Gorilla tracking in Oeganda: ervaring en tour boeken

Gorilla tracking in Bwindi Impenetrable Forest

Het grootte hoogtepunt, in ieder geval voor ons, van een reis naar Oeganda, is de Gorilla tracking! Oeganda is één van de drie landen, met DR Congo & Rwanda, waar je een Gorilla tracking kunt doen. Een Gorilla tracking is niet goedkoop, een permit kost €700 per persoon (inclusief de entree tot Bwindi Impenetrable National Park). Maar behalve een supergave ervaring draag je ook bij aan de bescherming van deze bijzondere dieren, waarover later meer. Daarnaast is het goedkoper dan in Rwanda, waar een permit €1.500 per persoon kost. In DR Congo is een permit het goedkoopst, €400 per persoon. Maar DR Congo is als land niet erg veilig om doorheen te reizen.

Berggorilla’s in het wild

kosten gorilla trekking oeganda

In het grensgebied van DR Congo, Rwanda en Oeganda leven ruim 1.000 berggorilla’s. Daarmee is deze berggorilla een bedreigde diersoort. De situatie van de berggorilla’s was echter veel slechter. Tot en met de jaren ’90 werden de dieren gestroopt om hun ‘bushmeat’. Daarnaast werd hun leefgebied steeds kleiner door de houtkap en omdat boeren meer landbouwgrond wilden. Mede door de inzet van de Amerikaanse mammoloog Dian Fossey kwam er meer aandacht voor de bescherming van de berggorilla’s. Naast de berggorilla’s leven er westelijke laaglandgorilla’s in Kameroen, Centraal Afrikaanse Republiek, Gabon, DR Congo, Equatoriaal-Guinee en Angola. Deze populatie is veel groter, met tussen de 80.000 en 100.000 individuen.

Tip! Kijk de film Gorilla’s in the Mist, dit is een verfilming van het werk van Dian Fossey en leert je veel de berggorilla’s en waarom je als toerist belangrijk bent voor de berggorilla’s.

Met een gorilla tracking draag je bij aan de bescherming en het voortbestaan van de berggorilla’s. Omdat de gidsen uit de omgeving komen verdienen zij (en hun families) goed geld. Hierdoor zien zij in dat een berggorilla levend meer waard is dan dood. Ook gaat 10% van de opbrengsten naar lokale community’s ter compensatie voor het niet kappen van bomen en de grond voor landbouw te gebruiken. Als toerist ben je dus van grote waarde voor de berggorilla’s.

Het leven van een berggorilla bestaat voornamelijk uit (het zoeken van) eten, het maken van een nest en slapen. Een volwassen mannetje, de Silverback, weegt ongeveer 180kg en heeft een schofthoogte van ongeveer 1,70m. Hij eet gewoonlijk bijna 30kg per dag aan planten, vruchten en bladeren.

Het Bwindi Impenetrable Forest

Bwindi Impenatrable Forest
apen oeganda tour

In Oeganda leven de berggorilla’s in het Bwindi Impenetrable Forest (het ondoordringbare bos). Het park is 331 vierkante kilometer groot en ligt op een hoogte van 1.200m tot 2.600m boven zeeniveau. Verreweg het grootste deel van de wereldpopulatie van berggorilla’s leeft in dit gebied. Behalve berggorilla’s leven hier o.a. chimpansees, bosolifanten en luipaarden.

Het park bestaat uit 4 sectoren; Rushaga, Nkuringo, Ruhija en Buhoma. Bij elk van deze sectoren hoort ook een ingang vanwaar een gorilla tracking start. De Rushaga sector ligt in het zuidoosten van het park. Hier vind je de meeste gorilla families. Ook zijn hier veel accommodaties, wat het een populaire sector maakt. De Nkuringo sector ligt ook in het zuiden van het park, iets ten westen van de Rushaga sector. Deze ingang is goed te bereiken van Kigali (Rwanda). Ook hier vind je meerdere accommodaties. De Ruhija sector is in het noordoosten van het park. Dit is de hoogstgelegen sector van Bwindi. In deze sector is de kans ook het grootst dat je een bosolifant tegen het lijf loopt. Als je vanaf Queen Elizabeth National Park komt is deze sector het dichtstbij. Ten slotte de Buhoma sector in het noordwesten van het park. De ingang bij deze sector wordt veelal gezien als het hoofdkwartier. In 1993 begonnen hier de eerste tours met toeristen.

De gorilla tracking

Gorilla tracking

’s Ochtends om 8 uur moesten we verzamelen bij de ingang van de Rushaga sector voor een cultureel optreden door lokale bewoners gevolgd door een briefing waarin wordt verteld over de gorilla’s en wat je te wachten staat. Daarna worden we in groepen gedeeld (maximaal 8 personen) en krijgen we een gids toegewezen. Ook is dan al bekend welke gorilla familie je gaat bezoeken. Een aantal groepen beginnen hun tracking vanaf de ingang, wij moesten eerst nog een uur rijden richting de Nkuringo sector. Vanaf daar trokken we met gidsen en tassendragers (ook hiermee steun je de lokale bevolking) het regenwoud in. Van tevoren hadden wij veel zenuwen over de zwaarte van de tracking. We hadden verhalen gehoord en gelezen over 6 uur lang zwoegen door dichte jungle. Wij hadden echter geluk en konden grotendeels op een bospad blijven. De gids staat constant in contant met ‘trackers’ die de dieren de hele dag van een afstand volgen. Zij wisten de gids te vertellen dat de gorilla’s onderweg waren naar ons en we dus eigenlijk konden wachten. Op een boomstronk bij het bospad aten we onze lunch op, tot de gids hoorde dat de gorilla’s nu echt dichtbij waren.

Gorillas uganda

De trackers waren inmiddels bij ons gekomen en zij maakten met een groot kapmes een pad door de struiken. We konden de gorilla’s al ruiken en daar zaten ze dan. Rustig etend of spelend, hadden ze geen erg in onze aanwezigheid. Toen een van de trackers nog wat struiken wegkapte, zagen we de grote Silverback zitten, wat een machtig beest! Hij besloot zelfs nog onze kant op te lopen en op nog geen 2 meter liep hij voor ons langs. Van tevoren waren we gewaarschuwd om geen oogcontact te maken en zo min mogelijk geluid.

waar gorillas zien
silverback gorilla

In totaal mag je één uur bij de gorilla’s blijven waarna ze weer met rust worden gelaten zodat ze wel echt wild blijven en niet teveel wennen aan mensen om hen heen. In dit uur hebben we ze zien eten, spelen, chillen en elkaar vlooien. De groep bestond uit een Silverback, een vijftal vrouwtjes en ongeveer even zoveel baby’s. De gidsen en trackers kennen de groep zo goed dat ze door middel van klikgeluiden en grommen kunnen communiceren. Hierdoor weten ze of de gorilla’s zich nog op hun gemak voelen bij onze aanwezigheid.

Overnachten bij Bwindi Impenetrable Forest

Omdat wij een Gorilla tracking hadden in de Rushaga sector, verbleven we logischerwijs ook in de buurt van de ingang van deze sector.

Wij verbleven 2 nachten bij: Rushaga Gorilla Lodge

Rushage Gorilla Lodge

Deze lodge ligt op nog geen 2km van de ingang van de Rushaga sector. Je kunt overnachten in je eigen (dak)tent of slapen in een van de cottages. Wij sliepen in onze eigen daktent en betaalden hiervoor €100 per nacht (2 personen) inclusief 3 maaltijden. Een overnachting in een cottage kost €210 inclusief 3 maaltijden. De luxe cottage kost €250 per nacht. Beide cottages hebben een eigen badkamer. Vanaf de lodge heb je een prachtig uitzicht op het regenwoud. Na de gorilla tracking kun je bijkomen in het zwembad.

Andere accommodatie opties per sector

Als je een permit hebt voor de Nkuringo sector, kun je overnachten bij Nkuringo Bwindi Gorilla Lodge. Deze luxe lodge heeft cottages variërend in prijs van €230 tot €450 per nacht, inclusief 3 maaltijden. De cottages hebben een eigen badkamer en een vanaf het balkon heb je een prachtig uitzicht over het regenwoud.

Heb je een permit voor de Ruhija sector, dan kun je verblijven bij de Ruhija Community Rest Camp. Deze Bed & Breakfast heeft verschillende accommodaties voor ieder type reiziger en budget. Een basic kamer met gedeelde badkamer boek je voor €73 per nacht (2 personen) inclusief ontbijt. Een tweepersoonskamer met eigen badkamer kost €77 per nacht. Wil je graag een grotere en luxere kamer, dan kun je de deluxe tweepersoonskamer met eigen badkamer boeken voor €143 per nacht, inclusief ontbijt.

gorillas ontmoeten
Ruhija Community Rest Camp

Een andere mooie accommodatie bij de Ruhija sector is Bakiga Lodge. Deze accommodatie heeft meerdere cottages met eigen badkamer waar je voor €231 per nacht (inclusief 3 maaltijden) kunt verblijven.

Bakiga Lodge
Bakiga Lodge

Ten slotte is Buhoma de vierde ingang van het Bwindi Impenetrable Forest. Heb je een permit voor deze sector dan kun je verblijven bij Bwindi Forest Lodge. Bij deze accommodatie kun je voor €96 per nacht inclusief ontbijt overnachten in een budget tweepersoonskamer met eigen badkamer.

Bwindi Forest Lodge
Bwindi Forest Lodge

Hoe boek je een gorilla tracking?

Je kunt een permit voor een Gorilla tracking kopen bij de Ugandan Wildlife Authority (UWA). Dit kost €700 per persoon (inclusief de entree tot Bwindi Impenetrable National Park). Wij hebben dit echter via Roadtrip Africa geregeld, waar wij ook onze auto hadden gehuurd. Hiervoor betaalden we een extra €25 per persoon. Contact met de UWA is niet altijd eenvoudig, daarom is tussenkomst van een Oegandese organisatie handig. Omdat er maar een beperkt aantal permits worden uitgegeven per dag, is het verstandig om ten minste een half jaar van tevoren je permit te regelen (z.s.m. na het boeken van je vliegticket). Een permit is voor een specifieke dag en is niet terug betaalbaar bij annuleren. Normaliter is verzetten ook niet mogelijk. De Covid pandemie was echter een uitzondering op de regel, waardoor onze permit wel verzet kon worden.

Tips voor de gorilla tracking

De tocht naar de gorilla’s kan best pittig zijn. Zorg er dus voor dat je een goede basisconditie hebt. De minimum leeftijd om deel te nemen is 15 jaar. Het is belangrijk om de juiste kleding aan te hebben, omdat je door de jungle gaat lopen. De volgende items zijn handig om in te pakken:

 • Lange (dunne) broek in een schutkleur zoals groen, beige, kaki of bruin.
 • Lange mouwen in een schutkleur. Je mag geen zwart, rood of een andere felle kleur dragen.
 • Handschoentjes zodat je bomen of planten kan vastpakken
 • Bergschoenen of laarzen. De grond kan nat en drassig zijn.
 • Regenkleding
 • Een goede rugtas met voldoende eten en drinken
 • Een fooi voor de rangers en trackers

Hopelijk ben je enthousiast geworden van deze blog en ga je een dezelfde gave ervaring hebben als wij bij een Gorilla tracking!

Wil je nog iets weten? Laat een reactie achter hieronder!

Have fun en reis je vrij ,
Carien

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Carien en Joost
Reisbloggers

Carien en Joost

Reizen is voor ons geluk! Dit ontdekten wij tijdens onze eerste reis naar Vietnam. Heerlijk eten, vriendelijke mensen, prachtige dieren en rust in de natuur maken ons ontzettend blij en dankbaar. Wanneer wij thuis zijn, zoeken wij altijd naar nieuwe bestemmingen en fijne plekjes. Wij helpen jou graag op weg!

Meer over Carien en Joost

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hallo,
  Weet u of het op dit moment veilig genoeg is om naar Bwindi nationalpark te gaan.
  Wij willen naar Ruhija community rest camp.
  We reizen met z’n tweeën met een auto
  Met vriendelijke groeten,
  Marna Kroese

  Marna

  Beantwoorden
  • Hi Marna,

   Carien en Joost zijn afgelopen zomer in Oeganda geweest, ook in Bwindi. Is er een reden waarom je vraagt naar de veiligheid?
   Toen Carien en Joost zijn geweest waren hier geen issues omtrent.

   Groeten,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *