Voorbereiding reis USA: aanvraag ESTA

Visum of ESTA nodig voor Amerika: tips en hoe aanvragen

Jouw plannen voor je droomreis naar Amerika krijgen stilaan vorm. Bij het organiseren van deze reis zal je merken dat er ook heel wat praktische zaken bij komen kijken. Het is altijd goed om je te verdiepen in de inreisregels van een land. Heb je een visum of een e-visum nodig? Moet je dit vooraf aanvragen of krijg je een Visa on Arrival (bij de luchthaven). Bij een reis naar de VS mag je zeker je ESTA niet vergeten aan te vragen, anders kan je de VS niet inreizen. In dit artikel vind je meer info over wat ESTA precies is en hoe de aanvraag precies in zijn werk gaat. Zo kan jij zonder zorgen aftellen naar je vertrek!

Wat is een ESTA?

ESTA staat voor ‘Electronic System for Travel Authorization’, een digitale reistoestemming om naar de Verenigde Staten te kunnen reizen zonder visum. Het is een veiligheidsmaatregel van de U.S. Customs & Border Protection, met als doel ongewenste reizigers te kunnen identificeren en weren. Voor elke ESTA-aanvraag wordt bekeken of de aanvrager mogelijk een veiligheidsrisico zou kunnen vormen. Indien dat niet het geval is, zal de aanvraag worden goedgekeurd en kan je zonder problemen naar Amerika reizen.

Wat is het verschil tussen een ESTA en een visum?

Zoals hierboven toegelicht, is een ESTA een reistoestemming om zonder visum naar Amerika te kunnen reizen. In sommige gevallen kom je echter niet in aanmerking voor een ESTA-aanvraag en zal je dus een visum moeten aanvragen:

 • Je wil langer dan 90 aaneengesloten dagen in de VS blijven.
 • Je voldoet niet aan de voorwaarden die nodig zijn om een ESTA te kunnen aanvragen.
 • Je ESTA-aanvraag werd afgewezen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer het paspoort niet geldig is, er foute info is ingevoerd bij de aanvraag, of wanneer bepaalde ja/nee vragen niet naar wens beantwoord werden (vb. vragen rond het hebben van een strafblad of besmettelijke ziekten).

Het aanvragen van een visum duurt langer, is complexer en duurder dan het aanvragen van een ESTA. De aanvraag dient bij de Amerikaanse ambassade of het Amerikaanse consulaat te gebeuren.

Verschil Esta en Visum amerika

Wanneer moet je een ESTA aanvragen?  

In volgende gevallen heb je een ESTA nodig:

 • Je reist naar de VS voor een vakantie.
 • Je gaat op zakenreis naar de VS.
 • Je gaat familie/vrienden bezoeken in de VS.
 • Je bent op reis in Canada of Mexico en je wil met je huurwagen of het openbaar vervoer de grens met de VS oversteken.
 • Je reist naar een ander land en je maakt een tussenstop/overstap in de VS.
 • Ook voor reizen naar Alaska, Hawaï en Puerto Rico heb je een ESTA nodig.

Het maakt hierbij niet uit of je per vliegtuig, cruiseschip of over land in de VS aankomt.

Iedereen die naar de VS reist heeft een ESTA nodig, ook kinderen en baby’s!

Tussenlanding of overstap in de VS, ook dan een ESTA nodig

Wat veel mensen niet weten is dat je zelfs bij een vliegtuig-overstap in de VS een ESTA nodig hebt. Ook al verlaat je de luchthaven in de VS niet, je moet ook bij een tussenlanding door de douane. Dit kan ook best wat tijd in beslag nemen, dus zorg in de VS altijd voor voldoende overstaptijd! De meeste luchtvaartmaatschappijen lichten je vooraf in over het benodigde ESTA, maar dit is uiteraard je eigen verantwoordelijkheid.

Reis je naar Amerika en heb je geen geldig ESTA, dan kom je het land en zelfs het vliegtuig niet in! Zonder geldig ESTA lukt het niet om in te checken voor je vlucht!

Met spoed een ESTA nodig?

Het komt vaak voor dat reizigers niet kunnen inchecken op hun vlucht naar Amerika, vanwege problemen met het ESTA. Dit kan komen door een typfoutje in het aanvraagformulier bijvoorbeeld. Je moet nu met spoed een nieuw ESTA aanvragen! Goed om te weten is dat dit niet mogelijk is. Geen enkele partij heeft invloed op de verwerkingstijd van de Amerikaanse overheid. Wanneer je je ESTA aanvraagt via een gespecialiseerde partij, voorkom je veelgemaakte fouten én heb je een extra controle op je aanvraag.

Ontdek de service van onze partner: ESTA-aanvragen.nl.

Voorwaarden voor het aanvragen van een ESTA

Esta aanvragen
Een biometrisch paspoort herken je aan het logo onderaan (rechthoek met cirkel erin)

Om een ESTA te kunnen aanvragen, moet je onder andere voldoen aan onderstaande voorwaarden:

 • Je hebt een geldig biometrisch paspoort dat is uitgegeven door een land dat valt onder het Amerikaanse VISA Waiver Program. Nederland en België vallen onder deze regeling. Een biometrisch paspoort herken je aan het logo op de voorkant van het paspoort.
 • Het paspoort dat gebruikt wordt om te reizen is hetzelfde dan het paspoort dat gebruikt wordt om het ESTA aan te vragen.
 • Je verblijft korter dan 90 dagen in de VS
 • Je gaat voor vakantie, een korte zakenreis, medische reisdoelen of bezoek van vrienden.
 • Je bent sinds 12/1/2021 niet in Cuba geweest.
 • Je bent sinds 10/3/2011 niet in Iran, Irak, Noord-Korea, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië geweest.
 • Je vormt geen mogelijke bedreiging voor de volksgezondheid, de veiligheid of de openbare orde van de VS.

Voldoe je niet aan de voorwaarden, dan kan je wel nog proberen een visum aan te vragen.

Hoe lang blijft een ESTA geldig?

Een ESTA heeft een geldigheidsduur van twee jaar. Dat betekent dus dat je binnen die periode onbeperkt mag reizen naar de VS. Per reis mag je maximaal 90 aaneengesloten dagen in het land verblijven. Bezoek je tijdens je reis ook Canada, Mexico of een Caraïbisch eiland, dan wordt dat hierin meegeteld.  

Let wel, het ESTA is enkel geldig in combinatie met het paspoort waarmee de aanvraag is gedaan. Wanneer je paspoort verloopt, vervalt meteen ook de geldigheid van de reistoestemming. In dit geval zal je een nieuwe ESTA-aanvraag moeten indienen.

Een ESTA kan ook niet verlengd worden. Is de periode van twee jaar voorbij en wil je opnieuw naar Amerika, dan zal je ook een nieuwe aanvraag moeten doen.

Hoe een ESTA aanvragen?

Een ESTA aanvragen doe je volledig online.

Alles start met het invullen van het aanvraagformulier. Hierbij zal je onder meer je persoonsgegevens moeten invullen, je paspoortgegevens, informatie over eventuele strafbare feiten uit het verleden, ziektes,… Ook zal je een digitale scan/foto van je paspoort moeten uploaden.

Je kan tegelijkertijd voor meerdere reizigers een aanvraag indienen.

Het is erg belangrijk dat alle gegevens nauwkeurig en foutloos worden ingevoerd en gecontroleerd, anders loop je het risico dat je aanvraag wordt afgekeurd!    

Wil je graag geassisteerd worden bij dit proces, dan kan je terecht bij Esta-aanvragen.nl. Hier kan je het online ESTA-formulier in het Nederlands invullen. De formulieren bevatten uitgebreide controles, waardoor veelgemaakte fouten direct voorkomen worden. De aanvragen worden ook allemaal handmatig gecontroleerd door visumspecialisten. Moesten er toch nog foute gegevens instaan, nemen zij persoonlijk contact met je op. En heb je tijdens het invullen vragen, dan kan je terecht bij de (Nederlandstalige) klantenservice. De online betaling (43,95 EUR per persoon) kan zowel iDeal, Bancontact, PayPal als creditcard.   

Je kan je aanvraag ook in het Engels doen via de officiële website van de U.S. Customs & Border Protection. Een aanvraag via deze weg kost $21 USD per persoon.    

Wat na de aanvraag?

Nadat de aanvraag is ingediend, moet je wachten op goedkeuring. Via een link in de e-mail bevestiging van je aanvraag kan je de status van je aanvraag controleren. Meestal ontvang je binnen 24 uur een e-mail met de bevestiging van goedkeuring (of weigering, in het slechtste geval), maar dit kan ook langer duren.  

Vraag je ESTA minimaal 72 uur voor vertrek aan, en liefst nog vroeger!

Het ESTA wordt aan je paspoortnummer gekoppeld, zo kan bij het inchecken/boarden of de paspoortcontrole bij grensovergang gecontroleerd worden of je over een geldig ESTA beschikt. Je hoeft het document dus niet af te printen.

Have fun en reis je vrij ,
Sabine

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Unsplash
mama blogger reizen

Sabine Vermuyten

Verre reizen maken met mijn gezin is het liefste wat ik doe! Mijn motto ‘Travel is the only thing you buy that makes you richer’ zegt het helemaal: reiservaringen zorgen voor onvergetelijke herinneringen. Bij het uitstippelen van onze reizen zorg ik altijd voor een goede balans tussen zoveel mogelijk zien en doen en toch genoeg tijd hebben om van elke plek ten volle te kunnen genieten. Ik deel graag mijn tips met jou!

Meer over Sabine Vermuyten

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *