Het noorderlicht in IJsland spotten!

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Het noorderlicht in IJsland spotten!

Veel toeristen komen niet alleen naar IJsland vanwege de prachtige natuur, maar ook om het noorderlicht te spotten. De groen, geel of paars gekleurde lichtbundels die in golven door de lucht heen zweven vormen een magisch fenomeen. Het feit dat het noorderlicht niet altijd en niet overal te zien is maakt het nóg specialer. Om het noorderlicht te zien moet je in de juiste periode reizen en geluk hebben met het weer! Als je het noorderlicht ziet dan is dit een fantastisch mooi cadeautje tijdens je vakantie. Het is namelijk geen garantie dat je het noorderlicht zult zien tijdens jouw reis. In dit blog lees je alle tips om de kans op het noorderlicht tijdens jouw verblijf in IJsland te vergroten.

Wat is het noorderlicht en waar kun je het zien?

Het Noorderlicht is een magisch natuurverschijnsel. Het noorderlicht ontstaat door de zonneactiviteit. De zon stoot elektrisch geladen deeltjes af aan de ruimte. Deze deeltjes stormen met grote snelheid op de aarde af en slechts een klein deel bereikt de aarde en zorgt voor het spectaculaire lichtverschijnsel. Vaak is het noorderlicht groen van kleur, maar het kan ook geel, paars of roze zijn. De zonneactiviteit kan heel sterk of wat zwakker zijn waardoor het noorderlicht dus ook erg goed of wat vager zichtbaar is of zelfs niet zichtbaar is. Het noorderlicht is alleen rondom de noord- en zuidpool te zien.

Je kunt het noorderlicht niet alleen in IJsland zien, maar ook in andere landen ten noorden van de poolcirkel zoals, het noorden van Scandinavië, Lapland, noord Rusland, Groenland en een gedeelte van Canada. Het spectaculaire natuurverschijnsel is ook te zien rondom de zuidpool en wordt dan het zuiderlicht genoemd.

IJsland noorderlicht bekijken.
Noorderlicht bij de Skógafoss

Wanneer kun je het noorderlicht in IJsland zien?

De wintermaanden, oktober t/m maart, zijn het beste om het noorderlicht te bewonderen. Ook wordt er beweerd dat de maanden november t/m februari het beste zijn om het noorderlicht te zien omdat die maanden erg donker zijn. Wanneer het in deze maanden donker is kun je naar de lucht gaan staren om een glimp van het noorderlicht op te vangen. Verder zijn de volgende aspecten van belang om de kans op het noorderlicht te vergroten:

  • Weinig lichtvervuiling; zorg ervoor dat je op een donkere plek bent, want een lichte omgeving zorgt ervoor dat het noorderlicht minder goed zichtbaar is. Een volle maan zorgt ook voor lichtvervuiling. Reykjavik of andere steden zijn dus een minder goede plek om het noorderlicht te zien.
  • Helder weer; de lucht moet zo helder mogelijk zijn om het noorderlicht te zien. Wanneer het bewolkt is zie je de zon ook niet en hetzelfde geldt dus voor het noorderlicht.
  • De juiste hoeveelheid zonneactiviteit; de zonneactiviteit moet hoog genoeg zijn zodat de elektrisch geladen deeltjes de aarde ook bereiken en het noorderlicht zichtbaar maken.
  • Gebruik een noorderlicht app; Houd de zonneactiviteit bij met een app, bijvoorbeeld Aurora. Bij deze app kun je je locatie tracken zodat je kunt zien hoe groot de zonneactiviteit is, wat het weer is en hoe groot de kans is dat je het noorderlicht op dat moment kunt zien.
  • Vraag het de bevolking; wil je graag het noorderlicht zien, vraag het dan de eigenaar van je accommodatie hoe groot de kans is op het noorderlicht. Zij hebben er namelijk ervaring mee. Sommige hotels hebben zelfs een wekservice, je wordt dan wakker gemaakt als het noorderlicht te zien is. Je kunt er ook voor kiezen om een noorderlicht tour te boeken.

Lees hier alles over onze mooie reisroute door IJsland in de winter!

Het noorderlicht is geen garantie

Zie het zien van het noorderlicht als een cadeautje tijdens je vakantie, het is namelijk geen garantie dat je het noorderlicht zult zien. Ook al ben je tijdens de winter op het meest donkere plekje op aarde, dan zorgt het ontbreken van de zonneactiviteit of slecht weer ervoor dat je het noorderlicht niet ziet. Ik hoor namelijk vaak dat reizigers naar IJsland of Scandinavië willen om het noorderlicht te zien. Houd er altijd rekening mee dat de omstandigheden slecht zijn waardoor je het noorderlicht niet kunt zien. Dit bespaard namelijk een hoop teleurstelling. Tijdens onze rondreis door IJsland in de winter hadden wij bijvoorbeeld pech met slecht weer en zagen we het noorderlicht niet!

Het noorderlicht fotograferen

Als je dan eindelijk het fantastische mooie groene lichtverschijnsel in de lucht ziet dansen dan wil je het ook vastleggen met je camera! Er zijn ontzettend veel verschillende blogs online te vinden over het fotograferen van het noorderlicht. Ik raad je aan om deze zeker te lezen. Een belangrijke tip: neem een statief mee of gebruik iets anders waar je jouw camera op kunt zetten. Dit is nodig omdat je een foto moet maken met een lange sluitertijd. Daarnaast moet je de ISO-waarde en het diafragma goed instellen. Zorg ervoor dat jij de instellingen van jouw camera kent en deze vooraf test.

Noorderlicht in IJsland
Noorderlicht bij het DC3 Douglas vliegtuigwrak

Spectaculaire plekken om het noorderlicht te spotten

Het noorderlicht is op zichzelf al adembenemend, maar hoe tof is het als je het noorderlicht kunt zien bij een van de mooie bezienswaardigheden in IJsland. Deze locaties maken jouw noorderlicht ervaring nog beter:

  • Bij een van de vele meren. Het noorderlicht is dan niet alleen in de lucht te zien, maar je ziet ook de weerkaatsing op het water. Het meer in het Thingvellir National Park of het Jökulsárlón gletsjermeer zijn mooie locaties.
  • Op het strand. Het weer is aan zee vaak erg helder, wolken blijven namelijk in het binnenland hangen. Diamond Beach en het DC3 Douglas vliegtuigwrak zijn mooie locaties aan zee om het noorderlicht te bewonderen.
  • Bij een van de vele watervallen. Hoe vet is het om het noorderlicht boven een van de vele watervallen te zien. Dit levert zeker mooie foto’s op! De Seljalandsfoss of de Skogafoss zijn mooie locaties.
  • In een van de thermische baden. Lekker genieten in een van de vele thermische baden terwijl je naar het noorderlicht kijkt! Ga bijvoorbeeld naar de Laugarvatn Fontana spa of de Blue Lagoon. Veel spa’s of thermische baden zijn namelijk ook in de avond te bezoeken.
  • Midden in de natuur. Het noorderlicht bekijken met fantastische natuur om je heen is helemaal geweldig. Het oudste zwembad van IJsland is hier een voorbeeld van, het is omgeven door bergen en dit levert fantastische plaatjes op.

Wil jij meer weten over je rondreis door IJsland of de hoogtepunten van IJsland? Laat gerust een reactie achter, want ik help je graag bij het plannen van jouw trip in IJsland.

Have fun en reis je vrij ,
Esther

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Unsplash.
esther blogger reisjevrij

Esther Jacobs

Tijdens mijn eerste backpack reis in 2011 ben ik verliefd geworden op de overvloed aan natuur die de wereld ons te bieden heeft. Mooie kustlijnen, immense bergketens, parelwitte stranden, schitterende meren en ga zo maar door! Voor een reisje midden in de natuur mag je mij 's nachts best wakker maken. En weet je wat top is? Je hoeft niet eens ver weg om te genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft, want in Europa kun je ontzettend veel mooie plekjes vinden! Ik deel graag mijn reistips met jou! Lees je mee?

Meer over Esther Jacobs

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *