Cyprus: 10x Hoogtepunten, bezienswaardigheden en tips

10x Highlights, zien en doen in Cyprus

Veel mensen denken bij Cyprus aan een strandvakantie. Toegegeven, het land staat bekend om zijn prachtige stranden en zijn azuurblauwe zee. Wist je echter dat je zon, zee en strand op Cyprus perfect kan combineren met een roadtrip? Toen ik aankondigde dat we 2 weken gingen roadtrippen door Cyprus, kregen we te maken met heel wat bijzondere vragen: Is het wel veilig om met de auto te rijden in Cyprus? Wil je ook naar Noord-Cyprus of ook naar Zuid-Cyprus? Hoe ga je dat zelfstandig organiseren?

Dit land verken je het beste met een huurauto! Dit geeft je maximale vrijheid. Wijzelf hebben heel goede ervaringen met Booking.com / Rentalcars.com en Sunny Cars.

En, last, but not least: Wat is er eigenlijk te zien en te doen in Cyprus? We zijn er geweest, en we kunnen zeggen: het is een schitterend land! Er zijn meer dan genoeg redenen om Cyprus te kiezen als vakantiebestemming.

Jawel, Cyprus barst van de bezienswaardigheden! In dit artikel som ik 10x highlights op. Ze worden in willekeurige volgorde vernoemd.

1. De ruïnes van het antieke Salamis

Salamis Noord-Cyprus

Dit is werkelijk een enorme archeologische site en is samen met Kourion de belangrijkste opgraving van Cyprus. Salamis ligt in Noord-Cyprus en wordt daardoor een stuk minder druk bezocht.

Je wandelt hier over onverharde wegen tussen ruïnes die dateren uit verschillende tijdsperiodes: Grieks, Romeins, maar ook Byzantijns. Best regel je een georganiseerde tour, gezien het in Noord-Cyprus ligt en je de huurauto uit Cyprus niet mag meenemen over de grens. Zowel vanuit Larnaca als Nicosia kan je hier gemakkelijk een dagtrip naar maken.

2. Spookstad Famagusta

Famagusta Noord-Cyprus

De wijk Varosha (gelegen in de stad Famagusta) was een dikke 40 jaar geleden een drukke badplaats, wereldbekend, ook bij de jetset. Toen, in 1974, veranderde alles. Noord-Cyprus werd gescheiden van de rest van Cyprus en de wijk had de pech om in het verkeerde gebied (lees: Noord-Cyprus) te liggen met voornamelijk Grieks-Orthodoxe Cyprioten als bewoners.

De bewoners (zo’n 15.000 mensen, die van het toerisme leefden) werden uit hun huizen gezet en mogen tot op de dag van vandaag niet terug. Hun hotels en huizen staan te vervallen en sommige staan op instorten. De zone wordt nog steeds bewaakt door het Turkse leger.

Je neemt best een georganiseerde dagtrip hiernaartoe, de reisbureaus weten waar ze wel en niet mogen komen, want dat wil nog wel eens onduidelijk aangegeven zijn. Het is een indrukwekkend bezoek en ook wel triest te zien dat het levenswerk van vele mensen op deze manier verloren moet gaan…

3. Akamas, overweldigende natuur

natuur cyprus
Lara Beach
cyprus route
Als je naar boven kijkt in de Avakas-kloof…..

Het Akamas-schiereiland is synoniem met overweldigende natuur. Dit deel van Cyprus is nog ruig en ongetemd, en zo goed als onbewoond. Je vindt er bossen, maar vooral veel grotten, grillige rotsen, een stenen wildernis.

Er is een gebrek aan verharde wegen, dus de kans dat je op een gegeven moment op een onverharde weg rijdt, is groot. Hier ga je dus letterlijk van het gebaande pad!

Je komt hier om even een break te nemen van al die culturele bezienswaardigheden. Er zijn genoeg hiking mogelijkheden, zowel voor de ervaren als de ongeoefende wandelaar.

4. Troödos, het meest traditionele deel van Cyprus

troodos cyprus

In het berggebied Troödos, in het hart van Cyprus, bevindt zich een van de grootste concentraties kerken en kloosters uit het Byzantijnse Rijk, waarvan er maar liefst 10 op de UNESCO-werelderfgoed staan, maar ze zijn werkelijk allemaal even mooi! Ze zijn langs de binnenkant rijkelijk versierd met muurschilderingen en langs de buitenkant zijn ze sterk en robuust. Dikwijls lijken ze op schuren! Ze variëren van kleine kerken tot kloosters zoals het Sint Johannes Lampadistis klooster. De setting, te midden van bergen groene wouden, is al even schitterend!

Er zijn hier ongelooflijk veel bezienswaardigheden. Hemelsbreed liggen ze niet ver van elkaar, maar doordat je over bergwegen rijdt, kan het toch wel wat tijd kosten om van A naar B te komen. Dit is het meest traditionele deel van Cyprus. Probeer dit niet over te slaan in je Cyprus rondreis, het ligt dan misschien wat meer afgelegen, maar hier zie je het ‘oude’ Cyprus, weg van de drukke kust!

bezienswaardigheden cyprus
Dit is niet alleen een traditioneel, maar ook een groen deel van Cyprus!

5. Pracht en praal in het Kykkos-klooster

kykkosklooster cyprus

Kykkos, gelegen in de Troödos, verdient toch een aparte vermelding. Het is veruit het grootste en rijkste klooster van Cyprus, en dat merk je. Alhoewel hier al in de 11de eeuw een klooster gesticht werd, zijn de huidige gebouwen nog geen 200 jaar oud, en worden erg goed onderhouden. Het is al goud en zilver wat hier blinkt en overal zie je monniken, jong en oud, die zich wijden aan hun dagtaken.

Het klooster is enorm populair bij Cyprioten (het lijkt wel een verplichting om hier in de vakantie een bezoek te brengen), en ook steeds meer buitenlandse toeristen vinden deze bezienswaardigheid, waardoor het er druk kan zijn, en er toeristenstalletjes zijn verrezen buiten de kloostermuren.

Neem Kykkos op in je route, ook als niet-gelovige, is dit een interessante wereld om te ontdekken.

6. Archeologie en mozaïeken in Paphos

paphos bezienswaardigheden

Wij vinden Paphos een geweldige plek! Voor liefhebbers van archeologische opgravingen en prachtige mozaïeken, zit je hier goed!

Dé highlight hier is het archeologisch park van Kato Paphos. Wij dwaalden er een halve dag in rond! Daarnaast zijn er nog de Catacomben Agia Solomoni en de Tombs of the kings die een bezoek waard zijn.

De stad zelf heeft ook een erg fijne, relaxte sfeer, die ons onmiddellijk beviel! Je kan er heerlijk in ronddwalen en een terrasje meepakken. Dit is een plekje in Cyprus, waar we nog veel langer hadden kunnen blijven hangen.

7. Een verdeelde hoofdstad, Nicosia

bezienswaardigheden Nicosia Cyprus
street art Nicosia Cyprus
Nicosia bezit erg gave street-art!

Nicosia is de hoofdstad van Cyprus, en dat zowel voor de inwoners van Zuid-Cyprus (Cyprus dus) als voor de inwoners van Noord-Cyprus. In de oorlog werd Nicosia verdeeld en op dit moment is het de enige, nog steeds verdeelde hoofdstad ter wereld.

Het ontbreekt Nicosia aan ‘grote’ highlights, maar een bezoek is absoluut een must om op te nemen in je roadtrip! Ook dit is Cyprus, namelijk. Vanuit Nicosia kan je bovendien heel gemakkelijk een dagtrip boeken naar Kyrenia en Bellapais, in Noord-Cyprus.

8. Kourion, prachtig gelegen opgraving

Kourion Cyprus

De opgravingen bij Kourion zijn spectaculair gelegen en zijn een bezoek meer dan waard, ook omwille van de prachtige vergezichten! Kourion was vroeger een stadsstaat met een eigen koning, en je ziet hier nog een prachtig bewaard gebleven Grieks-Romeins theater.

Daarnaast zijn er nog heel wat andere resten van opgravingen te bezichtigen, maar dit theater is het meest bijzonder en van hieruit heb je de beste uitzichten! Kourion kan je vlot bereiken met de auto vanuit Limassol.

9. Blauw, blauwer, blauwst: de Middellandse zee rond Cyprus

cape greco cyprus

Vele toeristen denken bij Cyprus automatische aan eindeloze zandstranden en een prachtig blauwe zee. Hopelijk heb ik je hierboven kunnen overtuigen dat Cyprus veel meer is dat dat! Maar, toegegeven: de stranden van Cyprus zijn erg mooi! De échte highlight voor ons, waren echter niet de stranden, maar de intens blauwe zee en de grillig gevormde rotskust!

Op vele plaatsen in Cyprus kan je van dit moois genieten, maar wij willen hier toch speciaal Ayia Napa vernoemen. Deze plek heeft alles: stranden, zee, rotskust, zeegrotten… Wij sloten onze goed gevulde rondreis af met een paar dagen zon, zee, strand, kust en rotsen in deze leuke plaats, die perfect in je route in te passen is!

kust Paphos Cyprus
bezienswaardigheden cyprus
Overal is de kust even prachtig!

10. Mezze en meer: eten op Cyprus

Een heel aangename verrassing in Cyprus: het eten! Het was helemaal mijn ding: ik kreeg maar niet genoeg van de mezze platters, en dat is maar goed ook, want je krijgt heel veel! Mezze zijn kleine gerechtjes uit de Mediterraanse keuken, kenmerkend voor de Oosterse landen aan de Middellandse Zee. Ze zijn vergelijkbaar met de Spaanse tapas of de Italiaanse antipasto.

Ze kunnen heel simpel zijn en bestaan uit een aantal koude hapjes. Hierdoor vormen ze een perfect voorgerecht. Maar op Cyprus hebben ze dit verheven tot een kunst: mezze platters worden al snel omgetoverd tot heuse buffetten van warme en koude hapjes, bestaande uit vis-, vlees-en groentehapjes.

Ik at het graag en veel, maar de rest is ook overheerlijk. Naast rund en varken, kom je hier ook veel lamsvlees tegen. Heerlijke lamskoteletjes die niet duur zijn: wie zegt daar neen tegen? Cyprus is daarnaast ook bekend voor zijn stoofschotels, waar stifado het bekendste voorbeeld is.

Toegegeven, het gaat hier niet om een highlight die je kan gaan verkennen, maar wat is een vakantie toch heerlijk als het eten ook erg lekker is. Dit droeg zeker bij aan mijn ultiem vakantie-gevoel!

Ik hoop dat je na het lezen van deze tips en highlights enthousiast bent geworden over dit prachtige land.

Meer over Cyprus weten? Bekijk hier alle artikelen:

Mocht je nog vragen hebben over reizen naar Cyprus, stel ze dan gerust hieronder, ik help je graag verder!

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris, Pixabay & Unsplash
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Beste Chris, dank voor je verhalen over Cyprus. Vraagje: kun je als je in zuid Cyprus zit gemakkelijk met je auto naar Noord Cyprus?

  Nicole

  • Hi Nicole,

   Chris is momenteel op reis en zal daarom voorlopig niet kunnen antwoorden. Volgens mij is het niet mogelijk om met de huurauto die ‘grens’ over te steken.

   In de route staat het ook: We raden je aan om de huurauto niet over de grens naar Noord-Cyprus (Turks deel) mee te nemen, dit is een onduidelijke, ingewikkelde procedure en je dient extra dure verzekeringen af te sluiten. Wil je hiernaartoe, steek dan te voet de grens tussen Zuid- en Noord-Nicosia over. Een dagtrip / tour naar Kyrenia vanuit Nicosia of naar Famagusta/Salamis vanuit Ayia Napa of Larnaca kost niet zo veel en weegt niet op tegen de prijs die je dan extra dient te betalen voor de huurauto, of erger nog, het feit dat men de wagen plots niet meer wil verhuren!

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

  • Dag Nicole,
   Sorry voor het late antwoord, ik was in vakantie. Evy heeft het hier al juist omschreven, het is niet aan te raden om de huurauto van Cyprus naar Noord-Cyprus mee te nemen. Als je de huurauto huurt in Cyprus, is die enkel verzekerd voor het Cypriotische deel. Als je naar Noord-Cyprus wil, dan dien je extra (dure) verzekeringen af te sluiten ter plekke. Echter, de meeste verhuurmaatschappijen bieden je niet de mogelijkheid voor deze extra verzekering en hebben in hun algemene voorwaarden ook staan dat je in Cyprus zelf dient te blijven met de wagen en hier niet de landsgrens mee mag oversteken (de grens met Noord-Cyprus dus). Het is dus zeker niet gemakkelijk om je auto mee te nemen van Cyprus naar Noord-Cyprus.
   groetjes Chris

   Chris Donkers