Fietsen in Brussel | Fietstour met Baja Bikes – Ervaringen

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Fietsen in Brussel: leuke tour om de stad te verkennen

Wij zijn fan van fietstours om een stad beter te leren kennen! Zo fietsten we al door Cordoba in Spanje en Bogota met Baja Bikes én deden we in Krakau een geweldige fietstour met Mijn Krakau Tours. Onlangs zochten we het dichterbij, want je hoeft niet altijd ver te reizen of het vliegtuig te nemen om mooie dingen te zien. We kozen voor Brussel, de hoofdstad van België (en ook wel van Europa). Een weekend lang bezochten we de leukste én de lekkerste plekken. Daarbij begonnen we opnieuw met een fietstour om ons te oriënteren en om langs de highlights en minder bekende plekken te fietsen. In dit artikel vertel ik je graag over deze fietstour, het verloop en alle praktische info die je nodig hebt.

Wat is Baja Bikes?

In 2005 is Baja Bikes gestart in Barcelona. Van bij het begin was hun missie toffe fietstours aanbieden in het Nederlands doorheen Barcelona. Vele Nederlanders en Belgen fietsten doorheen de jaren in een dikke drie uur door deze leuke stad. In Barcelona was Baja Bikes dus een succes en men breidde uit naar andere steden in Spanje.

fietstour brussel
Op het einde van onze Brusselse fietstour

Van daaruit was het maar een kleine stap naar andere Europese topbestemmingen. Overal bleek het concept succesvol en naast tours waarmee je langs de highlights fietst, ontwikkelde men ook andere tours langs verborgen plekjes of met een specifieke insteek. Ook ging men fietsen verhuren. Het Europese succes zorgde ervoor dat men ook ging uitbreiden buiten Europa. Onze fietstour in Bogota is daar een goed voorbeeld van. Waar mogelijk werkt men nog steeds met Nederlandse gidsen, maar in bepaalde steden zijn er enkel fietstours in het Engels. Baja Bikes biedt inmiddels fietstours aan in meer dan 200 bestemmingen wereldwijd en is dus bepaald niet klein. Complete fietsvakanties horen ondertussen ook bij het aanbod.

Plan je fietstocht op de eerste dag van je stedentrip. Ideaal om meer te weten te komen over de bezienswaardigheden en waar je ze terug kan vinden, maar je krijgt ook goede tips over restaurants en cafeetjes én een volledig overzicht van de stad.

Verloop van de Fietstour Brussel: de highlights

Alle fietstochten beginnen aan het kantoortje van Baja Bikes. Dit is gelegen aan de Adolphe Maxlaan en je komt hier eenvoudig door de metro te nemen naar De Brouckère. Eénmaal bovengronds kijk je uit naar de fietsroltrap. Dit is eigenlijk gewoon een metro-ingang, waar je met de fiets naar beneden (en boven) kan, aangeduid door een plat dak met een fietsje erop.

bezienswaardigheden brussel
wat zien in brussel
Manneke Pis in carnavalsstemming en de mooie Grote Markt

Iedereen krijgt een goede fiets aangemeten en vervolgens ga je op stap met een gids die Brussel door en door kent. De gidsen zijn meestal lokaal, zo ook onze gids, en houden van hun stad, Bruxelles. Wij waren vier uur onderweg. Het eerste deel van de tour gaat langs een aantal zeer bekende highlights. Dit deel kan ook heel druk zijn en dat was het ook toen wij hier fietsten. In dit deel komt de geschiedenis van de stad aan bod en haar grootste bezienswaardigheden. Zo fiets je langs Manneke Pis, de Grote Markt, de Muntschouwberg (waar de onafhankelijkheid van België is uitgeroepen) en tal van andere plekken met historisch belang.

Een detail van een stripmuur

Tussendoor houd je ook halt bij leuke stripmuren en gave street-art. Ook de prachtige overdekte Sint-Hubertusgalerijen sla je niet over. Verder fiets je langs de bekende Rue du Boucher, met ontelbare, veel te dure restaurants, en het Sint-Katelijne-plein, met hele leuke en betaalbare restaurants. Ondertussen ben je ruim 1,5 uur onderweg en heb je het historisch centrum verkend. Tijd voor pauze met een overheerlijke Brusselse wafel. Deze is inclusief de fietstour en je hebt hierbij een klein half uurtje pauze.

Daarna is het tijd voor het tweede deel van de fietstour. Het tweede deel van de tour is gefocust op de vele verschillende wijken van Brussel, net als op het multiculturele aspect van Brussel en Brussel als Europese hoofdstad. Zo fiets je door de Marollen, een historisch arme wijk, die nog steeds een echte volkswijk is. Vlak daarnaast ligt de Zavel, de duurste en meest exclusieve wijk van Brussel. Gek dat twee uitersten zo dicht bij elkaar liggen. Ook bezoek je de Matonge-wijk, een wijk met een zeer grote en bijna uitsluitend Afrikaanse gemeenschap. In deze wijk vind je winkels met Afrikaanse kleding, ontelbare kapsalons en héél véél pruikenwinkels. Een stukje Afrika in Brussel. Wist je trouwens dat Brussel op de tweede plaats staat ter wereld als meest multiculturele stad (na Dubai)? Natuurlijk mag ook de Europese wijk niet ontbreken, met vele chique gebouwen. Hier voel je het hart van Europa kloppen. Je fietst ook door twee parken en komt langs het Koninklijk Paleis en het Jubelpark, met tal van musea.

bezienwaardigheden brussel
fietstour brussel
Prachtige plekken in Brussel: Koninklijk Paleis en chique winkelgalerijen

Ondertussen hadden we ook nog even halt gehouden om een frietje (in puntzak) te eten. Dit is zelf te betalen, maar is opnieuw een welkome pauze.

Doorheen de volledige tour kregen we volop tips voor restaurants en cafeetjes en wat te bezoeken. Na vier uur waren we opnieuw aan ons startpunt.

Praktische info Fietstour Brussel: de highlights

De fietstours in het Nederlands beginnen om 14.00 uur en tijdens het hoogseizoen is er ook een tour om 10.00. Men voorziet ook Engelstalige tours ondertussen. Tours gaan gewoon door, ongeacht het weer. Vind je het te bar, dan kan je kosteloos omboeken of annuleren. Zorg voor aangepaste kleding, want zowel in de herfst, winter als lente kan het weer tegenvallen! Wij fietsten in de winter met droog, maar koud weer.

Bij aanvang van de tour word je bijgepraat over de verkeersregels, wel zo handig. Auto’s stoppen voor jou, de uitdaging zit hem in het eerste deel dat door het historisch centrum gaat en waarbij je erg veel voetgangers tegen komt. In de fietstour zitten een aantal pittige hellingen. Brussel is namelijk verre van vlak. Voor de mensen die dit niet zien zitten: e-bikes kan je tegen een meerprijs van €9,- per persoon huren.

Je legt ongeveer 17 km af op bijna 4 u tijd (met een half uur pauze). Kinderen vanaf 8 jaar kunnen meefietsen: er zijn speciale fietsen voor hen. Ook kinderzitjes zijn verkrijgbaar voor kleine kinderen. De gemiddelde groepsgrootte is 8 deelnemers + gids. Voor de dag en het uur dat wij geboekt hadden, hadden maar liefst 20 deelnemers ingeschreven, waardoor de groep in twee werd gedeeld en we dus met 10 personen met gids waren. Prima geregeld.

Een fietstour Brussel: de highlights kost €28,- per persoon. Voor kinderen onder de 16 jaar betaal je €18,- per kind.

Meer informatie over de tours, tijden en prijzen vind je op de website van Baja Bikes. Via deze weg kan je ook reserveren.

Een echte aanrader!

wat doen in brussel
Mooie uitzichten tijdens je fietstour!

Wij vinden een fietstour altijd een echte aanrader. Op korte tijd zie je veel van de stad en krijg je superveel handige info en tips over wat te zien, te doen, waar te eten enzovoort. Daarom raden we aan om een stedentrip te beginnen met een fietstour, zodat we alles goed kunnen situeren. Wij deden deze fietstour door Brussel met ons gezin, met twee tieners van 15 en 13 jaar, en ook voor hen is dit een superleuke activiteit!

Heb je nog vragen, laat dan hieronder een berichtje!

Meer lezen over Brussel?

Have fun en reis je vrij,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Chris & Pixabay
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *