Van Chivay naar Cusco met 4M Express – Ervaringen

Van de Colca Canyon naar Cusco met 4M bus

Je bent relatief veel reistijd kwijt aan een zelfstandige trekking in de Colca Canyon, maar het is het absoluut waard. De natuur heeft mij absoluut verrast! Als je naar Peru gaat, dan is de Colca Canyon een must wat mij betreft. Ons reisschema zag er als volgt uit:

  • Dag 1: Van Arequipa naar Cabanaconde (Reyna bus van 11.00u. Aankomst Chivay 15.50u en Cabanaconde 17.30u.)
  • Dag 2: Tour naar Cruz del Condor van 07.00u tot 09.00u. Start hike naar Llahuar Lodge om 11.00u (aankomst 16.30u)
  • Dag 3: Vertrekt Llahuar Lodge met jeep om 12.00u, om 13.30u in Cabanaconde en 14.30u in Chivay
  • Dag 4: Vertrek Chivay naar Cusco om 07.00u met 4M Express. Aankomst Cusco 16.30u.

Graag vertel ik je mijn ervaringen (experience) met de 4M Express bus van Chivay (Colca Canyon) naar Cusco. Lees ook mijn blog: hoe kom je bij de Colca Canyon.

Review 4M Express van Chivay naar Cusco

van colca canyon naar cusco
4M express van Colca Canyon (Chivay) naar Cusco

Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten van de 4M Express bus. Ik had verschillende verhalen gelezen, sommige positief en sommige negatief. Hopelijk was het het geld waard. Een ticket van Chivay naar Cusco kost maar liefst $65 (€54 op het moment van schrijven). Door de organisatie te mailen met de vraag “is this the best price?”, kreeg ik direct een korting van $15 per ticket aangeboden. Chill!

4M Express van Chivay naar Cusco rijdt alleen op maandag, woensdag en vrijdag!

Om 06.45u moesten we ons melden bij Hotel La Pascana. Daar ligt het kantoortje van 4M en het is ook de locatie waar de bus vertrekt. Hotel La Pascana is heel makkelijk te vinden, want het ligt gewoon in de zijstraat van Plaza de Armas (hét plein van Chivay). We waren in totaal met maar zes toeristen! Een medewerker van 4M gaf ons kort wat uitleg in het Engels over de lange rit van 9 tot 10 uur en de stops die we zouden maken. Onze chauffeur sprak echter alleen Spaans.

We vertrokken stipt om 07.00u! Na één uurtje rijden maakten we onze eerste stop. Mirador de Los Andes om 4900 meter hoogte! Vanaf dit punt heb je uitzicht op vijf vulkanen, waaronder de bekende vulkaan Misti dichtbij Arequipa.

mirador de los andes
Mirador de los Andes

Op 4900 meter hoogte is het KOUD! We stappen snel weer in om verder te rijden. De chauffeur vertelde iets over Coca bladen en de hoogte, maar wij verstonden maar 10% van wat hij zei omdat ons Spaans echt slecht is. Dan stoppen we weer. ‘Vicunas!’ roept de chauffeur.

Vicunas
Vicunas

We stappen uit en de chauffeur begint iets te vertellen over de planten. Hij laat ons de plantjes snuffelen. We lachen, maar begrijpen er vrij weinig van. Echt balen dat ons Spaans zo slecht is! We rijden nog even verder en stoppen bij een restaurant + toilet. In plaats van de dure lunch van $15, bestellen we broodjes met kip en avocado voor €2! Die bewaren we voor later. Ondertussen geniet ik van de mooie en verschillende landschappen gedurende de reis.

flamigo op weg naar cusco
Flamigo op weg naar Cusco
Alpacas
Prachtig toch!

We rijden nog een uurtje off-road. Voor ons geen probleem, maar net iets minder comfortabel. De bus trilt praktisch uit elkaar op die hobbelige weg! Gelukkig is het een kwalitatieve bus waar we in zitten. Die kan wel iets hebben. Vervolgens stoppen we bij Langui Lake waar we gaan lunchen. Zo’n mooie plek! Jammer dat sommige toeristen hun rommel niet meenemen!

Langui Lake
Lunchen bij Langui Lake

Het is nu nog maar een paar uurtjes tot Cusco zegt de chauffeur. Om 16.30u komen we aan in Cusco :-)! De chauffeur regelde een goedkope taxi voor alle passagiers. Echt een top service! Dus als je van Chivay naar Cusco of Puno wilt, dan kun je met een gerust hart gebruik maken van de service van 4M Express!

Meer lezen over Peru?

evy-reisjevrij-reisblog

Over de auteur

client-photo-1
Evy van Kan
In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Reacties en vragen

Conny Hoek
28 september 2017
Hi Evy, 31 okt. vliegen wij naar Cuzco direct daar willen we een aantal dagen blijven. Dan reizen naar Arequipa of Chivay. Met bv de 4M express bus. Uit jouw verhalen maak ik op dat dit een snellere manier van reizen is dan de nightbus b.v. Heb je advies en tips voor ons. Vernemen heel graag een berichtje van je. Groet, Conny Hoek
Evy van Kan
28 september 2017
Hoi Conny, Het ligt een beetje aan de rest van je route. Waar ga je naar toe na Arequipa of na Chivay? Chivay ligt aan het begin van de Colca Canyon en 4M express is de enige maatschappij die daar direct naartoe rijdt. Bovendien is het een hele mooie trip, dus ik vond het de moeite waard om overdag te reizen. Als je naar Arequipa gaat, dan is de nachtbus wel een goede optie. Vanuit Arequipa naar de Colca Canyon / Chivay is het zeker 3 uur rijden (onze bus deed er in werkelijkheid 5 uur over). Let er wel op de 4m express alleen op dinsdag, donderdag en zaterdag van Cusco naar Chivay rijdt. Groetjes, Evy
Pim Bemelen
29 januari 2018
Super bedankt voor je informatie over de 4m express en Colca Canyon. We zijn nu in Arequipa aan het plannen en je helpt ons enorm!

Stel hier je vraag of geef een reactie.