Eilandhoppen in Kroatië: tips voor een bezoek aan de verschillende eilanden

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Eilandhoppen in Kroatië: wat te zien en wat te doen op de verschillende eilanden

Bij eilandhoppen denkt iedereen meteen aan de Griekse eilanden. De meeste mensen weten niet dat je ook elders in Europa prima kan eilandhoppen, namelijk in Kroatië. We hebben zelf een roadtrip gemaakt met de eigen auto door Kroatië. Hierbij combineerden we het vasteland van Istrië met eilandhoppen. De trip werd gemaakt met onze twee kinderen van 10 en 7 jaar en is prima te doen! Ook voor jongere kinderen is deze reisroute geschikt: Kroatië is een fantastisch land voor een familiereis. In dit blog vertel ik je wat er zoal te zien en te doen is op elk eiland. Zo kan jij gericht kiezen. Stiekem vinden we dat het juist de combinatie is van de verschillenden eilanden die het zo leuk maakt!

De eilanden van de Kvarnerbaai

Cres, natuurbestemming bij uitstek

bezienswaardigheden cres

Cres is het op twee na grootste eiland van de Adriatische zee. Toch is het er nog heerlijk ongerept. Het is hier nog niet zo toeristisch als op andere eilanden het geval is, en de wegen en infrastructuur op dit eiland zijn minder ontwikkeld als op de andere eilanden. Hier geen massatoerisme dus.

Het grotendeels ontbreken van toerisme, is goed voor de natuur. Die heeft op dit eiland nog vrij spel en heel het eiland is eigenlijk een natuurgebied. Een groot deel van Cres is nog bebost. Op Cres vind je ook een diep zoetwatermeer, met veel watervogels, die je kan observeren. Je kunt hier dus prachtig hiken in de natuur en dat maakt van Cres een natuurbestemming bij uitstek!

Ben jij ook zo enthousiast als wij over het mooie Cres? Bekijk dan hier de leukste hotel tips op Cres.

Leuke dorpjes

Dat betekent natuurlijk niet dat er geen leuke dorpjes zijn, die een bezoekje verdienen. Hieronder een kleine opsomming:

 • Cres: de grootste stad van het eiland en tegelijk de plek waar bijna alle inwoners wonen. Er is een leuk haventje vol met gekleurde vissersbootjes. Rond de haven ligt de oude stad, met mooie, historische huizen en kerken en smalle straatjes. Dit gedeelte is voetgangersgebied, leuk dus om te slenteren door de smalle straatjes.
 • Beli: dit dorp ligt in het noordoosten en is een prima uitvalsbasis voor het verkennen van de natuur van Cres. Het Tramuntanabos en de hoogste bergen van het eiland liggen in de buurt van BeliEr zijn verschillende wandelroutes uitgezet door de bossen van verschillende lengte en moeilijkheidsgraad. De Beli zipline is hier ook, net zoals het leefgebied van de vale gier, die je hier kan tegenkomen tijdens je wandeling, of tijdens een boottocht.
 • Valun: schattig, autovrij vissersdorpje dat maar uit een tiental huizen bestaat, met een schilderachtig haventje. Je komt hier om te proeven van de visspecialiteiten, die hier zo vers mogelijk op je bord komen. Maak hier dus maar een stop voor een uitgebreide lunch 🙂

Natuur op Cres

Zoals aangegeven, is het vooral de natuur die Cres tot een topbestemming maakt. Wat zou je zeker moeten zien en doen?

 • De Sis berg beklimmen: deze heuvel is 638 meter hoog en is, na de Gorice berg met 648 meter, de hoogste heuvel van Cres. Beide ‘bergen’ liggen trouwens naast elkaar. De Gorice berg wordt niet vaak beklommen omdat een goed wandelpad ontbreekt. De Sis berg is wel goed te beklimmen via het Križić pad, dat je langs de top brengt en eindigt in het plaatsje Beli.
 • Vranameer, vogels spotten: dit zoetwatermeer is één van de diepste van Europa (76 meter diep). Rondom het meer groeien wel 1300 verschillende plantensoorten en er zijn zo’n 190 vogelsoorten gespot aan het meer, waaronder de beroemde gieren.
 • Tramuntana bos: 5500 hectare groot bos in het Noorden van Cres, dat je gemakkelijk kan bereiken vanuit Beli. Het is een beschermd natuurgebied, omwille van de oude eiken en kastanjebomen. Op dit moment lopen er zo’n 7 verschillende wandelpaden door het bos, deze paden zijn ooit aangelegd om de inmiddels verlaten dorpen met elkaar te verbinden. Route nummer 1, de Red Track van 10 km lang is de mooiste is en leid je langs de verlaten dorpen en de magische doolhoven. Deze zijn lang geleden met stenen aangelegd en zijn opgedragen aan de natuurgoden.
 • Zipline Beli: misschien niet echt een ‘natuurbestemming’ op zich, maar je vliegt wel over een prachtig stuk natuur, zee en strand en je landt op de kliffen. Je begint op 35 m hoogte. Van spectaculair gesproken, maar ook wel tegen een serieuze prijs: per afdaling betaal je €13. De zipline is een prima combi met het Tramuntana bos, of een tocht naar de vale gieren.

Topstrand op Cres

Ondanks dat Cres niet toeristisch is, heeft het wel één van de mooiste stranden ter wereld! Het strand van Sv. Ivan is door het Duitse tijdschrift de Bild uitgeroepen tot een van de 15 mooiste stranden ter wereld. Het strand is dan ook een plaatje om te zien, maar is niet gemakkelijk te bereiken. Ofwel kom je hier met de boot, ofwel vertrek je te voet vanuit Lubenice, een afdaling van zo’n veertig minuten. Opgelet, je moet ook nog bergop terug!

Losinj, moest er nog strand zijn?

bezienswaardigheden losinj

Losinj vormde vroeger samen met Cres één eiland. Tot de Romeinen daar een einde aan maakten door 2000 jaar geleden een kanaal te graven. Nu zijn de eilanden verbonden door een brug. Losinj is een klein eiland, 74 km² groot en in een half uurtje rijd je van het Noorden naar het Zuiden.

Als toerist kom je vooral naar Losinj voor de vele stranden. Dit eiland kent wel 2600 zonne-uren per jaar, en is daarmee het zonnigste eiland in de Kvarnerbaai. In de zomer is het altijd zo’n 30°, en het regent amper. Dit is dus een ideale strandbestemming! In juni, juli en augustus kan het best wel druk zijn. Wil je de drukte vermijden, dan zijn mei en september ook prima maanden, met lekker weer! De mooiste stranden zijn: Veli Zal, Cikat, Krivica Lagune en het Plieski strand.

Je kan de stranden combineren met wellness, want het eiland is erkend als kuuroord. Er zijn dus hotels met kuurprogramma’s te vinden, maar meestal kan je er ook terecht zonder dat je een kuur volgt. Tegen een kleine vergoeding kan je dan gebruik maken van de wellness.

Wil je weten waar je kan verblijven? Lees dan ook ons blog over overnachten op Losinj.

Activiteiten en bezienswaardigheden op Losinj

Wil je het strand eens afwisselen met iets actiefs? Dan heb je verschillende mogelijkheden:

 • Een dagje glibberen en glijden in Cikat Aquapark
 • Dolfijnen spotten tijdens een boottocht
 • Verdwalen in de mooie straatjes van Veli Losinj en Mali Losinj. Veli betekent groot, maar het dorp is wel zes keer kleiner dan Mali Losinj, wat klein betekent. Het is een verwijzing naar hun vroegere grootte. Je verblijft best nabij één van beide dorpjes, omdat je hier de meeste winkeltjes, cafeetjes en restaurantjes vindt.

Krk, het veelzijdige eiland

bezienswaardigheden kroatië

Dit eiland wordt ook wel ‘het gouden eiland’ genoemd en dat is niet voor niets! Je vindt er namelijk heel veel moois, van een rijke cultuur, over mooie natuur tot prachtige stranden. Op Krk alleen kan je je prima een aantal dagen vermaken en elke dag iets anders doen! Dat maakt Krk de meest veelzijdige bestemming van de vier eilanden. Mocht je maar tijd hebben voor één eiland, dan zou ik voor Krk kiezen. Krk is ook goed toeristisch ontwikkeld, met wegen naar elke uithoek van het eiland.

Krk is echt een heel erg leuk eiland voor een langer verblijf! Stranden, natuur, mooie gebouwen, leuke activiteiten, je vindt het allemaal! Benieuwd waar je kan overnachten? Lees dan onze hotel tips voor Krk.

Hieronder heb ik een opsomming gegeven van wat je allemaal kan zien en doen op Krk. Het is niet de bedoeling om volledig te zijn, het zijn de hoogtepunten of leukste activiteiten volgens ons.

Leuke steden

 • Omisalj, het oudste plaatsje van het eiland en het eerste wat je tegen komt, als je Krk bezoekt vanuit het Noorden. Je kan er de Middeleeuwse kathedraal bezoeken en de resten van een Romeinse opgraving. Een bezoek aan dit mooie plaatsje kan je prima combineren met de stranden in de buurt, en een heerlijke lunch in de oude stad.
 • Malinska. Eerlijk is eerlijk, Malinska is geen historische plek, maar wel erg gezellig en goed ontwikkeld voor toeristen. Je vindt hier een leuk haventje, een aantal accommodaties, restaurants en stranden. Ik beveel Krk-stad aan als verblijfplaats, maar Malinska is een prima tweede keuze.
 • Krk-stad, een pareltje. In de Romeinse tijd bestond Krk-stad al (onder een andere naam) en dat kan je nog zien aan de oude stadsmuur. Binnen de stad zijn de straatjes smal en gezellig. Je vindt er een overvloed aan kerken, waarbij de Kathedraal toch wel de mooiste is. Daarnaast is ook het Frankopan kasteel de moeite van een bezoek waard. Het haventje van Krk-stad is ook een bezoekje waard: van hieruit kan je verschillende activiteiten ondernemen. Ga ook eens mee met de semi-submarine, waar je door een glazen bodem de vissen in de heldere zee kan bekijken. Heel erg leuk met kinderen!
 • Baska is een belangrijke plek voor de Kroaten. Hier werd een stenen tablet gevonden, dat wel 800 kilo weegt, en dat gemaakt werd in 1100 n.C. Op dit tablet werd de oudste vermelding van Kroatië als land gevonden. Het origineel bevindt zich in een museum in Zagreb, in de kerk van Baska vind je een replica. De meeste toeristen komen echter naar Baska, omdat dit een prima uitvalsbasis is voor de omringende, schitterende stranden. Deze plek ligt misschien afgelegen, maar is goed ontwikkeld!
 • Vrbnik, een heel erg schattig dorpje, waar je prima kan wijn proeven!
bezienswaardigheden krk

Toffe activiteiten

 • Wijn proeven in Vrbnik: hierboven al eens vermeld, maar dus ook een activiteit 🙂
 • Tripje naar het Kosljun klooster. Punat, een dorpje dichtbij Krk-stad is de uitvalsbasis voor een bezoek aan dit kleine eilandje. Er vertrekken geregeld boten naar dit eilandje. Op het eiland vind je een klooster, met twee kerken, vier musea, een bibliotheek en een handvol monniken. Het klooster zelf is zeer mooi, en de ligging is idyllisch. Zorg dat je netjes gekleed bent, gezien dit een nog werkend klooster is!
 • Biserujka grot bezoeken. Er zijn verschillende grotten op Krk, maar dit is de enige die toegankelijk is. Een leuk uitje en even weg van de hitte.
 • Boottour langs de verschillende stranden van Krk: deze tours vertrekken vanuit Baska en bezoeken prachtige stranden, die alleen vanaf het water toegankelijk zijn. Mooie uitzichten en waterplezier verzekerd!
 • Zeekajakken! Wij deden het voor het eerst in Kroatië bij het eiland Krk en dat beviel ons zo goed dat we het een jaar later in Bulgarije opnieuw probeerden, aan de Zwarte Zee! Het mooist is het toch wel in de Adriatische Zee, Kroatië dus, omdat je hier prachtig blauw water hebt, en tussendoor snorkelstops kan maken. Topbestemmingen om te zeekajakken zijn Krk en Rab. Je kan hier kiezen dus dagexcursies, maar zelfs excursies tot drie dagen op Krk en vier dagen op Rab.

Rab, historische parel op het gelijknamige eiland

bezienswaardigheden rab

Dit is een heerlijk eiland en het wordt ook wel “Happy Island” genoemd. Het eiland is best klein, zo’n 22 km lang en 8 km breed. Daarbij is het moeilijker te bereiken dan de andere eilanden en daardoor geraken toeristen er minder gemakkelijk. Toch is het goed ingespeeld op toeristen. De meeste mensen komen hiernaartoe voor de zandstranden, die zeldzaam zijn in Kroatië. De meeste stranden bestaan namelijk uit kiezelstranden.

Toch raden wij Rab aan om een andere reden: het prachtige Rab-stad! We hadden al veel mooie stadjes gezien, maar Rab-stad vonden wij het mooiste van alle stadjes op de eilanden. Het oude, Middeleeuwse centrum ligt op een schiereiland en wordt omringd door stadsmuren. Van ver kan je al de 4 kerktorens die boven de daken uitsteken zien: deze kerktorens zijn dan hét kenmerk van Rab-stad geworden. Deze kerktorens zijn van maar liefst 4 verschillende kerken. Daarnaast bestaat de stad uit vele oude huizen, met prachtige gevels, kloosters, een wirwar van nauwe straatjes en steegjes, en een heerlijk Mediterrane sfeer! 

Met gemak dwaal je een halve tot een hele dag rond in dit stadje. Je zou je verblijf kunnen verlengen met:

 • een stranddagje
 • een uitstapje naar Pag met de ferry
 • zeekajakken, mocht je dit op Krk nog niet hebben gedaan.

Ons advies qua verblijfsduur is minimaal twee nachten.

Benieuwd waar je kan verblijven? Lees dan ons blog over de overnachtingsmogelijkheden op Rab.

Combinatie met Istrië

Hierboven heb ik de verschillende eilanden wat meer in detail beschreven en wat je er kan zien en doen. Vooraleer je op de eilanden komt, rijd je door Istrië. Onze tip: combineer het eilandhoppen met een weekje in Istrië! Dit is een heel erg mooi schiereiland waar heel veel moois te zien en te doen is.

Bezoek de Plitvice-meren 

Als je van Rab terug naar het vasteland keer, zou het jammer zijn om een bezoek aan de Plitvice-meren over te slaan. Ze zijn logisch in te passen in je reisroute door Kroatië!

Tips eilanden

Dit waren mijn tips voor de verschillende eilanden en wat er zoal te zien en te doen is. Ga jij binnenkort ook een rondreis maken door Kroatië, of staat deze bestemming hoog op je lijstje? Met je eigen auto kan je een prachtige rondreis maken in Istrië én eilandhoppen in drie weken, waarbij je alle vier deze leuke eilanden bezoekt. Heb jij na het lezen nog vragen, laat hieronder een berichtje.

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris, Booking.com & Pixabay
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *