Cuba rondreis zelf regelen, dat kan!

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Zelfstandig reizen door Cuba? Tips om het zelf te regelen

Veel mensen zeggen dat je nog snel naar Cuba moet gaan om nog het échte authentieke Cuba mee te maken en dat veel dingen snel veranderen nu het land al meer moderniseert. Je merkt nog steeds dat het land echt een tijdje afgezonderd heeft geleefd en op sommige plekken lijkt het echt alsof de tijd heeft stil gestaan. Dit zorgt echter ook voor wat moeilijkheden en onduidelijkheden tijdens het voorbereiden van en reizen op Cuba. Er is bijvoorbeeld niet overal internet. Kies je voor een huurauto of reis je met het openbaar vervoer? Hoe regel en boek je accommodaties? Slaap je in een hotel of in een Casa Particular? In dit blog vertel ik je hoe je je rondreis door Cuba zelf kunt regelen!

Auto huren op Cuba

auto huren cuba

Van tevoren las ik dat een eigen auto huren bijna niet te doen was in Cuba. Ik las bijvoorbeeld dat je niet vanuit Nederland (dus via internet) een auto kon huren en las horrorverhalen over de (staat van de) auto’s die je mee krijgt. Waarschijnlijk waren deze berichten verouderd, want niets is minder waar! Je kunt wel degelijk zelf (vanuit Nederland) een huurauto regelen. Ook op de luchthaven zitten meerdere verhuurbedrijven en ook in Havana zelf, bijvoorbeeld in hotels zitten kantoortjes. Wij huurden onze auto bij Havanauto’s, maar je kunt ook boeken via Tuicars.com. Wij reden in een Peugeot 308 en hebben geen problemen gehad met de auto. Gezien het openbaar vervoer nog niet goed ontwikkeld is op Cuba, denk ik dat het reizen met een auto toch het fijnste en makkelijkste is. Je bent daarnaast natuurlijk super flexibel om te gaan en staan waar je wil!

Lees hier meer over zelf autorijden op Cuba!

Kosten autohuur

huurauto cuba tips

Via internet, op www.havanautos.com kost de auto die wij hadden voor een week $670 Amerikaanse Dollar, dus ongeveer €608. Hou er ook rekening mee dat je contant een borg (bij ons 200 CUC), verzekering (bij ons was die 15 CUC per dag) en de kosten van de (volle) tank moet voldoen. Wij betaalden daarom nog 400 CUC toen we de auto ophaalden. Je levert de auto met een zo leeg mogelijke tank weer in (daar heb je tenslotte al voor betaald). En zoals in veel landen geldt ook hier: maak foto’s of video’s van de schade tijdens het ophalen van de auto, zodat dit niet voor problemen zorgt bij het terugbrengen van de auto. Wij hebben onze borg gewoon volledig teruggekregen!

Ik raad je aan om de huurauto ver van tevoren thuis al te regelen. Dit kan ook via www.tuicars.com. Ik probeerde nu via de website een auto te huren voor volgende week, en dit was al niet meer mogelijk. Wees er dus op tijd bij!

Denk aan een internationaal rijbewijs! En vergeet niet een offline app zoals maps.me te downloaden voor de navigatie.

Reizen met Openbaar Vervoer op Cuba

cuba zelf rondreizen

Tot slot kun je op Cuba ook reizen met het openbaar vervoer. Ik moet erbij zeggen dat mij dit niet het meest ideale reismiddel leek, maar ik heb tijdens mijn reis mensen ontmoet die dit wel deden. Er wordt dan voornamelijk met de bus gereisd, treinen zijn nog niet erg ontwikkeld. Er is eigenlijk maar één busmaatschappij (van de staat): Viazul. Reserveer je plek vooraf via viazul.com, vooral omdat het hier niet vanzelfsprekend is dat er ieder kwartier of uur een bus komt. Soms rijden er maar 1 of 2 bussen per dag! Ook vind je op de website de tijdschema’s (al moet dit op Cuba met een korreltje zout genomen worden). En houdt er rekening mee dat de bus bomvol kan zitten en dat je dan zelfs soms op de grond moet zitten. Op de stukken die te lang of onmogelijk te bereizen zijn met de bus, kun je er altijd voor kiezen een taxi te nemen en de prijs eventueel te delen met andere reizigers. Een taxi van Havana naar Trinidad (316 km) kost rond de 120 CUC (€108).

Kosten bus

Reizen met de bus is waarschijnlijk ook één van de goedkoopste opties. Ik heb even gekeken wat het langste stuk van onze reisroute (van Havana naar Trinidad) kost. Dit is een rit van 6,5 uur en kost 25 Amerikaanse Dollar (dus ongeveer €22) voor een enkele reis. Overige kortere stukjes heb ik ook voor 6 dollar gezien.

Wij zagen naast Viazul ook bussen van Transtur rijden. Wij hebben echter vernomen dat deze maatschappij geen duidelijke website met prijzen of tijdschema’s heeft en minder routes rijdt dan Viazul. Je kunt natuurlijk altijd ter plekke naar info vragen!

Accommodaties boeken op Cuba

cuba zelfstandig roadtrippen
Eén van onze Casa’s lag pal aan het strand!

Op Cuba is het gebruikelijk om in zogeheten Casa Particulares te slapen. Je kunt dit vergelijken met een bed&breakfast. Er zijn wel hotels, vooral in de grotere steden, maar die zijn lang niet zo leuk en luxe als de Casa’s. Je slaapt bij Cubanen thuis, maar wij hadden altijd een eigen kamer met eigen badkamer en soms zelfs een eigen balkon of terras. Het voelt dus niet alsof je bij iemand ‘in huis’ verblijft. Op deze manier ontdek je het echte Cuba. De mensen waren enorm gastvrij en doen er alles aan om het je naar de zin te maken. Alles is tot in de puntjes geregeld en het ontbijt was ook iedere dag weer super lekker en uitgebreid (vers fruit, sap, eieren, broodjes). Wij hebben twee keer in een hotel geslapen, en de ervaring en het ontbijt zijn daar een stuk minder! Sommige Casa’s zijn te vinden op www.booking.com, maar als je googelt op ‘casa particulares’ krijg je ook andere sites waar je kunt boeken, zoals bijvoorbeeld www.homestay.com.

De service is vaak beter in de Casa’s dan in de hotels. Dit komt doordat de hotels van de staat zijn en de werknemers een vast en gelijk salaris van de staat ontvangen. Gezien dit niet erg hoog is, zijn zij niet echt gemotiveerd om hard te werken. De Casa’s zijn privaat en dus zullen de mensen die daar werken er alles aan doen om het jou naar de zin te maken. Hou dit dus zeker in je achterhoofd en laat een fooitje achter! Een Casa kost gemiddeld rond de 35-45 CUC per nacht.

tips zelfstandig reizen cuba

Ga ook zeker eens dineren in een Casa! Er wordt dan speciaal voor jou gekookt door de eigenaren en net als het ontbijt is dit enorm uitgebreid en super lekker. Vaak beter dan in de (staats)restaurants!

Hoe te boeken?

Gezien je niet altijd toegang hebt tot internet en Booking.com niet werkt in Cuba, zijn er ook andere manieren om Casa’s te boeken. Voor ons was alles van tevoren al geboekt en dit kun je zelf thuis ook al doen, maar ter plekke kun je ook nog boeken! Het is dan het handigst als je thuis alvast in de eerste stad waar je komt een Casa boekt via eerdergenoemde websites.

Bekijk onze route en accommodaties hier!

hoe boek je een casa particular in cuba

Een laatste belangrijke tip: wees flexibel!

Meer lezen over Cuba?

Heb je toch nog vragen? Stel ze gerust!

Have fun en reis je vrij ,
Sofie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *