Tips goedkoop de Malediven bezoeken: hoe kom je er?

De Malediven: waar overnachten, wat doen en hoe kom je er?

De Malediven staat bij velen op hun bucketlist. En dat is geheel terecht: witte stranden, een blauwe zee, een prachtig duik- en snorkelparadijs, romantisch op (huwelijks)reis en… droomresorts. Maar wist je dat je helemaal niet de jackpot hoeft te winnen om te genieten van dit paradijs? Zo combineerden wij de Malediven met Sri Lanka. Wij bezochten het lokale eiland Maafushi en dat beviel ons erg goed. In deze blog lees je onze tips hoe je de Malediven met een klein budget, ofwel goedkoop, kunt bezoeken.

Goedkoop vliegen naar de Malediven

De Malediven bereik je met het vliegtuig. Vanuit Nederland maak je waarschijnlijk een tussenstop in het Midden-Oosten. Wij combineerden onze reis door Sri Lanka met de Malediven en vlogen in een uurtje van Colombo naar Malé met Srilankan airlines. Wij hadden geluk en betaalden voor een retourtje ongeveer €70,- p.p. vanuit Sri Lanka! De prijzen van de vliegtickets kunnen (per seizoen) verschillen. Prijzen tussen de €150 – €250 komen dan ook voor. Natuurlijk moet je wel nog je vliegticket van Nederland naar Sri Lanka boeken.

vliegen malediven malé colombo srilankanair
Met Srilakanair vlogen wij goedkoop van Colombo naar Malé.

Visum on arrival

Je krijgt bij aankomst op de Malediven een visum on arrival waarmee je dertig dagen in het land mag verblijven. Je paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn. De Malediven is een Islamitisch land en daar zijn een aantal regels aan gebonden. Zo is het bijvoorbeeld verboden om alcohol en aanstootgevende literatuur in te voeren. Check dus even goed je bagage ;). Daarnaast wordt van vrouwen verwacht dat zij zich enigszins bedekt kleden. Laat dit je er zeker niet van weerhouden om hier heen te reizen. Wij hebben dit helemaal niet als vervelend ervaren, maar trek niet je kortste rokje aan. Dit kan je later op de (resort)eilanden wel doen.

Beste reistijd

De Malediven kent een heerlijk warm tropisch klimaat. De Malediven bestaat uit eilanden, waardoor er altijd een lekker windje waait en het niet te heet wordt. Het hele jaar door schijnt de zon en schommelt de temperatuur tussen de 25 en 33 graden Celsius. De Malediven kent twee seizoenen. De beste reistijd is van december tot en met april. In deze periode is de zee rustig en waait er een zacht briesje. Dit is dus ook het hoogseizoen, wat betekent dat de prijzen voor alle hotels en resorts stijgen.

In de maanden september en mei valt de meeste neerslag op de Malediven. De moesson trekt over de eilanden, waardoor er een regenbui kan vallen. Hierna schijnt vaak de zon weer en de temperaturen zijn vaak iets hoger. Wij waren zelf begin augustus op de Malediven en hebben in vijf dagen twee keer een buitje gehad.

De eilanden van de Malediven

De Malediven is een eilandengroep, en bestaat uit zesentwintig verschillende atollen en meer dan duizend koraaleilanden. De Malediven heeft zo’n tweehonderd bewoonde eilanden, waarvan er achtentachtig toeristen ontvangen. Daarnaast heb je ook nog resorteilanden, die eilanden bestaan dus volledig uit een resort. Ook de luchthaven is een eiland, vlakbij de hoofdstad Malé. Toen wij hier in 2017 waren, werd er gebouwd aan brug tussen de luchthaven en de hoofdstad. Wij hebben de veerboot genomen, dit duurde ongeveer 5 minuten en een kaartje koop je bij de haven.

Malé

Malé is een eiland en de hoofdstad van de Malediven. Hier ligt ook het economisch en bestuurlijk centrum van de Malediven. Het is een klein en volgebouwd eiland met weinig bezienswaardigheden.

Maafushi

Naast mooie stranden zie je ook het lokale leven op Maafushi.

Maafushi is een bewoond eiland op ongeveer 30 kilometer afstand van Malé. Het is een klein eiland van 1,2 kilometer lang en 250 meter breed. Het toerisme is op dit eiland redelijk op gang gekomen, er is keuze in hotels en er zijn verschillende excursiemogelijkheden. Er zijn ook gezellige restaurantjes. Toch merk je ook wat van het lokale leven. Iedereen rijdt op scootertjes en je merkt de invloed van de Islam. Er wordt geen alcohol geschonken, er is een speciaal bikinistrand en tijdens gebedstijd zijn de winkeltjes en restaurantjes dicht. Wij hebben dit helemaal niet als storend ervaren. Wij hebben gekozen voor Maafushi omdat het goed bereikbaar is en er mogelijkheden zijn om excursies te doen. Wij hebben echt een vakantiegevoel gehad en zijn blij met deze keuze.

Resorteilanden

Kinderen naar Sri Lanka

Er zijn op de Malediven drie soorten eilanden: bewoonde lokale eilanden (zoals Malé en Maafushi), onbewoonde eilanden en resorteilanden. Resorteilanden bestaan dus volledig uit een resort. Je kunt hier overnachten, chillen en eigenlijk niet veel meer. Je kunt een resorteiland ook bezoeken voor 1 dag, tijdens een tour.

Aankomst in Malé, en dan?

Daar sta je dan, eindelijk op je droombestemming en omringd door water. Welkom op de Malediven! Net zo als alles hier, is het vliegveld ook een eiland. Dit betekent dat je een paar opties hebt. Wij hebben het eiland Maafushi bezocht en zullen de mogelijkheden om hier te komen uitleggen.

Optie 1: privéboot

Dit is de makkelijkste en de duurste optie. Je kunt ervoor kiezen om al bij het vliegveld op gehaald te worden door een privéboot. Dit kan je aanvragen bij je hotel of voor $125,- boeken bij Icom tours.

Optie 2: shuttledienst naar Maafushi

Je kunt bij Icom tours ook een shuttledienst boeken. Zij varen een paar keer per dag op vaste tijden van Malé naar Maafushi en weer terug. Dit boottochtje duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Je betaalt dan $25 per persoon en kunt dit via de website van Icom boeken. Je vindt hier ook de vaartijden, handig om hier rekening mee te houden bij het boeken van je vlucht. Wij hebben dit zelf op de terugweg gedaan, zodat we ’s ochtends nog op het strand konden liggen en niet te lang op het vliegveld hoefden te wachten. Dit beviel ons erg goed, een fijne boot en prettige service.

vervoer Malé Malediven veerboot
Je loopt de luchthaven uit en het eerste wat je ziet: blauw water! Je hebt gelijk zin in deze trip.

Optie 3: de lokale veerboot van Malé naar Maafushi

Dit is de goedkoopste en misschien wel de meest avontuurlijke optie! Tussen de verschillende eilanden varen lokale veerboten waar de locals en toeristen gebruik van maken. Wij hebben hier zelf gebruik van gemaakt en vonden dit echt heel erg leuk om te zien. De tocht duurt ongeveer 1,5 uur en kost een paar euro. De boot is ook het transportmiddel tussen de eilanden, dus de boot wordt vol gestopt met eten en drinken voor de restaurtants en bevolking op Maafushi. Zodra je de haven uitvaart, zie je na een tijdje de eerste resorts verschijnen. Dat is echt genieten.

veerboot maafushi Male Malediven
De lokale veerboot van Malé naar Maafushi: helemaal vol om de eilanden te voorzien van eten.

De lokale veerboot vertrekt vanuit de haven in Malé. Dit is een andere haven dan die van de luchthaven, dat betekent dat je eerst de veerboot naar Malé moet nemen. Deze kaartjes koop je ook voor een paar euro bij de boot. Eenmaal op Malé kun je een taxi nemen naar de haven van Malé voor deze ferry. Kaartjes kun je bij de kassa in de haven kopen.

Let op: vrijdag is de heilige dag, dus dan varen er geen boten

Overnachten in Malé

Onze vlucht kwam ’s avonds laat aan, waardoor we niet gelijk door konden reizen naar Maafushi. Een privébootje vonden wij zonde van ons geld, dus besloten we om 1 nachtje in Malé te slapen. Malé is de hoofdstad en is helemaal vol gebouwd. Wij hebben hier eigenlijk niets gedaan en zijn de volgende ochtend gelijk naar de haven gegaan om de veerboot te nemen naar Maafushi.

Goedkope keuze: Reef Guest House

Dit is een fijn, maar klein hotel met schone kamers. Het ligt op 1 kilometer van het vliegveld. Ideaal voor je eerste of laatste nachtje. Je overnacht hier al voor €56,- per nacht. De kamers hebben allemaal airconditioning en een eigen badkamer.

Wat doen in Maafushi, de Malediven?

Maafushi zelf is een klein, lokaal eiland. De bewoners zijn al gewend aan de toeristen, dus je wordt hier niet meer gek aangekeken. Er is wel een speciaal ’toeristen strand‘. Dit is schoon en het is toegestaan om hier in je bikini te zonnen, wat op de gewone stranden niet mag. Een nadeel van het opkomende toerisme is het afval, dat zie je terug aan de andere kant van het eiland. De Malediven kunnen de afvalverwerking helaas nauwelijks aan. Maafushi kun je in vijftien minuten lopend oversteken en er zijn genoeg restaurantjes en kleine winkeltjes.

goedkoop malediven Maafushi
Bikini beach in Maafushi

Op het eiland ben je dus best snel uitgekeken. Daarom zijn er nog genoeg andere dingen die je kunt doen. Tripjes kun je bij elk hotel boeken. Het bekendste activiteitencentrum is Icom tours.

Snorkelen

De blauwe zee is prachtig, maar de onderwaterwereld is nog mooier. Je kunt overal snorkeltours boeken. De tripjes kosten tussen $12 en $35. Wij kozen voor een trip waarbij je langs drie verschillende snorkelspots gaat. Wij hebben onder andere gesnorkeld bij ’turtle reef’, waar de kans op schildpadden groot is. Maar ook als je geen schildpadden ziet is het erg mooi en leuk. Je ziet prachtige gekleurde ‘Nemo’ vissen en je kan er ook roggen en reusachtige kwallen zien. Je gaat met een groep van ongeveer twaalf personen en 2-3 gidsen. Al het snorkelmateriaal en een drankje/snack zitten bij de prijs inbegrepen. Neem ook een een usb stick mee, er worden onderwater gratis foto’s van je gemaakt. En met een beetje geluk vaar je tussen de mooiste jachten door en zie je dolfijnen onderweg!

Malediven goedkoop snorkelen schildpad
De malediven, een snorkelparadijs.

Wil je wat meer uitdaging? Dan loont het om wat onderzoek te doen op het eiland. Shadow palm biedt een snorkeltrip aan waarbij je naar een ‘sharkpoint‘ gaat en dus gaat snorkelen tussen de haaien (nurse sharks). Dit is compleet veilig! Helaas waren er bij ons te weinig aanmeldingen. Daarnaast worden er ook tripjes aangeboden om te snorkelen of duiken met walvishaaien. Deze boek je vanaf $100,-.

Snorkelen walvishaai malediven
Op de Malediven kan je snorkelen met de walvishaai. Streep maar af van je bucketlist!

Resort bezoek

Het is mogelijk om verschillende resorts voor één dag te bezoeken. Je wordt dan ’s ochtends rond 10 uur afgezet en ’s avonds rond 18 uur weer opgehaald. Wij kozen ervoor om Adaaran Prestige Vadoo Resort te bezoeken. Dit resort heeft mooie huisjes, een prachtig strand en een mooi zwembad. Daarnaast was het mogelijk om daar zelfstandig te snorkelen. Dit bezoekje kostte ons $125 per persoon. Hierbij zaten alle (alcoholische) drankjes, lunch en tea time bij in. Het is duur, je voelt je op en top toerist, maar het was voor ons wel echt een ‘YOLO ervaring‘. Er zijn ook goedkopere resorts om te bezoeken, prijzen beginnen bij de $35. Wil je zelf overnachten op het Adaaran Prestige Vadoo Resort, dan betaal je zo’n €550,- per nacht!

Malediven goedkoop dagtrip resort Araan Vadoo resort
Een overnachting is voor ons te duur, maar een dagbezoek was voor ons al een ‘YOLO’ ervaring
dagtrip activiteiten malediven Maafushi
Voel je rijk voor één dag: een dagtrip naar Adaaran Prestige Vadoo Resort

Andere activiteiten

Als je nog genoeg tijd hebt dan zijn er nog genoeg andere activiteiten om te doen. Je hebt de mogelijkheid om andere lokale eilanden te bezoeken tijdens een tour. Je kunt gaan vissen met zonsondergang. Je leert hier op de traditionele manier vissen en eet daarna je eigen vis op. Je kunt ook met een speciale tocht op zoek gaan naar dolfijnen of je voor een dagje laten afzetten op een zandbank. Neem wel een parasol of iets anders mee als je naar de zandbank gaat, een paar uur in de brandende zon is geen pretje. Deze excursies zijn allemaal te boeken vanaf $25,- per persoon.

Excursie activiteiten malediven zandbank
Een zandbank bezoeken op de Malediven

Goedkope hotels op de Malediven

Maafushi wordt ondertussen aardig vol gebouwd. Dat betekent dat er redelijk veel keuze is wat betreft de accommodaties en ook in de prijsklasse. Toch zou ik wel van te voren een reservering maken, zeker als je het goedkoop wilt houden.

Wij kozen voor: Arena Beach hotel ****

maafushi hoteltips goedkoop

Dit is een van de favoriete hotels op Maafushi. Arena Beach Hotel ligt aan het mooie strand van Maafushi en heeft moderne hotelkamers met gratis WiFi. Je kunt hier genieten van watersportactiviteiten zoals duiken, snorkelen en windsurfen. Je slaapt hier al vanaf €138 per nacht inclusief ontbijt. Andere gasten beoordelen deze accommodatie met een 8,2.

Goedkoper: Lagoona Sunset ***

lagoona sunset maafusie
goedkoop overnachten malediven

Dit 3* hotel boek je al vanaf €71 per nacht inclusief ontbijt. Gasten beoordelen dit hotel met een 9. Bikini beach ligt op een paar minuten lopen. Kamers zijn simpel, maar helemaal prima!

Liever in een resort overnachten? Bekijk onze tips!

Tips

 • Op de Malediven betaal je met de Maldivische rufiyaa. Pin gelijk op het vliegveld al genoeg voor je verblijf. Wij hebben hier ongeveer €40 per dag voor aangehouden. Wij hebben de excursies en ons hotel met onze creditcard betaald. Op het eiland maafushi is namelijk maar één automaat en die wordt niet dagelijks aangevuld.
 • Eten op de Malediven is ook redelijk goedkoop. Wij betaalden gemiddeld voor een diner €10 p.p. Hierbij is vis aanzienlijk goedkoper dan vlees.
 • De vrijdag is echt een speciale dag. De veerboten varen niet en ook excursiebureaus of winkeltjes kunnen dicht zijn. Houd er ook rekening mee dat de winkeltjes tijdens gebedstijd gesloten zijn.

Wij hebben echt genoten van onze vijf dagen op Maafushi. Dit was voor ons lang genoeg, maar als je wilt zou je nog een bootje naar andere eilanden kunnen nemen. Het was fantastisch om op deze droombestemmig te zijn en wij hopen jou ook op weg te hebben met deze blog! Heb je toch nog vragen? Laat gerust een reactie achter, wij beantwoorden ze met plezier!

Have fun en reis je vrij ,
Carien

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto's van Carien en Joost.
Reisbloggers

Carien en Joost

Reizen is voor ons geluk! Dit ontdekten wij tijdens onze eerste reis naar Vietnam. Heerlijk eten, vriendelijke mensen, prachtige dieren en rust in de natuur maken ons ontzettend blij en dankbaar. Wanneer wij thuis zijn, zoeken wij altijd naar nieuwe bestemmingen en fijne plekjes. Wij helpen jou graag op weg!

Meer over Carien en Joost

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Beste, Heb net even de vliegtickets bekeken van colombo naar male met srilankan airlines maar kom op heel andere bedragen uit dan die 70,00 euro voor een retourtje p.p. dan waar julie het over hebben. Is hier een verklaring voor hoe dat verschil te verklaren is wij zitten op 250,00 euro p.p. voor een retourtje

  Annemieke

  Beantwoorden
  • Hoi Annemieke,
   Wat leuk dat je plannen hebt om de Malediven te bezoeken.
   Ik heb zelf ook even gekeken en de prijzen zijn op dit moment een stuk duurder.
   Bedankt voor je feedback, ik zal het erbij zetten. 🙂
   Er zijn twee dingen die ik kan bedenken, namelijk dat wij heel veel geluk hebben gehad.
   Ticketaanbieders maken wel eens een ‘error’ waardoor de prijzen er niet goed in staan. Of dat de vraag naar vliegtickets ondertussen erg is gestegen (misschien seizoensgebonden) en de tickets dus ook duurder worden..

   Mocht je nog andere vragen hebben, dan hoor ik het graag 🙂

   Carien en Joost

   Beantwoorden
  • Als je wilt kun je ook n pakketreis naar Maladives doen via edreams. Daar waren 3 nichten en vlucht all inclusive op Villa náutica paradise resort €750. Dan moet je nog wel speedboot of ander transfer naar het eiland boeken

   Monique

   Beantwoorden
 • Hoi,superleuk verslag! Ik ga naar hetzelfde hotel. Kan je ook overal met dollars betalen en is dat gunstig?
  Gr. Corrie

  Corrie antonides

  Beantwoorden
  • Hoi Corrie, dank je wel! Leuk dat jullie daar ook heen gaan. Volgens mij kan je wel met dollars betalen, maar wij hebben voornamelijk met onze creditcard betaald en de lokale valuta. Dus ik weet het niet zeker. Het is afhankelijk van de koers op dat moment of het gunstig is. Alvast heel veel plezier!

   Carien en Joost

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *