Hike Colca Canyon zonder tour – Trekking routes

De Colca Canyon bezoeken: hikes, tips en info

De Colca Canyon heeft mijn hart gestolen! Het was voor mij dé highlight van Peru. Wat! Niet Machu Picchu? Nee… De Colca canyon heeft mij echt verrast en onze trekking route was bijzonder mooi. Ik geniet er nu nog steeds van! Graag deel ik mijn ervaringen en informatie over de Colca canyon omdat er niet heel veel te vinden is over het zelfstandig bezoeken van de canyon. Je kunt de canyon namelijk prima zonder gids of tour operator bezoeken!

Als je alles zelf regelt zo’n €90 p.p. voor 4 dagen incl. vervoer, hostel, eten, alles!

De Colca Canyon (Cabanaconde)

In dit artikel vind je misschien wel alles wat je wil weten over de Colca Canyon:

Heb je na het lezen van mijn blog nog steeds vragen? Laat dan hieronder een berichtje achter!

Cabanaconde als startpunt

Cabanaconde - Colca vallei
Het dorpje Cabanaconde

Cabanaconde is de uitvalsbasis voor een zelfstandige trekking door de Colca canyon. In het dorpje zelf is niets te beleven maar de wandelpaden naar de verschillende dorpjes in de canyon starten allemaal hier in de buurt. Cabanaconde ligt op 1,5 uur rijden van Chivay en op 5 tot 7 uur rijden van Arequipa. Er is geen pinautomaat in Cabanaconde!

Lees hier hoe je zelfstandig van Arequipa naar Cabanaconde reist

Trek minimaal drie nachten uit voor je bezoek in en rondom de Colca Canyon. Waarvan één overnachting in Cabanaconde raad ik je wel aan, zeker als je na 12 uur ’s middags in Cabanaconde aankomt. De reis van Arequipa naar Cabanaconde duurt 5 tot 7 uur en je wilt niet vermoeid aan je trekking beginnen. Indien je de bus van 03.00u neemt vanuit Arequipa, dan kom je op zijn vroegst om 08.00u aan in Cabanaconde. Als je een bikkel bent, dan is het dus wel mogelijk om diezelfde dag nog aan je trekking te beginnen!

Hostel tip in Cabanaconde: Homestay Pachamama

Vanaf €25 bij twee personen. Homestay Pachamama is hét guesthouse in Cabanaconde waar je naartoe moet als je goede informatie over de Colca Canyon wilt. Ludwig en zijn vrouw runnen dit gezellige en warme guesthouse. Je kunt je backpack tijdens je trekking met een gerust hart achterlaten in dit guesthouse, ze bieden een trekking map (kaart) aan en tours naar Cruz del Condor (2 uurtjes voor 20 sol p.p.). Dit hostel is meestal volgeboekt, dus wees er op tijd bij!

Colca Canyon trekking routes

Goed om te weten is dat er verschillende dorpjes in de Colca Canyon liggen. De bekendste en meest toeristische plek is Sangalle (ook wel Oasis genoemd). Daarnaast heb je nog San Juan de Chuccho, Tapay, Coshnirwa, Llahuar en nog enkele andere dorpjes. Op onderstaande foto zie je enkele dorpjes liggen. Wellicht een tikketje onduidelijk, maar de groene vlek in het midden van de foto is Sangalle. Ook zie je het (langwerpige) dorpje Coshnirwa liggen en helemaal achteraan ligt San Juan de Chuccho. Zoals je ziet zijn er duidelijke wandelpaden in de canyon. Elke route begint bij een zogenaamde ‘Mirador‘. Dat is een soort uitkijkpunt. Bekijk hier ook mijn ‘zelfgemaakte’ kaart zodat alles wat duidelijker wordt.

Colca canyon trekking routes
Deze foto is genomen vanuit Cabanaconde (Mirador de Achachiwa)

Trekking 1 dag – Van Cabanaconde naar Sangalle

Als je weinig tijd hebt, dan is het een optie om een zelfstandige trekking te doen zonder overnachting. Maar mijn tip is om lekker veel dagen te reserveren voor de Colca vallei, want het is hier echt super mooi! Anyway, een trekking van één dag ziet er als volgt uit:

 • Neem de bus van 03.00 uur uit Arequipa als je écht weinig tijd hebt
 • Betere optie: neem de bus van 11.00 uur uit Arequipa en overnacht in Cabanaconde
 • Begin vroeg aan je hike, start uiterlijk om 09.00 uur
 • Je daalt binnen 2,5 tot 3 uur af naar Sangalle
 • Chill met een biertje of cola aan het zwembad in Sangalle
 • Vertrek uiterlijk om 13.30 uur weer terug naar boven (Cabanaconde). Je doet hier normaal 3,5 tot 4 uur over.
 • Je kunt ook een ezeltje (zielugg!!) huren voor 60 sol / €15, die brengt je binnen 1,5 uur naar boven.
 • Om 17.30 uur ben je weer terug in Cabanaconde. Overnacht in Cabanaconde of neem de laatste bus richting Chivay/Arequipa.

Het is dus een wandeling van zeker 6 uur. Omdat je redelijk stijl naar beneden loopt, is deze route niet echt geschikt voor mensen met zwakke knieën. Het startpunt van deze route is Mirador Cejana.

Mirador Cejana

Dit viewpoint ligt op 1,2 km van Cabanaconde en dat is ongeveer 20 minuten lopen. Je start vanaf het plein Plaza de Armas in Cabanaconde en loopt naar de straat “Grau”. Aan het einde van de straat ligt La Casa de Santiago. Vanaf La Casa de Santiago is het nog 200 meter doorlopen en dan sla je rechtsaf. Hier begint het pad richting Sangalle. Vanaf het viewpoint Cejana is het pad naar Sangalle heel duidelijk en niet te missen!

Tip! Download de App Maps.me (soort Google Maps waar je geen wifi voor nodig hebt)

Trekking routes van 2 dagen en 1 overnachting

Als je een trekking wil doen van 2 dagen en één overnachting in de Canyon, dan heb je meerdere opties:

 1. Cabanaconde → San Juan de Chuccho → Sangalle → Cabanaconde
 2. Cabanaconde → San Juan de Chuccho → Tapay (dag 1) → Sangalle → Cabanaconde
 3. Cabanaconde → Llahuar → Cabanaconde (hebben wij gedaan)

Er zijn natuurlijk nog andere routes, maar die zijn allemaal nog pittiger (als je maar 1 nacht wil blijven). Daarom beperk ik de info tot 3 routes. Ik zal ze nu allemaal kort uitleggen.

2D / 1N: Klassieke route Cabanaconde → San Juan de Chuccho → Sangalle → Cabanaconde

Trekking route to Sangalle (Oasis)
Sangalle (Oasis)

Dit is de klassieke route door de Colca Canyon. Deze hike start bij Mirador de San Miguel (30 minuten lopen vanuit Cabanaconde). Vanuit de Mirador zie je een duidelijk pad. Binnen 3 uur loop je naar beneden naar de rivier. Je steekt een moderne brug over en vervolgens bereik je San Juan de Chuccho. Je kunt hier lunchen of overnachten! La Casa de Roy Colca schijnt een leuk guesthouse te zijn in San Juan de Chuccho, of reserveer bij Colibri Lodge of Posada Gloria ook in San Juan de Chuccho.

Overnachten in San Juan de Chuccho

Na een lange hike voelt het als thuiskomen bij Colibri Lodge. Een supermooie accommodatie in de Colca Canyon. Een overnachting kost ongeveer €30 voor twee personen. Andere gasten zijn super enthousiast over hun verblijf.

Je kunt ook verder lopen naar Sangalle, de Oasis. Vanuit San Juan de Chuccho is het nog zeker 3,5 uur lopen naar Sangalle! De route loopt via de dorpjes Coshnirwa en Malata. Het pad naar Coshnirwa vind je bij het voetbalveld van San Juan de Chuccho. Houd rechts aan en klim naar boven (zeker 450 meter omhoog). Uiteindelijk steek je een kleine brug over en volg je het pad naar Coshnirwa (er is geen ander pad). Vanuit San Juan de Chuccho bereik je Coshnirwa binnen 1 uur en 30 minuten. 15 minuten later loop je ook langs het dorpje Malata. Het is nu nog maar 2 uur afdalen naar Sangalle ;-).

Overnachten in Sangalle

In Sangalle heb je meerdere keuzes. Twee goede lodges met een zwembad. Verwacht echter geen luxe want er is geen stroom in de huisjes, ook is het (vaak) eten wat de pot schaft. Echter is het een unieke ervaring en na een lange hike is enkel een bed altijd prima.

Een ecolodge in Sangalle waar je kan verblijven is Oasis Paraiso Ecolodge of bij Paraiso Las Palmeras Lodge.

Oasis Sangalle
Oasis Sangalle Paraiso Ecolodge

Er zijn nog twee andere accommodaties in Sangalle, maar dit schijnen de beste te zijn. Je kan boeken via Booking.com, maar als je wacht tot in Peru ben je goedkoper uit!

Vanuit Sangalle is het ruim 3 tot 3,5 uur terug naar Cabanaconde. Je moet hierbij 1100 meter naar boven ‘klimmen’. Er zijn ook ezeltjes die je binnen 1,5 uur naar boven brengen.

Praktische info over deze hike:

 • Cabanaconde naar San Juan de Chuccho: 3 uur en 30 minuten – 8 km
 • San Juan de Chuccho naar Sangalle: 3 uur en 30 minuten – 6 km
 • Sangalle naar Cabanaconde: zeker 3 uur en 30 minuten – 4,4 km

Mirador de San Miguel

Dit is het startpunt voor de hikes naar San Juan de Chuccho en Tapay. Volg ‘Arequipa street’ ofwel de straat terug naar Arequipa. Het is een gewone geasfalteerde weg, waar ook auto’s en bussen rijden om Cabanaconde te bereiken. Na 20 minuten bereik je het kerkhof van Cabanaconde en daarna een museum (Juanita). Zodra je het voetbal stadion bereikt verlaat je de geasfalteerde weg en loop je verder over het (modder) pad. Na 5 minuten bereik je de mirador en zie je een duidelijk pad. Enjoy your trip!

2D / 1N: Cabanaconde → San Juan de Chuccho → Tapay → Sangalle → Cabanaconde

Dag 1: Ook deze hiking route begint bij Mirador de San Miguel. Tapay ligt 2,2 km achter San Juan de Chuccho. Je bereikt Tapay dus alleen via het andere dorp. Vanuit San Juan de Chuccho vind je het pad naar Tapay aan de rechterkant van het voetbalveld. Je zult ook wel wat bewegwijzeringen vinden. Het is een flink stuk omhoog lopen over een zig-zag weggetje. Na 2 uur bereik je Tapay. Er zijn verschillende goedkope homestays. Reserveren zal niet noodzakelijk zijn omdat maar weinig toeristen naar Tapay gaan. Hostel Maruja ligt in Tapay, maar ik kan er verder geen gegevens van vinden. In de Colca Canyon is geen wifi…uiteraard.

Dag 2: Vertrek vroeg en vraag in je guest house de weg naar Coshnirwa. Je daalt af en binnen een uurtje bereik je het bruggetje om de rivier over te steken. Volg nu het pad naar de dorpen Coshnirwa en Malata. Vanuit Malata is het iets minder dan 2 uur afdalen naar Sangalle. Neem een duik in het zwembad (niet gratis, 5 sol ofzo) en drink een biertje. Vertrek uiterlijk om 14.00u naar Cabanaconde.

Tip! Je kan deze route natuurlijk ook in 3D / 2N doen, met extra overnachting in Sangalle.

Praktische info over deze hike:

 • Cabanaconde naar Tapay via San Juan de Chuccho: 5 uur – 10 km
 • Tapay naar Sangalle: 3 uur – 6,6 km
 • Sangalle naar Cabanaconde: zeker 3 uur en 30 minuten – 4,4 km

Je kunt deze route ook omgekeerd doen! Eerst naar Sangalle en doorlopen naar Tapay (totaal 5,5 uur)

 • Cabanaconde naar Sangalle via Mirador Cejana: 2 uur en 30 minuten – 4,4 km
 • Sangalle naar Tapay: 3 uur en 30 minuten – 6,6 km
 • Tapay naar San Juan de Chuccho naar Cabanaconde: zeker 6 uur en 30 minuten – 10 km

2D / 1N: Cabanaconde → Llahuar → Cabanaconde

Trekking Cabanaconde naar Llahuar
De start van onze route naar Llahuar! Zie je de groene steen?

Dag 1: Wij kozen voor Llahuar! Hoewel ik vrij veel moeite had met het uitspreken van de naam – soort van “Djawuar” of “Jaguar” – kozen wij voor deze route omdat deze minder toeristisch was. En dat klopt. We waren een van de weinige toeristen op het pad! Verder niemand… Met wat aanwijzigingen van de locals vonden we Mirador Achachiwa, het startpunt van het pad. Vanuit dit punt kun je bijna tot in Llahuar kijken. Het pad is makkelijk te volgen en als er splitsingen zijn, dan zijn er aanwijzigingen (zoals de groene steen op de foto hierboven)!

Tip! Vertrek zo vroeg (08.00u) mogelijk om de warmte voor te zijn.

Hiken naar Llahuar Colca Canyon
Al halverwege!

We dalen af en klimmen weer omhoog, dalen af en moeten daarna weer een stukje klimmen. 5,5 uur later bereiken we Llahuar Lodge! We hebben er met onze vele fotomomenten en korte adempauzes een uur langer over gedaan dan ingeschat! Mike had ook erg veel last van zijn knieën. Anyway, Llahuar Lodge was een heerlijk verblijf!

Llahuar Lodge Colca Canyon
Eindelijk bereiken we Llahuar Lodge diep in de Colca Canyon!

Op 2 meter van Llahuar Lodge ligt ook nog een ander guesthouse met hele mooie bungalows: Casa De Virginia! Ze zagen er iets luxer uit! Helaas heb ik er geen foto’s van gemaakt. Echter, omdat dit tweede hostel in Llahuar totaal niet bekend is, hoef je niet te reserveren. Een kamer kost 60 sol en dat betaal je ook voor Llahuar Lodge.

Dag 2: Vanuit Llahuar heb je verschillende opties! Of je loopt dezelfde weg terug als waar je de dag van te voren vandaan gekomen bent. Dit is een pittige wandeling van ruim 7 uur. Voornamelijk berg op. Vertrek vroeg!

Een andere optie is om naar Sangalle te lopen in 5 uur en vervolgens nog 3,5 uur terug te klimmen naar Cabanaconde. Ik denk dat je deze route beter kan lopen als je nog een tweede overnachting boekt in Sangalle.

Wij kozen ook voor Llahuar omdat er een BUS is! Jaja, een bus die vanuit de canyon terug naar Cabanaconde rijdt.

Bus Llahuar naar Cabanaconde
Bus van Llahuar naar Cabanaconde

Maar… toen wij op weg waren naar Llahuar kwamen wij de bus tegen. Hij was echter gestrand! Een troost was dat er vervangend vervoer geregeld was na een paar uur.

De bus van Llahuar naar Cabanaconde?

Vanuit Llahuar loop je terug naar de brug die op de foto te zien is. Je komt er sowieso langs op dag 1. De bus Huaruro tours rijdt namelijk niet helemaal tot in Llahuar, maar naar andere dorpjes. Rond de klok van 11u komt de bus langs de brug. Dit kan ook best een uur later zijn, de wegen zijn hier niet zo best! Wacht totdat de bus er is en houd hem aan langs de weg (zwaaien en duidelijk laten zien dat jij mee wilt!). Je betaalt 10 sol voor de bus. Nu ben je binnen 2 uur in Cabanaconde. De rit naar boven is langs een andere weg dan het wandelpad waar je de eerste dag over hebt gelopen. De ‘weg’ vanuit de Canyon naar Cabanaconde is met veel haarspeldbochten en diepe afgronden, heel spannend dus!

Met de jeep terug naar Cabanaconde

Omdat de bus dus kapot was en wij niet zeker wisten of hij de volgende dag zou rijden, hadden we een 4×4 Jeep geregeld via Llahuar Lodge. De jeep is van de eigenaar van de lodge en voor 250 sol (echt veel geld in Peru), zou hij ons naar Cabanaconde brengen + 50 sols door naar Chivay. Omdat teruglopen voor Mike echt geen optie was, hadden wij het geld ervoor over. Vanuit Llahuar Lodge was het ongeveer 30 minuten berg op lopen naar de jeep. We waren binnen 1 uur en 20 minuten in Cabanaconde!

Mirador de Achachiwa

De route naar Llahuar begint bij Mirador de Achachiwa. Om het pad te vinden loop je vanuit Plaza de Armas naar Bolivar street. Uiteindelijk kom je bij de ‘bull ring’. Deze herken je aan de ronde vorm en de muren aan de binnenkant van de ring zijn rood geverfd. Bij de bull ring ga je naar links en niet naar rechts (ook al staat daar “Mirador de Achachiwa”). Je buigt dus links af en komt vervolgens bij een verlaten voetbalveld. Na vijf minuten bereik je het viewpoint: een houten hutje met een fantastisch uitzicht!

Mirador de Achachiwa - Cabanaconde
Mirador de Achachiwa, niet te missen!

Trekking routes van 3 dagen en 2 overnachtingen

Achteraf vond ik het heel jammer dat we geen meerdaagse trekking hebben gedaan. Je hebt meerdere opties bijvoorbeeld:

 1. Cabanaconde → San Juan de Chuccho → Sangalle → Llahuar → Cabanaconde

  • Dag 1: Klassieke route via San Juan naar Sangalle. Overnacht in Sangalle. 7 uur lopen in totaal
  • Dag 2: Van Sangalle naar Llahuar Lodge. Zeker 5 uur lopen. Prachtige tocht!
  • Dag 3: Van Llahuar terug naar Cabanaconde. 7 uur lopen OF neem de bus (1 uur lopen en 2 uur rijden).
 2. Cabanaconde → Llahuar → Sangalle → Cabanaconde

  • Dag 1: Van Cabanaconde naar Llahuar Lodge. 5 uur lopen.
  • Dag 2: Van Llahuar naar Sangalle. 5 tot 8 uur lopen afhankelijk van je route. Overnacht in Sangalle.
  • Dag 3: Van Sangalle direct naar Cabanaconde, of neem een omweg via San Juan de Chuccho.
 3. Cabanaconde → Llahuar → Fure & Huaruro’s waterval → Llahuar → Cabanaconde

  • Dag 1: Van Cabanaconde naar Llahuar Lodge. Zo’n 5 uur lopen.
  • Dag 2: Van Llahuar naar Fure en de Huaruro waterval. Dezelfde dag weer terug naar Llahuar want er is geen accommodatie in ’the Fure’. Of je moet een tent meenemen. 6 uur heen en zeker 4,5 uur terug lopen.
  • Dag 3: Van Llahuar terug naar Cabanaconde. 7 uur lopen OF neem de bus (1 uur lopen en 2 uur rijden).
Map Colca Canyon routes - Kaart
Kaart met enkele trekking routes door de Colca.

Toch liever een Colca tour met gids?

Wil je toch liever een tour doen met gids? Dit zijn twee goede organisaties:

 • Kusi tours
 • Peru Andes

Voor een tweedaagse tour, dus met 1 overnachting betaal je ongeveer 90 tot 100 sol. Dat is exclusief het entree ticket van 70 sol voor de canyon. Vraag ook goed na waar je precies slaapt! De meeste tour operators gaan enkel naar Chivay (waar je ook overnacht) en naar Cruz del Condor. Je hebt dan niet de mogelijkheid om echt een trekking te doen naar bijvoorbeeld Sangalle.

Wat neem je mee in de Colca Canyon?

Wat meenemen in de Colca Canyon

Tenzij je een ervaren hiker bent adviseer ik je om zo min mogelijk mee te nemen. Je zware backpack of koffer kun je in het guesthouse in Cabanaconde achterlaten. Wat moet je meenemen:

 • Een rugzak van +/- 25 tot 35 liter. Wij kochten deze van de Decathlon.
 • Iets voor op je hoofd. Dat hadden wij niet, dus we kochten coole cowboy hoeden voor een paar euro 🙂
 • Goede wandelschoenen, trekkingklasse B. Wij kochten onze wandelschoenen bij de ANWB met een flinke ledenkorting 😛
 • 2 liter water per persoon
 • Zonnebril + zonnebrandcreme
 • Muggenspray! Er zijn daar veel steekvliegen en muggen (geen malaria).
 • Zwemkleding en slippers voor de hot spring of het zwembad
 • Handdoekje (kun je ook in het guesthouse lenen)
 • Een lange broek en dikke trui voor ’s avonds (het koelt flink af) + extra t-shirt, sokken en ondergoed
 • Een winddichte jas, ook van de Decathlon. I love Decathlon haha!
 • Je fototoestel of Action Cam. Ik heb de Nikon D3300 en Sony action cam en ben er blij mee!
 • Je GSM voor noodgevallen, hoewel er soms geen bereik is in de canyon
 • Een ZAKLAMP! Er is vaak GEEN STROOM in de hutjes.
 • Een powerbank, want er is geen stroom! Met mijn powerbank kun je 3x je telefoon opladen en er zit een lampje op!
 • En voor mij nog lenzenvloeistof en een tandenborstel.
 • Cash geld + je Colca Canyon entree ticket
 • Oja, en SNACKS en broodjes

Water en eten kun je kopen in de dorpjes in de canyon. ’s Avonds koelt het flink af, dus neem ook een dikke trui mee.

Hoe hoog is de Colca Canyon?

Cruz del Condor - Colca Canyon
Cruz del Condor op 3650 meter hoogte!

Hoe hoog of hoe DIEP is de Colca Canyon? Echt heel hoog en diep. Hierbij de hoogtes van de verschillende dorpen:

 • Chivay – 3600 meter
 • Cabanaconde – 3300 meter
 • Cruz del Condor – 3650 meter
 • San Juan de Chuccho – 2200 meter
 • Tapay – 3000 meter
 • Coshinirwa – 2600 meter
 • Sangalle (Oasis) – 2100 meter
 • Llahuar – 2000 meter
 • Fure – 2900 meter

Als je van Arequipa (2300 meter hoogte) naar de Colca Canyon gaat dan kun je last krijgen van hoogteziekte. Dit hoeft echter niet! Wij kwamen ook van Arequipa af en hadden alleen wat hoofdpijn. Na een aspirine was het weg en de volgende dag hadden wij nergens last van. We hebben helaas wel wat andere mensen gesproken die wel echt last hadden van de hoogte. Flinke hoofdpijn en misselijkheid. Veel coca-thee drinken en wachten tot het overgaat. Zodra je aan de trekking begint, daal je af en dat is positief bij hoogteziekte. Echter raadt men het af om aan de trekking te beginnen als je niet 100% fit bent.

Wat kost het om de Canyon te bezoeken?

entree ticket Colca Canyon
Entree ticket Colca Canyon – 70 sol p.p.

Het ligt er natuurlijk aan hoe lang je gaat en waar je overnacht. Dit zijn de kosten waar je rekening mee moet houden:

 • 4 Sol = €1
 • 17 Sol voor de bus van Arequipa naar Cabanaconde
 • 70 Sol p.p. voor het entreeticket voor de Colca Canyon
 • 60 Sol voor een tweepersoons bungalow in Llahuar incl. ontbijt
 • 20 Sol voor een tweepersoonskamer in San Juan de Chuccho
 • 25 tot 30 Sol voor een hutje in Sangalle
 • 10 tot 15 Sol voor diner
 • 5 Sol voor water of cola
 • 5 Sol om gebruik te maken van het zwembad in Sangalle (als je blijft slapen is het gratis)
 • 10 Sol voor de bus van Llahuar naar Cabanaconde
 • 60 Sol voor een ezeltje van Sangalle naar Cabanaconde
 • 250 Sol voor een 4×4 drive van Llahuar naar Cabanaconde

Entreeticket Colca Canyon

Het tourist ticket (Boleto Turistico) van 70 Sol p.p. is een beetje een vaag verhaal. In Arequipa en Chivay zijn blijkbaar plekken waar je dit ticket kan kopen. Wij hadden dit niet gedaan. De verkopers en controleurs vinden jou namelijk wel in de canyon. De verkopers zijn sowieso op de toeristische plekken te vinden zoals Cruz del Condor of bij de Miradors van de populaire trekking routes. Wij hebben het ticket bij Cruz del Condor gekocht terwijl we dus condors aan het spotten waren. Het ticket is een week geldig en geeft je ‘officieel toegang’ tot de canyon. Vreemd is dat er verder nooit naar gevraagd is. Het schijnt zo te zijn dat als je gecontroleerd wordt, je ook nog ter plekke een ticket kan kopen.

Heb je nog vragen over jouw trekking door de Colca Canyon? Stel ze hieronder!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Ongelooflijk goede info, dank je wel daarvoor. Ik ben zelf mijn peru-Bolivia reis aan het voorbereiden voor deze zomer en heb enorm veel aan je info !!!! Dank je wel !!!

  Christine

  Beantwoorden
 • Hoi Evy,

  Super uitgebreide informatie over je reis naar Peru, heb er heel veel aan. Ik wil komende zomer met mijn partner naar Peru gaan. Echter heb ik toch nog wat vragen. Je geeft aan dat er vanuit Llahuar een bus terug rijd naar Cabanaconde, rijd deze bus ook nog naar andere dorpen in de Canyon of enkel naar de de plek die je beschrijft dichtbij Llahuar?

  Hoe zijn de temperaturen in Peru? Kunnen we bijvoorbeeld in de omgeving van Cusco ook nog genieten van een lekker zonnetje, warm genoeg om bijvoorbeeld aan een zwembad te liggen? Of moeten we hiervoor echt naar het noorden (omgeving Mancora?). We willen onze reis namelijk relaxed afsluiten, alleen twijfel ik over Cusco of Mancora.
  Welke plaatsen kun je aanraden om de vakantie relaxed af te sluiten?

  Alvast super bedankt!

  Esther

  Beantwoorden
  • Hey Esther,

   Sorry voor mijn late reactie, jouw berichtje was in de spambox beland helaas. Volgens mij (en de brochure die ik heb) rijdt de bus ook van en naar Tapay, Malata, Cosnirhua, Belen en Paccla.
   Wat betreft de temperaturen wisselt het heel erg. Overdag kan het aangenaam warm zijn – t-shirt weer – en ’s avonds koelt het best flink af. In Cusco wordt het volgens mij nooit ech warm, bij ons in augustus rond de 22 graden max. Mancora zijn wij niet geweest, maar lijkt me een betere optie, al is het daar ook niet heel warm in augustus. Enige plek waar het tijdens onze vakantie ‘zwembad weer’ was, was in Huacachina (op 4 uurtjes rijden van Lima).

   Groetjes en veel plezier,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Evy,
  Gisterenavond terug gekomen van 4 weken Peru met man en onze 2 kids. Heel erg genoten en wilde op jouw site delen dat idd de Colca Canyon fantastisch is. Het was jouw tip waardoor we besloten hadden voor dit deel echt tijd uit te trekken. Dus voor wie dit leest, idd niet overslaan:-) Wij hebben de 3d/2n variant LLhuar, Sangalle, Cabanaconde gedaan. Echt heel erg gaaf! Makkelijk te doen, veilig, goed aangeven en een bijzondere ervaring. En heel erg rustig. Dus super bijzonder om dit als gezin te doen. Wij hebben ook nog 2 dagen in Yangue door gebracht (hotel Tradition de Colca) en ook dit was erg de moeite waard. Een tocht van drie uur gemaakt te paard (ook al kunnen wij niet paardrijden, je wordt erg goed begeleid) en ’s avonds sterren gekeken, de eigenaar heeft een planetarium gebouwd in de tuin. Mocht iemand hier vragen over hebben, dan hoor ik dat wel. Succes met je site!

  josine van loon

  Beantwoorden
  • Hoi Josine,

   Superlief dat je dit even laat weten! Brengt een lach op mijn gezicht :-D.
   Hopelijk is de rest van het land ook zo goed bevallen… vast wel toch?
   Dankjewel voor de tips!

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hey Evy,

  In september vertrekken wij naar Peru en op aanraden van je blog gaan wij de colca canyon op eigen houtje bezoeken.
  Ik vroeg mij af, bij volgende hike: Cabanaconde → San Juan de Chuccho → Tapay (dag 1) → Sangalle → Cabanaconde, is het mogelijk om op dag 1 al Sangalle te bereiken of slaan we dan beter Tapay over?
  Wij zijn geen getrainde hikers, maar hebben wel een portie doorzettingsvermogen! 🙂

  Alvast bedankt en ook nog eens hartelijk bedankt voor de vele fijne tips op je website!
  Groetjes, Nikita.

  Nikita

  Beantwoorden
  • Hoi Nikita,
   Wat leuk! Van Cabanaconde naar Sangalle (via Tapay) lijkt me erg veel voor 1 dag. Dat is minimaal 8 uur lopen. Voor ongetrainde hikers is dat echt pittig (omdat het incl. afdalen en klimmen is). Als je vroeg vertrekt is het wel mogelijk natuurlijk. Als je om 08.00u ’s ochtends vertrekt zou je er dus rond 16.00u, uiterlijk 17.00u moeten zijn. Mijn advies: Loop sowieso tot San Juan de Chuccho en bepaal daar ter plekke of jullie nog puf hebben om nog zéker 4,5 uur te lopen, of nu doorlopen naar Sangalle (ook 3,5 uur).

   Heel veel plezier in de mooie canyon!
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • dag Evy , bedankt voor de uitgebreide info ! toch een paar vraagjes …
  slaapzak hoef je dus niet mee te zeulen voor overnachting in colca – canyon ?
  is 3M-bus de enige optie om vanuit Chivay naar Cusco door te trekken ?
  zou je in mei-maand vooraf moeten reserveren voor overnachting in colca – canyon ?
  zou je in mei-maand vooraf moeten reserveren voor 3M-bus ?
  groeten , Geert

  GEERT MARCHAND

  Beantwoorden
  • Hoi Geert,
   Slaapzak hoef je inderdaad niet mee te slepen. Neem wel een lekker dik vest mee, daar heb ik geloof ik wel in geslapen. De 4M bus is de enige optie direct vanuit Chivay naar Cusco. 4M kun je eventueel reserveren een dag voor aankomst, maar deze bus rijdt niet op alle dagen! De overnachting in de Colca Canyon hoef je niet perse van te voren te boeken, maar kun je bij aankomst in Cabanaconde doen. Het hostel Pachamama in Cabanaconde zou ik wel van te voren boeken want zij zitten snel vol. Pachamama regelt vervolgens ook je overnachting in de canyon als je dat wilt. Zo hebben wij het in elk geval ook gedaan.
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Jouw kaartje maakt alles zo veel duidelijker! TOP!

  Kristof

  Beantwoorden
 • Wat een geweldige info. Ik wil graag niet al te lang hier blijven, maar wel een beetje actief zijn met hiken dus hier was ik precies naar op zoek. Hoe heb je het precies gedaan met de bus vanuit Arequipa? Ik check van tevoren namelijk alle vervoer op rome2rio.com, maar hier kan ik niks vinden behalve een reis van 16 uur. Ik neem aan dat je deze ter plekke hebt geregeld in Arequipa. Zo ja, waar? En hoe laat gaat de laatste bus terug?

  Bas Dijkhuis

  Beantwoorden
  • Hoi Bas,
   Thanks! Ik heb toevallig ook een artikel geschreven over de bus vanuit Arequipa naar de Colca Canyon. Wij hebben bij aankomst op de bushalte in Arequipa een ticket gekocht voor de dag daarna. Reistijd is minimaal 5 uur, maar bij ons 7! Reistijden van de bussen staan ook in het artikel. Veel plezier!
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi!
  Kun je mij misschien vertellen welke route (de eerste week van mei) het mooiste is voor 3D/2N? Cabanaconde → San Juan de Chuccho → Sangalle → Llahuar → Cabanaconde
  of
  Cabanaconde → Llahuar → Fure & Huaruro’s waterval → Llahuar → Cabanaconde
  En is het het waard, om vanuit Pachamama nog de Cruz del Condor tour te doen voor de eerste dag te gaan wandelen?

  Alvast bedankt!

  Paula

  Beantwoorden
  • Hey Paula,

   De Cruz del Condor tour vonden wij wel leuk en we hebben ook condors gezien! Soms heb je pech… dan zie je geen condors. De tour duurt maar eventjes en kost niet zoveel, dus ik zou hem wel doen. Wij konden hierdoor wel pas ‘laat’ beginnen aan onze hike naar Llahuar, dus dat zou ik dan weer niet aanraden. Het nadeel van je tweede optie naar Llahuar is dat je dezelfde weg terug moet lopen, dus wat dat betreft zou ik voor Llahuar + Sangalle gaan.
   Ik vind het wel moeilijk om hier in de adviseren omdat wij zelf deze routes niet gelopen hebben (enkel naar Llahuar en terug).
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hey Evy, even een spoedje vanuit Arequipa. Ik wil morgen samen met mijn vriend de colca trekking doen: 2d/1n. Maar zal daarvoor vannacht met een bus moeten vertrekken naar colca. Weet jij zo een company die alleen het transport regelt zodat ik de trekking met 2 zonder guide kan doen? Zo ja, dan zullen we pas rond 9.30 in de ochtend beginnen met de trekking. Komen we dan in de knoop?
  Groetjes maddy

  Maddy

  Beantwoorden
  • Hey Maddy,
   Ik was even een weekendje weg! Dus ik ben bang dat ik wat laat ben met het beantwoorden van je vraag? Volgens mij kun je namelijk ook alleen de nachtbus boeken. Volgens mij Milagros, die vind je op het busstation van Arequipa.
   Hoe heb jij het nu geregeld?
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Beste Evy, wat leuk om je uitgebreide verslag te lezen. We overwegen om in dit gebied te wandelen. Het zou leuk zijn om drie dagen te wandelen. Welke route zouden we kunnen doen die niet al te steil is? Een van onze vrienden heeft weliswaar een goede conditie maar niet zulke goede knieën. Bij voorbaat dank.

  Margrita

  Beantwoorden
  • Hey Margrita,

   Voor alle dorpjes in de canyon moet je afdalen. Dan voel je je knieën het meeste. Mijn man had er ook veel last van en kon de dag daarna niet meer goed lopen. Je moet toch steeds zo’n 1000 meter afdalen. Vanuit Cabanaconde zou je dan het beste naar San Juan de Chuccho kunnen lopen. Daar overnachten. De volgende dag naar Sangalle. Vanuit Sangalle is het stijl omhoog naar Cabanaconde, maar je zou eventueel een ezeltje (zielig!) kunnen nemen mochten er problemen zijn met de knieen.

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi Evy. Heel fijn, al die informatie die hebt verzameld en op je site gezet. Erg nuttig.

  Ik heb nog een vraag. Heb je de lodges in de colca canyon ver van te voren geboekt of zo een paar dagen voor vertrek?

  rob Bossche

  Beantwoorden
  • Hi Rob,

   Dankjewel! Heb je al een idee naar welk dorpje je zou willen lopen? In Llahuar liggen twee lodges, en daarbij is de kans ook groter dat je bijvoorbeeld een dag van te voren kan reserveren. In Sangalle kun je het er ook op gokken, mocht er geen plek zijn, dan kun je diezelfde dag nog teruglopen.
   Zelf hebben wij een dag van te voren gereserveerd, maar ik heb het idee dat het wel meer in trek is om te blijven overnachten in de canyon.

   Groeten,

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hallo Evy,
  Wanneer ik lees over de knie klachten van jouw man vraag ik mij gelijk af hoe de rest van Peru is gegaan? Erna komt vaak nog Machu Picchu en/of Huaraz. Hoe zijn de andere wandel uitdagingen gegaan? Heeft hij na de Canyon nog lang last gehad? Ik zou dit graag willen weten om een inschatting te maken van de moeilijkheidsgraad en om ons goed voor te kunnen bereiden. Alvast bedankt!

  Lisanne

  Beantwoorden
  • He Lisanne,

   Ja klopt, wij zijn ongetraind en onvoorbereid de canyon in gelopen haha. Dus ook geen brace of sporttape gebruikt.
   Naar Machu Picchu hebben wij geen hiking trail gedaan en ook in Huaraz zijn wij niet geweest. De knieklachten bij mijn man had hij eigenlijk vooral tijdens het afdalen (steken) en de rest van de vakantie heeft hij gewoon weer kunnen lopen gelukkig. Alleen met afstapjes of stijl afdalen last.
   Willen jullie ook een trail lopen naar Machu Picchu? Wij hebben Machu Picchu dus met de trein + bus bezocht. Bij Machu Picchu zelf kun je natuurlijk ook weer bergen beklimmen, maar dit is zeker niet noodzakelijk om te genieten van een mooi zicht op de ruines!

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *