Een cruisevakantie: mijn ervaringen en tips

Ervaring met cruisen

tips voor cruisevakantie
Daar ligt hij!

Iedereen kent de vooroordelen over cruisevakanties wel. Alleen maar oude mensen, drukte aan boord, lange rijen bij het buffet en slecht eten. En dit kun je toch geen reizen noemen? Ook ik dacht zo over cruises, maar dit begon te veranderen toen ik documentaires keek over de grootste en meest luxe cruiseschepen ter wereld! Inmiddels ben ik naar het Caribische eiland Sint Maarten verhuisd en hier zijn cruises helemaal hot. Dagelijks (voor de pandemie dan) kunnen er wel 11 cruiseschepen in de haven liggen en door alle bezoekers wordt het inwonersaantal van het eilandje verdubbeld op die momenten!! Het is toch een wel mooi gezicht om die schepen te zien liggen en het begon toch te kriebelen. Toen de cruisemaatschappij MSC cruisereizen vanaf Sint Maarten aanbood en de prijs mee viel, besloten we het toch eens te proberen. En ik moet zeggen, de vooroordelen kloppen niet! Ik vond het een hele ervaring en deze deel ik graag met je.

Opmerking vooraf

cruisevakantie ervaring

Ik denk wel dat ervaringen kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan verschillen tussen maatschappijen, reisperiode, kosten etc. Wij hebben geboekt bij MSC-cruises. Dit is een Italiaans familiebedrijf en hun vloot bestaat uit 14 schepen, die over de hele wereld cruisen. Ik vond het fijn dat het bedrijf Italiaans was, want je merkte dat er daardoor ook Europese standaarden gehanteerd werden. Zo hoor je wel eens dat het geven van fooien op cruiseschepen een beetje door je strot wordt gedrukt, maar hier was dat totaal niet het geval. Daar heb je meer mee te maken bij grote Amerikaanse cruises. Wij zaten op de MSC Seaview, een redelijk nieuwe boot uit 2019. De prijzen lagen redelijk laag, maar dat kan ook komen door de periode. Dit was een van de eerste vaarten sinds COVID19. Ook gingen wij buiten de vakantie (voor ons een voordeel dat er geen kinderen aan boord waren, maar ook dat is persoonlijk). Er zijn zoveel verschillende maatschappen en boten, dus lees je van tevoren goed in en kies wat bij jou past!

De vooroordelen

ervaringen cruise

Kloppen niet! Ik moet eerlijk zeggen dat wij natuurlijk hebben gecruised in een bijzondere tijd (december 2021), waarbij er minder passagiers aan boord zaten vanwege de pandemie, dus de drukte viel heel erg mee. Hierdoor was het ook totaal niet massaal en hebben wij niet in de rij gestaan voor het eten of bij het zwembad! Maar, ook al is het drukker, die schepen zijn zo groot dat ik me amper kan voorstellen dat het dan massaal aanvoelt. Doordat het zo rustig was zaten wij soms als enige in een bar, wat ook weer niet heel gezellig was. Er worden verschillende dingen georganiseerd, zoals theatervoorstellingen of livemuziek, dus men verspreid zich ook over de boot. De openingstijden voor het ontbijtbuffet zijn heel ruim, dus ook daar zal niet iedereen op hetzelfde moment komen.

Hoewel de gemiddelde leeftijd ongetwijfeld wat hoger zal hebben gelegen, zaten wij niet met allemaal ouderen aan boord. Het was heel gevarieerd: er waren jonge gezinnen, stellen van alle leeftijden en hele families. Dus ook dat vooroordeel kun je vergeten.

Het eten viel ons ook mee! Ontbijt en lunch waren in buffetvorm en er was enorm veel keuze. Alles werd netjes bijgevuld en was nog goed warm. Doordat het een Italiaans bedrijf is, waren vooral de pizza’s erg lekker! Naast de vaste restaurants waren er nog speciale restaurants waar je tegen bijbetaling ook kon eten. Wij zijn een avond naar de Teppanyaki Grill gegaan en ook dit was erg goed!

Land in zicht!

cruise wel of niet doen
Bubbelen met St. Lucia als uitzicht

Als je wakker wordt lig je of al in de haven, of je hebt het land in zicht. Vandaag kun je lekker op pad en het land ontdekken! Door de pandemie ging dit bij ons even anders dan normaal. Om in de bubbel te blijven van gevaccineerde en geteste passagiers, konden wij alleen aan land met excursies. De excursies waren wel heel leuk! Normaliter kun je natuurlijk zelf bepalen hoe je je dag indeelt. Het is ook mogelijk om een taxi te pakken naar een plek waar je graag heen wil. Bereid van tevoren dus goed voor wat je wil doen op de bestemming, je bent er vaak maar een dag! En dat vond ik meteen ook een nadeel aan het cruisen: het zijn wel echt flitsbezoekjes. Je meert voor een dag aan, dus hou hier rekening mee. Ons voordeel was dat we redelijk kleine eilandjes bezochten dus veel van het eiland konden zien in een dag.

Cruisevakantie, doen of niet doen?

welke cruise kiezen
Zwemmen terwijl je vaart

De voornaamste reden voor ons om een cruisevakantie te boeken was het feit dat we makkelijk om de hoek op konden stappen. De prijzen waren laag, de drukte viel mee. En het is een hele makkelijke en snelle manier om wat van de Caribbean te zien! Er zijn zoveel kleine eilandjes waar je niet zo snel heel vliegt, en al wil je dat doen, dan zijn de tickets vaak duur. Op deze manier konden we in een week heel wat eilanden zien en tegelijkertijd heerlijk relaxen aan boord. Niet echt reizen zoals we gewend zijn, maar wel echt vakantie! En, hoewel het wel flitsbezoekjes zijn aan de eilanden, we hebben veel gezien. Ik zou geen cruise aanraden naar grote landen als je echt van reizen en landen ontdekken houdt. Er was bijvoorbeeld ook een 14-daagse cruise langs onder andere Mexico, Puerto Rico en Jamaica, maar dit zouden voor mij nou precies landen zijn waar ik zelf naartoe wil vliegen en wil rondreizen. Het is uiteindelijk dus een hele persoonlijke keuze, maar ik had de hele ervaring niet willen missen! Het was een prachtige boot en ik vond het heel bijzonder om midden op zee lekker in een zwembad te dobberen of van de glijbaan te gaan. Er was genoeg entertainment en het was iedere dag weer spannend hoe het volgende eiland eruit zou zien of waar je wakker zou worden. Twee dagen waren we vroeg wakker en konden we vanaf ons balkon precies zien hoe we de haven in voeren. Het was gewoon een hele andere ervaring dan wat we tot nu toe gewend waren en dat maakte het toch heel bijzonder. De conclusie is dus: zeker een keer doen!

Vaarroute kiezen

cruise tips
Geweldige sunsets!

Je hebt verschillende routes over de hele wereld. Ik woon momenteel op het eiland Sint Maarten en kon vanuit hier op een Caribbean Cruise stappen. In een week tijd hebben wij de eilanden Barbados, St. Lucia, Grenada en St. Kitts aangedaan. Maar ook in Europa of Azie worden er cruises aangeboden! Een tip is om goed te kijken hoeveel zeedagen er in de route zitten. Als je een cruise maakt van 14 dagen, maar daarvan zit je er 10 op zee, is dat misschien niet heel fijn. Al zijn zeedagen ook heerlijk, want er is genoeg te doen aan boord! Een week vonden wij precies goed. Natuurlijk hadden we nog wel langer op vakantie gewild, maar het was ook goed zo. Je hebt alles op het schip ontdekt en gedaan, het wordt zelfs een beetje eentonig… Natuurlijk is het wel leuk om nog meer landen te ontdekken, maar wij besloten om later dan nog maar een keer een cruise te boeken. Je hebt routes in alle soorten en maten. De Caribbean Cruise was lekker warm, maar je hebt ook cruises door bijvoorbeeld Scandinavie. Let ook op de vertrekhaven en of dit een plaats is die goed te bereiken is (meestal wel natuurlijk). Als je een goed geprijsde cruise hebt gevonden, maar het vliegen naar de haven is heel duur, is dat misschien niet zo handig.

Laatste tips

beste cruise tips
cruise caribbean
Links: ons uitzicht vanaf ons balkon

Ben je overtuigd en ga je binnenkort ook een cruise maken? Dan heb ik nog wat tips voor je:

  • Kom optijd! Als je vlucht het toelaat, is het fijn om bijtijds te boarden. Meestal vertrekt de boot in de avond, en dan heb je overdag de tijd om de boot alvast te ontdekken. Het is zo groot!
  • Boek als het kan een kamer met balkon. Het is erg fijn als je in je eigen omgeving even een luchtje kan scheppen tijdens het varen of om lekker wakker te worden, en bovendien is het uitzicht geweldig!
  • Neem voldoende cash geld mee, wij konden aan boord niet pinnen.
  • Pak een badjas in. Als je van je kamer naar het zwembad loopt is het handig om deze aan te trekken!
  • Let sowieso bij het inpakken op of er thema-avonden zijn aan boord. Dan kun je daar je outfits op aanpassen. En neem vestjes mee, de airco stond bij ons erg koud en je bent (’s avonds) veel binnen omdat het buiten tijdens het varen hard kan waaien!

Je kunt cruises op de website van de cruisemaatschappij boeken, maar er zijn ook andere aanbieders.

Have fun en reis je vrij ,
Sofie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
  • Slechte ervaring met Rivages du Monde cruise op de Donau. Er was mij toegezegd dat ik aan boord een lactosevrij dieet zou krijgen en daar is niets van in huis gekomen. Dit werd ook niet recht gezet tijdens de reis. Het gevolg is dat ik honger heb geleden en op geen enkele wijze heb kunnen genieten van het verfijnde eten aan boord. Nochtans is een lactosevrij dieet klaar maken heel eenvoudig als je de juiste lactosevrije producten mee aan boord hebt. Ze weigeren achteraf ook om mij schadeloos te stellen voor de derving van één van de belangrijke onderdelen van zo’n luxecruise.

    Maria Demuynck

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *