Corcovado national park bezoeken in Costa Rica

Corcovado national park bezoeken: tours en tips

Tijdens onze roadtrip door Costa Rica bezochten wij het Corcovado National Park. Als je op zoek bent naar een echte jungle experience en veel wilde dieren wilt spotten, dan is Corcovado the place to be. Er zijn verschillende manieren om het Corcovado National Park te bezoeken, maar het is onduidelijk hoe het nu precies zit. Daarom geef ik je graag een aantal tips en praktische informatie om je bezoek aan Corcovado onvergetelijk te maken.

In dit artikel lees je meer over:

Voorbereiding Corcovado National Park

Een onvergetelijk bezoek, begint met een goede voorbereiding. Belangrijk om te weten is dat je Corcovado alleen mag bezoeken met een gekwalificeerde gids. Bovendien heb je een ‘permit‘ nodig, een soort vergunning die $15 p.p. per dag kost. Er mogen dagelijks een beperkt aantal bezoekers het park in, dus wacht in het hoogseizoen niet tot de laatste dag met het regelen van je permit. Je kunt het park het beste bezoeken van januari tot april (dit is tevens het hoogseizoen). Er valt dan weinig regen.

De genoemde prijzen zijn de prijzen die wij betaald hebben en kunnen inmiddels iets gewijzigd zijn.

Gids Corcovado Park
Samen met onze gids Oscar

Gids en permit regelen

In het hoogseizoen (van januari t/m april) kun je het beste ruim van te voren een gids boeken. De gidsen werken als freelancers en worden ingezet door verschillende tour operators. In het hoogseizoen hebben alle gidsen werk, maar in het laagseizoen werken alleen de beste en meest ervaren gidsen.
Wij boekten onze tour bij Surcos Tours. Zij bieden veel verschillende tours aan zoals te zien is op hun website. De tour operator regelt ook je permit voor het park. Bespreek dit altijd van te voren met de tour operator!

Overnachten in Corcovado National Park

La Sirena Ranger station Corcovado
Je kunt alleen overnachten bij La Sirena Ranger station

Je kunt overnachten in het Corcovado Nationaal Park. Er zijn 5 zogenaamde ‘ranger stations’ in het Nationaal Park Corcovado. Ranger stations zijn een soort registratieposten om bij te houden wie het park in en uit gaan. Sirena Ranger Station is het enige station middenin het park (dus diep in de jungle) en heeft accommodatie-faciliteiten. Je kunt er slapen in een bed en er is een restaurant waar je moet eten. Ontbijt kost $20 per persoon en lunch en diner kost $25 per maaltijd en persoon! Vraag bij je gids na of de kosten van het eten al inclusief zijn bij de tour! La Sirena is in oktober gesloten!

Sirena Ranger station Corcovado
Slaapzaal bij Sirena Ranger station Corcovado

La Sirena is het enige station middenin het park waar je kunt overnachten!

Andere ranger stations liggen aan de rand van het park en hebben meestal douches en toiletten, maar geen hostel met bedden. Je kunt bij ranger stations San Pedrillo kamperen met je eigen tent.

Toegangspoorten en Ranger stations

Kaart Corcovado National Park
Klik op de kaart om te vergroten

Bekijk bovenstaande kaart even zodat je een beeld krijgt van Corcovado. Er zijn 5 ‘ranger stations’ in het Nationaal Park Corcovado. Dat zijn La Sirena, La Leona, San Pedrillo, El Tigre en Los Patos. Op de afbeelding kun je zelf welke faciliteiten elk ranger station biedt. Alleen bij La Sirena en San Pedrillo kun je overnachten, bij de andere stations kun je naar het toilet of je waterfles bijvullen.

De ranger stations La Sirena, La Leona en Los Patos zijn met elkaar verbonden via de wandelpaden. Je kunt dan hiken van station naar station. San Pedrillo en El Tigre ranger station bieden enkel hiking trials rondom het station. Je ziet dan een relatief klein stuk van het Corcovado NP.

Hoe kom je er?

Tips Corcovado National Park - Map
Kaart Ranger stations en uitvalsbasis Corcovado National Park

Nu je weet dat je een gids nodig hebt én dat er verschillende ranger stations zijn met verschillende opties, kun je een plan maken om Corcovado te bezoeken. Je hebt verschillende opties en daarbij verschillende uitvalsbasissen buiten het park.

Vanuit Drake Bay

Vanuit Drake Bay kun je ranger station San Pedrillo en La Sirena (en eventueel door hiken naar Los Patos) bezoeken. Je legt hierbij wel veel met de boot af en wandelt voornamelijk rondom het station. Drake Bay is een populaire uitvalsbasis voor daggasten. Het is een mooie plek en het aanbod aan accommodaties is redelijk groot. Om Drake Bay te bereiken, kun je de boot nemen vanuit Sierpe (1 uur reistijd). De boot van Sierpe naar Drake Bay vertrekt dagelijks om 11.30u ($15 p.p.) en 15.30u ($20 p.p.) en vaart terug van Drake Bay naar Sierpe om 7.15u ($15) en 14.30u ($20). Als je met de huurauto bent, dan kun je de auto in Sierpe parkeren voor zo’n $6 per dag.

Drake bay hotel tip
Drake bay bij Las Cotingas Lodge

Er gaat ook dagelijks een bus (colectivo) vanuit Sierpe naar Drake Bay. De tijden zijn niet erg voorspelbaar en het is een lange rit. Je kunt ook met de auto van Sierpe naar Drake Bay, maar hiervoor heb je écht een 4X4 jeep nodig en een portie lef.

♥ Hotel tip Drake Bay: Las Cotingas Lodge

Vanuit Puerto Jiménez

Zelf bezochten wij Corcovado vanuit Puerto Jiménez. Dit plaatsje is met de auto makkelijk te bereiken en is de ideale uitvalsbasis als je houdt van hiken. Vanuit Puerto Jiménez kun je ranger station La Sirena, La Leona, El Tigre en Los Patos bereiken. Meestal verzorgt de tour operator het vervoer vanuit Puerto Jiménez naar het betreffende ranger station of startpunt van de hike. Kosten zo’n $15 p.p.

♥ Hotel tip in Puerto Jiménez: Las Islas Lodge

Corcovado dagtrip

Vogels en toekan Costa Rica
Veel verschillende vogelsoorten in Corcovado

Als je kort de tijd hebt en enkel een dagtour naar Corcovado National Park kunt maken, dan is een dagtour van Drake Bay naar La Sirena de beste optie. Je hebt dan de grootste kans om (veel) dieren te spotten. Kijk eens bij Surcos Tours voor de verschillende mogelijkheden. Een dagtour naar La Sirena kost ongeveer $90 p.p. Een andere optie is om vanuit Drake Bay naar ranger station San Predillo te gaan en vanuit hier te hiken. Drake Bay is dus de uitvalsbasis voor een dagtour naar Corcovado.

Corcovado meerdaagse tour

wild life Corcovado
Doe een meerdaagse tour als je veel dieren wilt spotten!

Als je graag wilt overnachten in het Corcovado National Park, dan heb je verschillende opties. Je kunt ervoor kiezen om 1 of 2 nachten in het park te blijven (langer kan natuurlijk ook, maar 2 en 3 daagse tours zijn het meest gewild). Bijvoorbeeld:

2-daagse tour

 1. Carate – La Leona – La Sirena (in totaal 7 uur hiken en slapen) – Drake Bay
 2. Drake Bay – San Pedrillo (4 uur hiken en slapen) – La Sirena met boot (4 uur hiken) – Drake Bay
 3. Drake Bay – La Sirena (6 uur hiken en slapen) – Carate (7 uur hiken) – €275 p.p. all-incl.
 4. En nog meer opties!

3-daagse tour

 1. Carate – La Leona – La Sirena (in totaal 7 uur hiken en slapen) – Hiken rondom La Sirena ruim 8 uur (slapen) – Drake Bay (nog 4 uur hiken daarna met boot). €385 per persoon
 2. Los Patos –  Sirena Ranger Station (8 uur hiken, heel zwaar, slapen) – Hiken rondom La Sirena ruim 8 uur (slapen) – La Leona – Carate (totaal 7 uur)
 3. Drake Bay – Sirena Ranger Station (4 uur hiken en slapen). – Hiken rondom La Sirena ruim 8 uur (slapen) – Drake Bay
Costa Rica Corcovado Nationaal park
Start van onze driedaagse tour: Costa Rica Corcovado Nationaal park

Wij kozen voor de mooiste route (Carate – Sirena – Drake) want we wilden graag dieren spotten! Wij betaalden €440 per persoon voor de driedaagse tour. Dit is de all-in prijs, inclusief 2 overnachtingen, alle maaltijden, 2x taxi, boot en een ervaren gids. Wij moesten van Drake Bay terug naar Puerto Jimenez en deze taxi is best prijzig. Als je deze taxi niet nodig hebt, dan kost de tour €385 per persoon.

Wat moet je meenemen?

Voor de eerste dag moet je genoeg water meenemen (3 liter p.p.). Bij de ranger stations kun je je waterfles bijvullen. Verder heb je nodig: goede schoenen, zonnebril en hoed, zonnebrand, insectenspray (deet), comfortabele en snel drogende kleding, blarenpleisters, paar toiletspullen, slippers en een kleine handdoek.

Heb je nog vragen over je bezoek of tour naar Corcovado? Laat hieronder een berichtje achter en ik help je graag!

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hey mooie blog. Wij willen in de komende dagen naar corcovado gaan en twijfelen nog welke route we moeten nemen en of we 2 of 3 dagen moeten nemen Drake.sirena.crate of Drake.sirena.drake. We zagen dat het naar crate een wandeling van 17 km is en waren benieuwd hoe zwaar dit was en of het echt een mooie wandeling is. Alvast bedankt.

  Rowena mulleners

  Beantwoorden
  • Thanks! Het is moeilijk om je hier in te adviseren. De route van Sirena naar Crate is wel erg mooi en gedeeltelijk langs de kust. Het is een supermooi stuk, maar wel best zwaar omdat je over het zand loopt (in de volle zon als deze schijnt). Bij de route Drake – Sirena – Drake mis je het mooie stuk strand. Reken er op dat je kapot bent na de wandeling ;-), maar je bent er maar één keer toch?

   Evy van Kan

   Beantwoorden
   • Hey! Vraagje. Hoe heb jij dat myer je huurauto gedaan toen je de Tour deed? Stond die in Drake Bay?

    Evey

    Beantwoorden
    • Hey Evey,
     Wij hebben de tour niet vanuit Drake bay gedaan. Maar je kunt de huurauto in Sierpe parkeren voor zo’n $6 per dag. Vervolgens neem je de boot en regel je de rest met de tour operator.
     Groeten,
     Evy

     Evy van Kan

     Beantwoorden
 • Hoi,

  Volgens jou is het stuk van Sirena naar Carate echt een must toch? Ik ga in april naar Costa Rica en wij zitten te denken aan Drake Bay – La Sirena (6 uur hiken en slapen) – Carate (7 uur hiken) – €275 p.p. all-incl.. Maar ik kan hem bij de organisatie niet vinden? Ik vroeg me af of jij een link hebt en of anders deze trip: https://surcostours.com/package/2-days-and-1-night-from-los-patos-sirena-carate/ vergelijkbaar is?

  Alvast heel erg bedankt!

  Groetjes,
  Maartje

  Maartje

  Beantwoorden
  • Hey Maartje,

   Ik zie dat zij hun website hebben aangepast… Het beste kun je ze even mailen en je wensen (en de prijs) per mail afstemmen.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
   • Dag Evy,

    Dankjewel! Ik heb ze een mail gestuurd. Het viel me inderdaad op dat er geen enkele prijsindicatie op de website staat. Mag ik vragen waar ik ongeveer aan moet denken wat dat betreft?

    Groetjes,
    Maartje

    Maartje

    Beantwoorden
    • Hey Maartje,

     Waar ik de prijzen van weet, heb ik in het blog vermeld. Dus 2 dagen +/- €275 en drie dagen +/- €385. Dat is dan incl: gids, overnachtingen, permit, een aantal maaltijden (maar niet alle) en eventueel de boottocht. Shuttle service van Puerto Jimenez naar de ingang van het park $15 zit daar niet in.
     Groetjes,
     Evy

     Evy van Kan

     Beantwoorden
     • Hoi Evy,

      Wat heb je met je bagage gedaan terwijl je in de jungle was?

      Milou

     • Hey Milou,
      Goede vraag! Wij hebben een kleine rugzak meegenomen en de backpack in het hotel gelaten. Veel hostels en hotels zijn het gewend dat toeristen hun spullen achterlaten en later weer ophalen.
      Groetjes,
      Evy

      Evy van Kan

 • Hallo Evy, begin april wil ik graag een meerdaagse tour in Corcovado doen. Is het mogelijk de tour daar ter plekke te boeken? Ik vind de site van surcos niet heel duidelijk. Ik weet niet of dit te kortdag is. Ik zal met de bus/voet reizen. Vanaf welke plek zou ik kunnen starten?
  Bedankt voor je hulp!
  Groetjes Chantal

  Chantal

  Beantwoorden
  • Hi Chantal,

   Leuk!Zoals in het artikel beschreven staat kun je zeker in april beter van te voren een gids / tour boeken. Je hebt ook een permit nodig. Er mogen dagelijks een beperkt aantal bezoekers het park in, dus wacht in het hoogseizoen niet tot de laatste dag met het regelen van je permit. Je kunt Surcos gerust mailen! Hun Engels is prima en ze reageren vrij snel. Ik denk dat zij jou ook het beste kunnen helpen met het plannen van de reis/vervoer/startplek.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi,

  Even een vraagje. Ik zie dat jullie de taxi hebben genomen van Drake Bay terug naar Puerto Jiminez. Waar hebben jullie dit geregeld? En reden jullie het hele stuk vanaf Drake Bay of gingen jullie eerst met de boot naar Sierpe? En vanaf daar de taxi?

  Groetjes,
  Maud

  Maud

  Beantwoorden
  • He Maud,

   De taxi rit van Drake bay naar Puerto Jiminez was geregeld via de excursie organisatie. Anouk is heen gelopen en terug gegaan met de boot. Origineel zat de boot niet in de planning, maar omdat de hike toch vermoeiend was, hadden ze gekozen om dus met de boot terug te gaan.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *