Colca Canyon bezoeken: hoe doe je dat?

Colca Canyon in Peru bezoeken

Voor mijn vertrek naar de Colca Canyon heb ik me suf gezocht over hoe je de kloof bezoekt en weer verder kan reizen. Er is weinig te vinden over hoe je van de Colca Canyon direct naar Cusco of Puno kan gaan, zonder eerst terug te moeten reizen naar Arequipa. Inmiddels ben ik er geweest en de Colca Canyon is écht fantastisch. Sla dit zeker niet over tijdens je reis! Ook heb ik meer informatie voor je hoe je de Colca canyon bereikt en hoe je daarna naar Arequipa, Cusco of Puno kan doorreizen.

In dit artikel vind je informatie over:

Chivay, Cabanaconde, Cruz del Condor: hoe zit dat nu?

Zodra je begint te Googelen naar de Colca Canyon, zul je verschillende namen tegenkomen. De Colca kloof is enorm groot, diep en lang en er liggen dus behoorlijk wat dorpjes langs de Canyon.

entree ticket Colca Canyon
Verplicht entree ticket Colca Canyon – 70 sol p.p.

Chivay

Het leuke en gezellige dorpje Chivay ligt aan het begin van de Colca Canyon. Hier ‘ontspringt’ de Canyon heb ik me laten vertellen. Vanuit Chivay heb je dan ook prachtige uitzichten over de terrassen in de Canyon, maar hier is de Canyon nog niet zo diep. Vanuit Chivay kun je ook geen (zelfstandige) trekking doen. De trekkingen starten namelijk allemaal rond het dorpje Cabanaconde.

Mijn hotel tip in Chivay: Hotel Nativa

Wij verbleven in Chivay bij Hotel Nativa. Voor €30 per nacht voor twee personen. De kamers zijn heel ruim, schoon en er is een warme douche (die is zéér welkom na een stevige trekking). Ook de eigenaresse is super aardig en behulpzaam!

Cabanaconde

Cabanaconde is the place to be als je een zelfstandige trekking wil doen door de Colca kloof. In het dorpje zelf is niets te beleven maar de wandelpaden naar de verschillende dorpjes in de Canyon starten allemaal hier in de buurt. Cabanaconde ligt op 1,5 uur rijden van Chivay.

Mijn hotel tip in Cabanaconde: Homestay Pachamama

Wij verbleven bij Homestay Pachamama. Vanaf €25 bij twee personen. Homestay Pachamama is hét guesthouse in Cabanaconde waar je naartoe moet als je goede informatie over de Colca Canyon wilt. Ludwig en zijn vrouw runnen dit gezellige en warme guesthouse. Je kunt je backpack tijdens je trekking met een gerust hart achterlaten in dit guesthouse, ze bieden een trekking map (kaart) aan en tours naar Cruz del Condor (2 uurtjes voor 20 sol p.p.).

Bekijk hier verschillende trekking routes vanuit Cabanaconde

Cruz del Condor – Condors spotten

Cruz del Condor - Colca Canyon
Mirador Cruz del Condor om Condors te spotten!

Cruz del Condor is dé Condorspot. Het punt ligt tussen Chivay en Cabanaconde in, op 20 minuten rijden van Cabanaconde. Je gaat hier meestal 1 tot 2 uurtjes naar toe. Een prachtige plek en dan zie je pas hoe diep/ hoog de Colca Canyon is! De beste tijd om de beestjes te zien is tussen 07.00u en 10.00u en in de namiddag tussen 16.00u en 18.00u. In het hoogseizoen, van juni tot augustus heb je de grootste kans om condors te spotten. Van december tot maart is het regenseizoen en is je kans kleiner. Zelf waren wij er eind augustus tussen 07.45u en 09.00u. We hebben een aantal condors gezien, maar niet van heel dichtbij helaas. Bij de condorspot lopen ook ‘controleurs’ en ‘verkopers’ waarbij je het entreeticket van 70 sol moet kopen. Het geld wordt gebruikt voor de verdere ontwikkeling van de voorzieningen in en rondom de Canyon.

Hoe kom je er?

Wij regelden een tour vanuit Homestay Pachamama. We vertrokken om 07.00u en kwamen rond 09.15u terug aan in Cabanaconde. De tour koste 20 sol per persoon. Het was fijn omdat wij aankwamen voordat alle toeristen uit Arequipa en Chivay er waren. Je kunt ook de lokale bus nemen vanuit Cabanaconde. Deze vertrekt om 06.30u en brengt je binnen 20 minuten naar de condorspot. De busmaatschappij Milagros zou rond 09.00u langs de condorspot moeten komen. Deze bus rijdt verder naar Cabanaconde. Je moet de bus gewoon langs de weg aanhouden!

Vanuit Chivay vertrekt de bus om 06.00u. Je zou dan rond 07.30u bij de condorspot moeten zijn.

Van Arequipa naar de Colca Canyon

De eerste uitdaging is om bij de Colca Canyon te komen. In Arequipa zijn tour operators die een compleet verzorgde tour aanbieden. Bij de meeste tours ga je nog niet eens de Canyon in en blijft het bij mooie uitzichten (+/- 100 sol / €25 voor 2 dagen 1 nacht. Prijs excl. verplicht ticket van 70 sol.). De Colca Canyon kun je prima zonder tour of gids verkennen!

Er gaan verschillende bussen vanuit Arequipa naar Chivay, Yanque of Cabanaconde. Op het busstation van Arequipa zijn heel veel aanbieders en je vindt er ook de drie maatschappijen die naar Chivay en Cabanaconde gaan. Dat zijn Milagros, Reyna en Andalucia. Daarnaast is er de zogenaamde ’tourist bus’ en deze vertrekt om 03.00u ’s nachts vanuit Arequipa (40 sol / €10).

Wij namen de Reyna bus om 11.00 uur. De bus vertrok echter pas om 11.30u en wij kwamen pas om 17.30 uur aan in Cabanaconde (in plaats van 16.00u). Alle drie de busmaatschappijen zijn wel redelijke luxe, maar ze stoppen wel vaak om lokale reizigers langs de weg op te laten stappen.

Bus (sept 2017)Vertrekt uit ArequipaAankomst ChivayAankomst CabanacondePrijs
Reyna01.00 uur ’s nachts

 

11.00 uur ’s ochtends

Tussen 04.00u en 05.00u

 

Tussen 14.30u en 15.30u

Rond 06.00u

 

Tussen 16.00u en 17.30u

17 sol / €4,50
Milagros03.00 uur ’s nachts

 

14.00 uur ’s middags

Tussen 06.00u en 07.00u

 

Tussen 17.00u en 18.00u

Rond 09.30u

 

Rond 19.00u

17 sol / €4,50
Andalucia09.30 uur ’s ochtendsRond 13.00uRond 15.00u17 sol / €4,50

Houd er rekening mee dat de vertrektijden van de bussen regelmatig wijzigen! Het beste ga je een dag voor vertrek (of bij aankomst in Arequipa) naar het busstation van Arequipa Terminal Terrestre om je busticket te regelen. Alle bussen vertrekken vanaf Terminal Terrestre.

Omdat je veel met de bus reist door Peru, is het handig om een hoes om je backpack te doen. Zo kan niemand iets in of uit je backpack halen!

Eenmaal in Chivay of Cabanaconde is alles te voet te doen!

Van de Colca Canyon naar Cusco of Puno

De rit van Arequipa naar Cabanaconde duurde bij ons 5,5 uur. Doorreizen vanuit de Colca Canyon naar Puno of Cusco is best een uitdaging. De busverbindingen vanuit Arequipa naar Puno of Cusco zijn nu eenmaal veel beter. Wij hadden echter geen zin om eerst 5,5 uur terug te reizen naar Arequipa, om vervolgens 6 tot 7 uur te reizen naar Puno (of zelfs 10 naar Cusco). Dus hoe reis je nu het beste van de Colca Canyon door naar Cusco of Puno?

Onze keuze: 4M express

Lees hier onze ervaringen met 4M express

van colca canyon naar cusco
4M express van Colca Canyon (Chivay) naar Cusco

Als je direct van de Colca kloof naar Cusco of Puno wilt reizen, dan vertrek je vanuit Chivay. Helaas gaan er géén bussen vanuit Cabanaconde. Van Cabanaconde reis je dus terug naar Chivay. 4M Express is op het moment van schrijven de enige aanbieder met een verbinding tussen Chivay en Cusco of Puno.

BusRijdt opVertrekAankomstKosten
Chivay – PunoAlle dagen13.00 uurRond 19.45u$50 / €42 p.p. zonder korting
Chivay – CuscoMaandag, woensdag en vrijdag07.00 uurRond 17.00u$65 / €54 p.p. zonder korting
Cusco – ChivayDinsdag, donderdag, zaterdag07.00 uurRond 17.00u$65 p.p. zonder korting
Puno – ChivayAlle dagen06.30 uurRond 12.30u$50 p.p. zonder korting

Houd rekening met een uurtje vertraging. Als je veel waarde hecht aan je (reis)tijden, dan is 4M express echt een goede optie. Het is iets duurder, maar je hoeft niet meer terug naar Arequipa. Je kunt misschien nog een leuke korting krijgen op je ticket als je 4M mailt. Dat heb ik ook gedaan en kreeg toen $15 korting op mijn ticket van Chivay naar Cusco :-). Ik betaalde dus $50 voor mijn ticket. Voorwaarde was dat ik in Arequipa contant moest betalen.

Andere optie: vliegen van Arequipa naar Cusco

Met de bus reis je terug naar Arequipa. Houd er rekening mee dat deze reis langer kan duren dan 5 uur!

Bus (sept 2017)Vertrekt uit CabanacondeAankomst ChivayAankomst ArequipaPrijs
Reyna06.30 uur ’s ochtends (weet niet of deze wel rijdt)

 

09.00 uur ’s ochtends

16.00 uur ’s middags

Rond 08.30u

 

Rond 11.00u

Rond 18.00u

Rond 12.30u

 

Rond 14.30u

Rond 21.30u

17 sol / €4,50
Milagros11.00 uur ’s ochtends

 

22.00 uur ’s avonds

Rond 13.00u

 

Rond 12u ’s nachts

Rond 17.30u

 

Rond 05.00u ’s ochtends

17 sol / €4,50
Andalucia09.00 uur ’s ochtendsRond 11.00uRond 15.30u17 sol / €4,50
Privé TAXIAlle dagen van Cabanaconde naar Chivay – op aanvraag bij je hostelReistijd 1 uur150 sol / €38
ColectivoGedeelde minibus. Ter plekke navragen op de Plaza in CabanacondeReistijd 1 uur10 sol / €2,50

Vanuit Arequipa vlieg je binnen één uurtje naar Cusco! De vliegtijden verschillen van dag tot dag. Check Skyscanner.nl voor de actuele vliegtijden en beste prijs. Een ticket kost zo’n €70 gemiddeld. Houd er rekening mee dat je zeker 1,5 uur van te voren op de luchthaven moet zijn! Qua reistijd bespaar je je dus niet zoveel! Bovendien moeten de bustijden goed aansluiten op de vliegtijden.

Andere goedkopere optie: van de Canyon naar Arequipa naar Puno/Cusco

Vanuit Cabanaconde of Chivay reis je eerst met de bus terug naar Arequipa. De kosten zijn dus 17 sol en de reisduur 6 tot 3,5 uur (afhankelijk van je vertrekpunt). Cruz del Sur is een hele betrouwbare busmaatschappij in Peru. Zij hebben directe busverbindingen met Puno en Cusco vanuit Arequipa:

 • Arequipa – Cusco: 10 uur met de nachtbus voor 105 sol / €26,50.
 • Arequipa – Puno: 6,5 uur met de bus voor 70 sol / €18.

Wat mij betreft is 4M Express dus de beste optie :-).

Heb je nog vragen over de Colca Canyon of hoe je er komt? Stel je vraag hieronder!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Wat een fantastische info! Echt super! Ik ben al enkele uurtjes bezig met de CC aan het uitstippelen maar het is niet zoooo simpel. Nu bots ik op nog 1 moeilijkheid. Wij zouden van chivay naar Cuzco willen geraken op een zaterdag. Zie ik goed dat dat niet mogelijk is met de 4M express?
  Alvast bedankt!
  Gr
  Jenka

  jenka mergaert

  Beantwoorden
  • He Jenka, dankjewel! Lees ook zeker mijn blog over de trekking routes op mijn website!

   4M rijdt indd alleen op ma, woe, vrijdag van chivay naar cuzco. Je enige optie is op vrijdag gaan, of het vliegtuig nemen op zaterdag vanuit Arequipa, of naar Puno gaan en daar dan weer de bus pakken naar Cuzco. Hoe dan ook een lange rit. Wij hebben onze route ook flink moeten aanpassen op de colca canyon, maar het was het absoluut waard!
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoe zit het precies met de hoeveelheid bagage dat je in een vliegtuigje van arequipa na cuzco meet mag nemen?

  Elvira

  Beantwoorden
  • Hey Elvira,
   Die vraag kun je het beste bij de betreffende maatschappij stellen. Ze vervoeren meestal toeristen met baggage, dus dat lijkt me geen probleem.
   Groeten,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi Evy,

  Fijne site heb je! Heel overzichtelijk. Ik heb wel nog een vraag. Hoe groot is de kans dat de buskaartjes uitverkocht zijn. Willen net als jij de bus van Reyna pakken om 11:00 uur naar Cabanaconde. Is het noodzakelijk dat je de buskaarten haalt een dag van te voren of kan je ook die ochtend gewoon naar de terminal gaan en daar een kaartje kopen. Je kan helaas niet online kaarten kopen via jouw linkje.
  Hoor graag even.

  Groeten Diana

  Diana

  Beantwoorden
  • Hey Diana,

   Bij ons zat de bus niet vol, dus dan heb je kans dat je diezelfde dag nog kan meereizen. Als je reist volgens een ‘strak schema’ dan zou ik wel een kaartje van te voren kopen. Ik kocht deze meestal zodra ik aankwam op het busstation.
   Veel plezier!

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *