De gaafste wildparken in Noord-Tanzania
Bij een vakantie in Tanzania denk je meteen aan een safari. Dit is natuurlijk hét hoogtepunt van je rondreis door Tanzania. De meeste toeristen willen naar de Serengeti. Dit is het belangrijkste en meest bijzondere wildpark van het land. Logischerwijs kies je dan voor een safari in Noord-Tanzania. Hier liggen een aantal prachtige parken die wereldwijd bekend staan om hun spectaculaire landschap en wildlife. Deze parken bieden je allemaal unieke safarimogelijkheden en de kans om de meest bijzondere wilde dieren van Afrika in hun natuurlijke habitat te bewonderen. Elke park is uniek en heeft zijn charme. In dit blog kun je meer lezen over de bekendste wildparken in Noord-Tanzania en de verschillen tussen deze parken.
Hoe kom je er?
De dichtstbijzijnde luchthaven is Kilimanjaro Airport en die bereik je in 9 a 10 uur vliegen. Vanaf hier reis je per auto in 1 a 1,5 uur naar Arusha; de uitvalsbasis om de bijzondere wildparken te bezoeken. Bij de meeste safaribedrijven is een pick-up vanaf het vliegveld inbegrepen. Je kunt naar Tanzania vliegen vanaf Amsterdam, Düsseldorf en Brussel. Je kunt kiezen voor een individuele rondreis via een touroperator zoals TUI om helemaal ontspannen op reis te gaan en niks meer te hoeven regelen. Plan je liever je route en vakantie zelf in zoals jij het wilt, dan kun je het beste een los vliegticket boeken. Wij hebben onze safari in Tanzania afgesloten met een strandvakantie op het bounty eiland Zanzibar. Daarom boekten wij enkele vluchten vanaf Düsseldorf naar Kilimanjaro en vanaf Zanzibar terug naar Düsseldorf. Wij betaalden €750 per persoon bij Turkish Airlines inclusief ruimbagage. Je maakt dan een tussenstop in Istanbul. Hier hoef je je echter niet te vervelen. Het is er enorm groot met talloze restaurants en winkels! De vlucht van Kilimanjaro airport naar Zanzibar boekten we los voor €100 per persoon.
Zoek goedkope vluchten via Skyscanner
Welke wildparken zijn er in Noord-Tanzania en wat zijn de verschillen?
De Serengeti is het populairste wildpark in Noord-Tanzania. De meeste toeristen willen hier graag een safari doen. Naast de Serengeti vind je in het noorden van Tanzania meer prachtige wildparken die wereldwijd bekend staan om hun spectaculaire landschap en wildlife. Deze parken bieden je allemaal unieke safarimogelijkheden en de kans om de meest bijzondere wilde dieren van Afrika in hun natuurlijke habitat te bewonderen.
Je moet de wildparken altijd met een gids en safariwagen bezoeken. Zelf rijden is de meeste wildparken toegestaan, maar wordt niet aangeraden. In sommige parken is zelf rijden niet toegestaan. Daarom ben je genoodzaakt een complete safari te boeken en dat zorgt ervoor dat een safari in Tanzania ook een stuk duurder is dan een safari in andere Afrikaanse landen. Dit maakt een safari in Tanzania ook exclusief en wanneer je goed vergelijkt vind je zeker een leuke deal!
De Serengeti
De Serengeti is een adembenemend natuurgebied in Tanzania en Kenia. Serengeti betekent ‘eindeloze vlakte’ en dat zie je terug in het landschap. Met je gids en de safariwagen trek je door de eindeloze vlaktes vol met wildlife. Dit is dé plek waar je moet zijn om de Big Five te spotten en ander wild. Daarnaast staat de Serengeti vooral bekend om de grote trek, ofwel ‘the great migration’ op te zoeken. De grote trek vindt plaats tussen Kenia en Tanzania. Hele kuddes gnoe’s en zebra’s migreren voortdurend naar een nieuwe plek met vers groen gras. Ze volgen de regen. Het is een spectaculair natuurfenomeen en wij vonden dit hét hoogtepunt van onze safari.
Er zijn een aantal toiletgebouwen en picknickplekken in de Serengeti, voornamelijk bij de gates. Ook zijn er een aantal Maasai dorpjes; de thuisbasis van de Maasai-stam, die al eeuwenlang in harmonie met de natuur leeft. Op een aantal andere safariwagens na, zie je enkel en alleen natuur. Je bevindt je echt tussen de wilde dieren die je kunt zien in hun natuurlijke habitat. Er zijn dan ook geen verharde wegen in de Serengeti waardoor je off-road gaat heel de dag lang. Op safari in de Serengeti is een heel bijzondere ervaring en moet zeker op je bucketlist!
Welke dieren kun je er zien?
Wij zagen heel veel olifanten, giraffen, zebra’s, gnoe’s, buffels, nijlpaarden, hyena’s en impala’s. Ook zagen wij leeuwen, luipaarden en een cheeta. Daarnaast kun je in de Serengeti de grote trek, ofwel ‘the great migration’ zien waarbij je honderdduizenden gnoe’s en zebra’s in kuddes opzoek ziet gaan naar vers gras. Tot slot is de Serengeti, met meer dan 500 soorten vogels, ook een must-see voor vogelliefhebbers.
De NgoroNgoro krater
Deze krater is een indrukwekkend natuurwonder en grenst aan de Serengeti. Dit is de grootste ingestorte vulkaan ter wereld en tevens vind je hier de grootste concentratie wild in Tanzania, waaronder de complete Big Five. Niet voor niets is dit een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Het is een heel bijzondere ervaring om door de hooglanden te rijden naar de top van de krater. Via een smalle weg daal je zo een 600 meter af de krater in. Eenmaal in de krater kijk je je ogen uit. Je bevindt je in een groot dal omringd door bergen. Dit wildreservaat is met 260 km2 relatief klein. De omgeving is enorm groen en er ligt een groot meer in het midden van dit vrij kleine wildreservaat. Er zijn zo enorm veel dieren te zien dat je overal wil stoppen om te kijken. Zet dit natuurpark zeker op je bucketlist want behalve dat de omgeving zo geweldig mooi is, spot je hier vrij eenvoudig alle wild wat je graag wil zien. Op een aantal andere safariwagens na, zie je enkel en alleen natuur. Je bevindt je echt tussen de wilde dieren die je kunt zien in hun natuurlijke habitat.
Er zijn een aantal toiletgebouwen en picknickplekken in de krater. Op de picknickplekken mag je uitstappen en van je lunchbox genieten in de natuur. Wij vonden deze plekken wel relatief druk tegenover de Serengeti. In tegenstelling tot de Serengeti zijn de wegen hier een stuk beter. Na een paar uurtjes heb je de krater doorkruist en ben je een enorme ervaring rijker. Je ziet zo veel wild op dit relatief kleine stuk dat je je geen moment verveelt. Daarom is een safari in dit park echt een must-do!
Welke dieren kun je er zien?
Wij zagen hier heel veel leeuwen, zebra’s, gnoe’s, hyena’s, olifanten, flamingo’s, buffels, nijlpaarden en impala’s. Giraffen komen in de krater niet voor. Helaas hebben wij geen neushoorn gezien.
Tarangire National Park
Je kunt dit park nauwelijks vergelijken met een ander wildpark in Tanzania. Het heeft prachtige natuur en er is veel begroeiing. Het is dus niet gek dat dit park bekend staat om zijn grote aantallen olifanten en baobabbomen. De baobabbomen kom je niet tegen in de NgoroNgoro krater en ook niet in de Serengeti. Het is een goot park waar verschillende game-drive routes genomen kunnen worden. Er zijn verschillende uitzichtpunten in het park waar je kunt zien hoe prachtig het landschap in deze omgeving is. Ook in dit park zijn er geen verharde wegen. Er is een mooie picknickplek met toiletgebouw. Dit is iets hoger gelegen waardoor je een prachtig uitzicht hebt over het gebied.
Welke dieren kun je er zien?
Je spot in Tarangire olifanten, giraffen, zebra’s, gnoe’s, impala’s, leeuwen, Buffels, hyena’s, nijlpaarden en luipaarden. Ook zie je hier baobabbomen wat een echt Afrika-gevoel oproept!
Lake Manyara
Lake Manyara is meestal het eerste of laatste wildreservaat dat je bezoekt tijdens je safari. Dit meer is een populaire bestemming omdat het relatief dicht bij de stadjes Arusha en Karatu ligt alsook bij de andere wildparken zoals de NgoroNgoro krater en de Serengeti. Lake Manyara heeft een wisselende grootte, afhankelijk van het regenseizoen. Het meer kan maximaal 200 km2 zijn en je vindt hier prachtige natuur en veel wild met als hoogtepunt de duizenden flamingo’s. Deze worden aangetrokken door de overvloed aan algen en waterorganismen die in het meer leven. Wanneer je het park binnenrijdt slingert de weg door een jungle-achtig oerwoud dat langzaam overgaat in graslandschap. Uiteindelijk bereik je het meer. Er zijn een aantal mooie picknickplekken in dit park en de wegen zijn wederom niet verhard.
Welke dieren kun je er zien?
Naast flamingo’s leven in Lake Manyara ook andere vogelsoorten zoals pelikanen, ooievaars en ibissen. Je vindt er niet alleen vogels maar ook groot wild zoals olifanten, giraffen, leeuwen, nijlpaarden, buffels, zebra’s, gnoe’s en hyena’s.
Waar overnachten tijdens je safari?
Je safari begint en eindigt altijd in het stadje Arusha. Vaak dien je in het begin en einde van je safari zelf een hotel te boeken in Arusha.
In het stadje Karatu wordt meestal tijdens de safari overnacht. Dit is een perfecte uitvalsbasis voor zowel Tarangire National Park, Lake Manyara als de NgoroNgoro krater. In Karatu zelf is weinig te beleven. Er liggen wel wat leuke souvenirwinkeltjes (erg toeristisch). Wij verbleven ook in Karatu en sliepen bij Marera Valley Lodge. Tijdens je bezoek aan de Serengeti verblijf je echt in het park zelf.
De tentenkampen in de Serengeti zijn bijzondere overnachtingsplekken; van basic tot luxe. Kies wat het beste bij jou past en laat je informeren door het safaribedrijf waar je boekt. Er zijn zelfs tentenkampen die mee migreren met de grote trek. Deze tentenkampen staan dus voortdurend op een andere plek. Wij kozen voor een mid-range tentenkamp en kregen een tent met eigen douche en toilet en echte bedden. Het is wel zo fijn, en ook zo veilig, dat je in de nacht niet je tent uit hoeft. De tentenkampen staan namelijk echt in de vrije natuur van de Serengeti. Nergens staan hekken om de kampen heen dus je kunt zomaar bezoek krijgen van wild. Wij vonden dit wel spannend. Op de tentenkampen gelden dan ook een aantal regels, waarbij de meest belangrijke regel voor je veiligheid is. Je mag, wanneer het donker is, niet meer alleen je tent verlaten. Je blijft dus in de tent. Op de meeste tentenkampen is er een centrale tent waarin zich het restaurant bevindt. Hier kun je in de avond dineren. Vaak is het dan ook al donker en wordt je dus opgehaald en teruggebracht van en naar je tent door een medewerker. Zij checken de omgeving met een zaklamp en lopen dan met je mee. Verder is het heerlijk om zo in de natuur te overnachten. Het is er enorm stil in de nacht en in de ochtend wordt je wakker van de vogeltjes die fluiten. Het ontbijt en het diner in de kampen zijn prima en de restaurant-tenten zijn erg gezellig ingericht. Je kunt er frisdrankjes bestellen en ook alcoholische dranken. De lunch krijg je mee in een pakketje voor onderweg en ook deze hebben ons elke dag goed gesmaakt. Elk kamp geeft iets anders, dus het is erg afwisselend. Een luxe tentenkamp is een geweldige plek om een lange dag safari af te sluiten. Wanneer je een complete safari boekt is een overnachting altijd inclusief ontbijt, lunchbox voor onderweg en diner.
Hoeveel kost een safari in Tanzania?
Hoeveel een safari in Tanzania kost hangt uiteraard af van je wensen. Hoelang wil je op safari? Welke wildparken wil je zien? Wil je een privésafari of wil je in een groep deelnemen? Wil je slapen in fijne tentenkampen, lodges of is een camping ook prima? Dat zijn allemaal factoren die de prijs beinvloeden.
Kortweg kun je al 2 dagen op safari voor minder dan €300 per persoon. Je hebt dan een basic safari waarbij je in een tentje op een camping overnacht en in een groep reist. Voor een mid-range safari betaal je zo een €400 per persoon voor 2 dagen. Voor een optimale ervaring waarbij je meerdere wildparken bezoekt, waaronder de Serengeti, kies je minimaal voor een 5 daagse safari. Ik raad ook aan om minimaal mid-range te boeken waarbij je in fijne tentenkampen en lodges overnacht. Je kunt dan al op safari voor zo een €1300 per persoon. Wil je niet naar de Serengeti? Dan kun je voor ruim €1000 klaar zijn. Wil je vanaf Zanzibar op safari? Reken dan op zo een €1800 voor dit programma. Je vliegt vanaf Zanzibar op het kleine vliegveldje van Arusha en na afloop van je safari weer terug. Deze vluchten zijn erg prijzig en komen dus bovenop de kosten voor de safari.
Waar boek je een safari?
Wij boekten onze safari bij safaribedrijf Msangai Adventure Safaris. Deze organisatie hebben wij gevonden via de website safaribookings.com. Op deze website kun je je safari helemaal naar wens samenstellen. Er zijn ontzettend veel aanbieders voor een safari in Tanzania. Alle aangeboden safari’s kun je eenvoudig vergelijken op de website safaribookings.com.
Wij kozen voor een 5 daagse mid-range safari van Msangai Adventure Safaris. Wij hebben contact met het bedrijf opgenomen en onze wensen kenbaar gemaakt en zo samen tot een passend programma gekomen. Ik kan dit bedrijf echt aanbevelen. Ze hebben aan al onze wensen voldaan en dat was voor ons heel belangrijk aangezien het onze huwelijksreis was.
In dit blog maak ik je wegwijs in de filters die je kunt gebruiken en wat ze inhouden. Zo kun jij je droomsafari zelf samenstellen en je safari in Tanzania helemaal zelf regelen.
Wil je een vakantie op Zanzibar combineren met een safari en wil je niet alles zelf regelen? Wellicht is deze 9-daagse combinatie Zanzibar en safari dan een leuke optie. Voor iets meer dan €2000 per persoon geniet je 9 dagen van een strandvakantie op Zanzibar en een safari in het Selous Game Reserve en Nyerere National Park in het oosten van Tanzania. Je verblijft eerst 2 nachten in het Zanzibar Bay Resort in het oosten van Zanzibar. Op dag 3 vertrek je per vliegtuig op safari en op dag 5 keer je terug op Zanzibar waar je wederom 4 nachten geniet in het Zanzibar Bay Resort. Dan kun je nog lekker bijkomen van de indrukken die je tijdens je safari hebt opgedaan!
Visum
Let op: Voor Tanzania is een visum nodig. Je kunt dit vooraf aanvragen of ter plekke op de luchthaven Kilimanjaro of Zanzibar. Check altijd de officiële website van de overheid in Tanzania voor de actuele informatie rondom het visum en het eventueel vooraf aanvragen van het visum.
Meer Tanzania
- Een safari in Tanzania zelf regelen
- 10x hoogtepunten van Zanzibar
- Wat te zien en te doen in Stone Town
- Complete reisroute van 2 weken door Tanzania inclusief Safari en strandvakantie op Zanzibar
- Hotel tips Arusha
- Waar verblijven op Zanzibar? Onze tips!
Heb je nog vragen? Stel ze gerust.