Fietsen in Krakau | Tour met Mijn Krakau Tours – Ervaringen

Fietsen in Krakau: leuke tour om de stad te verkennen

Eerder maakten wij al fietstours door Cordoba en Bogota en dit beviel ons telkens heel goed! Zo goed, dat ik meteen na het boeken van onze vlucht naar Krakau op zoek ging naar een leuke fietstour. Na wat zoeken, kwam ik Mijn Krakau Tours tegen en al snel was het beslist: we gingen fietsen met hen. We boekten zowel de Compleet Krakau als de Verborgen Krakau Fietstour, wat gelijk stond aan een dagje fietsen. Dit was zonder twijfel één van de leukste activiteiten tijdens ons stedentripje naar Krakau. Je fietst langs de mooiste plekken, maar ook naar minder bekende plekken met pakkende verhalen. De gids vertelt in het Nederlands honderduit over de indrukwekkende geschiedenis, leuke cafeetjes en restaurants, en grappige anekdotes over de stad. Wij zijn fan!

Wat is Mijn Krakau Tours?

Het idee van Mijn Krakau Tours is eigenlijk ontstaan in Praag. De Nederlandse Brian werkte er als gids voor Mijn Praag Tours en kwam er de, eveneens Nederlandse Nikki, tegen. Gezamenlijk vatten ze het idee om Mijn Krakau Tours uit de grond te stampen. Beiden zijn ze namelijk helemaal verliefd op deze mooie Poolse stad en ze willen die liefde delen met de toeristen. Het tijdstip waarop ze ‘hun’ project zouden lanceren, viel helaas tegelijk met de corona-uitbraak. Maar ze hielden vol en ondertussen bieden ze geweldige fietstours én meer aan door Krakau. Zowel Nikki als Brian zijn gepassioneerde vertellers die ongelooflijk veel weten over de geschiedenis van de stad en hierdoor krijg je al gelijk het gevoel dat deze stad bijzonder is. Daarnaast krijg je tal van leuke tips om de rest van je stedentrip geslaagd door te komen!

Plan deze fietstocht op de eerste dag van je stedentrip. Ideaal om meer te weten te komen over de bezienswaardigheden en waar je ze terug kan vinden, net als goede restaurants en cafeetjes.

Verloop van de fietstour Compleet Krakau

In de ochtend is het zover; onze fietstour begint! Alle fietstochten beginnen aan het kantoortje van Mijn Krakau Tours. De fietstour Compleet Krakau begint om 10.00 uur. In Krakau is het in de winter koud, maar ook dan gaan de tours gewoon door. Zorg dan wel voor aangepaste kleding! Wij fietsten met een zonnig herfstzonnetje! Fietsen in Krakau is goed te doen: auto’s stoppen voor je en je mag gewoon fietsen op het voetpad en door het park. Bij aanvang van de tour word je bijgepraat over de verkeersregels, wel zo handig. Bij de fietstour Compleet Krakau rijd je over vlak terrein. Je legt ongeveer 8 km af op 3 u tijd.

fietstour krakau
Onze stadsfietsen

Je leert tijdens deze tour heel erg veel over de geschiedenis van de stad, die meer dan 1000 jaar oud is. Je fietst langs allerlei monumenten uit de vroege en late middeleeuwen en maakt op die manier kennis met het bloederige verleden en de grote helden van Polen. Vele oorlogen werden uitgevochten en verloren. Vanaf 1600 werd de hoofdstad van Polen verplaatst naar Warschau, maar Krakau bleef wel het culturele hart van Polen. Daarna volgde er een moeilijk tijdperk, waar Polen opgedeeld werd (Rusland, Pruisen en Oostenrijk-Hongarije deelden Polen op) en het gedaan was met de onafhankelijkheid. Ook uit deze tijd zie je mooie architectuur en hoor je geweldige verhalen.

burcht krakau
bezienswaardigheden krakau
Middeleeuws en cultureel Krakau

Pas in 1918 werd Polen weer een land, maar de 20ste eeuw bracht nog heel veel trieste zaken met zich mee: de Jodenvervolging en uitroeiing tijdens Wereldoorlog II werden voornamelijk op Pools grondgebied uitgevoerd. Bijna 1/5de van de inwoners stierf tijdens WO II. Daarna kwam het communisme. Eind jaren ’70 begonnen de Polen weer stiekem te dromen van een eigen land, vrij van het communisme, vrij om een eigen weg te gaan, met twee helden: Lech Walesa en de toenmalige paus, een Pool. En zo komen we dan bij het moderne Polen, een natie met trotse inwoners. Ook van deze periodes zie je gebouwen en hoor je verhalen.

Aan de hand van heel veel stops wordt deze geschiedenis weergegeven, de stops zijn zo ingepland dat dit in chronologische volgorde gebeurt. Dit vonden we heel erg knap gedaan. Doorheen de tour kregen we volop tips voor restaurants en cafeetjes. Ook kregen we een eerlijke mening over wat verder te bezoeken. Rond 13.00 waren we opnieuw aan het kantoortje.

We waren met 9 personen + gids Nikki tijdens deze tour, wat een prima aantal was. De tour werd zo erg gesmaakt, dat iedereen die namiddag opnieuw deelnam aan de Verborgen Krakau Tour.

Verloop van de fietstour Verborgen Krakau

Om 14.00 werden we opnieuw aan het kantoortje verwacht. Voor de lunch krijg je tips mee, zodat je op tijd terug bent. Ditmaal gingen we voor de Verborgen Krakau Tour met Brian. Ook deze tour is bijna 8 km lang en duurt drie uur. Je rijdt hierbij weg van het historische centrum en de Joodse wijk Kazimierz, waarbij de Compleet Krakau Tour juist op deze delen focust. Tijdens deze tour zie je andere delen van Krakau, waar je normaal gezien als toerist niet zo snel zal komen.

In het winterseizoen (dat start na 1 november) tot 1 april start deze fietstour ook om 10.00, net als de Compleet Krakau fietstour. Het is dan vroeger donker.

bezienswaardigheden joods krakau
joods getto krakau
Joodse begraafplaats en joods getto Krakau

Deze tour is een perfecte aanvulling op de Compleet Krakau Fietstour: er is geen overlapping en er wordt gefocust op de buitenwijken en op het Polen van de 20ste eeuw en van vandaag. Wij startten met een Joodse begraafplaats en een bezoek aan de wijk Podgorze, waar in WO II het Joodse getto was. Je rijdt langs Schindlers’ fabriek en leert nog veel meer helden kennen die Joden hebben trachten te beschermen. Verder fiets je ook langs communistische monumenten, elk met een eigen verhaal. We gingen ook naar de Grafheuvel van Krakus, waar we genoten van de zonsondergang. Omdat het 1 november was, werd de rest van het programma licht aangepast, zodat wij de katholieke begraafplaats konden meepakken om te eindigen. In het donker gingen daar 2,5 miljoen kaarsen branden, een prachtig zicht, om stil van te worden!

katholieke begraafplaats Krakau
Indrukwekkend, toch?

Deze tour is iets minder vlak dan de andere: er zijn twee hellingen in de tour, erg goed te doen en om bij de Krakus-heuvel te komen, laat je je fiets staan en moet je wat trappen omhoog. Al bij al goed te doen. Wat wij erg apprecieerden, is dat men zo flexibel omging met het programma en de begraafplaats aan deed. Wat we ook erg bewonderden, was het feit dat zowel Brian als Nikki de geschiedenis van Polen heel erg goed kennen en dus op al je vragen kunnen antwoorden en overal op kunnen inspelen. Voor ons was het meteen duidelijk dat ze beiden erg veel van Krakau houden en dat ze die passie volledig in hun tours kwijt kunnen.

Een fietstour (zowel Compleet als Verborgen Krakau) kost €28,- per persoon. Er zijn ook kinderfietsen en kinderzitjes beschikbaar. Kinderen tot 3 jaar zijn gratis. Voor kinderen van 3 tot 10 jaar betaal je 50% van de prijs van een volwassene.

Meer informatie over de tours, tijden en prijzen vindt je op de website van Mijn Krakau Tours. Als je wil, kan je hier ook je fietstour online reserveren. Je kan hen ook via mail benaderen, mocht je vragen hebben. Brian en Nikki zijn heel responsief. Bekijk zeker ook de rest van hun aanbod: er zijn ook nog andere leuke tours te boeken, zoals wandeltours en bier-en wodkatours.

Een echte aanrader!

fietsen krakau

Als je in Krakau bent, is een fietstour met Mijn Krakau Tours een echte aanrader. Wij hebben dankzij Nikki en Brian een leuke dag gehad. Maar ook voor de rest van ons verblijf was dit een fijne activiteit, zeker omdat we de fietstours de eerste dag deden. Zo wisten we alles goed te situeren. Wij deden deze fietstour met ons gezin, met twee tieners van 15 en 12 jaar, en voor hen was het hun favoriete activiteit tijdens ons verblijf!

Meer lezen over Krakau?

Heb je nog vragen, laat dan hieronder een berichtje!

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Graag dank ik Mijn Krakau Tours voor de samenwerking. Mijn mening over de ervaring en service in dit artikel zijn 100% van mezelf. Foto credits: Chris.
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • WENS OP 18 MEI 2023 FIETSHUUR VOOR EEN PRIVÉ FIETSTOUR VOOR 5 PERSONEN MET EEN NEDERLANDSE GIDS/ TIJD –> START 14:00 UUR T/M CA. 18:00 UUR

  GERARD TERVOORT

  Beantwoorden
  • Beste Gerard, Bedankt voor je interesse. Wij bieden geen fietstours of fietsverhuur aan, wij hebben deze fietstour gereserveerd en geven hier onze ervaringen weer. Als je geïnteresseerd bent in de fietstour, dan kan je contact opnemen met de aanbieder Mijn Krakau Tours (https://www.mijnkrakautours.nl/). Je kan hen bereiken op +48 510 715 556 of info@mijnkrakautours.nl. Ik ben niet zeker of zij ook losse fietshuur aanbieden, dit vraag je best even na!
   Groetjes, Chris

   Chris Donkers

   Beantwoorden
 • verhuren ze ook elektrische fietsen ?

  henk van den ouden

  Beantwoorden
  • Dag Henk,
   Bedankt voor je interesse. Ze hebben inderdaad ook elektrische fietsen. Je dient dit tevoren aan te geven en dat kan het beste door hen even te mailen op info@mijnkrakautours.nl. Dan kunnen zij rekening houden met je aanvraag.
   Groetjes, Chris

   Chris Donkers

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *