Fietsen in Slovenië: e-bike meenemen op vakantie

Fiets meenemen naar Slovenië

Slovenië is een heerlijk groen landje (wat onderdeel uitmaakte van voormalig Joegoslavië) en wat grenst aan Oostenrijk, Italië, Kroatië en Hongarije. Wie een fietsvakantie wil houden in Slovenië staat heel wat natuurschoon te wachten! Dit relatief dunbevolkte EU-land waar met de euro wordt betaald, kent een overweldigend natuurlijk landschap met beboste bergen en heuvel, vele riviertjes, en enkele cultuurhoogtepunten zoals de geweldige hoofdstad Ljubljana. Een échte aanrader – volgens sommigen een van de mooiste en fijnste steden van Europa.

Slovenië, wonderschoon en verrassend dichtbij!

Fietsen Slovenie

Wie op fietsvakantie gaat in Slovenië zal vast de eigen fietsen meenemen en met de auto naar Slovenië toe rijden. De kortste route is in principe via Duitsland en Oostenrijk. Via het beruchte fileknelpunt de Karawankentunnel bereik je Slovenië vanuit Oostenrijk. Zorg er wel voor dat je dan op een dag reist die relatief rustig is. Een van de aller rustigste momenten bij de Karawankentunnel, zonder echte files, is zondagavond – het is maar dat je het weet (wij hebben zelf de route afgelegd en zijn op zondagavond probleemloos de Karawankentunnel gepasseerd). Is zondagavond geen handig reismoment, steek dan vanuit Oostenrijk de grens met Italië over om via Italië naar Slovenië te reizen.

Tip: Voor Oostenrijk én Slovenië heb je een verplicht wegenvignet nodig voor de snelweg. En ja: in Slovenië wordt goed gecontroleerd! Koop ‘m alvast voortijdig bij de ANWB.

Mooie plekken om te fietsen

bohinj of bled
slovenie tolmin

Er gelden 14 échte fietsbestemmingen in Slovenië en dat zijn: Kranjska Gora (prachtig omsloten door bergen), Bled (aanrader: het meer van Bled), Bohinsjka Bistrica, Novo Mesto, Idrija, Dravograd, Maribor, Bovec, Moravske Toplice, Postonja, Koper (aan de kust), Brežice, Tolmin, Rogla. Hier vind je goed bewegwijzerde routes, fietskaarten, accommodatie die rekening houden met fietsende gasten, gidsen en fietsreparaties.

Fietsvakantie in Slovenië, waar rekening mee houden?

Slovenen zijn dol op elektrische steps, scooters en fietsen (langs de kant van de weg kun je zo één huren). In bepaalde plaatsen kun je in drukke verkeerssituaties terechtkomen, waar de e-voertuigen je om de oren vliegen, iets wat ook geldt voor het kustgebied rond Koper en Portoroz.

  • Afhankelijk van je eigen wensen en type vakantie is Slovenië een ideaal land om met de mountainbike, racefiets of e-bike te verkennen. Omdat Slovenië zeker geen vlak land is, is een elektrische fiets wel zo prettig indien je het een beetje ontspannen wilt houden.
  • Voor een sportieve hiking vakantie is de mountainbike geweldig.
  • De wegen zijn relatief goed in Slovenië, er zijn mooie afdalingen te vinden in de vele bergachtige gebieden – naast vlaktes, hierdoor is de racefiets ook een goede keuze.
  • Wist je overigens dat er beren voorkomen in Slovenië? Iets om niet geheel te negeren wanneer je in verlaten bergachtige gebieden gaat vertoeven.
  • Wie recreatief wil fietsen, kan beter met de e-bike op vakantie gaan naar Slovenië, dan op een gewone fiets. Het landschap is eigenlijk te pittig voor de gewone fiets.
  • Wie een e-bike meeneemt moet goed in de gaten houden dat de fietsendrager het gewicht aankan. Kies daarom liever voor een fietsendrager voor elektrische fietsen, deze is berekend op het gewicht.
  • In Slovenië is het niet toegestaan om wild te kamperen, dus houd je dus aan de regels.
  • Voor kinderen tot 14 jaar geldt er overigens een helmplicht.
  • Informeer altijd vooraf of er een goede fietsenstalling aanwezig is bij de beoogde accommodatie.

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *