Duurzaam reizen: wat is het en hoe doe je het?

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Tips om duurzamer te reizen

Eén opkomende trend in de reiswereld is ‘duurzaam reizen’. Dat blijkt ook uit een uitgebreid onderzoek van Booking.com naar de trends voor duurzaam reizen. Zo’n 60% van de Nederlanders geeft aan dat duurzaam reizen belangrijk voor hun is. En zo’n 41% van de Nederlandse reizigers geeft aan de komende 12 maanden duurzamer te willen reizen*, maar hoe doe je dat? Veel reizigers hebben – net als wij zelf – geen idee wat de impact is van hun reis op de natuur, het wildlife, de lokale bevolking en het klimaat. Daarom leggen wij je graag meer uit over duurzaam reizen, wat het is en tips hoe je zelf duurzamer kan reizen.

Wat is duurzaam reizen?

Duurzaamheid is een breed begrip. Bij duurzaam reizen komt het er op neer dat je zorgt dat je tijdens het reizen geen of een zo klein mogelijke negatieve impact maakt op het milieu en de lokale bevolking. De vraag is of écht duurzaam reizen wel bestaat. Of kun je door jouw reis juist een positieve impact uitoefenen op de natuur, wildlife en het sociale welzijn van een bevolking? Dat zou pas echt duurzaam zijn.

Factoren die de duurzaamheid van jouw reis bepalen:

  • Hoeveelheid CO-2 uitstoot
  • Economische impact op de lokale bevolking
  • Impact op het milieu en grondstoffen
massa toerisme

Voorbeelden

Vaak staan we er totaal niet bij stil wat de impact is van onze wanderlust. Hierbij een paar voorbeelden van de impact van onze reizen:

  • Elke vlucht stoot tonnen CO-2 uit.
  • Het beroemde Thaise strand Maya Bay is jaren dicht geweest om de natuur (het koraal) te beschermen. Nu is het strand weer geopend maar mogen er per dag maximaal 300 toeristen komen in plaats van 5000.
  • Kraanwater kunnen we vaak niet drinken in het buitenland. Daarom kopen we heel veel flesjes water… van plastic en we nemen het ook mee in een plastic tasje. 100 miljoen dieren sterven door plastic elk jaar.
  • In sommige gebieden is water schaars. In Zuid-Afrika is dit bijvoorbeeld al jaren een probleem. Toeristen worden verzocht om het toilet niet door te spoelen (behalve bij een nummer 2), zeer kort te douchen en handen niet te wassen als dat niet noodzakelijk is. Zeg eens eerlijk, neem jij op vakantie ook altijd een langere douche?
  • Zo leuk een souveniertje meenemen voor thuis. Wat dacht je van een beetje zand van het mooie strand? In Sardinië werd dit zoveel gedaan (tonnen zand) dat het sinds 2017 bij de wet verboden is om mee te nemen.
  • De romantische stad Venetië kun je niet meer gratis bezoeken. Het kost de stad veel geld om de stad schoon te houden en ook is het restaureren van monumenten duurder dan elders in Italië. Ik zou er niet willen wonen…
  • Er zijn veel bedreigde diersoorten en nu komt dit natuurlijk niet per se door het toerisme, maar anderzijds vinden we het wel tegek om olifanten te zien en ’te verzorgen’ of gaan we walvissen spotten met een boot die vanalles en nog wat uitstoot.

Erg duurzaam is reizen dus zeker niet. Maar wat kun jij nu doen om het in elk geval duurzamer te maken? Een goede eerste stap is bewustwording!

Hoe kun je duurzamer reizen?

Er blijken toch heel veel manieren te zijn om duurzamer te reizen. Hier een paar tips!

1. Duurzaam reizen begint thuis

Elke reis begint vanuit jouw thuis. Ook je eigen woonplek is belangrijk om eens onder de loep te nemen. Als je 5 weken per jaar op vakantie bent, ben je de rest van die tijd meestal thuis. Wat je kan doen? Van het gas af gaan, isoleren, zonnepanelen op je dak leggen, (geen) of minder vlees en vis eten, wat vaker de fiets nemen, energiezuinige producten aanschaffen en daarnaast ook energie- en waterbesparender leven. Korte (koudere) wasprogramma’s, de natte was in de tuin laten drogen, kort douchen etc. Ga je op vakantie? Trek de stekkers van alle apparaten uit de stopcontacten, want ook op stand-by-stand verbruiken ze stroom.

2. Hoe ga je je verplaatsen?

treinreis sri lanka
vlucht midden amerika

Na het schrijven van dit artikel zal ik niet meer zonder schuldgevoel in een vliegtuig stappen. O boy, wat zijn die dingen milieuvervuilend. Mega veel CO-2 uitstoot! Reizen met de bus of trein is wat dat betreft beter. Wil je toch per se vliegen? Kies dan voor een directe vlucht i.p.v. die goedkopere vlucht met tussenstop. Ook kun je kiezen voor een airline die de CO-2 uitstoot iets compenseert door bijvoorbeeld bomen te planten.

3. Kies een duurzame accommodatie

Je kunt hier verschillende keuzes in maken. Ga je voor een normaal hotel, of bijvoorbeeld een ‘eco hotel’ dat qua energie zelfvoorzienend is, waterbesparende maatregelen heeft genomen, goed omgaat met afval en heeft geïnvesteerd in milieuvriendelijk meubilair. Booking.com introduceerde vorig jaar de “Duurzaam Reizen-badge” zodat het vinden van een duurzame accommodatie makkelijk wordt. Wanneer je op zoek gaat naar een hotel via Booking.com, kun je bij de filter-instellingen de duurzame accommodaties eruit filteren. Handig!

eco hotel
Ella Aroma Heaven Homestay
Eco hotel of home stay?

Een andere keuze die je kan maken, is kiezen voor een homestay of kleine B&B waarmee je echt de lokale en kleine ondernemer steunt. Denk aan armere landen zoals Sri-Lanka, Vietnam of Thailand, waar je niet kiest voor een luxer (eco) hotel, maar juist voor een kleinschalige homestay. Dit is een hele leuke manier om in contact te komen met de lokale bevolking en bovendien zorg jij ervoor dat de hosts weer een dag rond kunnen komen.

4. Plan duurzame activiteiten

Eenmaal op vakantie kun je nog een heleboel doen om je CO-2 voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Ga bijvoorbeeld per fiets de omgeving verkennen in plaats van met een auto of scooter. Ga uit eten bij een lokaal restaurantje. Kom tijdens het duiken of snorkelen niet te dicht bij het onderwaterleven, ga niet op het koraal staan en smeer je niet in met zonnebrandcrème met schadelijke stoffen. Wanneer je bewuster gaat nadenken over de duurzaamheid van je activiteiten, dan kom je vanzelf tot betere alternatieven!

lokale initiatieven
wat doen zien bangkok 3 dagen tips co van kessel fietsen

Wat ook onder de noemer ‘duurzaam’ valt is het plannen van een activiteit bij een lokale ondernemer, waarmee je lokale initiatieven steunt. Een mooi voorbeeld is DinDin Tours op Java. Deze man (DinDin) bedankt mij nog jaarlijks via Whatsapp, omdat ik over zijn tour heb geschreven op mijn website, en hij hier zijn gezin van kan onderhouden! Dat vind ik mooi!

Het is ook leuk om zelf deel te nemen aan activiteiten waarbij je ook echt iets bijdraagt of teruggeeft. Zoals een beach clean-up of een andere lokale actie.

5. Verander je gedrag en bucketlist

Er zijn nog zoveel tips om duurzamer te reizen. Het zit ‘m ook in de kleine dingetjes. Denk aan:

  • Het verminderen van je plastic gebruik: tasjes, rietjes, flesjes. Daar heb je ook andere oplossingen voor.
  • Kort douchen, handdoeken hergebruiken, airco niet aan laten staan, zuinig omgaan met energie.
  • Kies voor een bestemming dichterbij huis en ga dan met de trein.
  • Doe aan “slow travel”, ofwel reis langzamer. Blijf langer op een plek en kies de meest duurzame manier van vervoeren.
  • Shop bij de lokals in plaats van de grotere shoppingmalls of bekende merken.
  • Bezoek geen dierentuinen of shows waarin dieren worden gebruikt.
  • Heb aandacht voor de natuur tijdens het wandelen en wandel over de begaande paden om verdere schade te voorkomen.
  • Sla de toeristische trekpleisters over om massa toerisme te beperken.
  • Reis je graag met een reisorganisatie? Kies dan voor een duurzaam reisbureau zoals Koning Aap of Better Places.

Heb jij nog tips om duurzamer te reizen? Laat hieronder jouw tip achter!

Have fun en reis je vrij,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

*Bronnen: Het onderzoek van Booking.com over duurzaam reizen, RTL nieuws, wwf.nl,
reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *