Deep Week: een week lang freediven op de Filipijnen

Deep Week Panglao – onze ervaringen

Deep Week wordt jaarlijks meerdere keren georganiseerd op verschillende locaties wereldwijd, bijvoorbeeld in Amed op Bali, Coron op de Filipijnen, en nu Panglao, een klein eiland dat met twee bruggen grenst aan Bohol, de Filipijnen. Adam Stern, professioneel freediver en zijn vriendin Erin zijn als papa en mama voor de freedive community, en organiseren deze week, in samenwerking met verschillende freedive scholen. Deze keer samen met Wei, vrouwelijke recordhouder van de Filipijnen en yogalerares, en haar vriend Mikey, freedive instructor, bij hun duikschool Mocean, in Panglao. Tijdens deze week kunnen beginnende freedivers kennis maken met de sport en ervaren freedivers kunnen zichzelf verbeteren, binnen de richtlijnen van de Molchanov lesmethode.

Deep Week is de perfecte gelegenheid om te trainen, omdat er veel verschillende instructors aanwezig zijn die je handige tips kunnen geven en altijd beschikbaar zijn voor vragen. Omdat je samen met veel andere freedivers tegelijk traint kun je ook elkaar feedback en tips geven, wat heel waardevol is! Als je erover nadenkt om deel te nemen aan een Deep Week, en/of eventueel geïnteresseerd bent om te leren freediven; in dit artikel vind je wat snapshots van hoe de dagen van Deep Week Panglao eruit zagen.

Dag 1 – Duckdives en zuurstoftheorie

We begonnen de ochtend met ademhalingsoefeningen en een warming-up samen met Dean Chaouche, Britse recordhouder in de categorie “no fins” (82 meter). Tijdens de warming-up is het van belang niet te overstretchen en slechts de spieren activeren. We maakten de heupen, enkels en schouders los, en deden ademhalingsoefeningen waarbij je het middenrif stretched. Om 10 uur gingen we het water in voor onze eerste trainingssessie: hier focusten we op onze zwemtechniek; duckdives and kicking. Er was deze dag veel aandacht voor “soepele transities”; als je met rustige bewegingen het water induikt, zwemt en uiteindelijk omdraait bij de tennisbal onderaan de lijn, worden je duiken meer ontspannen en beter.

panglao filipijnen
Day 1 Deep Week

In de middag kregen we een theorieles van Dean, over onze zuurstofcirculatie. Wanneer je zuurstof inademt wordt dit omgezet naar Co2, wat je vervolgens weer uitademt.

Freedive Funfact: We hebben als mensen geen functie om de hoeveelheid zuurstof (o2) in ons lichaam aan te voelen. Hoge hoeveelheid Co2 gaat daarentegen gepaard met een negatief gevoel. Met hyperventilatie (dat wil zeggen, elke andere wijze dan natuurlijk ademen, bijvoorbeeld langere in- en uitademing) kun je meer Co2 uitademen, waardoor het level van Co2 in je lichaam lager wordt, en je deze opbouw van Co2 in je lichaam dus ook later voelt. Het is echter onmogelijk om meer zuurstof in te ademen. Zonder je adem in te houden is de zuurstofsaturatie (het gehalte zuurstof in je bloed) altijd 99%, met veel hyperventilatie kun je het eventueel tot 100% brengen, maar veel verschil maakt het niet. Hyperventilatie voordat je gaat duiken, leidt dus enkel tot een uitstel van het oncomfortabele gevoel veroorzaakt door Co2 opbouw, maar voorkomt niet dat het zuurstoflevel in je lichaam afneemt. Je stelt je eigen waarschuwingssysteem ermee uit, en dat kan gevaarlijk zijn. Normaal en natuurlijk ademhalen dus, voordat je gaat duiken!

panglao filipijnen
bohol filipijnen

Foto’s gemaakt door @kim.dahlgren

Dag 2 – Buoyancy check en divebuddy’s

Na een heerlijke, rustgevende ochtend yogasessie met Wei, verplaatsten we ons allemaal om 09:00 naar het water. Je loopt bij Almira Resort direct het water in, we hoefden dus niet met een boot. Onderweg naar de boei zwem je tussen duizenden sardines. Wave 3 dook vandaag met overgewicht: zodat zij konden ervaren hoe het is om te freefallen. In Wave 2 focusten wij ons op de “buoyancy check”, waarbij je nagaat of je het juiste gewicht draagt.

freediven duiken
Rechtstreeks de zee in bij Almira Resort, Panglao.

Freedive Funfact: Vanaf een bepaalde diepte (meestal vanaf 10 meter maar het verschilt per persoon) ben je “neutrally buoyant”. Dat betekent dat je op dat punt niet meer naar boven drijft, maar ook niet zinkt. Je kunt de lijn vasthouden en op dat punt blijven hangen wanneer je niet beweegt. Dieper begin je langzaam te zinken. Dat is fijn, want dat betekent dat je niet meer hoeft te zwemmen om af te dalen. Je kunt dan ontspannen en eventueel je ogen sluiten, omdat je wat vaart hebt gemaakt, zul je blijven dalen. Het punt waarop je daadwerkelijk kunt stoppen met zwemmen is meestal na de 20 meter. Als je met teveel gewicht gaat duiken begint deze freefall eerder. Het is fijn om wat dichterbij het wateroppervlakte te oefenen hoe dit voelt en hoe je erop kunt reageren.

Divebuddy’s

Ik had inmiddels mijn favoriete boei gevonden. Samen met divebuddy’s Julietta uit Argentinië en Céline uit Australië, duiken we met Josh, parttime onze instructor, parttime Data Scientist in de UK. We blijven elkaar de rest van de week opzoeken. Je kunt wat kieskeurig worden wat betreft buddy’s in deze sport. Als je duikt met mensen bij wie je een goede vibe voelt, kun je gemakkelijker ontspannen en gaan je duiken beter. Probeer desondanks niet te kieskeurig te worden. Je zult immers met veel verschillende mensen over de hele wereld duiken! Aan deze Deep Week deden veel verschillende leeftijden mee. Een vader en dochter uit de States, een aantal mannen van veertig en ouder. Het merendeel was echter eind twintig begin dertig. Iedereen is welkom en iedereen staat open voor elkaar.

freediven duiken
@kim.dahlgren

Dag 3 – Pool drills en CNF

We ontmoetten elkaar in de ochtend in het zwembad, en oefenen hier de monofin-techniek, ook wel “dolphin kick”. Daarnaast besteden we aandacht aan CNF, zwemtechniek zonder fins, Dean Chaouche’s specialiteit. Hier hadden we de gelegenheid om requirements voor onze certificering te behalen. Wave 2 (en ik dus ook) zwom bijvoorbeeld 35 meter onder water zonder fins. Daarvoor gebruikte ik gewichten om mijn nek en middel, zodat ik dicht bij de bodem bleef en niet naar de oppervlakte dreef. Na de poolsessie genieten we van een gezamelijke lunch in Alturas, een groot winkelcentrum. Na de lunch vond een trainingsessie plaats waarbij we oefenden zonder fins (CNF) te zwemmen naast de lijn in de zee. We sloten de dag af met een prachtige yogasessie met Wei in de yogashala tot het donker werd.

freediven duiken
Foto’s door @jakeallejandre en @kim.dahlgren

Deze dag was een dag vol fundiving bij Balicasag, een eiland op ongeveer 45 minuten met de boot van Panglao. Het was een feest aan “swim throughs”, we zagen veel schildpadden en eindeloos veel, gezond koraal. We zagen een schildpad rondzwemmen met een speer in zijn nek. We konden het arme dier niet helpen. Er wordt op de Filipijnen helaas nog op schildpadden gejaagd.

Dag 5 – Rustdag

Het is van belang om telkens na drie dagen duiken achter elkaar een rustdag in te lassen. Je geeft daarmee je oren en de rest van je lichaam rust, zodat je jezelf niet overbelast. We kwamen met de groep bij elkaar in de cinema om de Lion King te kijken.

Dag 6 – Deepdives en onderwaterfotografie

Een groot deel van de training van professionele freedivers vindt plaats buiten de oceaan. Ze trainen in het zwembad, en zelfs in bed, door hun adem in te houden, of rond te lopen terwijl ze hun adem inhouden. Wanneer ze in de oceaan trainen, doen ze vaak twee “warm-up dives”, waarna ze direct naar de diepte proberen te duiken die ze die dag willen bereiken. De zesde dag van Deep Week draaide voor ons om “deep dives”. Aan mijn boei doken we twee keer tot tien meter, waarna we onze diepte aangaven die we die dag wilde bereiken. Ik dook tot 19 meter. Het voelde voor mij niet gemakkelijk en ik had een erg haastig gevoel tijdens het duiken. Toch had ik de diepte bereikt die ik voor mezelf gezet had deze dag, en dat voelde goed. Ik keek uit naar de volgende dag om meer ontspannen de diepte te bereiken.

Verder namen we een aantal droge filmpjes op waarbij we onderwater dansjes uitvoerden op tien meter diepte.

Onderwaterfotografie

In de middag gaf Martin Zapanta, Filipijnse recordhouder en fotograaf en filmmaker, die momenteel werkt aan een documentaire over freediven voor Netflix, ons een korte introductie tot onderwaterfotografie.

panglao filipijnen
freediven deepweek

Foto links met mijn divebuddy Lillian uit Nieuw Zeeland en ik tijdens Deep Week, foto door @Martinzapanta. Foto rechts door @jakeallejandre

Dag 7 – Deepdives 2

De sessie van vandaag draaide om “deep dives”. Iedereen deed een poging hun PB (personal best) te verbeteren. Ik zwom vandaag naar 20 meter diepte. Daarna herhaalde ik de duik in “free immersion”, dus ik trok mezelf aan het touw naar beneden tot 20 meter. Zelfs mijn divebuddy Julietta dook vandaag naar 20 zonder problemen om haar oren te klaren. Yilmaz dook naar 41 meter. Het duiken voelde goed en relaxed! En zo hoort het ook.

Deze dag deed ik een “rescue”, ik redde Dean van 15 meter diepte. Hij deed alsof hij een black-out kreeg op 15 meter diepte; ik volgde hem, en bracht hem naar boven met één hand op zijn achterhoofd en de andere hand onder zijn kin terwijl mijn vingers zijn neus dichtknepen. Eenmaal bovengekomen plaatste ik voorzichtig zijn masker op zijn voorhoofd en blies ik op zijn ogen en sprak ik hem toe: “breathe!”. Wanneer lucht de gevoelige delen van het gezicht raakt, werkt dat als een stimulans om adem te halen. Black-outs onderwater komen zelden voor (aan de oppervlakte overigens ook zelden), maar als het gebeurt is het een reactie van het lichaam om zo duurzaam mogelijk om te gaan met de zuurstof die nog in het lichaam is. Het lichaam wordt tijdelijk “uitgezet”, zodat zo min mogelijk verbruikt wordt. Je krijgt tijdens een black-out geen water binnen, alle toegang wordt geblokkeerd. Mensen die voorafgaand aan hun duik “hyperventileren” lopen meer risico op een black-out. Vandaar dat je in “le grand bleu”, een romantische speelfilm over freediven uit 1988, een freediver ziet flauwvallen nog voordat hij het water in gaat, enkel vanwege zijn sterke hyperventilatie.

freediven duiken
bohol duiken

Safety voor divebuddy Céline, foto door @Kim.Dahlgren

Voor een andere requirement voor mijn certificatie, trok ik mijn masker van mijn gezicht op 10 meter diepte en zwom zonder masker terug naar boven. Om de situatie na te bootsen hoe het voelt als je masker barst en volstroomt met water, of je op één of andere manier je masker verliest onder water.

In de middag een theoriesessie van Dean, waarin hij de “visualisatie van de duik” behandeld. Dean legt uit hoe hij een duik benadert. Dat deze al aan land begint, dat het kan helpen om de duik op te splitsen in onderdelen en elk van deze te visualiseren voor je begint. De manier waarop je een duik benaderd en hoe het voor jou het best werkt is heel erg per persoon verschillend. Sommige freedivers nemen 20 minuten de tijd voor hun “breathe-up”, omdat dit de tijd is die zij nodig hebben om te ontspannen. Anderen vervelen zich snel en duiken na een minuut al naar beneden.

Dag 8 – Laatste trainingsdag en karaoke

Deze laatste sessie zijn we allemaal redelijk vermoeid van al het duiken. Mijn divebuddy Juliëtta lukt het niet meer om haar oren te klaren. Ze duikt met een neusklip, en dus zonder masker, dit helpt haar ontspannen onder water. Het duikreflex werkt namelijk beter wanneer wanneer het water een groter deel van je gezicht raakt, zoals je neus en je oogleden. Ik duik nog een paar keer tot 16 meter en merk dat het genoeg is voor de dag. Wel is het heel bijzonder om te zien dat ik me aan het begin van deze week nog niet op mijn gemak voelde op tien meter diepte, en nu daar met gemak een halve minuut kan blijven hangen. We hebben ons allemaal op ons eigen tempo veel verbeterd!

We sluiten de dag af met een gepast genante karaokesessie, en nemen met tranen afscheid van onze nieuwe vrienden. Veel zullen elkaar weer zien tijdens Deep Week op Bali in november. We zeggen na Deep Week nog in het bijzonder gedag tegen onze vrienden uit Zweden en Nieuw Zeeland met een nachtduik tussen het lichtgevende plankton. Als je in het donker naar beneden duikt en je zaklamp uitzet, zweef je in het niets tussen de fonkelende lichtjes. Alsof je door een sterrenhemel vliegt. Een perfecte manier om een magische week af te sluiten.

Heb jij vragen over freediven of duiken op de Filipijnen? Laat hieronder dan een berichtje achter!

Have fun en reis je vrij ,
Femke

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits naar @kim.dahlgren, @Martinzapanta en @jakeallejandre
femke

Femke Meeuwes

Het is mens eigen om te reizen op basis van tips van anderen. Natuurlijk is het een fantastisch onderdeel van reizen als je zelf spontaan op een bijzondere plek terecht komt. Toch hoeven we niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden als we op reis zijn. Tips of aanraders van iemand zoals jij, die jouw bestemming al kent, kan de ervaring zelfs nog waardevoller maken. Nu ik een jaar op wereldreis ben met mijn vriend Yilmaz deel ik dan ook graag onze tips en ervaringen met jullie.

Meer over Femke Meeuwes

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *