Death Valley National Park bezoeken: bezienswaardigheden en tips

Tips voor een bezoek aan Death Valley National Park

Welkom in Death Valley, de heetste, droogste en laagste plek van heel Noord-Amerika! De temperaturen in dit nationale park in Californië kunnen in de zomer oplopen tot 50°C of meer. Laat je hier zeker niet door afschrikken, want het is een erg mooi park om te bezoeken. Het droge woestijnlandschap wordt omringd door hoge bergtoppen en je kan er onder meer prachtige zandduinen, kleurrijke rotsformaties, canyons en een uitgestrekte zoutvlakte bewonderen. In dit blog vind je een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden van het park, en geef ik je praktische tips voor je bezoek.

Hoe kom je er?

Death Valley NP ligt in het zuidoosten van de staat Californië. Highway 190 doorkruist het park van oost naar west.  

ingang Death Valley

Je kan dit park opnemen in je rondreis door West-Amerika. Kom je vanuit Las Vegas, dan rij je via Pahrump en Death Valley Junction het park in. De afstand bedraagt ongeveer 200 km en je doet er zo’n 2,5 uur over. Vanuit Los Angeles is het 4 uur (360 km) rijden tot aan de westelijke ingang van het park, via Ridgecrest. Plan je een bezoek aan dit park in na een bezoek aan Yosemite National Park, dan rijd je via de Interstate 395 en Highway 190 naar de westelijke ingang van het park. 

Praktische tips voor een bezoek aan Death Valley National Park

Beste reistijd

Het park is het hele jaar door geopend. Tijdens de lente zijn de temperaturen aangenaam, dit is dus een goede periode om het park te bezoeken. Vanaf de maand mei stijgen de temperaturen vlotjes boven 30°C, in juli en augustus bedraagt de gemiddelde temperatuur meer dan 45°C!  Ook ’s nachts blijft het dan extreem warm. Van november tot maart is het overdag 18°C tot 27°C en de nachten zijn koud.

temperatuur Death Valley
Tijdens ons bezoek in juli was het (in de ochtend!) 44°C!

Het regent niet vaak in Death Valley, maar als het regent, bijvoorbeeld tijdens onweersbuien in de zomer, is de kans op ‘flash floods’ (snelle, gevaarlijke overstromingen) groot.

Toegangsprijzen

De entreeprijs voor dit park bedraagt $30 USD voor één voertuig inclusief alle inzittenden. Wanneer je tijdens je roadtrip drie of meer nationale parken bezoekt, is het interessanter om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas geeft één voertuig plus inzittenden toegang tot alle nationale parken, kost $80 USD en blijft 1 jaar geldig. Je kan deze pas ter plaatse kopen bij elk nationaal park of vooraf online.

Goed voorbereid op pad

Om vervelende verrassingen te voorkomen, check je best vooraf even de officiële site van het park voor eventuele wegwerkzaamheden of tijdelijke sluitingen van bepaalde delen van het park.

In het Furnace Creek Visitor Center kan je terecht voor informatie en nuttige tips voor je verblijf in het park. Neem zeker de safety tips ter harte, je zit hier immers midden in de woestijn! Zo wordt geadviseerd om in de zomermaanden niet af te wijken van de geasfalteerde wegen, niet te gaan hiken na 10u ’s ochtends en geen canyon in te gaan als het gaat regenen (omwille van flash flood gevaar).     

Door de extreem hoge temperaturen, vooral in de zomermaanden, verlies je enorm veel lichaamsvocht. Zorg ervoor dat je veel water drinkt, aanbevolen wordt 4 liter per dag. Uitdroging ligt hier op de loer, en dat kan sneller gebeuren dan je denkt. Wij hebben dit helaas ook zelf ervaren: na een korte stop bij Badwater waar we een klein stukje over de zoutvlakten wandelden, werd onze dochter plots misselijk en duizelig. We gingen met haar wat verkoeling zoeken in het Visitor Center waar we de tip kregen om haar zoute snacks en een sportdrankje (Gatorade of iets gelijkaardigs) te geven. Dit hielp gelukkig snel. Goed opletten dus!

Qua voorzieningen, vind je restaurants in Furnace Creek, Stovepipe Wells en Panamint Springs. Op deze plaatsen zijn er ook benzinestations. Tanken buiten het park is wel goedkoper, dus zorg er best voor dat je vooraf getankt hebt.

Reis je met een camper, informeer dan vooraf bij het verhuurbedrijf welke regels er gelden voor Death Valley. De meeste camperverhuurbedrijven staan helaas niet toe dat je in de zomer door Death Valley reist.

Vervoer in het park en oriëntatie

Je kan makkelijk door het park rijden met je huurwagen. Highway 190 doorkruist het park van oost naar west.  

rijden door Death Valley

Het Furnace Creek Visitor Center wordt vaak als oriëntatiepunt genomen. Ten zuiden van het Visitor Center splitst de weg zich in tweeën. Highway 190 is de verbinding met Death Valley Junction, Badwater Road gaat richting Shohone. Ten noorden van het Visitor Center buigt Highway 190 zich af naar het westen.    

Hieronder worden de belangrijkste highlights in het park besproken.

Bezienswaardigheden ten zuiden van het Furnace Creek Visitor Center

Hier zie je de belangrijkste bezienswaardigheden ten zuiden van Furnace Creek

1. Zabriskie Point

Na een kwartiertje rijden via Highway 190 bereik je een parkeerplaats. Hier ga je te voet omhoog, via een verhard pad van ongeveer 400 meter. Dit brengt je naar één van de meest gefotografeerde uitzichtpunten van het park: Zabriskie Point. Het uitzicht dat je hier hebt op het woestijnlandschap is adembenemend mooi, in het bijzonder tijdens zonsopgang en zonsondergang!

Zabriskie Point

2. Dante’s View

Wanneer je verder doorrijdt op Highway 190, sla je 19 km voorbij Furnace Creek rechtsaf, dit is de Dante’s View Road. Na 21 km rijden op deze weg kom je bij één van de meest spectaculaire uitzichtpunten van Death Valley. Reken op ongeveer een uurtje rijden vanaf het Visitor Center. Je bevindt je hier op 1700 meter boven Badwater, het laagste punt van het park. Van hieruit heb je een panoramisch uitzicht over heel de vallei en de omliggende bergen! Omdat je hier op grotere hoogte bent, is de temperatuur heel wat lager dan in de vallei.

Dantes View
Vanaf dit uitzichtpunt zie je Badwater liggen

Deze weg mag je niet rijden met een voertuig langer dan 25 feet (7,7 meter).

3. Golden Canyon Trail

Drie kilometer ten zuiden van het Visitor Center, langs Badwater Road, start vanaf een parkeerplaats een korte wandeling (3,2 km heen en terug) doorheen een kleurrijke canyon. Deze wandeling doe je uiteraard best op een moment dat de temperaturen draaglijk zijn, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend.

Golden Canyon

4. Artists Drive

Op een kwartiertje rijden vanaf het Visitor Center langs Badwater Road start de Artists Drive, een scenic drive die je langs rotsen in allerlei kleuren (roze, groen, paars, bruin,…) brengt. Deze kleuren zijn ontstaan door vulkanische activiteiten. De weg is 14,5 km lang en is eenrichtingsverkeer. Het is een erg mooie weg om te rijden, alhoewel je wel goed moet opletten want er zitten veel scherpe bochten in. Het mooiste punt is Artists Palette, een leuke fotostop (in het bijzonder in de late namiddag en bij zonsondergang). De weg eindigt aan Badwater Road.

Artists Drive

Deze weg mag je niet rijden met een voertuig langer dan 25 feet (7,7 meter).

5. Devils Golf Course

Op 21 km ten zuiden van het Visitor Center neem je een onverharde weg naar rechts. Aan het einde van deze weg zie je het grillige landschap van de Devils Golf Course voor je opdoemen. Dit is een uitgestrekte vlakte vol met hobbelige, scherpe zoutpilaren tot 30 cm hoog. Deze werden gevormd door wind en regen. Je lijkt hier wel beland in een buitenaards landschap!

Devils Golf Course

6. Badwater Basin

Na een half uurtje rijden (27 km) vanaf het Visitor Center via Badwater Road kom je bij het laagste punt van Noord-Amerika en zelfs het hele westelijke halfrond: het Badwater Basin. Dit ligt maar liefst 86 meter onder het zeeniveau! Hier bevindt zich een immense, witte zoutvlakte, dewelke je via een aantal boardwalks kan bezichtigen. Dit is zeker aan te bevelen, zo zie je pas hoe uitgestrekt de zoutvlaktes zijn. Je kan zelfs een eindje op de zoutvlakte wandelen, wat hele leuke foto’s oplevert. Maar vergeet niet je voorzorgen te nemen tegen de hitte!

Badwater
Badwater boardwalks

Bezienswaardigheden ten noorden en westen van het Furnace Creek Visitor Center

Hier zie je de belangrijkste bezienswaardigheden ten noorden en westen van Furnace Creek

7. Mesquite Flat Sand Dunes

Een half uur rijden via Highway 190 richting Stovepipe Wells in het noorden brengt je bij de zandduinen van Mesquite Flat. Dit gebied wordt aan alle kanten omsloten door bergen. Je kan de duinen ook beklimmen, maar hou er wel rekening mee dat het zand verschroeiend heet is! Bescherm je voeten dus.  

Mesquite Flat Sand Dunes

8. Ubehebe Crater

Rijd je verder in noordwestelijke richting, via de Scotty’s Castle Road, dan bereik je op een uur rijden van het Visitor Center de 183 meter diepe krater van Ubehebe. Deze is meer dan 300 jaar geleden ontstaan na een vulkaanuitbarsting. De krater ligt vlakbij de parkeerplaats. Je kan een wandelingetje maken rondom de rand van de krater.

Ubehebe krater

9. Mosaic Canyon Trail

Iets verder langs Highway 190, net voorbij het dorpje Stovepipe Wells, kan je linksaf slaan via een onverharde weg. Je komt hier bij de populaire Mosaic Canyon Trail. Deze korte wandeling gaat door een smal ravijn waarvan de wanden lijken te bestaan uit marmeren knikkers. Heel bijzonder!

10. Father Crowly uitzichtpunt

Kort voordat je Death Valley uitrijdt via Highway 190, kan je nog even stoppen bij het Father Crowly uitzichtpunt. Vanaf dit hoge punt heb je een weids uitzicht over de vallei en in de kleurrijke Rainbow Canyon. Tot enkele jaren geleden vonden hier militaire trainingsvluchten plaats, waardoor deze canyon de bijnaam ‘Star Wars Canyon’ kreeg.   

Rainbow Canyon

Nog meer doen in Death Valley NP

Naast bovengenoemde highlights zijn er in dit park nog heel wat andere bezienswaardigheden, zoals nog meer canyons en duinen, overblijfselen van de Harmony Borax Works (fabriek voor de ontginning van mineralen), de Darwin Falls,… Ook loont het de moeite om in het noorden van Death Valley een bezoek te brengen aan de villa Scotty’s Castle. Deze is momenteel helaas nog steeds gesloten doordat er enkele jaren geleden veel schade werd aangericht door overstromingen.

Benodigde tijd voor een bezoek

Eén dag is in principe voldoende om de belangrijkste highlights van het park te bezoeken. De mooiste uren qua kleuren en licht zijn rond zonsopgang en zonsondergang. Wil je deze momenten meepikken, dan is het aan te raden om een overnachting in het park te boeken.  

Overnachten in en rond Death Valley

In het park zelf zijn er 9 campings en 4 hotels. Let wel, niet alle campings zijn het hele jaar door geopend. Meer info over kamperen in Death Valley vind je hier.  

Buiten het park zijn er ook voldoende overnachtingsmogelijkheden, die vaak goedkoper zijn. Een goede uitvalsbasis als je van Yosemite komt of die richting uitgaat, is Lone Pine (ongeveer 1u45 rijden naar het Furnace Creek Visitor Center in het park). Rijd je naar Los Angeles of komt je  vanuit die richting, dan is Ridgecrest (ongeveer 2,5u rijden naar het Visitor Center) een prima overnachtingsplaats.  

Heb je nog vragen over jouw bezoek aan Death Valley National Park? Laat hieronder een berichtje achter, ik help je graag verder!

Have fun en reis je vrij,
Sabine

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Sabine, Pixabay, Unsplash
mama blogger reizen

Sabine Vermuyten

Verre reizen maken met mijn gezin is het liefste wat ik doe! Mijn motto ‘Travel is the only thing you buy that makes you richer’ zegt het helemaal: reiservaringen zorgen voor onvergetelijke herinneringen. Bij het uitstippelen van onze reizen zorg ik altijd voor een goede balans tussen zoveel mogelijk zien en doen en toch genoeg tijd hebben om van elke plek ten volle te kunnen genieten. Ik deel graag mijn tips met jou!

Meer over Sabine Vermuyten

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *