Van Cusco naar Copacabana en Isla del Sol (Bolivia)

Van Cusco naar Copacabana en Isla del Sol (Bolivia)

Hoe ga je van Cusco naar Copacabana en kun je diezelfde dag naar Isla del Sol in Bolivia? Het antwoord is JA, dat kan! Van veel andere reizigers had ik gehoord dat Puno echt niet de moeite waard was. Daarom hebben wij ook besloten om Puno over te slaan en direct naar Copacabana te gaan vanuit Cusco. Dat was nog best een uitdaging.

Met de bus van Cusco naar Copacabana

Cusco ligt in Peru en Copacabana in Bolivia. Net zoals Puno, ligt Copacabana aan het Titicacameer maar het schijnt wat minder toeristisch te zijn dan Puno. Wij zijn niet in Puno geweest, dus ik zal het niet weten :-(. Vanuit Cusco gaan er dagelijks veel bussen naar Puno. Het is een busrit van 6,5 uur en de kosten variëren van €10 tot 18. Vanuit Puno rijden ook dagelijks veel bussen naar Copacabana en deze rit duur 4 uur.

Omdat je veel met de bus reist door Peru, is het handig om een hoes om je backpack te doen. Zo kan niemand iets in of uit je backpack halen!

Omdat Copacabana aan de andere kant van de grens ligt, zijn er maar weinig busmaatschappijen met een directe verbinding tussen Cusco en Copacabana. Je hebt de volgende opties:

1. Bolivia Hop (of Peru Hop)

Bolivia hop
Foto van Bolivia Hop

Bolivia Hop is een duurdere manier om van Cusco naar Copacabana te reizen. Het is een hop on hop off bus en je komt zo wel langs alle mooie plekken. Je koopt een “pass” die een jaar geldig is voor een bepaalde route. Bijvoorbeeld de route van Cusco naar La Paz. Je kunt eraf hoppen in Puno en in Copacabana, maar dat hoeft niet. Het is een hele goede busmaatschappij en de pass kost $59 / €48. Je doet er wel wat langer over om in Copacabana te komen. Als je met Bolivia Hop van Cusco naar Copacabana wilt, dan kom je pas om 13.30u in Copa aan. Dit komt doordat je ’s ochtends in Puno stopt en dan tijd hebt voor een 2-uur durende tour! Dan heb je wel Puno ook gezien.

2. Bus Trans Titicaca

De Titicaca bus vertrekt elke dag rond 22.30u uit Cusco en stopt even in Puno. Vanuit daar rijdt hij verder en je gaat de grens over bij Yunguyo. De grensovergang verliep bij iedereen prima! De busmaatschappij wacht totdat iedereen weer in de bus zit en vervolgens is het nog maar 15 minuten rijden naar Copacabana. Wij kwamen om 09.30u aan in Copacabana* (het is in Bolivia 1 uur later dan in Peru).

De bus is echter echt oud, kraakt en voelt minder veilig. Ook lees ik veel klachten op hun Facebookpagina (maarja, mensen plaatsen minder vaak een positieve review).

Tickets voor deze bus kun je overal kopen in Cusco. Er zijn veel tour operators te vinden. Een ticket kost 70-80 sol (als je kunt afdingen).

* Wij hebben alleen het laatste stuk van onze Cusco – Copacabana reis met Titicaca gereisd, omdat wij dus wel van bus moesten wisselen.

3. Huayruro Tours

Huayruro tours is een andere busmaatschappij. Ik heb de bus alleen gezien in Copacabana en hij zag er prima uit. Ook wel verouderd, maar in betere conditie dan Titicaca tours. De bus stopt ongeveer 1 uur in Puno. Daarna rijdt hij verder naar Copacabana. Je gaat de grens over bij Kasani en komt pas om 12.00u aan in Copacabana. Volgens mij hoef je in Puno niet van bus te wisselen.

4. Continente Internacional

Cusco busstation
Busstation waar iedere aanbieder je een ‘directe’ busrit naar Copacabana belooft. NOT!

Wij boekten onze tickets op het busstation van Cusco bij Continente Internacional. Deze maatschappij beloofde een directe verbinding van Cusco naar Copacabana zonder dat we van bus hoefde te wisselen. Prima! Wij betaalden 70 sol en kregen écht een chille bus. De stoelen gingen volgens mijn 160º naar beneden en we kregen dekens (het is super koud in de bus).

De bus vertrok om 22.45u (i.p.v.) 22.30u en om 05.30u waren we in Puno. Een hele vlotte en fijne busrit, totdat we bij de grens kwamen. Wij moesten de bus uit en moesten TOCH van bus wisselen grrr… Onze bus ging namelijk door naar La Paz! Gelukkig werden we begeleid door een medewerker. Busje in busje uit, ander busje in en uiteindelijk zaten we in de Titicaca bus! De overstap heeft maar 10 minuten geduurd en alles is goed gekomen :-). Als je liever niet wilt overstappen dan is Titicaca toch de beste keuze.

Om 09.30u kwamen we aan in Copacabana. De bus stopt daar op het centrale plein, dichtbij alle hotels en het strand. Alles ligt op loopafstand.

Bustickets kun je op veel plekken in Cusco kopen en sowieso op het busstation.

Van Copacabana naar Isla del Sol

De bus van Titicaca of Continente Internacional komt dus al om 09.30u aan in Copacabana. Copacabana zelf is maar heel klein en eigenlijk is er niet veel te zien en doen. Als je op Isla del Sol wilt blijven slapen, dan kun je direct doorreizen naar het eiland. Je neemt dan de boot van 13.30 uur! Tickets voor de boot (20 sol) kun je écht overal kopen. De boot doet er 1 uur en 50 minuten over. Om 15.30u ben je dus zeker op Isla del Sol!

Bekijk hier mijn overnachtingstips voor Isla del Sol!

Als je eerst een nachtje in Copacabana wilt blijven, dan kun je de volgende dag de boot van 08.30u nemen naar het eiland Vanuit Isla del Sol gaat er elke dag een boot om 10.30u en om 16.00u terug naar Copacabana (25 sol).

Isla del Luna vonden wij niet de moeite waard!

Copacabana tickets isla del sol
Copacabana

Meer weten of vragen? Let me know!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *