Hero background

Hero background

El Salvador

El Salvador

Het kleinste land van Midden-Amerika: El Salvador. Steeds meer avontuurlijke reizigers weten dit ongerepte land te vinden. Het heeft veel te bieden: vulkanen, koffieplantages, jungles, nationale parken met watervallen, koloniale stadjes, populaire surfspots en mooie stranden. El Salvador heeft een onveilig imago door de burgeroorlog van de jaren 90, maar de veiligheid is nadien enorm verbeterd. Dat het land nog niet wordt overspoeld met toeristen maakt de ervaring specialer. De locals zijn dan ook buitengewoon gastvrij en blij om je te verwelkomen!

Handig om te weten

Alle reisblogs en tips

Reizen en backpacken door El Salvador

De meeste highlights van El Salvador vind je in het westen. Deze liggen niet ver van elkaar af, waardoor je aan 2 weken reizen in principe genoeg hebt. Sommige backpackers bezoeken alleen El Tunco om hun reis van Guatemala naar Nicaragua op te breken. El Tunco is daarom ook het meest toeristische plaatsje van El Salvador, maar als je het ons vraagt is het ook zeker waard om meer bestemmingen van het land mee te pakken!

Wat kun je verwachten?

El Salvador is erg veelzijdig, ongerept en de locals zijn lief en familiegericht. Verwacht niet al te veel luxe, al kan je die zelf natuurlijk creëren. Verwacht wel koloniale steden, vulkanen waar je dichtbij kan komen, kleurrijke dorpjes van Ruta de las Flores, activiteiten als canyoning en (bicycle) ziplinen in de ongerepte natuur, warmwaterbronnen, watervallen, tours over koffieplantages waar bedrijven als Starbucks hun koffiebonen vandaan halen, goede surfspots aan de zuidkust, stranden met zwart vulkaanzand en lokale gerechten. De pupusa is een typisch en lekker El Salvadoraans gerecht dat je overal tegenkomt. Een soort dichte pannenkoek van maisdeeg gevuld met bonen/kaas en groenten/vlees dat wordt geserveerd met koolsla en tomatensalsa.

Is het veilig?

Door de burgeroorlog van 1992 heeft El Salvador een wat onveilig imago. Echter werkt de huidige president hard aan het terugdringen van de bendecriminaliteit en is de veiligheid de afgelopen jaren erg verbeterd. Je kan dus prima door El Salvador reizen zonder iets te merken van eventuele onveiligheid. Het land is niet onveiliger dan Nicaragua bijvoorbeeld, dus je hoeft je naar onze beleving niet bang te laten maken. Zoals in elk land in Latijns-Amerika zijn er risico’s, dus check het reisadvies van de overheid altijd, hou je gezonde verstand erbij, vraag advies aan locals of bij je accommodatie en ga in de steden s ’avonds niet over straat.

Hoe kun je het beste reizen?

El Salvador is compact, de afstanden zijn kort en de wegen zijn goed. Dit maakt het een fijn land om per huurauto te ontdekken, maar het is ook goed te doen met een backpack en de lokale bussen. Omdat het land nog niet is overspoeld is met toerisme, vind je minder makkelijk shuttlebussen. Het openbaar vervoer bestaat uit chickenbussen of mini vans en is erg goedkoop. Zo betaal je van San Salvador naar El Tunco 1,50 USD. Het voordeel van een huurauto is wel dat je de ultieme vrijheid hebt om naar verborgen pareltjes te rijden waar El Salvador vol mee zit. SunnyCars en Booking.com / Rentalcars.com zijn fijne websites voor het regelen van een huurauto.

Backpacken door Midden-Amerika

Ben je op reis door Midden-Amerika? Dan is El Salvador makkelijk te bereiken vanaf Guatemala, Nicaragua of Honduras. Het ligt immers tussen deze buurlanden in. De meest bekende shuttlebusroute is die van Antigua (Guatemala) naar Leon (Nicaragua) met een stop in El Tunco (El Salvador).