Goedkoop auto huren Maleisië: tips en ervaringen

Huurauto in Maleisië: tips en ervaringen

Ga je net als ons een mooie roadtrip maken door West-Maleisië? Dan heb je een huurauto nodig. Hoe vind je een goede en goedkope huurauto? Hoe zijn de wegen in Maleisië? En waar moet je allemaal op letten? Graag geef ik je mijn tips en deel ik mijn ervaringen over autorijden in Maleisië.

Rijden in Maleisië, onze ervaring

Maleisië is hét land om per huurauto te ontdekken, wat het mogelijk maakt om ultiem vrij te reizen binnen het land. Je kunt heel West- Maleisië in 2 of 3 weken rondrijden en alle bezienswaardigheden en hoogtepunten op je route meepikken. Dit kan niet wanneer je gebruik maakt van het openbaar vervoer of binnenlandse vluchten. Als eerste kennismaking met autorijden in Azië is Maleisië een prima land. Het wegennetwerk is goed en er zijn veel faciliteiten langs de weg. Rijden in Maleisië is niet moeilijk en wordt zeer aangeraden. Onze ervaring hiermee was heel goed. De bevolking rijdt heel rustig en netjes. Het links rijden is even wennen, maar zeker geen probleem. Na een aantal kilometer ben je eraan gewend. De bewegwijzering is goed en ook in het Engels. Bezienswaardigheden op de route zijn makkelijk bereikbaar en je kunt overal goed parkeren. Vermijd het rijden in de stadscentrums van steden zoals Kuala Lumpur en Georgetown vanwege de drukte in het verkeer. Wij hebben dit dan ook niet gedaan. Wij hebben van plaats naar plaats gereden en ter plekke de bezienswaardigheden te voet of per taxi bezocht. Wij hebben de goedkoopste klasse auto gehuurd en deze voldeed prima voor 2 personen en onze bagage. Ik raad je wel aan om een navigatiesysteem bij je auto te huren, dit maakt de reis toch net wat relaxter en je bent niet afhankelijk van een internetverbinding.

Autorijden in Maleisië
Autorijden in Maleisië

Hoe zijn de wegen in Maleisië?

De wegen in Maleisië zijn erg goed. De snelwegen zijn allemaal verhard en je kunt er fijn rijden. Om de gemiddeld 35 kilometer is er een tankstation met toiletten en een winkeltje. Ook wanneer je de snelweg afslaat zijn de wegen goed onderhouden. Zelfs de weg naar de Taman Negara is prima in orde. Wij hebben nergens problemen gehad met de wegen in West- Maleisië. Op Borneo zijn de wegen tussen te steden ook verhard en prima onderhouden. Op andere plekken in Borneo kunnen er onverharde wegen zijn. Op veel hoofdwegen in Maleisië betaal je een klein bedrag aan tol. Wanneer je kunt kiezen tussen tolwegen en niet- tolwegen kies dan altijd voor de tolwegen. Dit zijn de beste en snelste wegen en het bedrag dat je betaalt aan tol is klein. De meeste snelwegen hebben 3 of 4 banen waardoor het verkeer prima doorstroomt. Het is niet druk op de wegen. Ook de hoofdwegen buiten de snelwegen zijn prima te rijden. In de steden kan het wat drukker zijn en daarom wil ik dit afraden. Maar ook in de steden rijd de bevolking rustig en zijn ze galant in het verkeer.

Huurauto Maleisie tips
Hoofdweg naar de Batu Caves Kuala Lumpur
auto huren maleisië ervaringen
Parkeren bij de Batu Caves

Welke auto huren in Maleisië?

Elke auto is in principe geschikt! Een Ford, Fiat, Citroen, Audi of Kia…. allemaal prima te doen. Klein of groot, elke auto is geschikt om relaxed rond te rijden. Houdt rekening met het aantal personen en je bagage. Een kleine auto zoals een Kia Picanto met twee kinderen en 2 grote koffers wordt krap. Als je een huurauto gaat zoeken via een vergelijker zoals Booking.com / Rentalcars.com of Sunnycars.nl, dan kun je filteren op “autoklasse”. Hiermee doelen ze op de grootte van de auto, bijvoorbeeld klein (small), medium (comfort), groot of premium. Reis je met twee personen, dan zou ik voor een kleine auto (small of comfort) gaan waarbij je een koffer of handbagage eventueel op de achterbank kunt zetten. Reis je met kinderen, dan zou ik kiezen voor een grotere auto. Wij huurden dit keer via Sunnycars een proton persona (comfort) en dat was prima te doen met 2 personen en bagage.

Mijn tips:

 • Wanneer je een huurauto neemt vanaf het begin tot eind van je vakantie, let dan op dat je bij je hotel (gratis) kunt parkeren.
 • Huur je auto bij een verhuurmaatschappij met genoeg inleverlocaties!
 • Let ook op de openingstijden van je verhuurmaatschappijen.
 • Let op of je een kilometer restrictie hebt of dat je een onbeperkt aantal mag rijden.
 • Verblijf je in het centrum van een stad: huur een kleinere auto. Dat is handiger met parkeren.
 • Zorg altijd voor een goede autoverzekering! Wij boeken daarom altijd een auto via Sunnycars. Dan is een all-inclusive verzekering altijd al bij de huurprijs inbegrepen! Dat maakt het huren van een auto bij Sunny Cars écht zorgeloos. Wanneer je geen risico wilt lopen, dan is Sunnycars.nl de beste optie voor jou. De prijzen zijn vaak even duur of niet veel duurder dan op Rentalcars.com. Vergelijk beide websites goed voor de beste prijs!
goedkope huurauto Maleisië
Onze huurauto

Ophalen en terugbrengen van de huurauto?

Hoe zit het met ophalen en terugbrengen van de huurauto? In Maleisië is dit heel goed geregeld. Meestal haal je de auto op bij de luchthaven van je eerste bestemming. De meeste autoverhuurbedrijven bevinden zich op loopafstand van de luchthaven en sommige zitten zelfs in de terminal van de luchthaven. Eventueel wordt er een shuttle service aangeboden indien de auto niet op loopafstand van de luchthaven is. In de meeste steden kun je overigens ook een huurauto ophalen, maar persoonlijk vind ik de luchthaven altijd fijner zodat je vanaf de luchthaven direct vervoer naar je bestemming hebt.

Je kunt er ook voor kiezen je auto op te halen bij een kantoor in de stad. Wij kozen ervoor om onze huurauto op te halen op het stadskantoor in Johor bahru omdat wij vanaf Singapore kwamen. Vanaf hier zijn wij gaan rondrijden. We hebben de huurauto uiteindelijk ingeleverd in Penang. Je hoeft de huurauto dus niet persé terug te brengen naar dezelfde locatie als waar je hem hebt opgehaald. Je kunt er ook voor kiezen om je auto in de stad op te halen en bij de luchthaven in te leveren, of andersom. Heel handig! Let wel op: Soms betaal je hiervoor een extra ‘enkele-reistoeslag’. Dit bedrag verschilt per verhuurbedrijf. Bij Sunny Cars is het zelfs mogelijk de huurauto bij je hotel te laten afleveren. Ook heel fijn! Hier rekenen ze meestal wel een fee voor.

Je moet de tank altijd zo vol inleveren als dat je hem hebt opgehaald. Meestal is dit helemaal vol. Vergeet dus niet te tanken voordat je de huurauto weer gaat inleveren!

De goedkoopste huurauto vinden

Een dag autohuur in Maleisië kost gemiddeld een €35 voor de goedkoopste klasse auto. Het is vaak goedkoper wanneer je de auto een week of langer huurt. Zelf wil ik ook altijd zo goedkoop mogelijk huren. Inmiddels hebben wij al veel auto’s gehuurd in diverse landen. Met alle drie de onderstaande vergelijkers/verhuurders hebben wij goede ervaringen en zijn betrouwbaar!

EasyTerra blijkt de goedkoopste huurauto’s aan te bieden in veel landen. Hun prijs is meestal inclusief volledige verzekering. Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of navigatie aanvinken. EasyTerra is een vergelijker en kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurderbedrijven die ze aanbieden! Voor Maleisië waren zij echter niet de goedkoopste, maar check het voor de zekerheid even voor jouw eigen reis.

Booking.com / Rentalcars.com heeft ook goedkope auto’s. Bij het vergelijken zie je zowel het aanbod van grote internationale autoverhuurders, maar ook van populaire lokale verhuurders. Je hebt dus direct een goed beeld van het aanbod. De prijzen die je ziet zijn zonder verzekering en eventuele ‘one way’ toeslag. Met de meeste auto’s kun je onbeperkte kilometers rijden en zie je wat wel en niet verzekerd is. Lees daarom goed de voorwaarden voordat je boekt. De verzekering kun je er tijdens het boekingsproces bij boeken. Ik heb er goede ervaringen mee en al meerdere auto’s via hun gehuurd.

Tot slot Sunnycars.nl. Hier hebben wij hele goede ervaringen mee. Zij staan écht met stipt op 1 als het om service draait. Je betaalt vaak iets meer voor een huurauto, maar bent dan wel helemaal gerust. Wij huren onze auto eigenlijk altijd via Sunny Cars. Het fijne aan Sunny Cars is namelijk dat je all-in prijzen krijgt, waarbij belangrijke zaken zoals verzekering en onbeperkte kilometers al zijn inbegrepen. Zij hebben een hele goede service. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Ook betalen ze je eigen risico terug als er onverhoopt toch iets gebeurt. Dat maakt het huren van een auto bij Sunny Cars écht zorgeloos. Wanneer je geen risico wilt lopen, dan is Sunnycars.nl de beste optie voor jou.

auto rijden Maleisië ervaringen
De weg naar de Taman Negara

Kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Verzekering

Je kunt je auto verzekeren via Booking.com / Rentalcars.com en EasyTerra. Mocht je een lekke band krijgen, of andere schade aan de auto, dan ben je volledig verzekerd. Een nadeel is dat de verzekering best prijzig is. Toch adviseer ik om een verzekering af te sluiten via Rentalcars. Je kunt voor grote verassingen komen te staan wanneer je zonder verzekering schade krijgt. Een ongeluk zit een klein hoekje. Wil je op safe spelen? Huur je auto dan via Sunnycars, dan heb je sowieso een all-in verzekering.

Borg

Controleer van tevoren goed hoeveel borg je moet betalen voor de huurauto. Afhankelijk van de huurauto betaal je meestal een bedrag rond de €100 tot €500. Deze borg wordt op je creditcard gereserveerd en het bedrag wordt weer vrijgegeven zodra je de huurauto ongeschonden retourneert. Lees altijd goed de voorwaarden door en borgstelling.

Eenrichtingstoeslag

Als je de auto ophaalt op een andere plek dan waar je hem inlevert, dan kan de verhuurmaatschappij een ‘eenrichtingstoeslag’ in rekening brengen. Je haalt de auto op in de ene stad en brengt hem terug in de andere stad. Of je haalt hem op in de stad en levert hem in op het vliegveld. Vaak zijn de prijzen niet zo hoog voor deze enkele-reistoeslag maar het kan ook te duur uitvallen zodat je hier niet voor kiest. Hoe hoog deze kosten zijn hangt af van de maatschappij. Let goed op bij het boeken of deze kosten al inbegrepen zijn. Wij deden dit zelf ook: ophalen in Johor Bahru en terugbrengen in Penang. Het is fijn dat deze mogelijkheid er is, zo hoef je geen rondje te rijden.

Tolwegen en benzine

Een aantal wegen in Maleisië zijn tolwegen. De kosten vallen reuze mee; je betaalt maar een klein bedrag. Vaak krijg je eerst een kaartje bij het passeren van de eerste tolpoortjes. Na een tijdje kom je weer bij tolpoortjes en betaal je het bedrag gebaseerd op het aantal kilometer dat je gereden hebt over de snelweg. Om gebruik te maken van de tolwegen heb je een Touch ’n Go kaart nodig. Deze kun je kopen bij supermarkten zoals de 7-Eleven, Watson drogisterijen, maar ook bij tankstations. Deze moet je vervolgens online registreren. Let hierop. Lukt dit niet, vraag dan in je accommodatie om hulp. Je kunt saldo op deze kaart zetten. Ik raad je aan om niet te veel saldo op de kaart te zetten. Je kunt bij tankstations en tolpoortjes namelijk je saldo opwaarderen. De kaart is daarna super handig want je kunt deze kaart, behalve voor tol, ook in veel parkeergarages gebruiken.

Ook de bezineprijs is heel goedkoop. Een liter benzine kost in november 2023 2.20 ringgit; zo een €0,50 per liter.

Navigatiesysteem

Wij huurden een navigatiesysteem tegen een kleine meerprijs. Dit geeft je een veilig gevoel en je kunt ook zien hoe laat je ongeveer aankomt en waar bijvoorbeeld tankstations en eetgelegenheden langs de route zijn.

Tegenwoordig zijn navigatiesystemen vaak niet meer te huur omdat veel mensen Google Maps gebruiken. Hiervoor heb je internet nodig. Wil je dit niet? Gebruik dan de app MAPS.ME. Je kunt de kaarten downloaden zodat je deze ook offline kunt gebruiken. Dit is ideaal want het kost je geen data en ook veel minder capaciteit van je batterij.

goedkoop auto huren Maleisië tips
Hoofdweg vlak voor Kuala Lumpur

Nog meer tips

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De vergelijkwebsite gaat nu de aanvraag doen bij de verhuurder, en de verhuurder moet eerst de boeking accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je boeking definitief. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvangt dan een voucher!

De huurauto snel ophalen

Wanneer je met het vliegtuig komt en op de luchthaven de huurauto gaat ophalen, dan is de kans groot dat je lang moet wachten voordat je daadwerkelijk in de auto zit. Wanneer je als eerste door de douane komt ben je vrij snel bij de verhuurbedrijven, maar binnen no-time staat er een rij. Het is vrij populair om in Maleisië een auto te huren. Als je wachtrij zo goed mogelijk wilt voorkomen, dan kun je je het beste opsplitsen zodra je het vliegtuig uit komt. De één wacht op de koffers en de ander (de bestuurder) gaat met alle papieren naar het verhuurloket.

Bij Sunnycars kun je ook kiezen voor een “fastlane huurauto”. Ideaal. Je kunt dan de wachtrij skippen en wordt direct geholpen!

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Check bij het ophalen van de huurauto, voordat je gaat rijden, altijd of er schade is aan de auto, en maak hier foto’s van. Dan kunnen ze je nooit aansprakelijk stellen voor schade die er al was. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op het speciaal daarvoor formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand en bespaart je geld als ze de schade op je willen verhalen.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder. Ik help je graag.

Have fun en reis je vrij,
Debbie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Goed artikel, veel informatie, erg waardevol!

  Desiree Hermes

  Beantwoorden
 • Wij gaan binnenkort naar het eiland Perhentian.Nu wordt ik snel zeeziek.Zou je dat een speedboot of een ferry aanraden, en heb je toevallig ervaring met een van de twee.
  en heb je nog leuke tips voor maleisie om te gaan zien, we zijn meer van de natuur dan van de steden.

  Marijke

  Beantwoorden
  • Hoi Marijke,
   Wat een mooi vooruitzicht! Naar de Perhentians is gelukkig maar een korte rit. Zeker als je voor de speedboat kiest. De ferry gaat een stuk langzamer en als de zee ruw is wordt je hier ook ziek op. Je kunt op de ferry wel wat meer buiten staan. Je kunt ter plekke kijken wat je het beste lijkt. Kijk eens op reisjevrij onder Maleisie, daar zie je diverse artikelen. De Cameron highlands en Taman Negara is zeker een bezoek waard als je van natuur houdt. Of breng een bezoek aan Maleisisch Borneo. Een route en tips volgt binnenkort op de website 🙂

   Debbie Hameleers

   Beantwoorden
 • Hoe lang duurt het met de speedboot om naar longbeach op Perhentian te komen.

  marijke

  Beantwoorden
  • Hoi Marijke, de speedboat rit duurt 30 tot 40 minuten.

   Debbie Hameleers

   Beantwoorden
   • Dank je voor de informatie.
    we zitten in bubu villa, dat is nog een stuk lopen van de steiger zag ik.
    Weet je toevallig of je zelf je koffers naar het hotel moet sjouwen of worden deze bij het hotel afgeleverd.
    En varen de boten iedere dag, of bv in het weekend minder.

    marijke

    Beantwoorden
    • Hoi Marijke,
     Er zijn geen vaste vertrektijden. Je kunt een boot nemen bij de haven van Kuala Besut. Na 16:00 varen er geen boten meer.
     Je koffers zul je zelf moeten meenemen. De boot zet je af in Long Beach of Coral bay (net wat je wil) en dan moet je zelf naar je hotel lopen. Veel plezier gewenst!

     Debbie Hameleers

     Beantwoorden
 • Hi Debbie,
  Fijne praktische verhalen! Dank je wel. We willen eind april per taxi van Singapore naar johor Bahru en daar een auto huren. In je verslag schreef je dat je vanaf queen streeft bus terminal de taxi kunt nemen naar johor bahru. Kan dat ook vanaf een andere plek in Singapore? Wat is het beste pick up punt voor een auto in johor bahru als we vanuit Singapore komen? Je schreef over het grote verzamelpunt maar probeer dat te matchen met pick up punten van de auto maar kom daar niet helemaal uit. Alvast bedankt

  Maureen

  Beantwoorden
  • Hallo Maureen,
   Bedankt voor je positieve reactie! Wij geven graag praktische tips. Wat betreft je vraag: alleen de taxi’s op Queen Street bus terminal hebben een vergunning om de grens over te mogen en ze kunnen je op elke locatie in Johor Bahru afzetten. Je kunt ze dus vragen je bij het autoverhuurbedrijf af te zetten. Dat is de efficiëntste manier om te reizen. Veel succes en plezier met het plannen van je reis! Groetjes, Debbie

   Debbie Hameleers

   Beantwoorden
 • Dank voor je info Debbie. Hadden jullie ook een internationaal rijbewijs mee?

  Juriena

  Beantwoorden
  • Hallo Juriena,
   Wij hadden geen internationaal rijbewijs meegenomen. Dit is niet verplicht en hier is ook niet om gevraagd. Je zou het voor de zekerheid nog even bij het verhuurbedrijf kunnen checken.
   Alvast heel veel plezier gewenst!

   Debbie Hameleers

   Beantwoorden
 • Hoi Debbie, heel leuk om je reisverslag te lezen. ik heb een vraag. Wij willen vanaf Maleisie voor 3 dagen naar Singapore. Heb je een tip hoe wij het beste kunnen reizen, met de trein of bus.

  Amina

  Beantwoorden
  • Hallo Amina, wat een mooi vooruitzicht! Wij vonden Maleisië en Singapore beide geweldig. Wij reisden van Singapore naar Maleisië met een taxi. Deze hebben we vooraf geregeld. Je kunt ook met de bus. Deze vertrekt in de ochtend om 7:00 en is van maatschappij Starmart Express. Via hun website zul je zeker tickets kunnen boeken. Alvast heel veel plezier!

   Debbie Hameleers

   Beantwoorden
 • wij zoeken een betrouwbaar en betaalbaar autoverhuurbedrijf die een mpv/van voor 8 pers.aanbiedt met chauffeur

  jack stroek

  Beantwoorden
  • Hallo Jack. Bij de reguliere autoverhuurbedrijven kun je helaas geen auto met chauffeur boeken. Dan zul je eens moeten kijken bij organisaties die privechauffeurs aanbieden. Groetjes debbie

   Debbie Hameleers

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *