Fietsen in Athene | Tour met Let’s Meet in Athens – Ervaringen

Fietsen in Athene: leuke tour om de stad te verkennen

Wij zijn fan van fietstours om een stad beter te leren kennen! Eerder fietsten we door Cordoba, Bogota, Krakau en Brussel en dit beviel ons telkens heel erg goed. Zo goed dat ik, ook nu, meteen na het boeken van onze vlucht naar Athene op zoek ging naar een leuke fietstour. Na wat zoeken, kwam ik Let’s Meet in Athens tegen. Zij bieden Nederlandstalig gegidste fietstours aan door deze fantastische stad. Lang hoefde ik dan ook niet te twijfelen: ik boekte de Highlights van Athene Fietstour. Dit planden wij op onze eerste volle dag om ons te oriënteren en om langs de highlights en minder bekende plekken te fietsen. In dit artikel vertel ik je graag over deze fietstour, het verloop en alle praktische info die je nodig hebt.

Wat is Let’s Meet in Athens?

Het idee van Let’s Meet in Athens is al jaren geleden ontstaan. Monique van Hulst is Nederlandse en woont al dik 13 jaar in Griekenland. Ze is hopeloos verliefd geworden op de Griekse cultuur, wat wij erg goed kunnen begrijpen. Zo kwam zij na een tijdje op het idee dat ze haar kennis en haar liefde voor Griekenland wilde delen en hoe kon dat beter dan middels het opzetten van fietstours? Zeg nu zelf: een Nederlandstalige gegidste fietstour op oer-Hollandse Cortina-fietsen is toch een prachtige manier om een stad te verkennen?

bezienswaardigheden athene
uitzichtpunt athene
bezienswaardigheden athene
We fietsen langs historische bouwwerken en leuke uitzichtpunten!

In eerste instantie concentreerde Monique zich op Athene en het aanbieden van verschillende fietstours in de hoofdstad van Griekenland. Na een tijdje breidde het touraanbod zich uit naar wandeltours en nog veel meer. Het bedrijf groeide mee, met meerdere enthousiaste Nederlandstalige gidsen. Er zijn ook samenwerkingen met andere tour agency’s.

Na zovele jaren actief te zijn in Athene, is er nu ook Let’s Meet in Thessaloniki, waar je een geweldig aanbod aan tours in en rond Thessaloniki terug vindt. Ondertussen is er, naast een Nederlandstalig aanbod, ook een Engelstalig aanbod beschikbaar. Voor elk wat wils dus!

Plan deze fietstocht op de eerste dag van je stedentrip. Zo krijg je een goed overzicht van de stad, de hoogtepunten en leuke buurten met cafeetjes en restaurants.

Verloop van de fietstour Highlights van Athene

Alle fietstochten beginnen aan het kantoortje van Let’s Meet in Athens. De fietstour Highlights van Athene begint om 9.30 uur. Wij fietsten drie uren lang met een enthousiaste Griekse gids, die perfect Nederlands sprak.

akropolis athene
bezienswaardigheden athene
Athene barst van historie en je fietst langs heel wat bekende en minder bekende bouwwerken!

Je leert tijdens deze tour heel erg veel over de geschiedenis van de stad. Athene en Griekenland hebben een geschiedenis die meer dan 2000 jaar oud is. Je fietst langs allerlei monumenten uit de Griekse Oudheid, maar ook langs Romeinse monumenten en leert zo over de vroegste geschiedenis van Athene. Het is ongelooflijk hoeveel wij vandaag de dag nog meedragen van deze grote beschaving. Zo is het begrip ‘democratie’ hier uitgevonden. Daarnaast is er ook ruimte aandacht voor het Byzantijnse Rijk dat nadien kwam en in 1453 ten onder ging. Vervolgens volgde 400 jaar Ottomaanse overheersing, voor de Grieken een zwarte bladzijde in hun geschiedenis.

bezienswaardigheden athene
syntagma athene
De wisseling van de wacht is een traditie ontstaan tijdens de onafhankelijkheidsstrijd

In de jaren 1820 werd er gevochten voor onafhankelijkheid, wat dan ook uiteindelijk lukte. Ook over deze periode krijg je verhalen te horen. Het land Griekenland werd toen voor het eerst gevormd, en dat moest gevierd door allerlei monumenten op te richten, én door de Olympische Spelen opnieuw in te richten. Je ziet het mooie stadium dat voor deze gelegenheid werd opgebouwd.

Het nieuwe Griekenland kende daarna nog heel wat ups en downs en ook dat licht je gids toe. Zo was er een zware economische crisis, gevolgd door ernstige betogingen in de jaren 2010-2012. Het land heeft hier zwaarder onder geleden dan wij denken. Een uiting om hiermee om te gaan, is de prachtige street-art, waar je voorbeelden van krijgt te zien.

street art athene

Naast die fantastische geschiedenis en geweldige verhalen, vertelde onze gids ook over de eetcultuur, het belang van de orthodoxe kerk in het leven van de Grieken en over de denkwijze van de Grieken. Wij vonden dit een heel informatieve tour en voor ons was het een echte meerwaarde dat de gids zelf Grieks was, maar ook perfect Nederlandstalig.

bezienswaardigheden fietstour athene
athene
De kerk speelt nog steeds een belangrijke rol in het leven van de Grieken

We waren met 10 personen + onze gids tijdens deze tour, en dat was een prima aantal!

Praktische info Fietstour Highlights van Athene

De fietstours in het Nederlands beginnen elke dag stipt om 9.30 uur. Zorg dat je 15 minuten tevoren bij het startpunt bent. Dit ligt in de wijk Thiseio, een wijk die grenst aan de Akropolis Heuvel, niet ver van het bekende Monastiraki-plein. Tours gaan altijd door, ongeacht het weer. Zorg voor aangepaste kleding, want zelfs in Athene kan het weer tegen vallen! Annuleren kan tot 1 uur voor aanvang van de tour.

Bij aanvang van de tour word je bijgepraat over de verkeersregels, de fietsen en het parcours in het algemeen. Je rijdt op goede Cortina-stadsfietsen en deze zijn prima voor de fietstocht. Alhoewel Athene een stad is die niet vlak is en omringd is door een aantal heuvels, is de fietstocht echt wel voor iedereen te doen.

Je fietst ongeveer drie uur, dus deze fietstour duurt een halve dag, waardoor je de namiddag nog hebt om een aantal hoogtepunten te voet te verkennen. Het tempo is rustig, met veel stops onderweg. Onderweg stop je ook voor een smakelijke verrassing, maar uiteraard verklappen we niet wat precies 🙂 Een flesje water breng je best zelf even mee, want natuurlijk kan het erg warm zijn in Athene.

Een fietstour “Athene: de highlights” kost €35,- per persoon. Ook kinderen zijn van harte welkom. Er zijn kinderzitjes beschikbaar (gratis) voor kinderen tussen 0 en 9 jaar. Kinderfietsen zijn eveneens beschikbaar, net als elektrische fietsen.

Meer informatie over de verschillende soorten tours, tijden en prijzen vindt je op de website van Let’s Meet in Athens. Als je wil, kan je hier ook je fietstour online reserveren. Maar je kan Monique ook via mail benaderen, mocht je vragen hebben. Een snel antwoord is gegarandeerd!

Een echte aanrader!

psiri wijk athene
psiri athene
We kregen ook leuke tips voor cafeetjes mee!

Als je in Athene bent, is een fietstour met Let’s Meet in Athens een echte aanrader. Wij hebben een super leuke (halve) dag beleefd. Wij deden deze fietstour met ons gezin, met twee tieners van 15 en 13 jaar, en voor hen was het, samen met de Foodtour en het bewonderen van de Akropolis, hun favoriete activiteit tijdens ons verblijf! Ook voor ons was het één van de leukste activiteiten tijdens onze stedentrip naar Athene. Je fietst langs de prachtigste hoogtepunten, langs minder bekende plekjes, terwijl de gids in het Nederlands vertelt over de eeuwenlange historie, maar ook over grappige weetjes en plekjes waar je absoluut geweest moet zijn. Wij zijn fan en vastbesloten in de toekomst nog lekker te gaan fietsen!

Heb je nog vragen, laat dan hieronder een berichtje!

Meer lezen over Athene?

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Graag dank ik Let's Meet in Athens voor de samenwerking. Mijn mening over de ervaring en service in dit artikel zijn 100% van mezelf. Foto credits: Chris.
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *