Eilandhoppen in Griekenland: tips en ervaring

Eilandhoppen Griekenland: mooie eilanden, routes en tips

Griekenland, het land van de duizenden prachtige eilanden en het helderblauwe water van de Egeïsche Zee. Het land bestaat naast het vaste land, uit duizenden eilanden die allemaal hun eigen unieke geschiedenis, cultuur en charme hebben. Eilandhoppen in Griekenland is een onvergetelijke ervaring waarbij je de kans krijgt om tijdens één vakantie verschillende eilanden te verkennen. Of je nu op zoek bent naar een romantische vakantie, een avontuurlijke reis of gewoon wilt ontspannen, Griekenland heeft voor elk wat wils. Ontdek de eilanden van de Cycladen, de Dodekanesos of de Ionische Zee en maak je klaar voor een onvergetelijk avontuur! In dit artikel geef ik je graag mijn tips om zelf te gaan eilandhoppen in Griekenland. Hoe werkt het precies, hoe kun je het zelf regelen en wat zijn leuke eilanden of eilandgroepen?

Zo werkt eilandhoppen

Eilandhoppen in Griekenland is heel gebruikelijk en staat garant voor een afwisselende vakantie. Het zal je niet verbazen dat dit ‘eilandhoppen’ voornamelijk gebeurt per boot of ferry. Heel veel eilanden hebben een bootverbinding met elkaar. Je stapt dus op de boot op het ene eiland en wordt na 1 uur tot wel 18 uur afgezet bij het andere eiland. Er zijn veel websites waar je de bootverbindingen kan checken en tickets kan boeken. Bijvoorbeeld bij FerryHopper.com of Directferries.nl. Zelf vond ik FerryHopper.com erg fijn omdat je hier echt een eilandhop-route in kan zetten, dus meerdere eilanden die je wilt bezoeken. Bij Directferries.nl moet je voornamelijk zoeken naar havens i.p.v. de steden, en dat maakt het wat moeilijker om de juiste route te vinden.

Goed om te weten is dat baby’s en jonge kinderen (vaak <5) meestal gratis meevaren. Je betaalt hier dus geen apart ticket voor. En, de prijs die je bij een vergelijker zoals FerryHopper.com betaalt, betaal je ook wanneer je direct bij de ferriemaatschappij boekt.

Verschillende ferries en bootmaatschappijen

Ferry griekenland
boot griekenland eilanden
De grote ferries van Hellenic Seaways en SeaJets

Er zijn veel verschillende bootmaatschappijen en ook veel verschillende boten / ferries per verbinding. De kleinere boten zijn vaak sneller en ook duurder. De grote ferries, waar ook auto’s op kunnen, zijn langzaam en vaak goedkoper. Een populaire verbinding is bijvoorbeeld Athene -> Santorini. Dagelijks gaan er 3 tot 5 boten. Het goedkoopste ticket kost €45.50 en dan ben je ruim 6 uur aan het varen. Wil je sneller ter plaatse zijn, dan betaal je €89.70 en vaar je 4u en 45 minuten.

Het wordt aangeraden om in het hoogseizoen de ferry tijdig te boeken. Het komt vaak voor dat afvaarten uitverkocht zijn!

Wij hebben tijdens het eilandhoppen in de Cycladen gevaren met twee maatschappijen: Hellenic Seaways en SeaJets. Beide maatschappijen zijn prima, al waren wij meer te spreken over Hellinic Seaways omdat zij tijdens onze vakantie geen vertraging hadden en Seajets wel tot twee keer toe.

Lees hier meer over de ferries in Griekenland en hoe het werkt.

Onze ervaring met eilandhoppen en de ferries

Wij hebben meerdere Griekse eilanden bezocht en zijn ook meerdere keren gaan eilandhoppen. Onlangs bezochten we voor de tweede keer de Cycladen. Vanuit deze ervaring geef ik je graag nog wat tips mee:

 • Plan nooit je vlucht én boot op dezelfde dag. Vluchten kunnen flink vertragen waardoor je je boot kan missen, maar ook boten kunnen vertraging hebben waardoor je je vlucht weer kan missen.
 • Sommige steden of eilanden hebben meerdere havens! Check goed vanaf welke haven je vertrekt. Bijvoorbeeld Athene heeft de haven Piraeus en Rafina.
 • Maatschappijen hebben grote en kleinere boten (langzame en snelle). Onze ervaring was dat wij juist de grote ferries erg fijn vonden. Deze ferries waren op tijd, in en uitstappen met je bagage gaat snel en op de boot zijn veel faciliteiten.
 • Als de zee wild is, dan kun je last krijgen van zeeziekte wanneer je op een kleinere boot vaart. Zelf heb ik er geen last van gehad, ondanks dat ik wel snel zeeziek word.
 • Sommige boten verschepen ook auto’s. Je moet dan tijdig (1 uur) voor vertrek aanwezig zijn in de haven. Persoonlijk vond ik dit een beetje overdreven omdat de meeste ferries ongeveer 15 minuten voor vertrek pas aankomen op het betreffende eiland.

Eilandhoppen met kinderen?

eilandhoppen met kinderen
ferry van binnen

Wij zijn gaan eilandhoppen met twee jonge kindjes (2,5 en 4 jaar) en het is supergoed bevallen. Ik had me eerst toch wel druk gemaakt over het slepen met de bagage, de buggy en de kindjes, maar dit is mij echt goed meegevallen. Het personeel van de bootmaatschappijen zijn super alert wanneer het om kindjes gaat en ze schieten je direct te hulp. Wij werden altijd uit de rij geplukt en mochten als eerste aan boord. Onze kindjes vonden het ook leuk op de boot. Ze kunnen gewoon rondlopen en op één ferry was er zelfs een klein speelplekje voor de kids.

Bepaal eerst je reisroute

Voordat je ook maar iets boekt, moet je eerst uitzoeken welke Griekse eilanden je graag wil zien. Eilandhoppen is het makkelijkste binnen een bepaalde eilandengroep zoals de Cycladen, omdat anders de afstanden te groot zijn. De eilanden Rhodos en Corfu liggen namelijk compleet bij elkaar uit de buurt en deze afstand kun je dan het beste per vliegtuig overbruggen. Ook zijn de verschillende eilandengroepen bereikbaar via andere afvaarthavens. Zo kun je voor de Cycladen prima een vliegticket boeken naar Athene, maar bezoek je de Dodecanese eilanden het beste via Rhodos. Bepaal eerst je reisroute en ga dan verder met het boeken van vliegtickets, ferry tickets en hotels etc.

Welke Griekse eilandengroepen zijn er?

Eilandengroepen Griekenland
Dit kaartje geeft je een indicatie van de ligging van de eilandengroepen.

Hierboven zie je een beetje quick and dirty de verschillende eilandengroepen van Griekenland. Kreta is het grootste Griekse eiland en Evia volgt daarop. Deze eilanden zijn dan ook zo groot dat je er makkelijk twee weken kan verblijven en nog niet uitgekeken bent. Ook Rhodos (in de Dodekanesos), Lesbos en Chios (in de Noordoostelijke Egeïsche eilandengroep) zijn redelijke grote eilanden waar je dus meerdere dagen kan verblijven voordat je er ‘alles’ gezien hebt.

Eilandhoppen Ionische eilanden

eilandhoppen Zakynthos
Kefalonia eilandhoppen
Zakynthos en Kefalonia

De Ionische eilandengroep bestaat uit zeven grote eilanden en vele kleine eilandjes, gelegen in de Ionische Zee voor de westkust van Griekenland. De zeven grote eilanden zijn:

 1. Corfu (Kerkyra)
 2. Paxos (Paxi)
 3. Lefkada (Lefkas)
 4. Ithaca (Ithaki)
 5. Kefalonia (Cephalonia)
 6. Zakynthos (Zante)
 7. Kythira (Kythira)

Deze eilanden zijn allemaal uniek en hebben hun eigen charme en schoonheid. Zelf hebben wij nog niet veel van deze eilandengroep gezien, maar staat het zeker nog op onze bucketlist! Vooral Kefalonia en Zakynthos hebben je veel te bieden.

Leuke routes voor de Ionische eilanden

De meeste Ionische eilanden hebben allemaal een eigen luchthaven. Zo kun je direct vliegen naar Corfu, Zakynthos of Kefalonia. Transavia biedt meerdere directe vluchten aan naar de Ionische eilanden. Vanaf het vaste land kun je de Ionische eilanden met de boot bereiken via Italië (Brindisi, Bari, Ancona etc.), via Albanië (Sarandë, slechts 30 minuten varen) en via Griekenland zelf (Igoemenitsa en Patras zijn bekende havens).

Leuke routes om te eilandhoppen:

 • Corfu –> Paxos
 • Lefkas –> Kefalonia –> Zakynthos

Check Ferryhopper om makkelijk de vertrek en aankomsthavens te selecteren.

Eilandhoppen Saronische eilanden

Poros eiland dagtour athene

De Saronische eilanden zijn een prachtige groep eilanden gelegen in de Saronische Golf, vlakbij Athene, Griekenland. Deze eilandengroep bestaat uit een handje vol grote eilanden en een aantal kleinere eilanden. De bekendste Saronische eilanden zijn:

 1. Poros
 2. Salamis
 3. Aegina
 4. Agkistri
 5. Dokos
 6. Hydra

Een bezoek aan de Saronische eilanden wordt vaak gecombineerd met een citytripje Athene of de Peloponessos met de historische plaatsen zoals Korinthe en Nauplion. Bijvoorbeeld de eilanden Poros en Aegina zijn ook prima te ontdekken vanuit een daguitstap vanaf Athene.

Leuke routes voor de Saronische eilanden

Om de Saronische eilanden te bereiken, vlieg je het beste naar Athene. Transavia en ook Ryanair bieden meerdere directe vluchten aan naar Athene. Vanaf de haven van Athene (Piraeus) vertrekken dagelijks meerdere boten naar de Saronische eilanden. Check Ferryhopper om makkelijk de vertrek en aankomsthavens te selecteren.

Leuke routes om te eilandhoppen:

 • Athene –> Salamis –> Aegina –> Poros –> Athene
 • Athene Aegina –> Poros –> Hydra –> Athene

Liever niet alles zelf uitvogelen? Je kan ook gewoon een georganiseerde tour boeken vanuit Athene. Hierbij bezoek je Aegina, Poros en Hydra op één dag. Deze tour is volledig verzorgd, inclusief lunch. Door drie eilanden te bezoeken, krijg je een goed beeld van de eigenheid van elk eiland!

Eilandhoppen Kreta

Kreta griekenland
Samaria kloof kreta

Kreta is misschien wel het bekendste Griekse eiland. Het is ook het grootste eiland van Griekenland en daarom leent dit eiland zich iets minder goed om te eilandhoppen. Er is namelijk meer dan voldoende te zien en doen op Kreta om er 2 volle weken te verblijven en genieten. Wij verbleven in Rethymnon aan de noordkust van Kreta. Rethymnon-stad heeft een nieuw en een oud gedeelte, en vooral de oude stad is erg gezellig met veel winkeltjes, restaurants en bars.

Leuke routes

Wil je toch echt het eilandhoppen ervaren? Verblijf dan bijvoorbeeld een weekje op Kreta en reis daarna verder naar eilanden uit de Cycladen of Dodekanesos eilandengroep. Vanuit de haven van Rethymnon (en ook andere havens op Kreta, Heraklion) vertrekken bijvoorbeeld meerdere boten per dag naar eilanden zoals Santorini en Milos.

Leuke routes om te eilandhoppen:

 • Kreta –> Santorini –> Milos –> Athene
 • Kreta –> Santorini –> Naxos –> Athene

Kreta is perfect te combineren met Santorini. Je vaart er binnen 2 uurtjes naar toe een een ticket kost €78 per persoon. Vanuit Santorini kun je weer makkelijk verder reizen naar andere eilanden uit de Cycladen eilandengroep. Check Ferryhopper om makkelijk de vertrek en aankomsthavens te selecteren.

Eilandhoppen Dodekanesos

rhodos oude stad
Rhodos mooiste stranden

De Dodekanesos eilanden is een archipel in de Egeïsche Zee, gelegen aan de oostkust van Griekenland en in de buurt van de Turkse kust. De naam “Dodekanesos” betekent letterlijk “twaalf eilanden” in het Grieks, hoewel de archipel in werkelijkheid uit meer dan 160 eilanden bestaat, waarvan er slechts 26 bewoond zijn. Bekende eilanden in de Dodekanesos zijn:

 1. Rhodos
 2. Kos
 3. Symi
 4. Karpathos

Zelf bezochten wij Kos en Rhodos, waarbij wij vooral gecharmeerd waren van Rhodos. Lees hier alles over onze roadtrip over Rhodos.

Leuke routes

turkije eilandhoppen griekenland
Vanuit Turkije bereik je binnen 20 minuten superleuke Griekse eilanden!

Rhodos is een leuk eiland om te bezoeken, al kun je hier gerust 7 tot 14 dagen vertoeven zonder je te vervelen. Om de eilanden in de Dodekanesos te bereiken vlieg je het beste naar een van de grotere eilanden (Rhodos of Kos). Ook leuk om te weten is dat je Griekenland kan combineren met Turkije. Deze eilandengroep ligt namelijk heel dichtbij Turkije!

Leuke routes om te eilandhoppen:

 • Rhodos –> Symi –> Kos
 • Bodrum (Turkije) –> Kos –> Symi –> Rhodos –> Fethiye (Turkije)

Vanuit Rhodos ben je sneller in Turkije dan in Kos. En vanuit Bodrum (Turkije) ben je na 20 minuten varen op het eiland Kos! Hoe leuk is het om twee landen te combineren tijdens je vakantie?! Check Ferryhopper om makkelijk de vertrek en aankomsthavens te selecteren.

Eilandhoppen Cycladen

santorini met kinderen
Milos boottour
Santorini en Milos

Griekenland heeft één van de mooiste eilandengroepen van Europa: de Cycladen en deze zijn super makkelijk zelf te bezoeken. De eilandengroep bestaat uit meer dan 220 eilanden, waarvan er ongeveer 30 bewoond zijn. De Cycladen staan bekend om hun prachtige witte zandstranden, kristalheldere wateren, pittoreske dorpen en rijke geschiedenis. Elk eiland heeft zijn eigen unieke charme en karakter. Bekende eilanden zijn:

 1. Santorini
 2. Milos
 3. Mykonos
 4. Paros
 5. Naxos
 6. Tinos
 7. Ios
 8. Serifos
 9. Amorgos
 10. Fologandros

Keuze genoeg! En de eilanden liggen allemaal op zo’n 1 tot 2 uurtjes varen van elkaar.

Leuke eilandhop routes in de Cycladen

Wanneer je op zoek gaat naar een mooie eilandhop-route door de Cycladen dan merk je al snel dat je eindeloos kan combineren. Het is ook afhankelijk van je vakantiedagen (en budget) wat je kan doen. Plan ongeveer 3 tot 4 nachten per eiland.

Leuke routes om te eilandhoppen:

 • Athene –> Milos –> Santorini –> Amorgos –> Naxos –> Athene (deze route hebben wij gedaan).
 • Athene –> Milos –> Santorini –> Kreta
 • Athene –> Mykonos –> Paros –> Ios –> Santorini –> Athene (bekijk deze route hier)
 • Athene –> Serifos –> Milos –> Athene
 • Athene –> Paros –> Naxos –> Tinos –> Athene

Piraeus is de bekende haven in Athene, vanwaar de meeste ferries naar de Cycladen vertrekken. Maar ook vanuit Kreta zijn sommige eilanden binnen 2 uurtjes te bereiken! Boek dus je vliegtickets retour naar Athene, of juist een enkeltje Athene en terug vanaf Kreta. Sommige eilanden hebben ook een eigen luchthaven (o.a. Naxos, Mykonos, en Santorini) maar meestal is dit niet zo voordelig. Bekijk Skyscanner om goedkope vliegtickets te schoren en check Ferryhopper om de bootverbindingen te bekijken.

Eilandhoppen Egeïsche eilanden

lesbos griekenland
Lesbos

De Griekse eilanden in de Egeïsche zee, staan ook wel bekend als de Noordoostelijke- en Zuid-Egeïsche eilanden. De Cycladen en Dodecanese vallen onder de Zuid-Egeïsche eilanden, maar vormen dus wel een aparte eilandengroep. Ook de noordoostelijke Egeïsche eilanden vormen een groep namelijk:

 1. Lesbos
 2. Samos
 3. Ikaria
 4. Chios

En nog meer. De eerste twee eilanden heb je mogelijk wel al eerder iets over gehoord? De noordoostelijke Egeïsche eilanden zijn ook weer heel goed te combineren met een vakantie in Turkije!

Leuke routes voor de Egeïsche eilanden

De grote Egeïsche eilanden hebben allemaal een eigen luchthaven. Zo kun je direct vliegen naar Lesbos, Samos of Chios. Transavia biedt meerdere directe vluchten aan naar deze eilandgroep. Vanaf het vaste land kun je de eilanden met de boot bereiken via Turkije. Bijvoorbeeld Çeşme is een leuke badplaats en de start van de Turkse Riviera. De grote stad Izmir (Turkije) heeft ook een luchthaven en ligt dichtbij de Griekse eilanden.

Leuke routes om te eilandhoppen:

 • Samos –> Chios –> Çeşme (Turkije)
 • Lesbos –> Chios –> Samos

Check Ferryhopper om makkelijk de vertrek en aankomsthavens te selecteren.

Eilandhoppen Sporaden

Skiathos griekenland
sporaden eilandhoppen

De Sporaden is een eilandengroep in de Egeïsche Zee, gelegen aan de oostkust van Griekenland. Leuk om te weten is dat de film Mamma Mia o.a. is opgenomen in Skopelos, een van de bewoonde eilanden uit deze eilandengroep. De Sporaden bestaat uit 24 eilanden, waarvan er slechts vier bewoond zijn:

 1. Skiathos
 2. Skopelos
 3. Alonissos
 4. Skyros

De Sporaden staan bekend om hun prachtige natuurlijke landschappen, kristalheldere wateren, ongerepte stranden en beschermde maritieme parken. Elk eiland heeft zijn eigen unieke charme en karakter.

Leuke routes voor de Sporaden

De Sporaden zijn iets lastiger te bereiken dan andere eilandengroepen. Het eiland Skiathos heeft een eigen luchthaven, maar vluchten zijn vaak niet direct of erg prijzig.

Leuke route om te eilandhoppen:

 • Skiathos –> Alonissos –> Skopelos –> Skiathos

Check Ferryhopper om makkelijk de vertrek en aankomsthavens te selecteren.

Wat kost eilandhoppen door Griekenland?

gebouwen akropolis athene
uitzichtpunten rhodos

Wanneer je maar één Grieks eiland bezoekt heeft je vakantie een compleet ander prijskaartje dan wanneer je gaat eilandhoppen. Zeker wanneer je meerdere eilanden wilt bezoeken, wordt het allemaal wat duurder! Met de volgende dingen moet je rekening houden:

Vliegtickets

Hoewel je Griekenland ook met de auto kan bereiken, is vliegen een stuk sneller. Griekenland heeft meerdere luchthavens en ook de grotere eilanden zijn direct te bereiken met het vliegtuig. Er zijn verschillende airlines die directe vluchten aanbieden o.a. Transavia, Ryanair, Corendon en Eurowings. Wanneer je buiten het hoogseizoen en de schoolvakanties om kan vliegen, doe dat dan. Het scheelt behoorlijk in de kosten. Wij vlogen eerder in mei/juni naar Rhodos (wij betaalden €235 p.p.) naar Athene (wij betaalden €152 p.p.) en Kreta (wij betaalden €140 p.p.).

Prijzen van de boot en ferry

Reizen per boot is niet goedkoop. Je betaalt altijd per persoon en voor korte stukjes betaal je zo’n €10 to €20 per persoon. Er is ook nog een groot verschil in reistijd. Snelle boten zijn vanzelfsprekend duurder dan de langzame boten. Je kunt het dus redelijk goedkoop aanpakken, maar dan ben je dus veel reistijd kwijt! Deze zomer gaan wij 14 dagen eilandhoppen door de Cycladen en wij zijn met twee personen €715 kwijt aan de ferrytickets (5 overtochten)! Het kan goedkoper, dan zou ik €541 betalen maar véél langer onderweg zijn.

Vervoer op het eiland

rhodos met auto verkennen
Onze huurauto op Rhodos

Je kan eilandhoppen met je eigen (huur) auto, maar let hierbij wel altijd goed op de boot die je kiest! Dit moet natuurlijk een ferry zijn waar auto’s op kunnen. Nog een flinke kostenpost tijdens je vakantie is het vervoer op het eiland. Vanuit de haven moet je naar je hotel komen. Dit kan meestal met een taxi, bus of huurauto. Voor een taxi betaal je al snel €20 of meer per rit vanuit de haven naar je hotel (afhankelijk van de ligging). Vanuit de havens rijden er ook bussen naar verschillende steden op de eilanden en naar de toeristische plekken. Een busritje is meestal goedkoop (paar euro) maar je verliest hierbij veel tijd omdat bussen gewoon langzaam zijn tenopzichte van auto’s.

vervoer bij eilandhoppen
huurauto santorini
Amorgos en Santorini

Wij kiezen meestal een huurauto op elk eiland. Gemiddeld kom je dan aan zo’n €30 tot €40 per dag voor een compacte en volledig verzekerde huurauto. Vergelijken is wijs want soms is Booking.com / Rentalcars.com goedkoper en soms is Sunnycars.nl goedkoper.

Accommodatie

hotel tip lindos
hotel Akropolis Athene

Nog een grote kostenpost is meestal je accommodatie. Elk eiland heeft enorm veel leuke hotelletjes en B&B’s. De prijzen verschillen erg per eiland en soms per stad. Bijvoorbeeld op Santorini slaap je voordelig buiten de bekende stad Oia (reken op zo’n €80 voor een tweepersoonskamer). Wil je wel in Oia overnachten, dan kost dit al snel €400 per nacht! Gemiddeld genomen moet je rekenen op €50 tot €90 per nacht voor koppels en €90 tot €150 per nacht voor gezinnen met twee kinderen. Hotels zoeken en boeken wij vooraf via Booking.com.

Overige kosten

Natuurlijk kun je in Griekenland nog heerlijk gaan uiteten (gemiddeld €40 per keer per gezin) en nog allerlei leuke activiteiten ondernemen. Denk aan boottours naar mooie stranden, bezienswaardigheden bezoeken etc.

Dat waren mijn tips voor eilandhoppen in Griekenland. Heb jij nog leuke tips of heb je vragen? Laat hieronder een berichtje achter.

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *