Leuke tour Athene: Food Tour Athene

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Food Tour Athene | Tour met A Gem called Athens – Onze ervaring

Wij vinden het Griekse eten heerlijk! De Griekse keuken is heel divers: van Griekse yoghurt tot de lekkerste honing en van olijven tot vis. Eén ding is zeker: de Grieken zijn er trots op dat ze alles lokaal produceren en nog trotser dan alles vers is. Lokale markten en kleine specialiteitenwinkels zijn erg populair in Griekenland. Tijd om dit lekkers zelf uit te proberen. We kozen bewust voor een food tour. Als je de stad niet zo goed kent, blijf je namelijk toch in het toeristische gedeelte hangen en kom je niet bij de eettentjes van de Grieken, of op de lokale markten. Met een foodtour is dat wel het geval! Online kwam ik Let’s Meet in Athens tegen. Zij boekten de food tour voor mij, die uitgevoerd werd door A Gem called Athens. In dit artikel vertel ik je graag over deze foodtour, het verloop en alle praktische info die je nodig hebt.

Wat is A Gem called Athens?

De vrouw achter A Gem called Athens is Marleen Veldhorst. Al sinds lang is ze helemaal gefascineerd door de Griekse cultuur en het Griekse leven. Zelfs voor ze echt voet aan de grond zette in Griekenland, had ze al een grote liefde opgevat voor het land en zijn rijke geschiedenis en die werd bevestigd toen ze er dan ook echt kwam. De volgende jaren stonden in het teken van tijdelijk in Griekenland wonen, de (moeilijke!) Griekse taal leren, weer even terug naar Nederland gaan, tot dan in 2012 de knoop werd doorgehakt. Marleen gaf haar vaste job op in Nederland en keerde terug naar Griekenland, Athene meer bepaald.

Haar doel? Anderen te laten kennis maken met het echte Griekenland, de Griekse way of life, de Griekse cultuur die eeuwenoud is, maar toch ook springlevend. Marleen biedt allerlei types tours aan, waarvan de wandeltours en foodtours niet te missen zijn. Ze biedt deze ook zelf aan; hier geen ingehuurde gidsen, nee, gewoon Marleen zelf die je meeneemt!

Grieken houden van vers!

Wij kwamen in contact met een ongelooflijk enthousiaste en lieve vrouw, met een enorme kennis van Griekenland, Athene en natuurlijk ook het Griekse eten en de Griekse keuken. Een vrouw die al te graag haar passie wilde delen met anderen.

Probeer de foodtour in het begin van je stedentrip Athene te doen. Zo krijg je een goed overzicht van wat de Griekse keuken te bieden heeft.

Verloop van de foodtour Athene

food tour athene
food tour athene
De markten bezoek je ook, hier de vismarkt!

De foodtour begint in een klein cafeetje in de leuke wijk Psiri. Deze begint stipt om 12.30. Het is niet aangeraden om kort voor deze tour te eten. Een vroeg ontbijt kan eventueel wel, maar een heus ontbijtbuffet is echt niet nodig.

Nadat je kennis gemaakt hebt met de andere in de groep en met Marleen zelf, ga je meteen op pad. Deze tour is een echte culinaire wandeltour: je doet heel wat verschillende tentjes aan. Dit is dus geen tour waar je op één of twee plekken je voeten onder tafel schuift en daar enkele lekkernijen proeft. Deze tour neemt je echt mee door de stad naar de lokale kraampjes, lokale tavernes en cafeetjes en de markt. Elke stop biedt weer iets anders aan en zo leer je dat de Griekse keuken toch eigenlijk heel divers is.

Wij denken namelijk bij de Griekse keuken snel aan moussaka en souvlaki (vleesspiesen), maar de eetcultuur is veel gevarieerder dan dat. Er is daarnaast namelijk nog de geweldige yoghurt, koude vleeswaren en kazen, verse vis, tzatziki, zoete desserts, en vegetarische opties, zoals rijst in druivenbladeren, knapperige kikkererwten en andere specialiteiten. Tijdens deze tour maak je zoveel mogelijk kennis met deze variatie aan eten.

food tour athene
tour athene
Zelf tzatziki maken!

De tour is zo uitgekiend dat je een aantal langere stops maakt op strategische momenten, waarbij je meerdere zaken proeft, en daar tussenin korte haltes, waarbij je één lekkernij proeft. In totaal maakten wij maar liefst 7 stops. We begonnen met een langere stop. Daarna volgden er twee kortere, vooraleer we opnieuw halt hielden bij een lokale taverne. Dit was de langste stop uit de tour. Hier mochten we zelf tzatziki maken, kregen we heerlijke kazen en koude vleeswaren te proeven, en maar liefst 2 verschillende soorten wijn en 3 verschillende soorten sterke drank. Proost! Hierna was het opnieuw tijd voor twee kortere haltes, waarvan eentje op de lokale markt voor een bijzondere taart. We rondden ten slotte af met opnieuw een langere stop met enkele vegetarische gerechtjes.

Een goedgevulde tafel!

Heel bijzonder was het dat we in de week voor Orthodox Pasen in Athene waren. Vele Grieken vastten dan. Dat betekent dat zij hun eten matigen, maar ook dat ze niks eten wat afkomstig is van een dier dat rood bloed heeft. Ze eten dus geen vlees, melk of ei. Vis en schaaldieren mag dan weer wel. Heel veel mensen doen nog aan deze traditie mee. Ons beeld van de Grieken als vleeseters, of dat de meeste gerechten met vlees zijn, werd hier bijgesteld. Er zijn heel wat alternatieven, en Marleen heeft ons hiermee laten kennis maken.

Marleen opteert voor kleine groepjes en dat is zoveel leuker! Wij waren met zijn zessen + gids.

Praktische info foodtour Athene

Zoals hierboven gezegd, begint de foodtour in een lokale taverne in Psiri en dat stipt om 12.30. Het beste ben je 10 minuten tevoren aanwezig. Dan kan je de tour al contant voldoen en kort kennis maken met de groep alvorens te vertrekken. Tours gaan altijd door, ongeacht het weer.

Je wandelt vrij veel tijdens de tour, maar je maakt ook veel stops. Het tempo is rustig en daarom is deze tour echt voor iedereen goed te doen.

food tour athene
food tour athene
Het kraampje met de loukoumades is een kortere stop!

De tour staat aangegeven als drie uur durend, maar wij finishten pas om 17.00 in de namiddag 🙂 Dat betekent dat we 4,5 uren hebben genoten!

Plan je deze foodtour, dan moet je deze als je hoofdactiviteit van de dag beschouwen en hier niet teveel meer rond plannen. Wij hebben die morgen uitgeslapen en na de foodtour nog wel wat rondgewandeld in de leuke wijkjes en dat was prima. Je hebt in principe heel lang geluncht. Pas ’s avonds laat, tegen 21.00 hebben wij nog iets kleins gegeten.

Een foodtour “Athene: een culinaire wandeling” kost €45,- per persoon. Voor kinderen tot en met 15 jaar, is dit zelfs maar €30,- per persoon. Dit is inclusief alle eten en drinken, én de zeer deskundige uitleg van Marleen.

Meer info over alle tours, vind je op A Gem called Athens.

Een echte aanrader!

leuke tour athene
Dit ziet er heel vers uit!

Als je in Athene bent, dan is een foodtour een must-do activiteit. Voor mij persoonlijk was dit de leukste tour die we deden in Athene, al vond ik de fietstour, het beklimmen van de Akropolis en onze uitstap naar Mycene en Epidaurus ook heel leuk. Voor de rest van ons gezin kwam deze tour ook zeker in hun top drie van leuke dingen in Athene. We zijn Let’s Meet in Athens erg dankbaar dat zij voor ons de tour hebben geboekt bij Marleen. Marleen zijn we op haar beurt erg dankbaar omdat zij voor ons dé échte meerwaarde van de tour was: zij is werkelijk een uitstekende, maar ook gepassioneerde gids!

Heb je nog vragen, laat dan hieronder een berichtje!

Meer lezen over Athene?

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Graag dank ik A Gem called Athens en Let's Meet in Athens voor de samenwerking. Mijn mening over de ervaring en service in dit artikel zijn 100% van mezelf. Foto credits: Chris
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *