houdt met de afstanden en keuzes maakt in wat je wel/niet wil zien, komt het helemaal goed.

Is het veilig?

Chili staat bekend als een van de veiligste landen in Zuid-Amerika. Zelf heb ik me in de Atacama woestijn, Patagonië en het Merengebied altijd veilig gevoeld.

Echter is het sinds 2019 geregeld onrustig in hoofdstad Santiago en grotere steden door protesten tegen de regering. Wij waren er (onverwachts) tijdens een protest en dat was spannend. Mijn advies: vermijd Santiago (zo spectaculair is deze stad niet in vergelijking tot andere hoofdsteden) en focus je op de andere regio’s! Wil je toch naar Santiago? Vermijd de protesten als toerist en zoek een rustigere plek op. Wees hier ook alert op diefstal.

Beste reistijd

Chili ligt op het Zuidelijk Halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn als bij ons. De beste reistijd hangt af van de gebieden die je wilt bezoeken:

  • Merengebied & Patagonië: november t/m maart
  • Noord-Chili/Atacama woestijn: oktober t/m april

Januari en februari zijn de meest toeristische maanden in Chili (hun zomer, onze winter).

Hoe kun je het beste reizen?

Chili is met ruim 4000 kilometer het langste land ter wereld. Backpacken met het openbaar vervoer kost veel tijd. Binnenlandse vluchten zijn de snelste manier om de flinke afstanden te overbruggen. Wij betaalden €35 tot €60 per binnenlandse vlucht.

Een andere optie is de bus, maar houd hier rekening met gigantische busreizen. Ter illustratie: een enkeltje Santiago naar de Atacama woestijn duurt maar liefst 23 uur!

Hoe zit het met een huurauto? Dat hangt af jouw route en voorkeuren! Mijn advies is om van regio naar regio te vliegen en vervolgens te bedenken of je een gebied wil verkennen met publiek transport of een huurauto. Wij huurden alleen een auto in het Merengebied en betaalden €385 voor een week, inclusief one way fee. In de Atacama woestijn en Patagonië reisden wij per bus. In de artikelen lees je hier meer over. Zelf op pad met een huurauto kan ook, maar doe wel research of je je hier comfortabel bij voelt! Een 4×4 wordt vaak aangeraden op ruigere stukken land. Auto zoeken? Kijk voor een goede prijs eens bij Sunnycars.nl en EasyTerra.

Rondreizen door Zuid-Amerika

Trek minimaal een maand uit als je het hele land wil verkennen. Minder tijd? Dan raad ik je aan keuzes te maken welke gebieden je wilt zien. Wij bezochten de Atacama woestijn, Patagonië en het Merengebied in 3,5 week en vonden dat krap door de vele binnenlandse vluchten en busritten.

Wil je meer Zuid-Amerikaanse landen zien? Chili is goed te combineren met Bolivia en Argentinië (bijvoorbeeld de Argentijnse zijde van Patagonië). Ander idee: boek nog een paar dagen naar mysterieus Paaseiland.