De ferry Griekenland: reizen met de veerboot naar en door Griekenland

Reizen met de ferry in Griekenland: hoe werkt het?

Griekenland bestaat naast het vaste land, uit duizenden eilanden die allemaal hun eigen unieke geschiedenis, cultuur en charme hebben. Net iets minder dan 100 eilanden zijn bewoond en deze kun je dan ook bezoeken met de boot. Eilandhoppen in Griekenland is een onvergetelijke ervaring waarbij je de kans krijgt om tijdens één vakantie verschillende eilanden te verkennen. Het is niet alleen mogelijk om tussen de Griekse eilanden te reizen per boot, maar je kunt ook de ferry nemen vanuit een ander land zoals Italië, Turkije of Albanië. In dit reisblog geef ik je graag meer informatie over de ferries in Griekenland en hoe het allemaal werkt.

Verschillende ferries en bootmaatschappijen

Er zijn veel verschillende bootmaatschappijen en ook veel verschillende soorten boten en veerboten per verbinding. Je hebt de kleinere boten die varen vaak sneller, maar zijn ook duurder. De grote ferries, waar ook auto’s op kunnen, zijn langzamer en vaak goedkoper.

catamaran griekenland
boot griekenland eilanden
Een kleinere catamaran en een grote ferry

De ferrymaatschappijen die je het meeste ziet, afhankelijk van je bestemming, zijn: Seajets, Minoan Lines, Anek Lines, Superfast Ferries, Blue Star Ferries (Hellenic Seaways), Golden Star Ferries en Cyclades Fast Ferries. Wij hebben tijdens het eilandhoppen in de Cycladen gevaren met twee maatschappijen: Hellenic Seaways en SeaJets. Beide maatschappijen zijn prima, al waren wij meer te spreken over Hellinic Seaways omdat zij tijdens onze vakantie geen vertraging hadden en Seajets wel tot twee keer toe.

Verschil ferry en een kleinere boot

Een ferry of veerboot is echt een enorm schip waar ook auto’s en campers mee aan boord kunnen. Reizen met een ferry heeft zeker enkele voordelen: op en afstappen gaat supersnel, veel ruimte, eten en vertier. Een ferry heeft wel wat minder snelheid, dus als je een grotere afstand moet overbruggen dan is een kleinere boot vaak sneller.

De kleinere boot heeft als grote voordeel dat hij sneller over het water glijdt. Je voelt hier wel wat meer schommelingen als de zee onrustig is. Mocht je veel last van zeeziekte hebben, dan kun je beter wat medicatie vooraf nemen of dus de langzamere ferry nemen. Met de kleinere boten kunnen alleen passagiers (en dieren) mee.

Aan boord (gaan)

aan boord
ferry met speelhoek
Sommige ferries hebben zelfs een speelhoek!

Wat is er zoal aan boord te vinden? En hoe ga je aan boord? Bij een ferry is aan boord gaan echt heel fijn! De grote laadklep gaat omlaag en meerdere passagiers kunnen tegenlijk aan boord gaan. Ook auto’s rijden een voor een naar binnen en je krijgt uiteraard instructies waar je de auto moet parkeren. Aan boord stap je uit de auto en ga je naar je zitplaats of het buitendek. Kom je te voet? Dan loop je dus de buik van de ferry binnen en plaats je zelf je koffers in een van de grote stellages. Een ferry heeft veel ruimte, je kunt rondwandelen en meestal ook buiten op het dek wachten totdat je er bent. Ook heeft een ferry meestal een bar of restaurantje. Op je ticket staat vaak een stoelnummer, maar als er voldoende plek is dan kun je zitten waar je wilt.

ferry van binnen
varen naar milos
Op de ferry

De kleinere en snellere boten hebben veel minder ruimte aan boord. Vaak krijg je een vaste zitplaats en er is weinig ruimte om even je benen te strekken. Meestal is er wel een bar waar je een broodje en wat te drinken kan krijgen. Je kunt pinnen aan boord. Eén groot nadeel van een kleinere boot is dat aan boord gaan langer duurt. Af- en opstappen gaat één voor één en elk koffer moet ergens geplaatst worden. Dit proces neemt soms veel tijd in beslag en daardoor lopen de kleinere boten vaak (uren) vertraging op is onze ervaring.

Vanaf welke haven kun je vertrekken?

Griekenland heeft vanzelfsprekend heel veel havens en ook heel veel bootverbindingen. Dit is ook wel een beetje een uitzoekwerkje! Elk bewoond eiland heeft wel een haven. Hier een aantal logische vertrekhavens:

Athene (twee havens) – bij eilandhoppen langs de Griekse eilanden

boot griekenland eilanden
Rafina haven athene
De havens Piraeus en Rafina nabij Athene

Athene heeft een van de grootste havens van Griekenland, genaamd: Piraeus. Vanuit Piraeus vertrekken de meeste ferries naar de Cycladen (zoals Milos, Santorini, Mykonos, Naxos etc), Kreta en de Saronische eilanden vertrekken. De andere haven Rafina, ligt ten oosten van Athene. Vanuit Rafina kun je ook naar veel eilanden varen, maar beduidend minder bestemmingen. De haven van Rafina ligt op 25 minuten rijden van de luchthaven en Piraeus ligt op 50 tot 60 minuten rijden van de luchthaven.

Boek dus je vliegtickets retour naar Athene, of juist een enkeltje Athene en terug vanaf een ander eiland. Ook leuk om eerst Athene te bezoeken en daarna te gaan eilandhoppen. Bekijk Skyscanner om goedkope vliegtickets te schoren en check Ferryhopper om de bootverbindingen te bekijken.

Thessaloniki – bij eilandhoppen over de Griekse eilanden

Thessaloniki is ook een hele grote haven in Griekenland. Vanuit deze haven heb je toegang tot de Sporaden eilandengroep en de Egeïsche eilanden. De haven ligt aan de rand van de stad en niet zoals bij Athene bijna een uur buiten de stad. Bekijk Skyscanner om goedkope vliegtickets te schoren en check Ferryhopper om de bootverbindingen te bekijken.

Patras – ferry verbinding Griekenland – Italië

Op ongeveer 15 minuten rijden van de stad Patras ligt de haven van Patras (vaste land Griekenland). Vanuit hier kun je de Ionische eilanden bezoeken zoals Corfu of Kefalonia. Maar de haven van Patras wordt voornamelijk gebruikt voor internationale verbindingen zoals met Italië! Vanuit Patras kun je bijvoorbeeld varen naar Ancona, Bari of Venetië!

Igoemenitsa – ferry verbinding Griekenland – Italië

Igoumenitsa is het havenstadje van Epirus. Het is een belangrijke haven die Griekenland verbindt met Italië. Vanuit Igoumenitsa vaar je bijvoorbeeld naar Bari, Brindisi, Venetië of Ancona.

Ferry van Italië naar Griekenland

Wil je niet vliegen of wil je graag met je eigen auto naar Griekenland rijden? Dat kan! De rit van Utrecht naar Athene duurt zonder stops zo’n 30 uur! Een rit die je moet doen in zo’n 3 dagen. Een alternatief is dat je vanuit Italië naar Griekenland reist met de ferry. Tot de stad Ancona is het bijvoorbeeld 16 uur rijden zonder stops en vanaf Ancona kun je de ferry (+16 uur varen) nemen naar Igoumenitsa of Patras. Vanaf Venetië kun je ook naar Griekenland gaan met de ferry. Je bent dan vanuit Venetië nog zeker 1 dag aan het varen. Sommige boten varen niet dagelijks.

Sommige ferries bieden cabins aan met 1 tot 6 bedden. Zo’n cabin is helaas niet goedkoop. Je betaalt al snel meer dan €200 per nacht per bed! Ook wanneer je de auto wilt meenemen op de ferry, dan betaal je hier zo’n €150 voor! Qua kosten is reizen met de ferry dus zeker geen goedkope optie.

Ferry van Griekenland naar Turkije

Griekenland is ook verbonden met Turkije middels de ferry. De meeste ferries tussen Turkije en Griekenland varen vanaf de Dodekanesos eilanden. Dus naar bijvoorbeeld vanuit Rhodos en Kos. Om de eilanden in de Dodekanesos te bereiken vlieg je het beste naar een van de grotere eilanden (Rhodos of Kos). Vanuit daar kun je dan de boot nemen. Vanuit Rhodos zie je Turkije al liggen en de overtocht duurt maar 1,5 uur! De overtocht wordt uitgevoerd door kleinere boten waar geen auto’s mee kunnen. Een ticket kost €35 p.p. Vanuit Kos duurt de overtocht zelfs maar 20 minuten!

Waar boek je de tickets?

aankomst santorini haven
De drukke haven bij Santorini

Er zijn veel websites waar je de bootverbindingen kan checken en tickets kan boeken. Bijvoorbeeld bij FerryHopper.com of Directferries.nl. Zelf vond ik FerryHopper.com erg fijn omdat je hier echt een eilandhop-route in kan zetten, dus meerdere eilanden die je wilt bezoeken. Bij Directferries.nl moet je voornamelijk zoeken naar havens i.p.v. de steden of eilanden, en dat maakt het wat moeilijker om de juiste route te vinden.

In bijna elke haven liggen ook de kantoortjes van de ferrymaatschappijen. Hier kun je eventueel ook ter plaatse een ticket regelen. Houd er wel rekening mee dat in het hoogseizoen de kleinere boten snel volgeboekt zijn. Ook kun je ter plaatse minder goed prijzen en de reistijden vergelijken van de verschillende aanbieders.

Goed om te weten is dat baby’s en jonge kinderen (vaak <5) meestal gratis meevaren. Je betaalt hier dus geen apart ticket voor. En, de prijs die je bij een vergelijker zoals FerryHopper.com betaalt, betaal je ook wanneer je direct bij de ferriemaatschappij boekt.

Het wordt aangeraden om in het hoogseizoen de ferry tijdig te boeken. Het komt vaak voor dat afvaarten uitverkocht zijn!

Inchecken

Goed om te weten is dat je ook voor elke boot online moet inchecken! Net zoals voor een vlucht, moet je ook voor de ferryoversteek online inchecken! Dit kan meestal zo’n 48 uur voordat de vaart begint. Na het inchecken krijg je je officiele ticket, dat wordt gescand zodra je in de vertrekhal in de haven staat.

Wat kost de ferry?

Reizen per boot is niet goedkoop. Je betaalt altijd per persoon en voor korte stukjes betaal je zo’n €10 to €20 per persoon. Er is ook nog een groot verschil in reistijd. Snelle boten zijn vanzelfsprekend duurder dan de langzame boten. Je kunt het dus redelijk goedkoop aanpakken, maar dan ben je dus veel reistijd kwijt! Deze zomer gaan wij 14 dagen eilandhoppen door de Cycladen en wij zijn met twee personen €715 kwijt aan de ferrytickets (5 overtochten)! Het kan goedkoper, dan zou ik €541 betalen maar véél langer onderweg zijn. Reis je met een auto? Dan betaal je ook steeds een bedrag voor de auto.

Tips uit eigen ervaring

Wij hebben meerdere Griekse eilanden bezocht en zijn ook meerdere keren gaan eilandhoppen. Onlangs bezochten we voor de tweede keer de Cycladen. Vanuit deze ervaring geef ik je graag nog wat tips mee:

  • Plan nooit je vlucht én boot op dezelfde dag. Vluchten kunnen flink vertragen waardoor je je boot kan missen, maar ook boten kunnen vertraging hebben waardoor je je vlucht weer kan missen.
  • Sommige steden of eilanden hebben meerdere havens! Check goed vanaf welke haven je vertrekt. Bijvoorbeeld Athene heeft de haven Piraeus en Rafina.
  • Maatschappijen hebben grote en kleinere boten (langzame en snelle). Onze ervaring was dat wij juist de grote ferries erg fijn vonden. Deze ferries waren op tijd, in en uitstappen met je bagage gaat snel en op de boot zijn veel faciliteiten.
  • Als de zee wild is, dan kun je last krijgen van zeeziekte wanneer je op een kleinere boot vaart. Zelf heb ik er geen last van gehad, ondanks dat ik wel snel zeeziek word.
  • Sommige boten verschepen ook auto’s. Je moet dan tijdig (1 uur) voor vertrek aanwezig zijn in de haven. Persoonlijk vond ik dit een beetje overdreven omdat de meeste ferries ongeveer 15 minuten voor vertrek pas aankomen op het betreffende eiland.

Op de boot met kinderen?

eilandhoppen met kinderen
ferry van binnen

Wij zijn gaan eilandhoppen met twee jonge kindjes (2,5 en 4 jaar) en het is supergoed bevallen. Ik had me eerst toch wel druk gemaakt over het slepen met de bagage, de buggy en de kindjes, maar dit is mij echt goed meegevallen. Het personeel van de bootmaatschappijen zijn super alert wanneer het om kindjes gaat en ze schieten je direct te hulp. Wij werden altijd uit de rij geplukt en mochten als eerste aan boord. Onze kindjes vonden het ook leuk op de boot. Ze kunnen gewoon rondlopen en op één ferry was er zelfs een klein speelplekje voor de kids.

Dat waren mijn tips voor eilandhoppen in Griekenland. Heb jij nog leuke tips of heb je vragen? Laat hieronder een berichtje achter.

Have fun en reis je vrij,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *