Grotten in Sardinië: Neptunus vs. Bue Marino

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Grotten in Sardinië: Neptunus vs. Bue Marino

Tijdens onze rondreis door Sardinië ruilden we de mooie stranden ook af en toe in voor iets anders. Namelijk voor stoffige paden en reusachtige keien en voor stalagmieten en stalactieten in de meest vreemde en bijzondere vormen. We bezochten de grotten van Neptunus (dichtbij Alghero) en de grotten van Bue Marino (bij Cala Gonone). Vooral de grot van Neptunus (Grotta di Nettuno) is erg bekend en wordt omschreven als één van dé highlights van Sardinië. Is dat wel terecht?

De grotten van Neptunus bezoeken

Grotten van Neptunus bij Alghero
Bij de ingang van de Grotten van Neptunus

Ik zal meteen met de deur in huis vallen, de Grot van Neptunus viel tegen! De verwachtingen waren natuurlijk ook heel hoog omdat het overal als ‘highlight’ beschreven staat. De wandeling naar de grotten toe is wél heel leuk en de moeite waard! Ik raad het echter af om met de boot vanuit Alghero te gaan.

Waarom viel Grotta di Nettuno tegen?

Je kunt de grot alleen in mét een gids. Elk uur, vanaf 09.00u ’s ochtends tot 19.00u, is er één tour door de grot. Alle toeristen die er op dat moment zijn gaan dan de grot in. Omdat de Grot van Neptunus een populaire bezienswaardigheid is, is het echt mega druk en sta je de hele tijd in de ‘mensen-file’. Daarnaast vond ik de grot erg klein en niet zo indrukwekkend als de grot van Bue Marino in Cala Gonone.

Hoe kom je bij de Neptunus grotten?

Je kan de grotten op twee manieren bezoeken. Met de boot of te voet (auto).

Tip! Naar de grotten lopen

Zoals gezegd is de wandeling naar de grot wel de moeite waard. Je loopt langs de rotsen naar beneden. Het zijn zo’n 650 traptreden. De zogenaamde “geitentrap” is geheel uit de rotsen gehakt, erg mooi! Je bereikt het startpunt van de trappen via de parkeerplaats bij Capo Caccia (locatie: Capo Caccia, 07041 Alghero SS, Italië). Je kunt de auto langs de weg parkeren. Heb je geen auto? Je kunt er ook met de bus naartoe. Vanuit Alghero vertrek lijn 9321.

Tip: zorg dat je de tour van 09.00u kan doen!

De eerste boot met superveel toeristen vanuit Alghero komt namelijk pas om 09.45u aan. De tour om 09.00u ’s ochtends zal daarom niet zo druk bezocht zijn.

Ingang trap grotten van neptunus
Ingang van de trappen (achter de bus) – Capo Caccia

De route naar de grotten toe is echt prachtig! Je doet er met geniet- en fotomomenten ongeveer 20 tot 30 minuten over om de ingang van de grot te bereiken.

trappen grotten neptunus
Zie je de uitgehakte trappen in de rotsen?
Grotta di nettuno
In Grotta di Nettuno

Met de boot vanuit Alghero

In het hoogseizoen vertrekt er elke dag en elk uur een veerboot (Navisarda) vanuit Alghero naar de Neptunus grot. Een kaartje kost €16 en dat is exclusief de entreekosten van de grot. Een uitstapje met de boot vanuit Alghero duurt 2,5 uur.

Praktische informatie over Neptunus

  • Entree kost €14,- per persoon
  • Elke dag geopend
  • Tours elk uur vanaf 10.00u tot 19.00u. Bekijk hier de actuele openingstijden.
  • Duur van de tour +/- 30 minuten

De grotten van Bue Marino bezoeken

De grotten van Bue Marino liggen een paar kilometer van Cala Gonone. De grot is ongeveer 5 km lang en bestaat uit verschillende ‘kamers’. Binnenin de zeegrot bevinden zich kleine meertjes met zoet water. Het water zorgt voor een prachtig spiegeleffect en de ‘mirror room’ was dan ook mijn favoriet. Helaas mag je geen foto’s maken in Grotta del Bue Marino. Als je in Cala Gonone bent, dan is het zeker de moeite waard om de grotten te bezoeken.

Bue Marino Grotten
Aan de ingang van de Bue Marino Grotten

Hoe kom je bij de Bue Marino Grot?

Ook hier heb je de optie om met de boot te gaan en te voet. Hiken naar de zeegrotten kan vanaf het strand Cala Fuili. Vanaf het strand volg je het pad en ben je binnen 30 tot 40 minuten bij de ingang van de grot.

Tip! Met de boot naar de grotten van Bue Marino

Met de boot naar Bue marino grot
De ingang naar de Bue Marino grot voor boten

Wij zijn met de boot naar de Bue Marino grot geweest. In Cala Gonone hebben wij een excursie voor €35 p.p. geboekt. We bezochten de stranden Cala Mariolu, Biriola en Cala Luna. Je kan kiezen: of 2 uur verblijven op Cala Luna of naar de grotten en maar 1 uur op Cala Luna. Wij kozen voor de laatste optie. In de grot krijg je een rondleiding met een Engelstalige gids. Dit stelt niet zoveel voor, maar de verschillende stalagmieten en stalactieten zijn erg mooi!

Je kunt vanuit Cala Gonone ook alleen de grotten bezoeken (je gaat dan niet naar de stranden). De boot naar Grotta Del Bue Marino kost €20 per persoon. De boot vertrekt elk uur tussen 09.00u en 12.00u en om 15.00u en 16.00u. Je kunt zelf kiezen hoe laat je de boot terug neemt. De boot terug naar Cala Gonone vertrekt om 12.30u en elk uur vanaf 15.30u tot 18.30u.

Praktische informatie over de Bue Marino grot

  • Entree kost €12- per persoon
  • Elke dag geopend
  • Alleen tours onder begeleiding
  • Tours tussen 10.00u en 12.00u en van 15.00u tot 17.00u in het hoogseizoen.
  • Aangepaste openingstijden in het laagseizoen (winter)
  • Duur van de tour +/- 30 minuten

Vragen? Stel ze hieronder!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *