Duiken met haaien in Coiba National Park

Duiken met haaien en schildpadden in Coiba National Park (Santa Catalina, Panama)

Coiba National Park is een eiland in de Pacifische Oceaan voor de kust van Panama. Coiba staat bekend als een prachtige duiklocatie vanwege het indrukwekkende onderwaterleven. Tijdens mijn rondreis door Panama kon ik deze locatie natuurlijk niet overslaan.

Coiba National Park kan je bereiken vanaf Santa Catalina. Dit is een klein leuk dorpje in Panama, waar het woord stress niet bestaat.

Duiken Coiba National park ervaring

Duikcentrum en kosten

Een dagje duiken in Coiba National Park is een must-do als je hier in de buurt bent. Ik boekte mijn dag duiken bij Panama Dive Centre. Er zijn ook nog een aantal andere aanbieders, maar daar heb ik geen ervaring mee. Het duikcentrum ligt midden in het dorpje, dat bestaat uit twee straten. Alle instructeurs spreken vloeiend Engels en Spaans. Je kan hier ook je Padi duikbrevet halen.

Een dag duiken kost 140 dollar voor twee duiken, inclusief lunch. Daarnaast moet je nog 20 dollar entrée voor het park betalen (dit is overigens maar 5 dollar voor inwoners van Panama). Dit is vrij duur, maar 100% waard!! Tevens liggen alle prijzen in Panama redelijk hoog.

Hoe ziet een dag duiken in Coiba National Park eruit?

Voorbereiding

Om 7.30 verzamelde ik bij het duikcentrum met de andere duikers. Drie maanden ervoor had ik mijn duikbrevet gehaald in Cartagena, Colombia. Dit werd mijn eerste duik als gecertificeerde duiker, spannend! Bij aankomst zaten daar al de drie andere duikers, zij waren bezig met een korte opfriscursus. De instructeur begon daarna met een kennismaking en algemene informatie over de duik. Er lag een stapel klaar met mijn duikuitrusting voor de dag. Na alle maten te hebben gecheckt, trok ik mijn wetsuit aan. Op het moment dat iedereen klaar was om te gaan, liepen wij met zijn 5e naar het strand met onze uitrusting.

Een bootrit van ongeveer een uurtje volgde. De dag begon al prachtig! Weinig golven, een mooie ochtendzon en wat springende vissen. De bootrit is dus al een hele ervaring op zich. Wij kwamen aan bij de eerste duiklocatie, gelegen in een soort inham van rotswanden. Nadat de boot voor anker lag, gaf de instructeur een laatste briefing over de duiklocatie. Perfecte omstandigheden: helder water, weinig stroming en ongeveer 20 meter diep. Wij trokken onze uitrusting aan en mijn eerste duik als gecertificeerde duiker kon beginnen! Met wat gezonde spanning en een hele hoop enthousiasme sprong ik het water in.

Duiken met haaien

Plons! Tijdens het afdalen zwommen de eerste vissen al langs mij. Na een paar minuten verder zwemmen waren ze daar dan… HAAIEN! Ze worden de white-tipped-reef-sharks genoemd. In grote verschillend, van 80 cm tot 1,5 meter. Deze haaien zijn niet gevaarlijk, maar het idee dat het haaien zijn, laat je toch wel even schrikken. Eigenlijk zijn de haaien best schattig ;). Helemaal enthousiast door het zien van haaien zwom ik verder. Het geluk was nog niet over… Schildpadden kwamen van alle kanten aangezwommen; boven, onder, aan de zijkant. Wauw! Een zwemmende schildpad vanaf onderwater bekijken, is een totaal andere ervaring. In een toneel van schilpadden, haaien, verschillende vissoorten en een stingray doken wij in totaal 45 minuten. De onderwaterwereld op deze manier ervaren voelt alsof je naar een film zit te kijken, geweldig!!

Het was tijd voor een kleine pauze op een hagelwit strand. Na wat fruit, water en evaluatie over de duik, sprongen wij weer op de boot. De tweede duiklocatie was op de hoek van een eiland. Vanaf boven zag dit er weer uit als een locatie met perfecte omstandigheden én kans om een andere haaisoort te zien. Na een briefing en het aantrekken van de uitrusting, daalden wij af naar de bodem. De duik begon rustig, maar na 5 minuten verloor ik mijn gewichtriem, oeps! Hier kon ik direct even mijn skills oefenen, die ik tijdens het halen van mijn duikbrevet had geleerd ;). Met weer een complete uitrusting zwommen wij verder en daar doken de eerste haaien alweer op! Deze duik kreeg daarna een iets andere wending, er stond plotseling zeer sterke stroming. Dit was voor mij een hele leerzame ervaring. Wij kropen over de rotsen op de grond van plek naar plek. De exotische vissensoorten en haaien bleven langs zwemmen. Ohja ook nog een klein geel zeepaardje kwam langs gehuppeld. Wij eindigden de duik na 46 minuten, wat een toffe ervaring!

Lunchen op een hagelwit strand in Coiba National Park

Het was tijd voor een lunchpauze op een prachtig strand met helderblauw water. Er zijn vervelendere plekken om te lunchen ;). Na de lunch ging een deel van de groep voor een derde duik, ik besloot om niet een derde duik te doen. In de tussentijd wachtte ik in het zonnetje op de boot en spotte ik tientallen schildpadden vanaf de oppervlakte. Nadat de anderen hun derde duik hadden voltooid, keerden wij terug naar Santa Catalina. Na 5 minuten varen zagen wij nog een slang zwemmen in het water, de instructeur vertelde dat deze dodelijk is. Fun!

Bij terugkomst in Santa Catalina logde ik mijn duiken en evalueerde wij nog kort over de dag. Wat een geweldige ervaring en prachtige locatie! Echt een aanrader om te duiken in Coiba National Park!!

Dit was mijn ervaring! Heb je nog vragen over het nationaal park of het duiken? Stel ze gerust!

Have fun en reis je vrij,
Juliëtte

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Juliette spaaij blogger

Juliëtte Spaaij

De wereld is zoveel groter dan alleen Nederland, dus waarom in Nederland blijven? Ik ben gek op nieuwe culturen, plekken, natuur, zon en vooral alles dat met water te maken heeft. Reizen is voor mij ultieme vrijheid en elke dag is een nieuw feestje. Om deze ultieme vrijheid te ervaren heb ik mijn huis opgezegd, spullen verkocht en ben ik vertrokken. Ik ben voor onbepaalde tijd aan het reizen en deel met veel liefde al mijn tips!

Meer over Juliëtte Spaaij

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
  • Wat is de beste tijd voor duiken?

    Ellen van der Wekken

    Beantwoorden
    • Hi Ellen,

      Bedankt voor je reactie. Wat ik heb gehoord is dat de duikomstandigheden het hele jaar uitstekend zijn. De zomer is in Panama van december tot april, minder regen betekent beter zicht. Het walvishaaiseizoen is van juli tot en met oktober.

      Veel plezier!

      Juliëtte Spaaij

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *