Grand Canyon National park: bezienswaardigheden, hoogtepunten en tips!

Grand Canyon National park: bezienswaardigheden, hoogtepunten en tips!

Groot, groter, grootst daar draait het in Amerika vaak om. Bij het Grand Canyon National Park is dit niet veel anders. De Grand Canyon is misschien niet de grootste of diepste kloof ter wereld, maar is met zijn gigantische formaat toch een van de bekendste en meest bezochte nationale parken van Amerika. Het is onderdeel van het Colorado Plateau waar ook Zion NP, Bryce NP en Canyonlands NP toe behoren en is door erosie uitgesleten tot de canyon zoals we deze nu kennen. Met afmetingen van ongeveer 466 km lang en een breedte van 29 km op sommige plekken is de Grand Canyon zeker indrukwekkend om in rond te lopen. In dit blog lees je alle tips over de hoogtepunten van het Grand Canyon National Park.

Grand Canyon NP bezoeken

De Grand Canyon is een gigantisch nationaal park en is door zijn grootte een must see voor veel toeristen tijdens hun roadtrip door Amerika. Geniet van het fantastische uitzicht vanaf een van de vele uitkijkpunten of bekijk de canyon vanaf beneden door een wandeling in de canyon te maken. De Colorado River verdeelt het park in twee delen, namelijk de South Rim en de North Rim. Beide delen hebben ook een eigen ingang inclusief visitor center. Het park heeft ook nog een kleinere ingang, namelijk de East entrance. De South Rim is het populairste deel van het park. In dit deel van het park vind je veel uitzichtpunten en dus ideaal om te bezoeken wanneer je niet zoveel tijd hebt om de canyon in te gaan. Let op, de North Rim is in de winter van half oktober tot en met half mei gesloten.

Volg je onze auto rondreis of camperreis door Amerika dan bezoek je het Grand Canyon NP vanuit Page (± 2 uur). Een andere optie is om het park te bezoeken vanuit Flagstaff (South Rim ingang ± 1,5 uur). Vanuit Zion NP of Bryce NP is het ± 3 uur rijden naar de North Rim van de Grand Canyon. Plan minimaal 1 volle dag voor het park in. Wil je veel gaan wandelen, dan is het slim om langer in het park te blijven. Denk ook goed na welk deel van het park je wilt bezoeken. Ga je voor de South Rim of voor de North Rim?

Eerst dit nog

Helaas hebben wij deze trip niet kunnen maken vanwege het coronavirus. Omdat wij onze trip wel al gepland hadden en veel uitgezocht hadden, heb ik besloten deze info toch te delen. Dit artikel is gebaseerd op veel informatie van de officiële website van het Grand Canyon National Park.

Tips ter voorbereiding op je bezoek

1. Beste reistijd

Het Grand Canyon NP bezoek je het beste van mei tot en met september. In de zomer is de gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 30 graden en soms zelfs nóg hoger. Houd er rekening mee dat door de hoogte van de kloof de temperaturen kunnen schommelen.

2. Plan je route

Als je het Grand Canyon NP bezoekt doe je dit waarschijnlijk in combinatie met een aantal andere fantastische plekken in Amerika. Bekijk dus vooraf welke plekken je wilt bezoeken en plan vooraf je route. Combineer het Grand Canyon NP bijvoorbeeld met Bryce NP, Zion NP, Page, Las Vegas, Yosemite NP óf ga de andere kant op en bezoek Monument Valley, Canyonlands NP en Arches NP.

3. Reserveer je hotel / camping

Wil je in het Grand Canyon NP overnachten in een hotel of met je camper op een campground dan is het heel verstandig om te reserveren. Zeker in het hoogseizoen zijn de meest populaire plekken last minute niet meer beschikbaar.

4. America the beautiful pass

Je betaalt voor alle nationale parken in Amerika entree, dit is gemiddeld tussen de $ 10 en $ 25 en geldig voor één voertuig inclusief inzittenden. Bezoek je meerdere nationale parken (4 of meer) dan kun je beter de America the beautiful pass kopen. Deze nationale parken pas kost $ 80,- en is 1 jaar geldig, voor één auto met inzittenden. Je koopt de pas bij het nationale park of vooraf online. Omdat de pas 1 jaar geldig is wordt de pas ook vaak voordelig via Marktplaats verkocht.

5. Neem een creditcard mee

In Amerika wordt heel veel met de creditcard betaald. Je kunt op veel plekken niet betalen met een gewone bankpas. Neem dus een creditcard mee en vergeet je pincode niet.

Overnachten in Grand Canyon NP

Overnachten in Grand Canyon National Park doe je in Grand Canyon Village of bij de North Rim. In Grand Canyon Village vind je verschillende hotels / lodges. Bij de North Rim is de keus wat minder groot. Daarnaast vind je op beide plekken campgrounds. Ga je de Rim to Rim trail lopen dan moet je gebruik maken van de Backcountry campgrounds die je onderweg tegen komt. Je hebt hiervoor wel een permit nodig! Bezoek je de South Rim en wil je wat voordeliger overnachten dan kan dit in Flagstaff op zo’n 1,5 uur rijden van het park. De plaats Kanab is voor de North Rim een goed alternatief om te overnachten.

Hotel tip North Rim: Grand Canyon Lodge North Rim

Aan de North Rim kant kun je overnachten in een cabin van de Grand Canyon Lodge North Rim. Deze cabins zijn net als bij de South Rim prachtig gelegen met in de meeste gevallen uitzicht over de canyon. Een cabin boek je al vanaf € 139,- per nacht. Daarnaast heb je een optie om een motelkamer te boeken.

Hotel tip buiten het park: Grand Canyon Plaza Hotel

Net buiten het nationale park vind je dit hotel waar je in luxe kunt overnachten. Binnen 10 minuten rijden sta je midden in Grand Canyon Village. Alle kamers zijn in luxe ingericht en het hotel beschikt over een buitenzwembad, een overdekte spa, een eigen restaurant en een lounge area waar je kunt genieten van een lekkere cocktail. Een tweepersoonskamer in dit hotel boek je voor € 213,- per nacht.

Wil je liever voordeliger overnachten of ben je op zoek naar campground tips voor de Grand Canyon, lees dan snel mijn tips voor leuke hotels en campgrounds.

Bezienswaardigheden Grand Canyon NP

Er is zoveel te zien en te doen in het Grand Canyon NP! Het is dus slim om vooraf uit te zoeken wat je wilt zien en doen. Zeker omdat je te maken hebt met drie verschillende ingangen. Op dit kaartje vind je de populairste bezienswaardigheden van het Grand Canyon NP. In dit blog lees je achtereenvolgend de tips voor de South Rim en North Rim.

Bezienswaardigheden South Rim

Grand Canyon Village

Grand Canyon Village is voor de meeste reizigers de start van hun bezoek aan de Grand Canyon. Niet zo gek, want je vindt hier het Visitor Centre, verschillende parkeerplaatsen, campgrounds, restaurants en nog veel meer. Grand Canyon Village heeft naast het Visitor Centre nog twee andere districten, namelijk: Market Plaza en Historic District.

Uitzichtpunten

Mather Point

Als je het Visitor Centre bezoekt dan kom je als eerst bij Mather Point terecht. Je eerste echte blik in de Grand Canyon! Het uitzicht vanaf dit punt is fantastisch, maar het is er altijd druk.

Bezienswaardigheden Grand Canyon

Yavapai Point

Vanaf dit uitzichtpunt zie je net weer een ander deel van de Grand Canyon. Wanneer je goed kijkt kun je zelfs de lager gelegen delen zien die ook wel Inner Canyon worden genoemd. Je kunt deze steile wanden, waar je doorheen kunt lopen, vergelijken met de populaire Antelope Canyon in Page. Vlakbij dit uitzichtpunt vind je ook het Yavapai Museum.

Desert View

Dit is een populair uitzichtpunt aan het einde van de Desert View Drive. Je hebt vanaf hier fantastisch uitzicht op de Colorado River die door de Grand Canyon kronkelt. Het adembenemende uitzicht bekijk je vanaf de Desert View Watchtower: een stenen uitkijktoren.

Hoogtepunten Grand Canyon

Hermit’s Rest

Hermit’s Rest is niet alleen een uitzichtpunt op de canyon, maar dit mijnwerkershuisje is in 1914 gebouwd als rustpunt voor toeristen die onderweg waren naar Hermit Camp. Tegenwoordig dient het gebouw als snackbar, toiletten en een winkeltje. Vanaf hier kun je verschillende wandelingen de canyon in maken.

Mooiste wegen

Hermit Road

Hermit Road vind je aan de west kant van Grand Canyon Village. Het bovengenoemde Hermit’s Rest is het eindpunt van deze route met fantastische vergezichten. De route is 11 km lang en is in het zomerseizoen (maart – november) alleen te bereiken via de Shuttlebus (rode route). Buiten het hoogseizoen, december – februari, kun je de hoogtepunten van Hermit Road met eigen vervoer bezoeken. Je vindt langs deze route negen uitzichtpunten:

 • Trailview Overlook
 • Maricopa Point
 • Powell Point
 • Hopi Point
 • Mohave Point
 • The Abyss
 • Monument Creek Vista
 • Pima Point
 • Hermits Rest

Veel reizigers kiezen ervoor om de hoogtepunten wandelend te bezoeken. In dat geval neem je de Shuttle bus tot Hermits Rest en wandel je terug. Wandel de Canyon Rim trail of een gedeelte hiervan.

Desert view drive

Tussen Grand Canyon Village en de East Entrance van het Grand Canyon National Park vind je de Desert view drive: een super mooie route van zo’n 40 km met prachtige panorama uitzichten. Op de route vind je zes uitzichtpunten en een aantal picknickplekken waar je kunt stoppen. De zes uitzichtpunten:

 • Pipe Creek Vista
 • Yaki Point (alleen met shuttlebus te bereiken)
 • Duck on a Rock
 • Grandview Point
 • Moran Point
 • Tusayan Pueblo & Museum
 • Lipan Point
 • Navajo Point
 • Desert View

Wandelroutes

Vanuit de South Rim van de Grand Canyon kun je de volgende wandelroutes doen.

Rim Trail: een route van 21 km langs de rand van de canyon. Je kunt ook delen van deze route lopen omdat de route voor een groot gedeelte langs de route van de Shuttlebus naar Hermit Road loopt.

tips bezienswaardigheden Grand Canyon

South Kaibab Trail: een enkele route in de canyon van verschillende lengtes. Je kunt namelijk bij verschillende uitzichtpunten omdraaien en zo de lengte van jouw route bepalen. Populair is de route (2,7 km) naar het Ooh Aah Point. Of loop naar het Skeleton Point (9,3 km). Als je wil zijn er langere routes beschikbaar. De South Kaibab Trail begint bij Yaki Point dat je alleen met de Shuttlebus kunt bereiken.

De Hermit Trail (30km), de Grandview Trail (20km) en de Bright Angel trail (25km) zijn volgens het Nationale Park alleen geschikt voor ervaren wandelaars. Deze routes gaan allemaal ver de Grand Canyon in. Uiteraard is het wel mogelijk om een gedeelte van deze routes te lopen.

Bezienswaardigheden North Rim

Uitzichtpunten

De volgende uitzichtpunten bij de North Rim moet je gezien hebben!

Bright Angel Point

Bright Angel Point is het populairste uitkijkpunt van de North Rim. Dit uitzichtpunt bevindt zich vlakbij het Visitor Centre en geeft een fantastisch uitzicht op de canyon. Vanaf hier starten ook verschillende wandelingen de canyon in.

Highlights Grand Canyon National Park

Point Imperial

Point Imperial is het hoogste punt van de North Rim en vanuit hier kijk je uit op het oostelijke deel van de Grand Canyon. Hier zie je de smalle spleten in de canyon steeds breder worden en zijn de rotsformaties anders dan in de andere delen van de canyon. Dit uitzichtpunt ligt zo’n 16 km van het visitor centre af.

Cape Royal

Cape Royal vind je op zo’n 24 km van het visitor centre. Vanaf dit uitzichtpunt heb je een panoramisch uitzicht op het oosten en het westen van de Grand Canyon én kun je zelfs het Desert View punt van de South Rim zien liggen.

Point Imperial ligt op de route richting Cape Royal dus combineer deze uitzichtpunten met elkaar in ongeveer een halve dag. Vanaf beide uitzichtpunten kun je een korte wandeling maken.

Toroweap

Officieel hoort dit deel van de Grand Canyon tot de North Rim van de Canyon, echter is het Toroweap gebied erg afgelegen. Om er te komen moet je ruim 220 km rijden over niet al te beste wegen. Wanneer je er eenmaal bent is het uitzicht op de Grand Canyon en de Colorado River dubbel en dwars de moeite waard.

Wandelroutes

Bright Angel Point Trail: een korte route van 1,4 km naar het uitzichtpunt Bright Angel Point en terug. Deze route is zeer populair.

North Kaibab Trail: een route naar verschillende uitzichtpunten. Kies zelf naar welk punt je wilt lopen en hoe lang je route wordt. Kies bijvoorbeeld voor een korte en relatief makkelijke route (2 km) naar de Coconino overlook. Of combineer dit uitzichtpunt met Supai Tunnel (6 km). Wil je deze route helemaal uitlopen tot aan de Colorado River dan ben doe je hier minimaal 2 dagen over. De route is namelijk heen en terug 45 km.

Wat doen in Grand Canyon national park

Rim to Rim trail: deze extreem zware route brengt je van de North Rim naar de South Rim, of andersom natuurlijk. Je loopt dus letterlijk van de ene kant naar de andere kant van de Grand Canyon! Je combineert hiervoor de North Kaibab Trail met de Bright Angel Trail (in totaal 36 km) en je overnacht op de aangewezen plekken in de canyon. Doe deze route alleen als je een ervaren wandelaar bent! Door de zware wandeling en de hitte in de canyon kan deze route ook heel gevaarlijk zijn. Lees meer tips hier!

Zorg er altijd voor dat je voldoende water en eten meeneemt tijdens een wandeling! Het kan ontzettend warm worden in de Grand Canyon. Neem ook diverse laagjes kleding mee want door het hoogteverschil kunnen de temperaturen nogal verschillen. Wandel nooit verder als je dit niet aan kunt.

Bezienswaardigheden nabij de Grand Canyon

Havasu Falls

De Havasu Falls zijn echt een plaatje uit een sprookjesboek! Watervallen van helder blauw water. Je vindt deze watervallen ruim 400 km ten westen van de South Rim. De enige manier om er te komen is via een flinke meerdaagse hike. Met de auto rijd je naar Havasupai Trailhead. Je wandelt vervolgens naar het dorpje Supai in de Canyon (13 km enkel). Hier kun je eventueel overnachten in een lodge. Of je kiest voor de campground die 3 km verderop ligt. De eerstvolgende waterval is nog ongeveer 1 km lopen. Wil je helemaal naar de Colorado River lopen dan ben je nog eens 13 km langer onderweg. Meer informatie vind je op de website van het de Grand Canyon National Park.

top 5 bezienswaardigheden grand canyon

Skywalk Grand Canyon West

De Grand Canyon Skywalk is een glazen platform wat over het westelijke deel van de canyon zweeft. Let op! Het gaat hierbij niet om de “echte” Grand Canyon, maar het uitzicht is net zo adembenemend. Volgens veel reizigers is dit voornamelijk een toeristische trekpleister. Dit westelijke deel van de canyon is wel de ideale plek om vanuit Las Vegas te bezoeken. Past een hele reis naar de North of South Rim er niet in voor jou, geniet dan van dit prachtige alternatief. Een ticket voor de Skywalk koop je vanaf $ 59.

Doen in Grand Canyon NP

De Grand Canyon is populair vanwege de fantastische vergezichten. In dat geval is de South Rim de beste plek om de Grand Canyon te bezoeken. Ben je een fanatieke wandelaar ga dan voor een van de vele wandelroutes. Ook voor fietsers zijn er veel mogelijkheden in het Grand Canyon National Park. Maar er is meer te doen. Reis met de Grand Canyon Railway naar het Nationale Park of boek een meerdaagse raft trip over de Colorado River door de canyon heen. Wil je wat meer actie, boek dan een Jeep tour of een helikoptervlucht over de Canyon. Net als ieder ander National Park heb je ook hier Ranger Programma’s waar je bij aan kunt sluiten.

Vervoer in Grand Canyon NP

De Grand Canyon kun je gewoon met eigen vervoer bezoeken. Bij zowel de South Rim als de North Rim vind je voldoende parkeerplaatsen. Alle uitkijkpunten en bezienswaardigheden kun je via de gratis Shuttle bussen bezoeken. Ook bij de North Rim rijdt er een Shuttle bus. Van half mei tot en met half oktober kun je ook nog eens gebruik maken van de Rim to Rim Shuttle bus. Deze bus brengt je in zo’n 4 tot 5 uur van de South Rim naar de North Rim of andersom. Ideaal wanneer je de hike van de ene naar de andere kant van de canyon hebt gedaan. Een ticket voor de Rim to Rim Shuttle bus kost $ 90.

Dagindeling voor 1 dag in Grand Canyon NP

Heb je maar 1 volle dag in het Grand Canyon National Park, zorg dan dat je de avond vooraf al in het park overnacht zodat je optimaal gebruik van je tijd kunt maken. Kies ervoor om de belangrijkste uitzichtpunten van het park te bekijken. Bij de South Rim kan dit gemakkelijk met de Shuttle Bus en bij de North Rim doe je dit met eigen vervoer. Wanneer je toch graag een wandeling wilt maken, informeer dan bij het Visitor Center welke route voldoet aan jouw wensen. Ga vooral doen wat jij leuk vindt!

Heb je een heel strak reisschema reis dan aan het einde van de dag door naar je volgende bestemming. Beschik jij over wat meer tijd overnacht dan zeker nog een nacht in het Grand Canyon National Park en vertrek de ochtend daarna naar je volgende bestemming.

Heb je nog vragen over jouw bezoek aan het Grand Canyon National Park of je rondreis naar Amerika? Stel je vragen gerust, ik help je graag!

Have fun en reis je vrij ,
Esther

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Booking.com, Unsplash & Pixabay
esther blogger reisjevrij

Esther Jacobs

Tijdens mijn eerste backpack reis in 2011 ben ik verliefd geworden op de overvloed aan natuur die de wereld ons te bieden heeft. Mooie kustlijnen, immense bergketens, parelwitte stranden, schitterende meren en ga zo maar door! Voor een reisje midden in de natuur mag je mij 's nachts best wakker maken. En weet je wat top is? Je hoeft niet eens ver weg om te genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft, want in Europa kun je ontzettend veel mooie plekjes vinden! Ik deel graag mijn reistips met jou! Lees je mee?

Meer over Esther Jacobs

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *