Eerste keer op wintersport: 7 handige tips
Wintersportvakantie boeken

Eerste keer op wintersport: 7 handige tips

Wintersport, je houdt er van of juist niet. Een tussenweg is er vaak niet. Fanatieke wintersporters kijken er in de zomer alweer naar uit om op de latten of op het snowboard te staan. Inmiddels val ik zelf ook onder de categorie fanatieke wintersporters. Een aantal jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik een wintersportvakantie zó leuk zou vinden. Lange afdalingen maken afgewisseld met relax momentjes in een van de vele berghutjes en tot slot de dag afsluiten met een gezellige après-ski. Droom jij er ook van om op wintersport te gaan, maar weet je niet precies waar je moet beginnen en waar je aan moet denken? In dit blog geef ik je allerlei tips om goed voorbereid op vakantie te gaan zodat jij optimaal kunt genieten van jouw eerste wintersportvakantie.

De voorbereiding

Een goed begin is het halve werk! Dit geldt ook voor jouw wintersportvakantie. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je relaxed aan je vakantie kunt beginnen. Deze tips helpen je bij de voorbereiding voor jouw wintersportvakantie.

1. Boek je vakantie op tijd

Net als bij het boeken van een zomervakantie is het belangrijk om je wintersportvakantie tijdig te boeken. Zeker als je naar populaire bestemmingen wilt gaan zoals Mayrhofen, Gerlos, Val Thorens of Les Deux Alpes. Wil je nog de keuze hebben, boek dan je wintersportvakantie al in september. Over het algemeen zijn pakketreizen voordeliger waarbij je de accommodatie, je skipas en eventueel vervoer in een pakket boekt.

“Vind je een week op wintersport te lang voor de eerste keer? Denk dan eens na over een weekend wintersport in Winterberg. Ook nog eens dicht bij huis.”

Eerste wintersportvakantie

2. Het skigebied

Kies voor je eerste wintersportvakantie een skigebied dat veel blauwe pistes heeft. Deze pistes zijn niet zo steil en daardoor uitermate geschikt voor beginners. Naast blauwe pistes zijn er nog rode en zwarte pistes. Zwarte pistes zijn het steilst. Kijk ook goed naar de soorten liften die aanwezig zijn in het skigebied. Veel skigebieden zijn uitgerust met gondels of stoeltjesliften, maar soms zie je ook veel sleepliften. Ik ben niet zo goed met een sleepliften en vermijd deze dan ook het liefste.

Daarnaast is het ook slim om te kijken naar andere activiteiten in de omgeving. Mocht het zo zijn dat je het skiën of snowboarden helemaal niet leuk vindt dan kun je bijvoorbeeld een wandeling gaan maken of gaan rodelen.

3. Neem les in Nederland

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Neem vooraf in Nederland les! Dit kan op verschillende plekken zoals een borstelbaan of in een indoorhal. Door les te nemen leer je direct de juiste techniek en heb je meer aan je vakantie. Ik adviseer je om les te nemen op een borstelbaan. Als je de techniek op de borstelbaan onder de knie hebt, dan lukt dit ook op de piste. Ben je nog een beetje onzeker op de piste? Neem dan tijdens je vakantie extra lessen, bijvoorbeeld een paar ochtenden.

Snowworld

4. Sluit een wintersportdekking af bij je reisverzekering

Tijdens een vakantie gaan we er allemaal vanuit dat er niets fout gaat, maar zorg ervoor dat je de juiste reisverzekering hebt afgesloten mét wintersportdekking. De wintersportdekking zit vaak niet in de standaard reisverzekering. Deze moet je dus extra afsluiten.

5. Leen skikleding en huur je materiaal

Koop pas een complete uitrusting wanneer je zeker weet dat je vaker op wintersport wilt. Leen de eerste keer kleding en huur je materiaal. Ken je niemand waar je kleding van kunt lenen? Koop dan een relatief goedkoop setje met goede kwaliteit bij bijvoorbeeld Decathlon.

Ben je super enthousiast dan kun je voor je volgende vakantie een complete uitrusting kopen. Voor ongeveer 80 tot 100 euro huur je al een complete ski of snowboard set.

“Bekijk hier de ideale inpaklijst voor jouw wintersportvakantie”

Ski's huren
Het snowboard wat ik tijdens mijn eerste vakantie huurde

6. Denk na over je vervoer naar je wintersportbestemming

Meerdere wegen leiden naar Rome en dus ook naar jouw wintersportbestemming. De meest gekozen optie is nog altijd de eigen auto. Ga jij met je eigen auto? Zorg voor de juiste banden, sneeuwkettingen en zorg ervoor dat je de verplichte items zoals veiligheidshesjes bij  hebt. Dit kan per land verschillen. De ANWB heeft uitgebreide artikelen geschreven over wintersport in Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Zwitserland en Duitsland. Koop het juiste vignet vooraf wanneer dit nodig is.

Andere opties om op je wintersportbestemming te komen zijn met de trein, bus of met het vliegtuig. Bekijk bij deze opties goed hoeveel bagage je mee mag nemen en wat de kosten hiervoor zijn. Voor mijn wintersportvakantie naar Mayrhofen heb ik uitgezocht wat de gemiddelde kosten zijn voor alle vervoersmogelijkheden.

Met de auto op wintersport

7. Zorg ervoor dat je de regels op de piste kent

Net als in het verkeer zijn er op de piste ook regels. Veel van deze regels zijn vanzelfsprekend, maar tijdens mijn wintersportvakanties heb ik gemerkt dat niet iedereen op de hoogte is van deze regels.

  • Houd rekening met andere skiërs of snowboarders. Hou dus rekening met skiërs of snowboarders onder je. Zorg ervoor dat je voorspelbaar afdaalt. Stop dus niet onverwacht en steek de piste niet zomaar over.
  • Stop aan de zijkant en zorg dat je zichtbaar bent. Wil je stoppen op de piste om op je vrienden te wachten? Dit mag, maar zorg wel dat andere skiërs of snowboarders geen last van je hebben en je op tijd kunnen zien. Stop dus niet bij onoverzichtelijke plaatsen of smalle stukken.
  • Volg de aanwijzingen op de borden. Matig je snelheid en ga geen afgesloten pistes af.
  • Zie je een ongeluk? Help dan. Je bent op de piste verplicht om iedere skiër of snowboarder te helpen wanneer hij of zij hulp nodig heeft. Laat deze persoon niet alleen en blijf totdat hulpdiensten zijn gearriveerd.
  • Neem je legitimatie mee. Je bent je verplicht, zeker bij een ongeluk, om je te legitimeren.

Met deze tips ga jij goed voorbereid op wintersport en kun je optimaal genieten van je vakantie. Heb je vragen over het boeken van je wintersportvakantie? Laat dan gerust een reactie achter. Ik vind het leuk om andere te helpen bij hun reisplannen.

Esther reis blogger

Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer. Foto credits: Esther

Over de auteur

client-photo-1
Esther Jacobs
Tijdens mijn eerste backpack reis ben ik verliefd geworden op de overvloed aan natuur die de wereld ons te bieden heeft. Mooie kustlijnen, uitgestrekte vlaktes, immense bergketens, parelwitte stranden, schitterende meren en alle prachtige dieren in deze gebieden. Hier krijg ik nooit genoeg van! En jij?

Reacties en vragen

Stel hier je vraag of geef een reactie.