Doen in Athene | 5x leuke daguitstappen en tours

Doen in Athene: 5x leuke uitstapjes, activiteiten en excursies in en om Athene

Athene is de hoofdstad van Griekenland en een stedentrip naar deze stad neemt je mee langs meer dan 2000 jaar geschiedenis en kunst. In Athene werd de democratie zoals wij die vandaag kennen, uitgevonden. Ook de Olympische Spelen werden meer dan 2000 jaar geleden hier gehouden. Maar naast die overal aanwezige geschiedenis is Athene ook gewoon een heel erg gezellige stad, die een beetje Oosters en chaotisch aan doet. Je kan er lekker eten, leuk winkelen en nog veel meer ondernemen dan enkel de Akropolis en andere historische bouwwerken bekijken. Zodoende is het geen straf om een week in Athene te verblijven! Benieuwd naar wat je er nog allemaal kan doen? Hieronder een aantal erg leuke tips.

Hoe kom je er?

Wij hadden een goede, rustige vlucht met Transavia

Athene voelt aan als een andere wereld en bereik je al in 3 uurtjes vliegen. Fijn geprijsde vliegtickets naar Athene boek je op Transavia. Transavia vliegt vanaf Amsterdam of Eindhoven rechtstreeks naar Athene. Wij vlogen met zijn vieren (met twee pubers) heen en terug van Eindhoven naar Athene met Pasen. Omdat we gebonden zijn aan schoolvakanties, lag de prijs voor ons ietsje hoger. Wij betaalden zo’n €130 per persoon voor onze vlucht. Als je goed puzzelt en je bent niet gebonden aan schoolvakanties of flexibel in data, kan dat zeker goedkoper. Een goede prijsvergelijker zoals Skyscanner geeft je een goed beeld van de kosten.

Eénmaal aangekomen in Athene zijn er verschillende manieren om van het vliegveld naar het centrum te geraken. Het duurt minimaal 45 minuten alvorens je in het centrum bent. Je kan ter plekke een taxi aanhouden, deze brengt je tot bij de deur van je verblijf. Daarnaast heb je ook bus X95. Deze bus rijdt 24/7 om het kwartier tussen het vliegveld en het Syntagmaplein. Verblijf je in deze buurt, dan is dit zeker een goede en goedkope optie. Natuurlijk kan je ook altijd tevoren je transfer boeken. Indien je voor dit laatste kiest, dan is deze ophaalservice een fijne en veilige optie!

Tips voor leuke activiteiten en uitstappen in en om Athene

1. Krijg een goed beeld van de stad tijdens een fietstour

De perfecte manier om een eerste beeld van Athene te krijgen, is met een fietstour! Wijzelf zijn echte fans. Een fietstour is ideaal als je niet genoeg tijd hebt om een stad grondig te verkennen, maar toch een beeld wil krijgen. Maar ook als je langer de tijd hebt, is een fietstour op de eerste dag van je stedentrip een ideale opener. Je krijgt namelijk erg veel info over de hoogtepunten, maar ook over leuke restaurants en cafeetjes en je weet deze ook te situeren nadien.

psiri wijk athene
In dit sprookjesachtige café wil jij toch ook een drankje doen?

Na eerdere fietstours in Bogota, Cordoba, Krakau en Brussel, stapten we ook op de fiets in Athene voor een 3 uur durende Fietstour | Highlights van Athene. Onder deskundige leiding van een Nederlandstalige, enthousiaste gids fiets je door de wijken Psiri, Plaka en Monastiraki. Ook de centrale Markt, de Akropolis en het Syntagmaplein komen aan bod, net als het Olympisch Stadion.

syntagma athene
akropolis athene
Je ziet heel veel op de fiets!

Wij maakten deze fietstour met Let’s Meet in Athens, wat ons betreft dé tour operator in Athene waar je als Nederlandstalige toerist moet zijn voor fiets-en wandeltours, maar ook tours op maat.

2. Geniet van het heerlijke eten tijdens een foodtour

Natuurlijk ga je ook naar Griekenland voor het heerlijke eten! Wij zijn zelf heel erg fan van de Griekse keuken, met al die verschillende smaken en gerechten. Uiteraard is er niks mis mee met elke dag een ander, lekker restaurant meepikken, maar wij vinden het toch ook een echte meerwaarde om een foodtour te doen.

Vismarkt Athene

Een foodtour neemt je immers mee naar plekken waar je als toerist niet snel zal gaan eten. Je gaat eerder volkse wijken in en verkent lokale markten, vol met lokale lekkernijen. Je gids kent de beste plekken om typisch Griekse lekkernijen te proeven en dat gaat van Griekse yoghurt, kazen, vlees tot Griekse street food, wat je dan ook niet zo snel in een restaurant zal vinden. Ondertussen vertelt je gids over de Griekse eetcultuur, en allerlei leuke ‘geschiedenis’ weetjes worden in de tour verweven.

tour athene
leuke tour athene
Zelf de handen uit de mouwen en lekker smullen tijdens de foodtour!

Wij deden een drie uur durende foodtour met A Gem called Athens, eveneens een Nederlandstalige tour agency in Athene. Opnieuw een prima ontvangst door Marleen, onze geweldige gids, die echt persoonlijke service aflevert, en onze buikjes vol!

3. Neem de ferry naar één van de Griekse eilanden

Poros eiland dagtour athene
Poros is een lieflijke bestemming!

Eilandhoppen langs een aantal Griekse eilanden blijft een droom van ons. Toegegeven, we zijn heel erge fan van de Griekse wereld. Eerder bezochten we Rhodos, Kreta, de Peloponnesus en Cyprus, wat een onafhankelijk eiland is, maar gerekend kan worden tot de Griekse wereld. Tot eilandhoppen langs de Cycladen is het echter nog niet gekomen.

Wist je echter dat je vanaf Athene ook prima een eiland kan bezoeken? De Griekse eilanden Poros en Aegina zijn gemakkelijk bereikbaar vanuit Athene. Beiden zijn de moeite waard om er een dagje naartoe te gaan! Aegina bereik je al met een boottochtje van 40 minuten, Poros ligt op 1 uur en 15 minuten varen. Beide eilanden hebben een eigen vibe. Aegina bezit bijvoorbeeld ook historie in de vorm van een mooie tempel. Poros geeft je dan weer dan Griekse eilandgevoel: een gezellig haventje, een relaxte sfeer en lekker tafelen in Griekse taverna’s. Aan jou de keuze!

Liever niet alles zelf uitvogelen? Je kan ook gewoon een georganiseerde tour boeken. Hierbij bezoek je Aegina, Poros en Hydra op één dag. Deze tour is volledig verzorgd, inclusief lunch. Door drie eilanden te bezoeken, krijg je een goed beeld van de eigenheid van elk eiland!

4. Huur een auto en bezoek Mycene en Epidaurus

Als je langer de tijd hebt in Athene, dan is het ook een aanrader om een auto te huren en Mycene en Epidaurus te bezoeken. Dit zouden we alleen aanraden als je een week in de stad verblijft. In Athene zelf is namelijk zoveel te zien en te doen, dat je er gemakkelijk enkele dagen vult. Tel daar dan nog een dagje op een Grieks eiland bij en er zijn zo vier à vijf dagen om.

Mycene is de oudste vindplaats en stad op het Griekse vasteland. Als je denkt: goh, de Akropolis is toch ook al meer dan 2000 jaar oud? Inderdaad, maar Mycene dateert van 3600 jaar geleden en het zijn de Myceners die in oorlog kwamen met Troje en de list van het paard van Troje bedachten. Koning Agamemnon kwam uit Mycene, en hij kon er niet mee lachen toen de Trojaanse Paris Helena meenam naar Troje. Helena was de vrouw van de Spartaanse koning Menelaus en dat was de broer van Agamemnon. Geen doetjes dus 🙂

Mycene is zeer oud en ligt in een prachtige setting!

Epidaurus is dan weer een heiligdom, gewijd aan Asklepius. Het bezit het mooiste en grootste bewaard gebleven theater uit de Oudheid. Niks Romeins dus, wél Grieks, dik 2400 jaar geleden gebouwd.

bezienswaardigheden griekenland
Als je een centje laat vallen op de plek waar wij staan, kan je dit tot het bovenste bankje horen!

Zoveel duizend jaar later zijn zowel Mycene als Epidaurus belangrijke archeologische plekken. Misschien denk je: ja maar, ik ga toch al de Akropolis bekijken in Athene? Bedenk dat het oude Griekenland vroeger was onderverdeeld in verschillende stadsstaten, dat sommige stadsstaten veel ouder zijn dan andere en dat heiligdommen verspreid lagen over het gehele land. Elke archeologische opgraving heeft zijn eigen verhaal en geschiedenis; je zal geen twee dezelfde vindplaatsen aantreffen. Daarom vinden wij een bezoek toch een must-see.

Mycene ligt op zo’n 1u 30 minuten van Athene, en van hieruit rijd je in 40 minuten naar Epidaurus.  Wij huurden onze auto via Easyterra op de luchthaven van Athene voor één dag en combineerden Mycene en Epidaurus op één dag. Dit is prima te doen.

5. Ontdek het hedendaagse Athene tijdens een street art tour

street art tour athene
Deze hond speelde een belangrijke rol in de recente Griekse geschiedenis!

Zoals ik hierboven al een aantal keer heb vermeld, Athene is een plek met een lange historie en mooie archeologische overblijfselen. Maar mis ook zeker de moderne kant van Athene niet! Die is er namelijk wel degelijk. Ga op verkenning in de hippe wijk Psiri. Dit is een wijk, die grenst aan de toeristische wijk Plaka en ligt op wandelafstand van een heel aantal bezienswaardigheden.

Waar vroeger het toerisme zich vooral rond de Akropolis en Plaka concentreerde en Psiri een beetje vervallen was, is het nu een upcoming destination. De wijk zit boordevol leuke cafeetjes en alternative restaurants. Ga hier zeker een keertje naartoe! Daarnaast is dit ook een prima plek om street art te spotten. Je leest het goed, Athene heeft naam en faam op het vlak van graffiti-kunst en street art. Enkel in deze wijk al vind je meer dan 50 murals. Je kan deze zelf ontdekken, of echt een speciale street-art tour volgen.

Geen zin om alles apart uit te zoeken of toch nog op zoek naar een andere tour? Via GetYourGuide kan je nog veel meer tours en excursies boeken!

Meer lezen over Athene?

Dit waren mijn tips voor leuke tours in en om Athene. Natuurlijk kan je voor een korte stedentrip heen en weer vliegen, maar wat ons betreft, is een verblijf van een (kleine) week een echte aanrader. Zo heb je tijd genoeg om de bezienswaardigheden en leuke wijkjes van Athene te verkennen, én kan je combineren met bovenstaande tours!

Zin gekregen in Athene? Lees dan ook:

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Chris
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *