Cyprus: 10x Hoogtepunten, bezienswaardigheden en tips
Cyprus roadtrip 2 weken

10x Highlights, zien en doen in Cyprus

Veel mensen denken bij Cyprus aan een strandvakantie. Toegegeven, het land staat bekend om zijn prachtige stranden en zijn azuurblauwe zee. Wist je echter dat je zon, zee en strand op Cyprus perfect kan combineren met een roadtrip? Toen ik aankondigde dat we 2 weken gingen roadtrippen door Cyprus, kregen we te maken met heel wat bijzondere vragen: Is het wel veilig om met de auto te rijden in Cyprus? Wil je ook naar Noord-Cyprus of ook naar Zuid-Cyprus? Hoe ga je dat zelfstandig organiseren?

En, last, but not least: Wat is er eigenlijk te zien en te doen in Cyprus? We zijn er geweest, en we kunnen zeggen: het is een schitterend land! Er zijn meer dan genoeg redenen om Cyprus te kiezen als vakantiebestemming.

Jawel, Cyprus barst van de bezienswaardigheden! In dit artikel som ik 10x highlights op. Ze worden in willekeurige volgorde vernoemd.

1. De ruïnes van het antieke Salamis

Dit is werkelijk een enorme archeologische site en is samen met Kourion de belangrijkste opgraving van Cyprus. Salamis ligt in Noord-Cyprus en wordt daardoor een stuk minder druk bezocht.

Je wandelt hier over onverharde wegen tussen ruïnes die dateren uit verschillende tijdsperiodes: Grieks, Romeins, maar ook Byzantijns. Best regel je een georganiseerde tour, gezien het in Noord-Cyprus ligt en je de huurauto uit Cyprus niet mag meenemen over de grens. Zowel vanuit Larnaca als Nicosia kan je hier gemakkelijk een dagtrip naar maken.

2. Spookstad Famagusta

De wijk Varosha (gelegen in de stad Famagusta) was een dikke 40 jaar geleden een drukke badplaats, wereldbekend, ook bij de jetset. Toen, in 1974, veranderde alles. Noord-Cyprus werd gescheiden van de rest van Cyprus en de wijk had de pech om in het verkeerde gebied (lees: Noord-Cyprus) te liggen met voornamelijk Grieks-Orthodoxe Cyprioten als bewoners.

De bewoners (zo’n 15.000 mensen, die van het toerisme leefden) werden uit hun huizen gezet en mogen tot op de dag van vandaag niet terug. Hun hotels en huizen staan te vervallen en sommige staan op instorten. De zone wordt nog steeds bewaakt door het Turkse leger.

Je neemt best een georganiseerde dagtrip hiernaartoe, de reisbureaus weten waar ze wel en niet mogen komen, want dat wil nog wel eens onduidelijk aangegeven zijn. Het is een indrukwekkend bezoek en ook wel triest te zien dat het levenswerk van vele mensen op deze manier verloren moet gaan…

3. Akamas, overweldigende natuur

Lara Beach
Als je naar boven kijkt in de Avakas kloof…

Het Akamas-schiereiland is synoniem met overweldigende natuur. Dit deel van Cyprus is nog ruig en ongetemd, en zo goed als onbewoond. Je vindt er bossen, maar vooral veel grotten, grillige rotsen, een stenen wildernis.

Er is een gebrek aan verharde wegen, dus de kans dat je op een gegeven moment op een onverharde weg rijdt, is groot. Hier ga je dus letterlijk van het gebaande pad!

Je komt hier om even een break te nemen van al die culturele bezienswaardigheden. Er zijn genoeg hiking mogelijkheden, zowel voor de ervaren als de ongeoefende wandelaar.

4. Troödos, het meest traditionele deel van Cyprus

Lofou

In het berggebied Troödos, in het hart van Cyprus, bevindt zich een van de grootste concentraties kerken en kloosters uit het Byzantijnse Rijk, waarvan er maar liefst 10 op de UNESCO-werelderfgoed staan, maar ze zijn werkelijk allemaal even mooi! Ze zijn langs de binnenkant rijkelijk versierd met muurschilderingen en langs de buitenkant zijn ze sterk en robuust. Dikwijls lijken ze op schuren! Ze variëren van kleine kerken tot kloosters zoals het Sint Johannes Lampadistis klooster. De setting, te midden van bergen groene wouden, is al even schitterend!

Er zijn hier ongelooflijk veel bezienswaardigheden. Hemelsbreed liggen ze niet ver van elkaar, maar doordat je over bergwegen rijdt, kan het toch wel wat tijd kosten om van A naar B te komen. Dit is het meest traditionele deel van Cyprus. Probeer dit niet over te slaan in je Cyprus rondreis, het ligt dan misschien wat meer afgelegen, maar hier zie je het ‘oude’ Cyprus, weg van de drukke kust!

5. Pracht en praal in het Kykkos-klooster

Kykkos, gelegen in de Troödos, verdient toch een aparte vermelding. Het is veruit het grootste en rijkste klooster van Cyprus, en dat merk je. Alhoewel hier al in de 11de eeuw een klooster gesticht werd, zijn de huidige gebouwen nog geen 200 jaar oud, en worden erg goed onderhouden. Het is al goud en zilver wat hier blinkt en overal zie je monniken, jong en oud, die zich wijden aan hun dagtaken.

Het klooster is enorm populair bij Cyprioten (het lijkt wel een verplichting om hier in de vakantie een bezoek te brengen), en ook steeds meer buitenlandse toeristen vinden deze bezienswaardigheid, waardoor het er druk kan zijn, en er toeristenstalletjes zijn verrezen buiten de kloostermuren.

Neem Kykkos op in je route, ook als niet-gelovige, is dit een interessante wereld om te ontdekken.

6. Archeologie en mozaïeken in Paphos

Wij vinden Paphos een geweldige plek! Voor liefhebbers van archeologische opgravingen en prachtige mozaïeken, zit je hier goed!

Dé highlight hier is het archeologisch park van Kato Paphos. Wij dwaalden er een halve dag in rond! Daarnaast zijn er nog de Catacomben Agia Solomoni en de Tombs of the kings die een bezoek waard zijn.

De stad zelf heeft ook een erg fijne, relaxte sfeer, die ons onmiddellijk beviel! Je kan er heerlijk in ronddwalen en een terrasje meepakken. Dit is een plekje in Cyprus, waar we nog veel langer hadden kunnen blijven hangen.

7. Een verdeelde hoofdstad, Nicosia

Koloniale huizen in Zuid-Nicosia
Gedroogd groenten op de markt in Noord-Nicosia

Nicosia is de hoofdstad van Cyprus, en dat zowel voor de inwoners van Zuid-Cyprus (Cyprus dus) als voor de inwoners van Noord-Cyprus. In de oorlog werd Nicosia verdeeld en op dit moment is het de enige, nog steeds verdeelde hoofdstad ter wereld.

Het ontbreekt Nicosia aan ‘grote’ highlights, maar een bezoek is absoluut een must om op te nemen in je roadtrip! Ook dit is Cyprus, namelijk. Vanuit Nicosia kan je bovendien heel gemakkelijk een dagtrip boeken naar Kyrenia en Bellapais, in Noord-Cyprus.

8. Kourion, prachtig gelegen opgraving

De opgravingen bij Kourion zijn spectaculair gelegen en zijn een bezoek meer dan waard, ook omwille van de prachtige vergezichten! Kourion was vroeger een stadsstaat met een eigen koning, en je ziet hier nog een prachtig bewaard gebleven Grieks-Romeins theater.

Daarnaast zijn er nog heel wat andere resten van opgravingen te bezichtigen, maar dit theater is het meest bijzonder en van hieruit heb je de beste uitzichten! Kourion kan je vlot bereiken met de auto vanuit Limassol.

9. Blauw, blauwer, blauwst: de Middellandse zee rond Cyprus

Vele toeristen denken bij Cyprus automatische aan eindeloze zandstranden en een prachtig blauwe zee. Hopelijk heb ik je hierboven kunnen overtuigen dat Cyprus veel meer is dat dat! Maar, toegegeven: de stranden van Cyprus zijn erg mooi! De échte highlight voor ons, waren echter niet de stranden, maar de intens blauwe zee en de grillig gevormde rotskust!

Op vele plaatsen in Cyprus kan je van dit moois genieten, maar wij willen hier toch speciaal Ayia Napa vernoemen. Deze plek heeft alles: stranden, zee, rotskust, zeegrotten… Wij sloten onze goed gevulde rondreis af met een paar dagen zon, zee, strand, kust en rotsen in deze leuke plaats, die perfect in je route in te passen is!

10. Mezze en meer: eten op Cyprus

Een heel aangename verrassing in Cyprus: het eten! Het was helemaal mijn ding: ik kreeg maar niet genoeg van de mezze platters, en dat is maar goed ook, want je krijgt heel veel! Mezze zijn kleine gerechtjes uit de Mediterraanse keuken, kenmerkend voor de Oosterse landen aan de Middellandse Zee. Ze zijn vergelijkbaar met de Spaanse tapas of de Italiaanse antipasto.

Ze kunnen heel simpel zijn en bestaan uit een aantal koude hapjes. Hierdoor vormen ze een perfect voorgerecht. Maar op Cyprus hebben ze dit verheven tot een kunst: mezze platters worden al snel omgetoverd tot heuse buffetten van warme en koude hapjes, bestaande uit vis-, vlees-en groentehapjes.

Ik at het graag en veel, maar de rest is ook overheerlijk. Naast rund en varken, kom je hier ook veel lamsvlees tegen. Heerlijke lamskoteletjes die niet duur zijn: wie zegt daar neen tegen? Cyprus is daarnaast ook bekend voor zijn stoofschotels, waar stifado het bekendste voorbeeld is.

Toegegeven, het gaat hier niet om een highlight die je kan gaan verkennen, maar wat is een vakantie toch heerlijk als het eten ook erg lekker is. Dit droeg zeker bij aan mijn ultiem vakantie-gevoel!

Ik hoop dat je na het lezen van deze tips en highlights enthousiast bent geworden over dit prachtige land.

Meer over Cyprus weten? Bekijk hier alle artikelen:

Mocht je nog vragen hebben over reizen naar Cyprus, stel ze dan gerust hieronder, ik help je graag verder!

Nederlandse reisblogs

 

Over de auteur

client-photo-1
Chris Donkers
Reizen is al jaren mijn grootste passie. Sinds we kinderen hebben, is het reisplezier alleen maar toegenomen. Voor ons geen kant-en-klare reis. Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Het liefste ga ik voor een bijzondere, authentieke bestemming! Ondertussen raakt mijn wereldkaart aardig vol gepind en ook mijn boekenplank puilt uit van de reisgidsen. Graag wil ik mijn reistips en routes met je delen, omdat we elke keer opnieuw bewijzen dat mooie, betaalbare en zelfstandig georganiseerde reizen niet hoeven te stoppen als je kinderen hebt!

Reacties en vragen

Stel hier je vraag of geef een reactie.