Een camper kopen: tips voor de juiste keuze

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Tips voor het kopen van een camper

tips camper kopen

Een camper is al jaren een favoriet vervoermiddel voor veel reizigers! En niet zonder reden. Je kunt overal letterlijk gaan en staan en hebt altijd je slaapplekje en spulletjes bij je. Vind je het ergens niet leuk of zit het weer niet mee? Dan rij je lekker verder! In sommige landen is het toegestaan om wild te kamperen en kun je dus overnachten op de meest bijzondere plekjes, bijvoorbeeld midden in een bos of aan een strand. In Europa is genoeg te ontdekken met de camper! Ik heb sinds kort een camper in mijn bezit. De grootste reden voor mij om er eentje aan te schaffen was zodat ons hondje altijd mee op reis kan, in plaats dat we steeds een oppas moeten regelen. En zodat we snel kunnen beslissen dat we op vakantie gaan, zonder dat we maanden van tevoren al bijvoorbeeld vliegtickets moeten kopen en een hotel moeten zoeken. Wij zijn heel blij met onze camper – daarover later meer- maar ik vond het nog best lastig om er één aan te schaffen! Ik had een heel hoop vragen. In dit blog help ik jou op weg met het kopen van de perfecte camper!

Waar op letten met camper kopen?

Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen voordat je op zoek gaat naar jouw ideale camper, zodat je gericht kan zoeken. Die vragen zet ik hieronder op een rijtje. Het kan zijn dat je nu geen antwoord kan geven op de vragen. Mijn tip zou dan zijn om gewoon eens bij verschillende soorten campers te kijken, gewoon om een idee te krijgen van hoe het eruit ziet, wat er mogelijk is en wat de verschillende indelingen zijn. Of huur een camper via GoBoony, om echt goed te kunnen zien of het bevalt en wat jouw wensen zijn!

tips voor kopen camper
tweedehands camper

Hoeveel personen?

Een belangrijke eerste vraag waarmee je vervolgens meteen de volgende vraag kunt beantwoorden. Met hoeveel personen gaat er gereisd worden in de camper? Dit is niet alleen van belang in verband met het aantal slaapplekken dat er in de camper moet zitten, maar ook het aantal zitplekken (met gordel). Soms zit er bijvoorbeeld wel een bankje achter in de camper, maar als daar geen gordels in zitten dan zijn dit geen zitplekken en mag daar niemand zitten tijdens het rijden. Vanzelfsprekend ga je naar een grotere camper naarmate er meer personen mee moeten kunnen. Wij reizen met zijn tweetjes (en de hond) dus zochten naar campers met twee slaapplekken/zitplekken.

Wat voor type camper?

aankoop camper
welk busje ombouwen tot camper
Reisjevrij Blogger Selma kocht een Volkswagen Transporter!

Er zijn meerdere typen campers op de markt. Te beginnen bij de kleine modellen, ook wel buscampers genoemd. Ook hier heb je dan weer verschillende soorten en maten van. Zo zijn er zelfs Caddy’s die tot camper zijn omgebouwd! De meest bekende buscamper is een Volkswagen Transporter. Buscampers worden vaak door mensen zelf gebouwd, door een busje of bedrijfsauto helemaal zelf tot camper op te bouwen. Hier kun je ook voor kiezen, maar dit neemt vanzelfsprekend meer tijd in beslag. Voordelen van een buscamper zijn onder andere dat je lekker compact en wendbaar bent, dus handig voor in steden en je vangt niet veel wind op de snelweg. Nadeel is natuurlijk wel dat je wat minder ruimte hebt en dus zul je dit slim moeten indelen. Er zijn buscampers waar je in kunt staan door een verhoogd dak of dak dat je kunt uitzetten, maar dit is niet altijd het geval. Een klein keukentje zit meestal wel in de buscamper, maar een toilet/badkamer niet.

camper kopen tips
Een alkoofcamper

Na de buscamper komt de alkoofcamper. Dit zijn al iets grotere campers, maar met een verhoogd dak dat ook nog boven de cabine hangt. In dit gedeelte zit vaak een bed en vaak zit er een tweede bed achterin de camper. Soms kun je ook van de tafel nog een extra bed maken. In alkoofcampers zit soms zelfs een klein badkamertje met toilet en douche. Let hierbij even goed op welk rijbewijs er verplicht is – hoe groter de camper, hoe groter de kans dat je rijbewijs C (vrachtwagen) nodig hebt. Voor de buscampertjes is een rijbewijs B (auto) voldoende. Ook weer iets om rekening mee te houden!

Na de alkoofcamper worden de campers al groter en is ook een uitgebreider rijbewijs nodig. Tegenwoordig heb je hele touringcars die zijn omgebouwd als camper. In die gevallen heb je alle luxe en veel ruimte aan boord!

Technische vereisten

Nu je weet hoeveel personen er mee moeten kunnen en wat voor type camper je zoekt, kun je verder filteren op de technische vereisten. Hierbij kun je denken aan het bouwjaar, kilometerstand en of je een benzine- of dieselmotor wil.

aankoop camper tips
campertips
Hoeveel kilometers zal de Volkswagen al gereden hebben?

Dit is echt een persoonlijke keuze. Een oudere camper is misschien goedkoper, maar hou dan rekening met eventuele extra kosten aan het onderhoud. Hetzelfde geldt voor het aantal gereden kilometers. Een camper kan nog best jong zijn, maar al meerdere keren een rondje Europa gereden hebben en dus toch een hoge kilometerstand. Toen ik op zoek ging naar een camper, heb ik voor mezelf een maximaal aantal kilometers voorgenomen. Ik ging (voor een dieselmotor) uit van maximaal 200.000 km. Een beetje research leerde mij dat een dieselmotor 400.000-500.000 kilometer zou kunnen rijden, dus dan zou ik er nog lang plezier van moeten kunnen hebben! Ben jij van plan om een jaartje te rijden in de camper, kun je bijvoorbeeld wel van een hoger kilometeraantal uitgaan. Een dieselmotor kan over het algemeen meer rijden dan een benzinemotor. Vrijwel alle campers zijn dieselmotors. Dat brengt mij op het volgende: milieuzones. Dieselmotoren worden in steeds meer grote steden geweerd door het vaststellen van milieuzones. Op dit moment mogen vaak voertuigen met een emissieklasse lager dan 4 de milieuzone niet in. Nu kom je misschien niet heel vaak met de camper in grote binnensteden, maar het is misschien wel iets om rekening mee te houden. Woon je bijvoorbeeld in Amsterdam? Dan kan het zijn dat je met de camper in de stad komt om hem in te laden voor de vakantie. Niet alleen Nederland heeft milieuzones, Duitsland en andere Europese landen ook! Hoe nieuwer de camper, hoe hoger de emissieklasse en hoe minder problemen je dus hebt.

Check de emissieklasse door een kentekencheck te doen online!

Zaken waar je verder goed op moet letten zijn bijvoorbeeld de banden (hoe versleten zijn die, hoe snel moeten ze vervangen worden?) en of de distributieriem op tijd vervangen is of nog vervangen moet worden. Hoe sterk moet de motor zijn? Ben je van plan om veel in de bergen te rijden, dan heb je een sterke motor nodig. Het is belangrijk om (bij een tweedehands camper) goed op te letten of de camper goed onderhouden is. Dit zou in het onderhoudsboekje moeten staan, of bijvoorbeeld met facturen aangetoond kunnen worden.

Ik raad bij het kopen van een tweedehands camper altijd aan om een aankoopkeuring te laten doen, zodat je niet voor verassingen komt te staan! Wij hadden een goede ervaring met Camperhost.

Overige vereisten

camper kopen tips
waar op letten koop camper

Ga na wat je verder van belang vindt. Wat is jouw ideale indeling bijvoorbeeld? Wil je graag een keukentje? Zonnepanelen? Een fietsendrager? Natuurlijk zijn dit voornamelijk zaken die je zelf nog zou kunnen toevoegen, maar dat zijn dan wel weer extra kosten. Wij vonden het verder bijvoorbeeld van belang dat we konden staan in de camper en dat er ramen in de achterdeuren zaten. Veel campers vielen daardoor al weer af! Een pré was voor ons als de voorstoelen zouden kunnen draaien. Op die manier voelt je camper ruimtelijker aan wanneer je stil staat, omdat je de cabine bij je ‘woonruimte’ trekt. Er zijn echter ook campers die de cabine hebben afgesloten met een wandje, of omdat het keukentje tegen de stoelen aan staat. Dit is heel persoonlijk en hier kun je vooraf alvast over nadenken! Is er genoeg opbergruimte? Kun je al je spullen kwijt (niet alleen kleding, maar ook boodschappen, keukengerei, campingset etc etc). Hoe groot is het bed? Er zijn verschillende formaten en het verschilt bijvoorbeeld of je in de lengte van de bus of in de breedte slaapt. Genoeg om over na te denken!

Budget

kopen van camper
Met een hefdak kun je staan in de camper

Je kunt nu natuurlijk wel je ideale camper in je hoofd hebben, je moet die nog wel zien te betalen! Bepaal jouw budget, maar wees realistisch. Vanzelfsprekend zijn nieuwe campers duurder dan tweedehands campers, en zijn ook het bouwjaar en het aantal gereden kilometers ook van invloed. Hier geldt ook weer: goedkoop kan duurkoop zijn. Een hele goedkope camper die technisch eigenlijk uit elkaar valt, blijkt uiteindelijk toch duur te zijn door alle reparatiekosten. Houdt verder rekening met andere kosten dan het aanschaffen van de camper. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een fietsenrek, zonnepanelen, een porta potti, campingstoeltjes…. Je betaalt voor een camper wegenbelasting en de camper moet ook verzekerd worden. Is het verder nodig om te betalen voor een (winter)stalling, of kan de camper voor je deur staan? Financiële zaken waar je vooraf al over na kunt denken.

Conclusie – jouw ideale camper!

wat voor camper kopen
hoe camper kopen

Nu heb je als het goed is beter op een rijtje wat voor camper je wil en wat deze mag gaan kosten. De zoektocht kan beginnen! Wij kwamen op deze manier uit bij een compact buscampertje uit 2010. Het is natuurlijk ook een beetje geluk hebben! Wij kwamen deze camper tegen op marktplaats, en hij stond ook nog eens in de buurt. De kilometerstand was nog maar 96.000! Uiteindelijk hebben we iets meer betaald dan het budget dat we vooraf bedacht hadden, maar nu weten we wel zeker dat we een goede camper hebben die voorlopig nog even mee kan. We hebben een aankoopkeuring laten doen en daaruit bleek eigenlijk alleen dat de camper een grote beurt moest krijgen en binnenkort nieuwe banden zou moeten. De emissieklasse is 4, dus we mogen de meeste milieuzones gewoon in rijden. We kunnen staan in de camper en de passagiersstoel kan draaien. Verder vonden wij het heel fijn dat er enorm veel opbergruimte is, alle ruimte is benut! Wel willen we nog een fietsenrek en zonnepanelen aanschaffen. Verder was de camper in orde, dus we konden er direct mee op reis!

We hebben een handige camper paklijst voor je gemaakt, lees hier de checklist en tips

Ik hoop dat ik je letterlijk op weg heb geholpen met het kopen van een camper. Heb je toch nog vragen? Laat het mij hieronder weten!

Have fun en reis je vrij ,
Sofie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *