Fraser Island zelf bezoeken | Tips Australië
Fraser island bezoeken tips

Fraser Island zelf bezoeken doe je zo!

Fraser Island is het grootste zand eiland ter wereld. Het is ongeveer 123 kilometer lang en 25 kilometer breed. Het heeft een tropisch klimaat dus je kunt het hele jaar door genieten van een aangename temperatuur. Het landschap van Fraser Island is voor zo’n klein oppervlak zeer afwisselend. Er zijn mangrovebossen, een tropisch regenwoud, diverse zoetwater meren, en een prachtig duinlandschap.

Ik heb echt genoten op Fraser Island en vond het fantastisch om in de Jeep over 75 mile beach te crossen. In dit blog lees je hoe je Fraser Island op eigen gelegenheid kan bezoeken en waar je rekening mee moet houden.

Beste reistijd & reisduur

Gezien het Australische klimaat kun je Fraser Island eigenlijk het hele jaar door bezoeken, maar in de Australische zomer (januari t/m maart) is de kans op regen het grootst. Het is dus aan te raden om Fraser Island buiten deze periode te bezoeken. Wil je echt genieten van je trip naar Fraser Island dan raad ik je aan om hier drie dagen voor uit te trekken.

Fraser Island kaart met bezienswaardigheden
De hoogtepunten van Fraser Island

Wat je moet weten

Voordat je naar Fraser Island gaat zijn er een aantal dingen die je moet weten en waar je rekening mee moet houden. Omdat Fraser Island een eiland van zand is kun je het eiland het beste bezoeken met een 4×4 jeep. Deze jeep huur je op het vaste land van Australië. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij Aussie Trax. Je betaalt € 184,- per persoon voor een 4×4 jeep van vier personen en een huurtermijn van drie dagen. In Australië rijden ze links waardoor het stuur aan de andere kant zit. Dit is de eerste meters even wennen, maar je hebt dit vrij snel door.

Fraser Island 4x4 jeep
De 4×4 jeep

Als je gaat kamperen op Fraser Island is het verstandig om vooraf boodschappen te doen in Hervey Bay. Er is wel een supermarkt op Fraser Island, maar deze is veel duurder. Neem voor de zekerheid ook wat extra brandstof voor de Jeep mee. Je kunt wel tanken op Fraser Island, maar ook dit is duurder.

Hoe kom je er?

Als je de 4×4 jeep hebt gehuurd en al je boodschappen hebt gedaan kun je op twee plaatsen een ferry pakken, namelijk: Hervey Bay (€138,-) en Rainbow Beach (€77,-). Beide prijzen zijn voor een retourtje met de ferry inclusief vier personen.

Om Fraser Island met de 4×4 Jeep op te komen heb je wel een toegangsvergunning nodig. Ook heb je een kampeervergunning nodig. Beide vergunningen kun je makkelijk online aanvragen. Een kampeervergunning kost €3,67 per persoon per nacht.

Last but not least, de kampeerspullen. Als backpacker ben je misschien al in het bezit van een gehele kampeeruitrusting. Zo niet, dan kun je vaak in Hervey Bay een kampeeruitrusting huren.

Tip: Maak het jezelf makkelijk.

Heb je geen zin om alle vergunningen zelf te regelen? Maak het jezelf dan gemakkelijk en huur een 4×4 jeep inclusief complete camping uitrusting, de benodigde vergunningen en ferrykosten. Deze variant bestaat ook bij Aussie Trax. Je betaalt dan voor drie dagen € 232,- voor een vier-persoons Jeep en een huurtermijn van drie dagen.

accommodatie Fraser Island
Eurong Beach Resort

Overnachten op Fraser island

Er zijn een aantal resorts op Fraser Island zoals het Eurong Beach Resort en Kingfisher Bay Resort. Hier betaal je echter wel de hoofdprijs voor.

Mijn hostel tip: Eurong Beach Resort

Een kamer in het Eurong Beach resort boek je vanaf € 88,-. Het resort is centraal gelegen en daardoor de perfecte uitvalbasis om Fraser island te bezoeken. Andere reizigers beoordelen het Eurong Beach Resort met een 7,6 en geven aan dat het mooie en grote kamers zijn.

Kamperen en de ultieme vrijheid ervaren

Wil je de ultieme vrijheid ervaren, ga dan kamperen. Ook hier zit wat verschil tussen. Er zijn reguliere campings met basis faciliteiten zoals water, toiletten, douches en een barbecue area. Neem wel je eigen tent mee. Deze campings hebben vaak ook een omheining zodat dingo’s (wilde honden) niet het terrein op kunnen. De dingo’s op Fraser Island zijn vaak niet gevaarlijk, maar geef ze de ruimte en geef ze geen eten.

De tweede optie is helemaal back to basic en je tentje opzetten in de duinen. Op Fraser Island zijn op een aantal plekken openbare toiletten te vinden. Er zijn speciaal aangewezen plekken waar je je tentje op mag zetten.

Dingo, Fraser Island Australië
Dingo op Fraser Island

Bezienswaardigheden op Fraser Island

Lake Wabby

Lake Wabby is het diepste meer van het eiland en is omgeven door zowel bos en hoge zandduinen. Het vergt een flinke klim om bij de zandduinen te komen, maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht. Dit was een van mijn favorieten plekjes op Fraser Island. Een prachtige verscholen plek.

Lake Wabby, Fraser Island, Australië
Lake Wabby

Eli Creek

Eli Creek is een rivier van ongeveer drie meter breed die rechtstreeks naar zee stroomt. Eli Creek is omgeven door een bosrijke omgeving met een diversiteit aan vogelsoorten.

zien en doen Fraser Island
Eli Creek

Maheno Scheepswrak

Dit is het scheepswrak van het gelijknamige passagiersschip dat in 1935 op Fraser Island strandde door een cycloon. Best bizar om te zien dat dit schip na zo’n lange tijd nog steeds niet vergaan is.

Fraser Island bezoeken
Maheno Scheepswrak

Red Canyon

Red Canyon bestaat uit grote rotsformaties in het mooie Australische rode gesteente.

Red Canyon Fraser Island
Red Canyon

Champagne Pools

Diverse rotsen aan zee waar het water met veel kracht tegenaan slaat. De pools moeten geschikt zijn om er even in te relaxen. Zie het als een natuurlijk bubbelbad.

Champagne Pools Fraser Island
Champagne Pools

Idian Head

Dit is een van de bekendste uitkijkpunten van Fraser Island. Het is wat hoger gelegen en geeft je een wijds uitzicht over het eiland en over zee. Wanneer je op het topje staat voel je je even the king of the world! Dit wil je niet missen.

tips Fraser Island Australië
Indian Head

Lake Allom

Lake Allom is een prachtig verscholen meer in een bosrijke omgeving. In dit meer zwemmen allemaal kleine zoetwaterschildpadden. Neem zeker een duik in het meer en geniet van de omgeving en de zoetwaterschildpadden om je heen. Een duik in het meer schijnt goed te zijn voor je huid. Ook Lake Allom staat hoog op mijn favorietenlijstje.

Lake allom, Fraser Island, Australië
Lake Allom
Zoetwaterschildpadden Fraser Island tips
Zoetwaterschildpadden bij Lake Allom

Stonetool Sandblow

Dit is een plek waar een bosrijke omgeving is weggevaagd door Sandblows. Zand wat vanuit de kustlijn landinwaarts wordt geblazen en steeds een klein beetje meer vegetatie laat verdwijnen.

De Stonetool Sandblow ligt dicht bij Lake Wabby en zal dit meer langzaam ook laten verdwijnen.

bezienswaardigheden Fraser Island Australië
Stonetool Sandblow

75 mile beach

75 mile beach is de snelweg van Fraser Island. Deze snelweg is alleen even net wat anders, want je rijd over het brede strand van Fraser Island. De snelweg loopt over de gehele lengte van het eiland en is 75 mijl lang (123 meter). Kruip achter het stuur en cross lekker over het strand. Dit gaf mij een ontzettend vrij gevoel.

Fraser sland stranden

Lake McKenzie

Lake McKenzie is het pareltje van Fraser Island. Het is een zoetwatermeer met helderblauw water en een zandstrand met super wit en heel fijn zand. De pracht van Lake McKenzie komt het beste tot zijn recht op een heldere en zonnige dag. Helaas was het een beetje bewolkt toen ik Lake McKenzie bezocht.

stranden fraser island
Lake McKenzie

Wil jij meer van Australië zien? Bekijk dan ook even de uitgebreide route langs de oostkust.

Esther reis blogger

Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er hier meer over.

Over de auteur

client-photo-1
Esther Jacobs
Tijdens mijn eerste backpack reis ben ik verliefd geworden op de overvloed aan natuur die de wereld ons te bieden heeft. Mooie kustlijnen, uitgestrekte vlaktes, immense bergketens, parelwitte stranden, schitterende meren en alle prachtige dieren in deze gebieden. Hier krijg ik nooit genoeg van! En jij?

Reacties en vragen

Stel hier je vraag of geef een reactie.