Doen in Valladolid, Mexico | 5x uitstapjes en excursies

Doen in Valladolid, Mexico: 5x leuke uitstappen en excursies

Valladolid is niet alleen een stad in Spanje, maar ook in Yucatan, Mexico. Die laatste is het onderwerp van dit artikel. Valladolid in Mexico is een gezellig en leuk koloniaal stadje, waar je je prima een dagje kunt vermaken. Maar er is meer: Valladolid is een perfecte uitvalsbasis is om dit deel van Yucatan verder te verkennen! Een aantal leuke bezienswaardigheden liggen hier namelijk relatief dicht in de buurt. Het zou dan ook zonde zijn om je te beperken tot de stad zelf. Wij delen hier alvast 5x leuke uitstappen en excursies met jou!

Waar overnachten in Valladolid?

Waar je best overnacht in Valladolid, hangt eigenlijk af van je reisdoel: ofwel kom je echt naar Valladolid om het stadje zelf te verkennen, en dan heb je aan één of twee nachten genoeg. Het beste verblijf je dan in het centrum van het stadje zelf. Je kan dan van hieruit eventueel nog één uitstap plannen. We raden dan aan om toch nog een paar andere bezienswaardigheden mee te pakken en daar in de buurt te overnachten. Zeg nu zelf, wie wil nu naar Mexico zonder Chichen Itza te zien?

Ofwel kies je ervoor om van Valladolid je uitvalsbasis te maken voor de omringende bezienswaardigheden. In dat geval kan je wat verder weg van het centrum logeren, zodat je sneller op pad kan ’s morgens, maar toch nog met een goede verbinding naar datzelfde centrum.

Daarnaast moet je ook bekijken hoe je je door Mexico gaat verplaatsen: ga je met de bus, of huur je een auto? Reis je met de bus, dan is het centrum weer handig, omdat busvervoer meestal in het hart van de stad begint (en je ook middenin een ander dorp of stadje af dropt). Echter, het openbaar vervoer in Mexico is goed geregeld, en hier geldt wel dat je doorgaans niet te ver en te lang moet zeulen met je koffer naar een bushalte.

Ben je met een gezin op reis, dan is een huurauto handig (en niet gek duur). Qua parkeergelegenheid én drukte, is ietsje buiten het centrum dan soms ook wel een goede keuze. Bedenk ook dat men het systeem van voorrang in Mexico op een boeiende manier interpreteert (hoe groter de auto, hoe groter de voorrang). Laat dit geen probleem zijn op de rustigere plekken, maar het kan wel stress opleveren in een stad 🙂

Wil je ook beiden doen, plan dan toch ook een overnachting (of twee) in het centrum zelf. Je kan dit perfect combineren met een paar nachtjes in de omgeving van Valladolid.

Tenslotte, zowel in als wat buiten het centrum zijn er goedkope en duurdere opties. Hier hoef je eigenlijk niet naar te kijken bij je keuze.

Overnachten in het centrum

Budget hotel: Casa San Juan***

Dit is een erg goede keuze als je een budgetoptie zoekt in Valladolid, die toch van alle gemakken voorzien is. De kamers zijn groot en voorzien van airco. Er zit een restaurant aan het hotel, en eten doe je buiten onder een overdekte patio. Je vindt er ook een leuk zwembadje. Het hotel biedt eveneens parkeergelegenheid, wat wel zo handig is!

Je loopt in een kleine 20 minuten naar het centrum en het is ook een prima uitvalsbasis voor bezienswaardigheden buiten de stad zelf. Het uitstekend ontbijt is inbegrepen in de kamerprijs. Een vierpersoonskamer heb je al vanaf €35 per nacht en Casa San Juan scoort een dikke 8,9 op Booking.com!

Middenklasse hotel: Hotel Meson del Marques*****

Een pareltje van een hotel is dit! Het is gevestigd in een 17de-eeuws koloniaal pand. Alhoewel we het hier geklasseerd hebben onder ‘middenklasse hotel’, slaat dit vooral op de prijs, niet op het hotel zelf, dat maar liefst 5 sterren heeft! Hier kan je heerlijk ontbijten en het zwembad is klein, maar fijn. Je wandelt zomaar het centrum in en je hebt zicht op de mooiste kerk van Valladolid.

De kamers zijn netjes, en voorzien van alle gemakken. De auto kan hier gratis geparkeerd worden en je kan hier ook dineren als je dat wenst. Een fijn adresje, dus, dit hotel! Boeken kan vanaf €58 voor een tweepersoons- en €80 voor een vierpersoonskamer.

Luxe hotel: Colonte Hotel Origen****

Alweer een prachtig hotel, dat alles heeft: centrale ligging middenin Valladolid, airco in het volledige gebouw, een prachtig zwembad en een heerlijk ontbijt. Verder is er een excursiebalie, waar men je kan helpen met uitstapjes. Je kan er gratis je auto kwijt.

Dit is werkelijk een tropisch paradijsje middenin een stad, kleinschalig en heel erg vriendelijk. Voor een tweepersoonskamer betaal je €64 inclusief ontbijt, ben je met zijn vieren, dan dien je twee kamers te boeken. Met een 9,2 op Booking.com is dit een aanrader!

Hoe kom je er?

Het gemakkelijkste om in Valladolid te komen, is door een roadtrip door Yucatan en Chiapas te maken! Je landt normaal gezien in Cancun. Na een paar dagen strand (of eiland) , trek je dan naar het binnenland. De meeste reizigers maken een roadtrip in tegenwijzerzin. Dat betekent dat de eerste grote stad die je tegen komt, Valladolid is. Doe je met de wijzer van de klok mee, dan is Valladolid wellicht de laatste stad die je op reis aan doet, alvorens af te sluiten aan een tropisch strand.

Een auto huren in Yucatan is een aanrader. Je komt er letterlijk overal mee, en stopt waar je wil. Ben je met een gezin op reis, dan is dit qua prijs zeker ok, én je krijgt de koffers echt wel weg in een ‘gewone’ auto, een SUV is niet nodig. 

Reis je alleen, of als een stel? Kijk dan zeker naar de tarieven van de ADO bussen! Deze zijn stipt, luxe en verzorgen vervoer tussen alle grotere steden en bezienswaardigheden. Zo kan je vanuit Valladolid gemakkelijk verder reizen met de bus naar zowel Mérida als Cancun. Wil je vanuit Valladolid een tripje maken, kan je nog altijd een auto voor een dagje regelen.

Uitstappen en excursies vanuit Valladolid

1. Wereldwonder Chichen Itza

Machtig mooi

Chichén Itzá wordt één van de zeven nieuwe wereldwonderen genoemd. Nadat wij het hebben bezocht, begrijpen we dat volledig! Dit is een prachtige site. De piramide van Kukulcan (oftewel El Castillo) en de balspelplaats zijn echte publiekstrekkers. Bij dat laatste kan je je trouwens een levendige voorstelling maken van hoe het moet geweest zijn. Maar de site is veel groter en uitgestrekter dan dat en het loont echt de moeite om deze verder te verkennen. Verder laat ik de foto’s (toen was het nog rustig) voor zichzelf spreken!

Praktisch

In het hoogseizoen kan het echt heel druk worden in Chichen Itza. Zelfs in augustus (dus eigenlijk het regenseizoen) was het op een bepaald moment echt wel héél erg druk. Het gemiddeld aantal bezoekers ligt op 8000 mensen per dag.

Hier enkele tips om het meeste uit je bezoek te halen. Om 8:00 stipt gaat Chichén Itzà open. Zorg dat je ten laatste om kwart voor acht aan de ingang  staat. Half acht is zelfs nog beter, dan sta je nog meer vooraan in de rij. De rij vordert in het begin ook zeer vlot, dus je bent snel binnen.

Ga eerst naar de grote bezienswaardigheden, zoals ‘El Castillo’. Deze liggen ook aan het begin. De kleinere bouwwerken en resten liggen verder weg op het terrein. Ons viel ook op dat de tourgroepen echt wel blijven hangen bij de trekpleisters, en niet de kleine paadjes namen.

Tourbussen arriveren meestal maar rond 10.00 en dat blijft dan zo heel de dag doorgaan tot ongeveer 14.00. Ook de meeste individuele toeristen arriveren maar rond 10.00 uit Valladolid, of zelfs vanaf de kust. Je bent dan al een heel stuk opgeschoten.

In Chichen Itza wordt het snel warm: rond 10.00 ben je al nat van het zweet. Nu is dat in heel Yucatan wel het geval, maar in Chichen Itza, en dan vooral in het begin, bij de grote trekpleisters, is er bijzonder weinig schaduw. Dat is een bijkomende en erg goede reden om deze dus vroeg te bezoeken.

Neem enkele liters water mee, je hebt het nodig. Op het moment dat wij er waren, was er op het gehele terrein maar één drankkraampje open (er zijn meerdere plekken, maar er was er maar eentje in bedrijf), en er was ook maar één toilet open (dat was niet zo handig) aan de ingang. Marktkraampjes zijn er daarentegen genoeg. Ze verstoren het uitzicht niet echt, maar het is niet zo handig om steeds maar koopwaar aangeboden te krijgen.

Om Chichen Itza echt helemaal te bezichtigen, moet je rekenen op minimaal 4 uren. Wij spendeerden er wel 5 uren, en hebben op het einde nog eventjes aan snelwandelen moeten doen. De kids moesten nodig naar het toilet en dat was dus aan de ingang….

Dit is trouwens bij elke opgraving zo: zowel in Uxmal als Calakmul was er maar één toiletgebouw, en dat stond aan de ingang. In Palenque stond het toilet zowat halverwege het terrein en dat was een iets slimmere ligging. 

Je verkent Chichen Itza uiteraard wandelend. Het is leuk om dit te combineren met een bezoek aan cenote Ik-Kil.

Hoe kom je er?

Er is een bijzonder goede busverbinding tussen Valladolid en Chichen Itza door de ADO-bussen. Omgerekend kost een enkeltje ongeveer 2,5 €. 

Met de huurauto kan je hier ook gemakkelijk komen vanuit Valladolid; het is ongeveer 45 minuten rijden. Wij gingen met de huurauto vanuit Pisté, een 15-tal minuutjes.

Overnachten

Uiteraard kan je Chichen Itza bezoeken vanuit Valladolid, zoals de meeste toeristen doen. Het is echter ook heel bijzonder om dichtbij te overnachten, middenin het oerwoud! Zo heb je een mooie combi tussen Maya-tempels en tropische jungle.

Hét grootste voordeel is echter dat je dan veel minder vroeg op moet, als je al om kwart voor acht aan de inkom moet staan 🙂 Pisté is het dorpje dat toegang biedt tot Chichen Itza, en waar de meeste hotels gelegen zijn.

Wij kozen voor: Hotel Okaan*****

Dit is een vijf sterren hotel, jawel! Te duur zal je denken? Wacht maar tot je de prijzen ziet! Dit is wereldklasse: de accommodatie ligt te midden van de jungle. Je kan kiezen tussen kamers, maar ook jungalows. Door de tropische tuinen en de oerwoudgeluiden loop je zo naar het prachtige zwembad. Het ontbijt is werkelijk fantastisch.  Met een score van 8,8 op Booking.com een echte topper! Je hebt al een jungalow voor twee personen voor de ongelooflijke prijs van €67 en voor vier personen wordt dat €95. Yes, Hotel Okaan is echt een aanrader. 

2. Een klein, maar fijn Maya-complex: Ek Balam

Ek Balam; de meeste toeristen hebben er wellicht nog nooit van gehoord! Dit is een vrij recent ontdekte plek en staat daardoor nog niet op de toeristische kaart. Je zal er dan ook geen busladingen toeristen aantreffen, zoals bij Chichen Itza. 

Ek Balam betekent zwarte jaguar en deze site is al heel oud. Ze werd gebouwd tussen 770 en 840 na Christus en bestaat uit maar liefst 45 gebouwen. Hiervan is de Acropolis (ik vermoed dat de Maya’s hier een andere naam voor hadden) het indrukwekkendst. Het gebouw is 32 m hoog en je kan het beklimmen. Wel zijn de trappen nogal steil, maar dat was juist de bedoeling van de Maya’s. Ze wilden het gebouw hiermee nog indrukwekkender maken dan het al is. Die steile trappen vind je ook nog op andere sites terug, waar je de gebouwen mag beklimmen.

Daarnaast zijn er nog een aantal gebouwen, sommige nog vrij compleet, andere zijn overwoekerd. De plek ademt historie. Doordat het vrij onbekend is bij het grote publiek, waan je je hier ook nog een beetje ontdekkingsreiziger. Dat gevoel hadden we ook heel sterk in Calakmul.

Praktisch

Wat geldt voor een bezoek aan Chichen Itza, namelijk ga zo vroeg mogelijk, geldt ook voor Ek Balam, en eigenlijk voor alle Maya-tempels. Hier heeft het vooral te maken met de hitte uiteraard.

Je bezoekt dit complex het beste voor je naar Chichen Itza gaat. Het klinkt erg verwend, maar als je al die prachtige tempels al gezien hebt, dan kan het zijn dat je Ek Balam de zoveelste in de rij vindt. Dit zou één van je eerste Maya-tempels moeten zijn, en dat kan perfect met mijn route!

In een kleine twee uurtjes bekijk je deze site. 

Hoe kom je er?

Ek Balam is erg gemakkelijk bereikbaar vanuit Valladolid. Ze ligt maar een goede 27,5 km ten Noorden van Valladolid en met de huurauto ben je er in een half uurtje. De colectivo vertrekt vanaf Calle 44 in Valladolid en doet er ook ongeveer een half uur over.

Je combineert een voormiddagje Ek Balam met een namiddagje sightseeing in Valladolid, of een bezoek aan één van de cenotes! Samen  is dit dan een volle dag!

Heb je langer de tijd? Dan kan je Ek Balam bezoeken op weg naar Rio Lagartos en Las Coloradas. Daar blijf je dan een nachtje slapen, en de volgende dag keer je op je gemakje naar Valladolid terug. Hiervoor heb je wel de auto nodig.

Overnachten

Ek Balam is perfect te bereiken als halve dagtrip vanuit Valladolid, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Je overnacht dan ook het beste in Valladolid voor deze bezienswaardigheid. 

Een andere optie is de combi met natuur en flamingo’s in punt 3, en daarvoor overnacht je best in Rio Lagartos.

3. Natuur bij Las Coloradas en flamingo’s bij Rio Lagartos

Heb je wat langer de tijd, dan loont het de moeite om eens van de gebaande paden te gaan, en vanuit Valladolid naar het noorden te rijden, via Tizimin. Je komt dan bij de Golf van Mexico, aan een stukje kust wat door de meeste toeristen wordt overgeslagen. Hier bevindt zich Rio Lagartos (soms ook Ria Lagartos genoemd), het grootste wetland van Mexico.

Het is een enorm reservaat met mangroven, moerassen, zoutvlakten, duinen, stranden, en oerwoud dat zich uitstrekt over de noordkust van Yucatan. Dit is de belangrijkste broedplaats ter wereld voor de bedreigde karetschildpad. Maar het reservaat is vooral beroemd vanwege de flamingo’s, met op sommige momenten meer dan 40.000 exemplaren, de belangrijkste broedplek van Caribische flamingo’s.

Verder spot je er wellicht ook krokodillen, pelikanen, en tal van andere watervogels! Het aantal flamingo’s is sterk afhankelijk van het seizoen, maar je ziet ze gegarandeerd. De hoeveelheid durft echter nog wel eens wat verschillen. In het broedseizoen zijn ze het talrijkst. In de wintermaanden kan je dan weer, naast de flamingo’s, honderdduizenden trekvogels zien.

Celestun, dichtbij Mérida, is ook een plek waar je flamingo’s kan spotten. Deze plek is véél bekender dan Rio Lagartos, maar vergis je niet: Rio Lagartos is groter en de flamingo’s zijn er talrijker. Tours zijn er gemakkelijk ter plekke te regelen en goedkoper dan in Celestun. Daartegenover staat dat de toeristische voorzieningen in Celestun dan weer beter zijn uitgebouwd. Ben je in de wintermaanden in Mexico, dan zou je toch zeker één van beide plekken in je route moeten opnemen.

Praktisch

Je rijdt zelf met de auto naar Rio Lagartos. Mocht je dat willen, dan kan je onderweg nog Ek Balam bezoeken, dit ligt precies op de route. Als je er aangekomen bent, dan kan je de kade aflopen. Lokale vissers bieden er uitstapjes aan naar de riviermonding. Prijzen voor een boot voor zes personen variëren van 700 tot 1200 MXN, hiervoor krijg je een boottochtje van 2 tot 3 uur. Onderhandel je prijs, en spreek af voor de volgende morgen. ’s Morgens heb je nog meer kans om dieren te spotten! Boek geen tocht via een agentschap of online, dit komt veel duurder uit en is absoluut niet nodig.

Vervolgens kan je lekker lunchen, ofwel in Rio Lagartos zelf, ofwel in het dichtbij gelegen San Felipe, een gezellige vissersdorp met goede visrestaurants.

Na de lunch raden we aan om zelf de auto te nemen en alvast de roze meren te gaan bekijken. Wellicht zie je hier al een aantal dieren – je komt er gemakkelijk met de auto. In Mexico worden deze meren aangeduid met Las Coloradas.

Na een nachtje slapen, doe je dan de boottour en na afloop vervolg je je weg, wellicht naar Chichen Itza.

Hoe kom je er?

Zoals al aangegeven, de huurauto is hier je beste vriend!

Overnachten

Hierboven heb ik het al vermeld: om echt tenvolle van Rio Lagartos te genieten, en de grootste kans op het spotten van dieren te hebben, moet je hier echt een nachtje blijven slapen. Bovendien kabbelt het leven hier rustig verder, het is een heerlijk typisch Mexicaans vissersdorpje.

Keuze hotel: Posada El Perico Marinero

Dit is een relatief nieuw hotel! De ligging is perfect; vlak aan de hoofd-pier in Rio Lagartos, waar je ’s morgens meteen opstapt voor je boottour! Ze bieden deze zelf ook aan. De accommodatie is eenvoudig, maar wel voorzien van alle gemakken. Er is overal airco en er is een heerlijk zwembad om in af te koelen. Het ontbijt is inclusief de kamerprijs. Er is een restaurant bij het hotel wel zo gemakkelijk. Het heeft een score van 8,6 op Booking.com en is qua prijs-kwaliteit de beste keuze in het dorp. Je hebt al een kamer voor twee personen voor de ongelooflijke prijs van €43 en voor vier personen wordt dat €50. Posada El Perico Marinero is een aanrader. 

4. Maak je keuze uit één van de vele cenotes in of rond Valladolid

Afbeelding van Mattia Verga via Pixabay

In en rond Valladolid bevinden zich vele cenotes, elk met hun bijzonderheden: volledig open, volledig overdekt, midden in de stad, of juist in het groen. Een cenote bezoeken moet op je lijstje staan, als je Mexico bezoekt. De mooiste cenotes vind je in de buurt van Tulum, of in de buurt van Valladolid. Het bijzonderste zijn de cenotes de Cuzama. Deze zijn bereikbaar vanuit Mérida.

Een cenote is de naam voor een water bevattende grot of poel in Yucatán. Er zijn in Yucatán ruim 3000 cenotes! Ze komen voor in regio’s waar er geen bovengrondse rivieren zijn. Er sijpelt water door de poreuze grond en er vormt zich daar een ondergrondse rivier, die naar de zee vloeit. Op sommige plaatsen is het gesteente ingezakt, dat noemen we een zinkgat. Hierbij ontstaan ondergrondse, met water gevulde holtes, de cenotes.

Een cenote was voor de oude Maya’s een heilige plaats. Zij geloofden dat dit de ingang naar de onderwereld was. De poelen werden gebruikt om offers te brengen, waaronder ook mensenoffers. 

Enkele mooie cenotes in de buurt van Valladolid, aan jou de keuze:

Cenote Samula: dit is een pareltje van een cenote, dikwijls genoemd als de mooiste van Yucatan! De cenote ligt in een grot, maar er zijn openingen in het plafond, waardoor er zonnestralen naar binnen priemen, prachtig gewoon. De cenote ligt op 7 à 8 km van Valladolid, goed bereikbaar met de auto, maar ook prima met de fiets te doen. Entree is 125 MXN, waarbij de ingang tot cenote X’keken inbegrepen is.

Cenote X’keken: hier is weinig natuurlijk zonlicht, wel vind je hier prachtige stalactieten. Deze cenote ligt nabij cenote Samula, in het entreebewijs voor Samula is deze cenote inbegrepen.

Palomitas cenote: hier ben je wellicht de enige! Deze cenote gelijkt op deze van Samula, maar zonder toeristen. Voor de liefhebber!

Cenote Zaci: deze cenote ligt in de stad zelf, en kom je dus vanzelf tegen bij een dagje sight-seeing!

Praktisch

Reken op een paar uurtjes, inclusief heen-en terugweg. Voor cenote Zaci, reken op een uurtje afkoeling in de hitte! Langer blijven is ook geen straf natuurlijk! 

Hoe kom je er?

Behalve Palomitas cenote, zijn alle genoemde cenotes te voet, of met een gehuurde fiets bereikbaar. Een huurauto werkt uiteraard ook, maar is niet noodzakelijk voor deze cenotes. Cenote Zaci bezoek je gewoon tijdens je bezoek aan de stad zelf.

Overnachten

Zonder twijfel is dit Valladolid zelf!

5. Verken het koloniale centrum

Mooie gekleurde huisjes

Wij werden heel erg enthousiast van de Mexicaanse stadjes! Maar niet elk stadje kon ons in dezelfde mate bekoren.

In Mérida vonden we het koloniale centrum mooi, maar de buitenwijken hectisch en erg groot. Tulum vonden wij erg overroepen. Als je net iets verder kijkt dan de hotels en de straatjes ingesteld op toeristen, zie je sloppenwijken vol met gezinnen die verhuisd zijn van het platteland in de hoop er werk te vinden in de toeristenindustrie. Wij zagen vooral vuilnis en beton.

Daartegenover stonden echter enkele pareltjes! Onze absolute favorieten waren Izamal, het gele stadje, en Campeche, waar we wel twee nachtjes bleven en nog langer konden blijven! Heel erg bijzonder was San Cristobal de las Casas, een absolute must om te bezoeken in Chiapas. Je vindt er authentieke Indiaanse gemeenschappen.

Valladolid-stad vonden wij eveneens bijzonder mooi. Het koloniale centrum is goed bewaard gebleven, de schattige huisjes zijn geschilderd in bonte kleurtjes en er is een hele mooie kerk te bezichtigen. Bovendien vind je midden in de stad een cenote, erg uniek! Het beste om de stad te leren kennen, is gewoon op goed geluk door de straatjes dwalen! Wedden dat je fototoestel overuren maakt?

Praktisch

Je bezoekt Valladolid uiteraard zelfstandig. Er zijn geen grote highlights, waarom je deze stad zou ‘moeten’ zien. Echter, het stadje is echt wel bijzonder mooi, met al die vrolijke kleurtjes. Verder is het een ideale uitvalsbasis voor een aantal uitstappen, en het zou dan ook zonde zijn om deze stad over te slaan!

Hoe kom je er?

Valladolid is de eerste stad die je aan doet, als je éénmaal echt aan je roadtrip door Mexico begint, en een rondje in tegenwijzerzin maakt. Je vliegt op Cancun, en meestal verblijf je de eerste dagen aan het strand, of op een tropisch eiland. Daar neem je de huurauto of de ADO-bus naar Valladolid, zo’n twee uurtjes rijden vanaf Cancun.

Overnachten

Tja, in Valladolid zelf natuurlijk!

Tips Valladolid

Dat waren mijn tips voor leuke uitstappen die je vanuit Valladolid kan maken. Als je al deze plekken wil zien, én daarbovenop het stadje zelf wil verkennen, dan moet je wel een paar dagen uittrekken! In werkelijkheid zal je wellicht keuzes moeten maken, en hopelijk lukt dat gemakkelijker met de tips hierboven. Lees ook zeker mijn tips over de overnachtingen bij de verschillende uitstappen: bij een bezoek aan Chichen Itza en Rio Lagartos/Las Coloradas heeft ter plekke overnachten écht een meerwaarde! Ook perfect in te passen in je reis, na één of twee nachtjes Valladolid. Heb je kids, dan zijn deze plekken ook perfect te verkennen, wij deden het met onze kids van 12 en 9 jaar oud! 

Ga jij binnenkort ook naar Mexico en Valladolid? Of ben je er geweest en heb je nog leuke tips voor uitstapjes? Laat hieronder een berichtje achter.

Zoek je nog meer leuke tips over Mexico? Lees dan ook de volgende artikelen:

Have fun en reis je vrij,
Chris

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Chris, Booking.com en Pixabay.

Chris Donkers

Sinds we kinderen hebben, is het reisplezier alleen maar toegenomen. Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Het liefste ga ik voor een bijzondere, authentieke bestemming! Graag wil ik mijn reistips met je delen, omdat we elke keer opnieuw bewijzen dat reizen niet hoeft te stoppen als je kinderen hebt!

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *