Doen in Mérida, Mexico | 5x daguitstappen en excursies

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Doen in Mérida, Mexico: 5x leuke uitstappen en excursies

Mérida is de hoofdstad en meteen ook de grootste stad van Yucatan, Mexico. Ondanks de grootte, is dit een erg gezellige stad om een aantal dagen te verblijven. Mérida is een wondermooie koloniale stad met gevels in prachtige kleurtjes. Als je ook nog de vele uitstekende musea wil bezoeken, ben je met gemak twee dagen zoet. Wist je echter dat Mérida ook een perfecte uitvalsbasis is om dit deel van Yucatan verder te verkennen? Of je nu op zoek bent naar natuur, cultuur of ontspanning, op een steenworp van deze stad vind je voor elk wat wils. Je kan je zo gemakkelijk een kleine week vermaken. Wij delen hier alvast 5x leuke daguitstappen en excursies met jou!

Waar overnachten in Mérida?

Waar je best overnacht in Mérida, hangt natuurlijk af van jouw voorkeur: ofwel vind je het super om middenin het hart van deze stad te logeren, ofwel zit je liever wat verder weg van het centrum, wat als voordeel heeft, dat je dan hier dikwijls een tuin en veel groen hebt.

Wij kozen voor: Hotel Boutique La Casona by Kavia

overnachten merida mexico

Wat een fijn hotel was dit! De bedden waren groot en zacht (vooral groot is uitzonderlijk in Mexico, haha) en de douche was heerlijk! De kamer was erg ruim en de hoge muren geven een luxe en ruimtelijk gevoel. De locatie is erg fijn; rustig maar toch bij het centrum. In de tuin heb je een zwembad waar je na een drukke dag een frisse duik kunt nemen, heel fijn! Reizigers scoren La Casona een 8,1, voor ons krijgt ze absoluut een een dikke 9,5!

Lees hier meer hotel tips voor Merida!

Hoe kom je er?

Het gemakkelijkste om in Mérida te komen, is door een roadtrip door Yucatan en Chiapas te maken! Je landt dan in Cancun. Na een paar dagen strand (of eiland) , trek je dan naar het binnenland. De eerste grote stad die je tegen komt, is Valladolid. Dit is een goede uitvalsbasis voor Chichen itza. De tweede grote stad op je rondreis is Mérida. Een auto huren in Yucatan is niet zo duur. Als je met een gezin reist, is het eigenlijk het handigste om een auto te huren voor de gehele duur van je reis (buiten dat tropische eiland natuurlijk 🙂 ).

Dit land verken je het beste met een huurauto! Dit geeft je maximale vrijheid. Wijzelf hebben heel goede ervaringen met Booking.com / Rentalcars.com en Sunny Cars.

Reis je alleen, of als een stel? Kijk dan zeker naar de tarieven van de ADO bussen! Deze zijn stipt, luxe en verzorgen vervoer tussen alle grotere steden en bezienswaardigheden.  Er is meerdere malen per dag een bus tussen Valladolid en Mérida. De busrit duurt zo’n 2 u 20 minuten, even snel als met de auto ongeveer. In Mérida ga je wel je eigen vervoer moeten regelen voor de uitstappen.

Uitstappen en excursies vanuit Mérida

1. Uxmal, duizelingwekkende Maya-tempel!

uxmal
uxmal ruine

Uxmal is veel minder bekend dan wereldwonder Chichen Itza, maar daarom niet minder mooi! Buiten het feit dat het veel vroeger is gebouwd dan Chichén Itzá en in een totaal andere bouwstijl, is de setting compleet anders. In Uxmal mag de natuur meer haar gang gaan, wij zijn geen enkel kraampje op het terrein zelf tegengekomen én het lijkt alsof er hier veel meer is overgebleven. Er is veel minder ‘duidelijk’ gerestaureerd dan in Chichén Itzà. Naast de geweldige piramide van de tovenaar, zijn er nog veel meer bouwwerken goed bewaard gebleven. De belangrijkste gebouwen zijn:

  • Schildpaddenhuis
  • Nonnenhuis
  • Duivenhuis
  • Paleis van de Gouverneur
  • Piramide van de Tovenaar (of Waarzegger)

Daarnaast heb je nog het veld voor het rituele balspel, wat eigenlijk behoorlijk klein is, tegenover het veld bij Chichen Itza. Ga je dieper het gebied in, dan kom je nog hier en daar groepen gebouwen tegen. Je hebt hier echt het gevoel dat je in een stad loopt, met prachtige bouwwerken en schitterend beeldhouwwerk. Ik kon mij hier veel beter een voorstelling maken van hoe het er precies moet hebben uitgezien, dan bij Chichen Itza. Natuurlijk is bij die laatste de piramide van Kukulcan fan-tas-tisch! De piramide van de tovenaar kun je niet beklimmen, maar er zijn nog andere tempels die je wel mag beklimmen hier. Wees wel voorzichtig, de trapjes zijn ongelijk en steil! Je gaat voor het fenomenale uitzicht natuurlijk.

Praktisch

Om Uxmal echt helemaal te bezichtigen, moet je rekenen op minimaal 3 uren. Wij spendeerden er 3,5 uur, slow travellers als we zijn. Je verkent Uxmal uiteraard wandelend. Het is leuk om Uxmal te combineren met:

  • Een bezoek aan Choco-Story in de namiddag.  Dit ligt recht tegenover de opgravingen van Uxmal. Dit is een ecologisch museum, gewijd aan de geschiedenis van de cacao. Het is geen traditioneel museum, maar je loopt door het oerwoud van Maya-hut naar Maya-hut. Daar vind je meer uitleg over cacao, demonstraties (cacao proeven, mmm…), ofwel dieren, waarvan het ons niet helemaal duidelijk was wat die precies met cacao te maken hadden, maar kom.
  • Andere opgravingen op de Puuc-route: je kan plannen om Uxmal te bezoeken als je van Mérida naar Campeche rijdt. Verder op de weg kom je nog een aantal tempelcomplexen tegen, allemaal gebouwd in de Puuc-stijl, waar Uxmal dus de grootste en de bekendste van is. De Puuc-stijl wordt gekenmerkt door geometrische, steeds terugkerende elementen en gedetailleerd beeldhouwwerk. Vaak zie je maskers met lange neuzen terug op de façades van de bouwwerken, die staan voor Chac, de regengod van de Maya’s.  De Puuc-route bestaat uit volgende tempelcomplexen: Uxmal-Kabah-Sayil-Xlapak-Labna. Naast Uxmal, zijn Kabah en Labna de grootste en mooiste en deze laten zich mooi combineren!

Hoe kom je er?

Er is een directe busverbinding van de Autobuses Sur Mexico van de TAME-terminal in Mérida naar Campeche. Deze maakt een stop en-route in Uxmal. Deze is echter niet altijd stipt, en we hoorden van onze gastvrouw in het hotel dat blijkbaar de bus soms niet stopt, en dan plots weer wel. Zonder duidelijke reden.

Het interessantste (en de meest zekere optie), is een auto huren. Kan je gelijk Uxmal ook combineren met één van onze suggesties!

Overnachten

Uxmal bezoeken kan je doen op een dagtrip van Mérida. ’s Namiddags keer je dan weer terug. Het is echter ook leuk om hier een nachtje te blijven – dan kan je de volgende dag de Puuc-route rijden op weg naar Campeche, een ander geweldig koloniaal stadje.

Wij deden het op de volgende manier. Met de auto vertrokken we uit Mérida naar de omgeving van Uxmal. Op de route maakten we een leuke stop bij een haciënda en grotten (daarover hieronder meer). De volgende dag stonden we om 8.00 aan de ingang van Uxmal en konden we voor de drukte en in alle rust al die mooie gebouwen bekijken. We combineerden met het museum Choco-Story voor onze kids. We bleven nog een nachtje in de omgeving van Uxmal. De volgende dag reden we de Puuc-route op weg naar Campeche!  

Wij kozen voor: The Pickled Onion Eco-Boutique B&B

overnachten uxmal mexico
hotel uxmal mexico

The Pickled Onion Eco-Boutique B&B is een heerlijk plekje met een prachtige ligging. Hier heb je alles: leuke verblijven, lekker ontbijt (inbegrepen in de kamerprijs), lekker zwembad, fijne gastvrouw. Een geweldige B&B, die dan ook beoordeeld wordt met een 9,1! Wij vonden het een dikke 10 waard! Je verblijft hier al voor maar €80 per nacht (inclusief een heerlijk ontbijt) voor twee personen, voor vier personen kan je een familiebungalow boeken voor maar €89! Boek The Pickled Onion hier.

2. Buiten de gebaande paden: het gele stadje Izamal

izamal mexico roadtrip

Izamal is een kleine, koloniale stad. Dit stadje, eigenlijk een groot dorp, ligt niet op de toeristenroute. In reisgidsen zal je er weinig over terugvinden. Doordat ik er foto’s van gezien had, wilde ik hier persé naartoe en dat was een geweldige keuze, daarom wil ik deze tip graag delen!

Het stadje wordt gedomineerd door het werkelijk enorme Convento de San Antonio de Padua, uit 1561 en dit is je eerste stop. Het klooster is gelegen in het midden van het centrum en heeft verschillende ingangen die allemaal naar het mooie binnenplein leiden. Na de Sint-Pieter in Vaticaanstad is dit het grootste binnenplein ter wereld. Het klooster is mosterdgeel geverfd en werkelijk alle huizen, winkeltjes (merkten we daar nu ook geen mosterdgele ruïne en trappen op?), zijn dat ook. Een mooi geheel.

Na het bezoek aan het klooster kan je een ritje met de paardenkoets doorheen het centrum te maken. De paarden staan netjes uitgedost te wachten op het plein naast het klooster. Je spreekt vooraf een prijs af, die ergens tussen 200 à 300 MXN ligt (afhankelijk van de tip die je nog wil geven, als de wagenmenner in kwestie zich plots ontpopt tot ware gids).

Izamal is echt een typisch Mexicaans stadje, waar het leven zich af speelt rond de verschillende pleinen van de stad. Trakteer jezelf dus na het ritje op een ijsje en vlij jezelf neer met een goed zicht op het plein, zodat je alles in je kan opnemen.

Mensen zijn hier nog oprecht vriendelijk en verbaasd als ze blanke toeristen zien. Wij werden meteen bestormd door de politie, die, zo bleek, gewoon een praatje met ons wilden slaan en ons wilden uitleggen wat voor moois hun stadje te bieden had. We raden aan om door de straatjes, pleinen en parken te struinen, en het plaatselijke Mexicaanse shoppingcenter/overdekte markt te bezoeken: met eetkraampjes, vers fruit, een vleeshal die in België/Nederland al lang zou zijn opgedoekt, schoenenwinkels en tal van kraampjes met snuisterijen.

Het klooster mag dan misschien de highlight zijn van Izamal, wij vonden vooral de sfeer erg leuk. Het was één van die dorpen, waar je echt een inkijk hebt in het leven van de plaatselijke bevolking

Praktisch

Het is het handigste om eerst te beginnen met de verkenning van het klooster. Je kan dit gebouw echt niet missen (geloof ons). Als je aan komt in Izamal, kom je vrijwel gelijk aan dit enorme gebouw. Errond is genoeg parkeerplek om je auto kwijt te kunnen (gratis). 

Daarna is een ritje per paardenkoets een must. Vervolgens kan je nog wat ronddwalen, afhankelijk van de tijd die je hebt. Al bij al ben je hier een halve dag zoet. 

Izamal staat nog niet op de toeristen radar, dus georganiseerde tours zijn er niet, je bezoekt deze stad op eigen houtje.

Hoe kom je er?

Er is een busverbinding tussen de TAME-terminal in Mérida en Izamal. Deze bus gaat elk uur en doet er zo’n 1 u 30 minuten over. Je moet de bussen van Oriente hebben, met eindstation Izamal. Er zijn nog stops onderweg, zorg dus dat je juist uit stapt. De buschauffeur zal je hierbij helpen.

Je kan uiteraard ook met de auto Izamal bezoeken! Deze optie hebben wij genomen.

Overnachten

Izamal is eigenlijk perfect als dagtrip te bezoeken vanuit Mérida, of onderweg van Chichen Itza naar Mérida, zoals wij deden. Je kan er overnachten, maar dat is geen must om de hele stad te bezichtigen. Wel is het een fijn stadje, weg van de toeristen, en we zouden het niet gek vinden, mocht je hier toch willen blijven overnachten. Onderstaande is dan een echte aanrader!

Haciënda in Izamal: Hotel Hacienda Izamal***

overnachten izamal mexico
Slapen op een haciënda

Deze is superleuk én heel goedkoop! Deze hotel-haciënda bevindt zich in het schattige, mosterdgele stadje Izamal en past er wonderwel in! Uiteraard is er hier ook airco en het zwembad bevindt zich letterlijk voor je deur. Voor €46 slaap je in een tweepersoonskamer. Met een score van 8,8 op Booking.com zit je bij Hacienda Izamal*** heel erg goed. Boeken maar!

3. Overal flamingo’s: natuurreservaat Celestun

strand celestun

Wie Celestun zegt, zegt flamingo’s. Celestun is een dorpje ten westen van Mérida, aan de kust. Hier bevindt zich het Parque Natural del Flamenco Mexicano. Je komt naar Celestun voor dit nationale park.

Het park bestaat grotendeels uit mangrove, die elders ernstig bedreigd worden, net zoals de dieren die hierin wonen.  Het is vooral bekend om zijn vogelrijkdom: hier wonen en broeden ruim 200 soorten vogels. De vogels waaraan het zijn bekendheid heeft te danken zijn natuurlijk de flamingo’s. In de herfst en winter zijn ze met honderden, duizenden te zien. Buiten dit seizoen zijn ze met veel minder: het handigste is dat je dan navraagt bij je hotel of zij weten of het de moeite loont om het park te bezoeken. Soms durven de flamingo’s in dit seizoen immers niet naar dit deel van Yucatan te komen, en dit wisselt jaar per jaar heel erg.

boot tour celestun
flamingos celestun

Om in het nationale park te komen, dien je bij de brug van het dorp óf op het strand van Celestun een boot te huren. Je kunt ter plekke kiezen uit een tour van één of twee uur. De tour van twee uur is aan te raden, in het andere geval doe je echt maar een klein stukje. Het eerste stuk van de tour ga je over een rivier. Hier moet je je ogen open houden voor de pelikanen.

Daarna kom je bij de kust en de mangroven. Hier zitten de flamingo’s. Nadat je hopelijk een heleboel flamingo’s hebt gezien, en iedereen thuis jaloers kan maken met de foto’s ervan, ga je door naar een aantal mangrove tunnels om bij zoetwaterbronnen te komen. In de bronnen met de naam “Valdiosera” en “Venecia” kun je heerlijk zwemmen. Er is ook een stop bij het “versteende bos”: hier staan een heleboel dode bomen bij elkaar die door het plotse contact met zout water dood zijn gegaan.

Na de tour zou je toch ook een visrestaurant moeten uitproberen. Ze staan bekend als goed en de Mexicanen komen hier graag lunchen. Het strand zelf is niet zo interessant.

Praktisch

Het is mogelijk om zelf met de auto naar Celestun te rijden en ter plekke een boottocht te boeken. Alle boten vertrekken van dezelfde steiger/brug en het strand. Overal lopen tour verkopers mensen te werven voor de bootjes. Deze kun je niet missen. Wil je echter zeker zijn, dat je excursie niet in het water valt (in het hoogseizoen kan het druk zijn), of wil je liever niet zelf met de auto, dan kan je ook een georganiseerde excursie met transport boeken tevoren, om zeker te zijn van je plekje! Wij hebben het ter plaatse geregeld op het strand (in april 2024, eigenlijk het naseizoen met weinig flamingo’s) en betaalden $500 MXN per persoon, kindjes van 3 en 5 jaar gratis mee.

Een tour duurt zo’n twee uur. Voeg daar een lunch bij in een visrestaurant, en de heen-en terugreis en je bent snel zo’n 6 à 7 uren onderweg! Ook het strand van Celestun is heerlijk!

Hoe kom je er?

Zoals al aangegeven, kan je hier zonder problemen naartoe met een huurauto en dan een overstap op een boot. Je kan ook een excursie boeken, waar het vervoer is inbegrepen.

Het is ook mogelijk om met de bus van Mérida naar Celestun te gaan. Je dient hiervoor te vertrekken vanuit Terminal Noreste.

Overnachten

Het is mogelijk te overnachten in Celestun: er zijn een handvol overnachtingsmogelijkheden. Dat is echter zeker niet nodig, het is een ideale dagtrip vanuit Mérida, mits je in het juiste seizoen hier bent. Bekijk hier alle hotel tips.

4. Zwemmen in de Cenotes de Cuzama

bezienswaardigheden merida mexico
Afbeelding van anncapictures via Pixabay

 Ah, wat een bijzondere plek is dit! Als je in Mexico bent, is het absoluut een must om een cenote te bezoeken, en een duik te nemen!

Een cenote is de naam voor een water bevattende grot of poel in Yucatán. Er zijn in Yucatán ruim 3000 cenotes! Ze komen voor in regio’s waar er geen bovengrondse rivieren zijn. Er sijpelt water door de poreuze grond en er vormt zich daar een ondergrondse rivier, die naar de zee vloeit. Op sommige plaatsen is het gesteente ingezakt, dat noemen we een zinkgat. Hierbij ontstaan ondergrondse, met water gevulde holtes, de cenotes.

Een cenote was voor de oude Maya’s een heilige plaats. Zij geloofden dat dit de ingang naar de onderwereld was. De poelen werden gebruikt om offers te brengen, waaronder ook mensenoffers. 

Je kan verspreid over Yucatan heel wat cenotes vinden: de meeste toeristen nemen een duur geprijsde tour vanuit Tulum naar één van de cenotes, die dichter bij de kust liggen. Wij kozen voor de cenotes de Cuzama omdat je hier tegen een leuke prijs (350 MXN voor vier personen) maar liefst drie heel verschillende cenotes bezoekt.

Om er te komen, neem je plaats in een karretje (je betaalt de prijs ook per karretje, dus probeer dit te delen met andere reizigers). Dat karretje wordt voortgetrokken door een paardje, over smalle rails, een ‘bumpy ride’. De rails liggen daar, omdat de cenotes zich bevinden op het grondgebied van een oude sisal-plantage en overal rondom je zie je dan ook tropische begroeiing, afgewisseld met sisalplanten. De cenotes zijn heel verschillend, van volledig gesloten en ultradiep, tot open cenotes. De chauffeur van het karretje wacht gewoon bij elke cenote op je, wel zo gemakkelijk. Dit is een heerlijk dagje uit voor iedereen!

Praktisch

De cenotes liggen maar een goede 26 km ten Oosten van Mérida. Je bent echter al gauw zo’n 45 minuten met de auto onderweg (we hebben het dan nog niet over de colectivo/mototaxi combinatie).

Als je aankomt aan het terrein, waar de cenotes op liggen, ben je nog niet bij de cenotes zelf. Je vervoer bestaat uit een karretje, dat over een spoor wordt verder getrokken door een paard. Reken op een zes à zevental uren voor de dagtrip, inclusief de drie zwemstops. 

Hoe kom je er?

Zonder twijfel is de gemakkelijkste optie om er te komen, met je eigen huurauto. Het is ongeveer 45 minuten rijden van hartje Mérida naar Cuzama. De cenotes liggen 1,5 km buiten het dorp, op de weg naar Chunkanan. Let op de bordjes, dan vind je de ingang gemakkelijk.

Je kan er ook heen zonder auto, maar dat vergt wat meer moeite. Het is dan ook wel handig om een woordje Spaans te spreken. Vanuit Mérida neem je een colectivo naar Cuzama. Vraag in Mérida na waar de colectivo’s vertrekken, omdat de vertrekplaatsen nogal eens durven veranderen. De colectivo zet je af in hartje Cuzama aan de kerk en van daaruit moet je nog 3 km naar de cenotes. Ofwel wandel je het stuk, ofwel ga je met een mototaxi. Deze rijden er genoeg in Cuzama en je zal vanzelf gevraagd worden of je naar de cenotes wil.

Overnachten

Zonder twijfel, Mérida is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan deze cenotes. Overnachten in de omgeving is niet nodig. 

5. Bezoek een haciënda

wat doen in merida mexico
De fabriekshal
wat zien in merida mexico
De gebouwen staan over een grote oppervlakte verspreid!

Wie Mexico zegt, denkt in de eerste plaats aan Maya-tempels, koloniale steden, jungle en bounty-stranden. Als je een rondreis door Yucatan en Chiapas maakt, zal je er zeker niet meteen aan denken om Spaans erfgoed te bezoeken. Toch zou je echt wel een bezoekje aan een haciënda moeten brengen! 

Haciënda’s zijn grote landgoederen in Latijns-Amerika en de Filippijnen. Ze werden opgericht na de Spaanse verovering. Er werden door de Spaanse koning grote stukken land geschonken aan de Spaanse conquistadores of veroveraars. Zij mochten de inheemse bevolking voor zich laten werken. Later gingen ook veel mestiezen aan de slag op deze haciënda’s, maar de eigenaars bleven vrijwel altijd Spaans. Normaal gezien hielden de haciënda’s zich bezig met de veeteelt, maar in Yucatan hielden de meeste haciënda’s zich bezig met het verbouwen en produceren van sisal. Sisal werd in de 19de en een gedeelte van de 20ste eeuw gebruikt om stevige touwen van te maken (bijvoorbeeld scheepstouwen). Omdat de vraag naar sisal sterk is afgenomen, staan veel haciënda’s leeg, of zijn verbouwd tot hotel of museum.

Het is de moeite waard om tenminste één haciënda op te nemen in je rondreis. Dat kan natuurlijk door er te blijven overnachten, of door er eentje te bezoeken. Hierboven hebben we reeds wat tips gegeven voor een overnachting op een haciënda.

Leuke haciënda’s om te bezoeken, zijn bijvoorbeeld haciënda Sotuta de Peon of haciënda Yaxcopoil. Beiden zijn niet ver van Mérida gelegen en onderling combineerbaar tot een dagtrip. Terwijl Sotuta de Peon een nog werkende haciënda is, is Yaxcopoil ingericht als een museum. Sotuta de Peon bezoek je met een gegidste rondleiding (dagelijks om 10 en 13 u), terwijl je Yaxcopoil zelfstandig kan bezoeken. Beiden zijn pareltjes!

Praktisch

Het is het handigste om eerst te beginnen met een bezoek aan Sotuta de Peon. Zorg dat je hier op tijd bent voor een gegidste rondleiding. Het is zo’n 40 minuten rijden van Mérida. Hierna rijd je door naar Yaxcopoil. Deze haciënda kan je op eigen gelegenheid bezoeken. Je krijgt aan de ingang een informatieboekje mee met uitleg over de verschillende gebouwen op het terrein. Vervolgens kan je dan terugkeren naar Mérida. Je rijdt dus in een lus.

Wij bezochten haciënda Yaxcopoil en combineerden deze met de Grutas de Calcehtok. De combinatie van beiden zorgt voor een volle dag, en we reden deze onderweg van Mérida naar ons overnachtingsplekje bij Uxmal.

Hoe kom je er?

Deze dagtrip maak je absoluut met de auto. We raden hier geen bussen aan. Ongetwijfeld gaan er wel colectivo’s heen en weer tussen de verschillende dorpen, maar niet meteen naar de haciënda’s, en dan moet je nog een taxi vinden om je daar te brengen. Huur dus een auto voor deze trip. Reken op zeker een zestal uren.

Overnachten

Overnachten is niet nodig: je maakt deze dagtrip gemakkelijk vanuit Mérida!

Tips Mérida

Dat waren mijn tips voor leuke uitstappen die je vanuit Mérida kan maken. Als je al deze plekken wil zien, én daarbovenop Mérida wil verkennen, dan moet je een week uittrekken voor al dit moois! In werkelijkheid zal je wellicht keuzes moeten maken, en hopelijk lukt dat gemakkelijker met de tips hierboven. Heb je kids, dan zijn deze plekken ook perfect te verkennen, wij deden het met onze kids van 12 en 9 jaar oud! 

Wij bezochten Uxmal/Choco-Story, Izamal en haciënda Yaxcopoil/grutas de Calcehtok. Wij waren er in de zomer en de flamingo’s waren niet aanwezig, dus Celestun hebben we overgeslagen. Ga jij binnenkort ook naar Mexico, Mérida? Of ben je er geweest en heb je nog leuke tips voor uitstapjes? Laat hieronder een berichtje achter.

Zoek je nog meer leuke tips over Mexico? Lees dan ook de volgende artikelen:

Have fun en reis je vrij,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris, Booking.com, Pixabay en Unsplash
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Reacties niet mogelijk