Duiken in Europa: mijn ervaring in Tossa de Mar

Duiken aan de Costa Brava: tips en ervaringen

Duiken is de laatste jaren weer enorm populair geworden! Temeer omdat je in landen als Thailand en Indonesië voor een relatief laag bedrag je duikbrevet kunt halen en op super mooie plekjes kunt duiken. Ook ik heb twee jaar geleden mijn brevet gehaald en in deze mooie landen mogen duiken. Wanneer je echter weer terug in Nederland bent, zijn er wat minder mogelijkheden om te duiken. Ook al kun je in ons landje duiken in onder andere het Grevelingenmeer, spreekt mij dit toch niet zo aan. Om toch de duikervaring up to date te houden maar wel wat dichterbij huis te blijven, besloten wij de onderwaterwereld van de Costa Brava te ontdekken in het plaatsje Tossa de Mar. Hier vind je mijn ervaringen!

Duiken in Europa

nachtduik maken in europa

Hoewel je er misschien niet meteen aan denkt, kun je ook in Europa prachtig duiken. Zo staat Kroatië bekend om duiken met scheepswrakken, beschikken de Canarische Eilanden over vele duikscholen en kun je zelfs in IJsland de onderwaterwereld ontdekken. Het leuke om in verschillende landen en continenten te duiken is dat je in verschillende zeeën en temperaturen komt. Dit zorgt ervoor dat je veel verschillende diersoorten en ander moois ziet.

nachtduik maken tossa de mar europa

Natuurlijk is de watertemperatuur wat kouder dan de tropische wateren. Wij doken meestal in wateren rond de 28 graden, en nu zou dit 21 graden zijn. Ik heb gedoken in een 5 mm wetsuit en heb het niet koud gehad!

Tossa de Mar

bezienswaardigheden tossa de mar spanje

Wij kozen ervoor om te duiken in Tossa de Mar, eigenlijk enkel om de simpele reden dat we dit wilden combineren met een stedentrip naar Barcelona. Wij verbleven 3 dagen in Barcelona en namen vanaf daar de trein naar Blanes. Deze treinreis van 1,5 uur is erg leuk! De hele rit rijdt de trein namelijk langs de kust en soms dwars over de stranden en kustlijn. Je hebt de hele tijd dus mooie uitzichten! Wij reisden op een zaterdag, waardoor de trein wel bomvol zat met Spanjaarden die zelf ook naar het strand gingen. Deze trein komt onder andere langs de bekende badplaatsen Calella, Lloret de Mar en Blanes en kost maar €3,95!

treinreis van barcelona naar costa brava

Wij moesten eruit in Blanes en de bus naar Tossa de Mar verder pakken. In de bus kun je enkel met contant geld betalen en de rit kost €3. Tossa de Mar is een schattige badplaats. Het is minder groot en toeristisch dan bijvoorbeeld Blanes, maar (in het hoogseizoen) wel druk! Veel toeristen en Spanjaarden die hier een tweede huis hebben. Ondanks dit heeft het nog een authentieke charme en wordt de plaats als één van de mooiste kuststeden van Spanje gezien. Tossa de Mar wordt ook wel het ‘Blauwe Paradijs’ genoemd. Er zijn drie baaitjes waar je lekker kunt zonnen en zwemmen en de stad wordt ommuurd door oude kasteelmuren. Vanaf de toren van dit kasteel heb je mooie uitzichten over de stad. In het schattige dorpje vindt je enorm veel winkeltjes en restaurantjes, maar zie je ook nog steeds de charme van het oude Spanje met haar smalle straatjes en oude huisjes. Alles is op loopafstand. Het zeewater is enorm blauw en Tossa de Mar staat erom bekend dat je er goed kunt duiken!

scuba duiken in tossa de mar

Duiken met Dream Dive

nachtduik maken in europa spanje

Ik benaderde Dream Dive al vanuit Nederland om de mogelijkheden te bespreken om te scubaduiken in Tossa de Mar. De eigenaar Pau raadde ons aan om een nachtduik te maken omdat de kans dat je bepaalde diersoorten, zoals de octopus, ziet groter is dan overdag. Dit hadden wij nog nooit gedaan, dus wij stonden hier zeker voor open! Ook was het toch wel spannend en een raar idee om in het donker onder water te zitten.

scuba duiken tossa de mar

Dream Dive zit gevestigd vlakbij het bekende strand Playa Gran. Overdag maakten we al even kennis met Pau en informeerde hij ons kort over de nachtduik. ’s Avonds rond 20:00 meldden wij ons weer bij de duikwinkel en volgde de briefing. Vlak nadat de zon onder gaat, zorgen we dat we volledig aangekleed en uitgerust zijn en vertrekken we met een busje naar een strand. Vanaf dit strand kun je het water inlopen en wordt het snel dieper. Er zijn veel rotsen onder water en Pau kent een aantal plekjes waar octopussen en alen te vinden zijn. Een voorbeeld is de kongeraal, die vooral ’s nachts actief is en zich nu al een aantal dagen op de zelfde plek schuilhield. Ook zie je hier veel kreeftachtigen zoals krabben en kreeften. We krijgen een zaklamp mee en leren hoe we signalen kunnen geven met behulp van de zaklamp.

ervaringen scuba duiken in europa spanje

Enigszins zenuwachtig loop ik even later het water in. Best raar om dit in het donker te doen! Eenmaal onder water glijden echter alle zenuwen van me af en geniet ik! Heel bijzonder in het donker. Er is veel te zien, overal zwemmen wel vissen en door met de zaklamp te schijnen kun je deze goed zien. Naast vissen wijst Pau ons veel krabben en kreeften aan, die op en tussen het gesteente leven. We zien tweemaal een octopus, iets dat ik nog niet eerder gezien had, en eerdergenoemde kongeraal. Het voelt een beetje alsof je constant in een grot zwemt, omdat alles donker is om je heen en er veel gesteente te zien is. Zoals eerder gezegd had ik het gelukkig niet koud. Na ongeveer 45 minuten komen we weer boven op het strand. Een bonuspuntje is het mooie uitzicht over Tossa de Mar by night vanaf het water. Een mooie en bijzondere ervaring rijker sluiten we de laatste dag van de vakantie af op het strand van Tossa de Mar.

wat te doen in tossa de mar duiken

Ik raad het dus zeker aan om te duiken aan de Costa Brava! Er is veel te zien en ook het nachtduiken is een bijzondere ervaring. Bij Dream Dive in Tossa de Mar kun je ook je duikbrevet halen. Naast deze nachtduik kun je uiteraard ook overdag duiken en nog op andere divespots duiken.

Slapen in Tossa de Mar

URH Hotel Tossa de Mar

Wanneer je duikt bij Dream Dive bieden zij je een mooie aanbieding bij URH Tossa de Mar. Ook zonder deze aanbieding is dit een prachtig hotel in het centrum van de stad met goede faciliteiten. Zo heeft het een lekker ontbijtbuffet en zwembad met bar. Alles ligt op loopafstand. De prijzen variëren, maar een nacht kost gemiddeld €45.

Ook interessant

Heb jij ook al eens in Europa gedoken? Of ben je al eens in Tossa de Mar geweest? Laat hieronder een berichtje achter.

Have fun en reis je vrij ,
Sofie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *