De fijnste pistes in Winterberg

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

De fijnste pistes in Winterberg

Winterberg is een populaire wintersport bestemming bij de Nederlanders. Wanneer het goed gesneeuwd heeft kun je heerlijk skiën en snowboarden in dit skigebied in het Sauerland. Winterberg heeft inmiddels veel liften en verschillende pistes. Graag geef ik je wat meer informatie en tips over de verschillende pistes in Winterberg. Wij hebben niet alles pistes in Winterberg gehad, maar een aantal sprongen er voor mij bovenuit. Hierbij dus de fijnste pistes (voor beginners en gevorderden).

Hotel tip: vakantiehotel der Brabander

Dit hotel ligt direct aan de piste en wat verder van het centrum. Een tweepersoons kamer boekje voor iets meer dan €100,- per nacht. Dit hotel heeft ook Nederlandse eigenaren en is van alle gemakken voorzien, bijvoorbeeld: diverse restaurants, een verwarmd buitenzwembad, een sauna en een eigen après ski kroeg.

Vanuit het centrum is het ongeveer een kwartiertje lopen naar de pistes bij parkeerplaats 1. Je kunt ook de skibus nemen. Wij liepen van en naar de piste en dit was prima te doen! Winterberg is erg geschikt voor beginners omdat er veel blauwe pistes zijn. Bekijk snel de pistekaart om er achter te komen welke pistes geschikt voor jou zijn. De pistes worden met kleuren aangegeven en hebben de volgende volgorde: groen, blauw, rood en zwart. Groen is bijna vlak en zwart zijn de steilste pistes.

Pistes winterberg kaart

Piste 22 – Rode piste

Wij hadden een beginner in de groep en hebben de eerste paar uurtjes gebruik gemaakt van de blauwe piste op de Sürenberg. De rode piste 22 staat aangegeven als rood, maar is vrij vlak, lekker breed en heel goed om te oefenen. Daarnaast zijn de blauwe pistes 10, 12 en 25 goed om te oefenen. Deze zijn vrij lang en ze zijn voorzien van een comfortabele stoeltjeslift. Zelf heb ik namelijk moeite met sleepliften die je ziet bij de blauwe pistes 17, 18 en 19.

Piste 3 & 5 – Rode pistes

Piste 3 en 5 zijn beide rode pistes en zijn lekker breed, daar hou ik van. Je hebt een goed overzicht en je kunt de mensen voor je goed in de gaten houden. Piste 3 ligt een beetje verscholen tussen de bomen en heeft een klein bochtje.

Weekend wintersport in Winterberg

Piste 14 – Blauw, rood en zwart

Piste 14 heeft zowel een blauwe, rode als zwarte afdaling en liggen rondom lift 14. Deze pistes waren voor ons interessant omdat onze groep uit zowel een beginner als een gevorderde snowboarder bestond. Zo kon ieder zijn / haar eigen piste pakken, maar waren we toch samen. De blauwe en de rode piste 14 liggen beide verscholen tussen de bomen, wat natuurlijk een mooi uitzicht geeft.

De blauwe piste is een slingerende piste met een combinatie van brede en smallere stukken. De smalle stukken kunnen vooral voor een beginnende snowboarder soms wat lastig zijn.

De rode piste is ook een slingerende piste en is breed opgezet. Deze piste is net als de blauwe en zwarte ook lekker lang waardoor je goed aan je techniek kunt werken en niet meteen beneden bent.

De zwarte piste is een brede piste waar eigenlijk geen bochten in zitten. Wat deze piste wel moeilijk maakt zijn de vele bulten die de piste heeft. Met een beetje twijfel ging ik van deze piste af, maar ik was meteen verkocht.

op wintersport in Winterberg piste
Piste 14 Rood

Regels op de piste

Net als in het verkeer zijn er op de piste ook regels. Veel van deze regels zijn vanzelfsprekend, maar tijdens het weekend in Winterberg merkte ik dat niet iedereen op de hoogte is van deze regels.

 • Houd rekening met andere skiërs of snowboarders.
  Houd dus rekening met skiërs of snowboarders onder je. Zorg ervoor dat je voorspelbaar afdaalt. Stop dus niet onverwacht en steek de piste niet zomaar over.
 • Stop aan de zijkant en zorg dat je zichtbaar bent.
  Wil je stoppen op de piste om op je vrienden te wachten? Dit mag, maar zorg wel dat andere skiërs of snowboarders geen last van je hebben en je op tijd kunnen zien. Stop dus niet bij onoverzichtelijke plaatsen of smalle stukken.
 • Vol de aanwijzingen op de borden.
  Matig je snelheid en ga geen afgesloten pistes af.
 • Zie je een ongeluk? Help dan.
  Je bent op de piste verplicht om iedere skiër of snowboarder te helpen wanneer hij of zij hulp nodig heeft. Laat deze persoon niet alleen en blijf totdat hulpdiensten zijn gearriveerd.
 • Neem je legitimatie mee.
  Je bent je verplicht, zeker bij een ongeluk, om je te legitimeren.

Ook interessant voor jou:

Have fun en reis je vrij ,
Esther

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Esther & Pexels.
esther blogger reisjevrij

Esther Jacobs

Tijdens mijn eerste backpack reis in 2011 ben ik verliefd geworden op de overvloed aan natuur die de wereld ons te bieden heeft. Mooie kustlijnen, immense bergketens, parelwitte stranden, schitterende meren en ga zo maar door! Voor een reisje midden in de natuur mag je mij 's nachts best wakker maken. En weet je wat top is? Je hoeft niet eens ver weg om te genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft, want in Europa kun je ontzettend veel mooie plekjes vinden! Ik deel graag mijn reistips met jou! Lees je mee?

Meer over Esther Jacobs

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *