10x wat te zien en doen op Java – Indonesië

10x Highlights van Java: dit kun je zien en doen!

Ga je binnenkort naar Indonesië of staat dit veelzijdige land op je lijstje? Sla Java dan zeker niet over, een walhalla voor cultuurliefhebbers. Maar ook degenen die van natuur houden halen hier hun hart op. Wat je kunt zien en doen op Java? Dat vertelt Maaike van reisblog Travel a Lut in dit artikel! Hierbij de 10 highlights van Java.

 1. Het beklimmen van de Bromovulkaan

Bromo vulkaan hoogtepunt java

De bekendste vulkaan van Java, en misschien wel van heel Indonesië, is de Bromo vulkaan. De omgeving van de vulkaan wordt getekend door een prachtig maanlandschap, dankzij de lava die er in het verleden rondom heeft gestroomd. Een grijs landschap en rookwolken vanuit de krater wachten je op. Maar waar je echt voor komt? Om de zonsopgang vanaf een ander punt te bekijken, waarbij je de Bromo vulkaan langzaam ziet opdoemen tussen een felrode lucht. Dit is dan ook een van de meest spectaculaire zonsopgangen die ik ooit heb gezien! Lees hier hoe je Bromo bezoekt en kunt beklimmen.

 1. Een uitstap naar de Ijen-vulkaan

Ijen vulkaan beklimmen Java

Heb je de smaak wel te pakken en wil je graag meer vulkanen zien? Beklim dan zeker de Ijen-vulkaan, bekend om het kilometer brede turqoise meer en de blauwe vlammen van oprijzend zwavel. Maar let op: een beetje conditie is vereist. Het is geen eenvoudige beklimming. Je loopt namelijk steil omhoog in de hulst van de nacht. Maar als je eenmaal bij de krater aankomt en hier middenin staat, ben je die wandeling zo vergeten. Zéker als je de zon langzaam achter het felgroene meer ziet verschijnen. Magisch!

 1. De Borobudur

Borobudur tempel

De Borobudur: wie kent het niet? Het is een gigantische, Boeddhistische tempel dat je al vanaf een afstand ziet opdoemen vanuit een groen landschap. De tempel is ergens rond het jaar 800 na Christus gebouwd en bestaat uit enorme stoepa’s. Negen etages, eindeloze vergezichten en tientallen Boeddhabeelden typeren het bouwwerk. Zorg dat je rond zonsondergang of -opgang bovenop de Borobudur staat voor een magisch uitzicht.

 1. De Prambanan

Prambanan Java highlights

Op een kleine twee uur rijden van de Borobudur vind je de Prambanan. Terwijl de Borobudur een Boeddhistische tempel is, is de Prambanan juist Hindoeïstisch. Dit complex bestaat uit ruim tweehonderd heiligdommen, maar helaas zijn bijna alle tempels vervallen. Deze waren in het verleden rond de vijftien meter hoog, een spectaculair complex. Gelukkig vind je nog een aantal tempels die overeind zijn gebleven, met gedetailleerde reliëfs, beelden en meer. Het hoogste heiligdom is een kleine vijftig meter hoog en vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de omliggende bouwwerken.

 1. Yogyakarta

Yogyakarta

Yogyakarta is naar mijn mening de leukste stad van Java. Niet alleen is de sfeer hier fijn, je kunt ook eindeloos veel ondernemen. Denk aan het bezoeken van de paleis van de sultan, de Kraton genaamd. Of ga naar Taman Sari, een oud complex van paleizen en zwembaden. Het is een pittoreske plek waar je ongetwijfeld een goede foto voor op Instagram maakt. Maar je kunt in en rondom Yogyakarta nog veel meer ondernemen. Snuif cultuur op in de vele musea of trek juist de omliggende natuur in.

 1. Bandung

Kawah Putih kratermeer

Terwijl Bandung vroeger het ‘Parijs van Java’ werd genoemd, is het tegenwoordig een moderne stad met veel hoogbouw en shopping malls. Echter, in de omgeving van Bandung kun je prachtige uitstapjes maken. Denk aan het beklimmen van vulkanen, maar je kunt ook theeplantages bezoeken. Felgroene theestroken sieren een heuvelachtig landschap en het is dan ook een plaatje om te zien. Leer meer het theeproces en proef natuurlijk zelf een lekker theetje! Lees hier wat je allemaal kunt zien en doen in Bandung.

 1. Pangandaran

green-canyon-pangandaran-java

In het westen van Java vind je het schiereiland Pangandaran, een geliefde strandplek waar je volledig tot rust komt. Ben je een surfliefhebber? Dan mag je deze plek sowieso niet overslaan, aangezien het de beste surfplek van heel Java is. Bezoek de Green Canyon en droom weg bij mooie natuurspektakels.

 1. Maak een treinreis

Treinreis java

De trein is niet alleen een heel fijn vervoersmiddel op Java, je wordt ook nog eens beloond met een fantastisch ritje. Je kunt een treinreis maken van Jakarta naar Surabaya (of daar tussenin), waarbij je onderweg de mooiste uitzichten hebt. Prachtige rijstvelden, groene theeplantages, lokale dorpjes en grillige bergen; de rit gaat je zeker niet vervelen.

 1. Dieng Plateau

Dieng plateau Java

Een van de mooiste plekken van Java is ongetwijfeld het Dieng Plateau, een must see voor iedere natuurliefhebber. Het Dieng Plateau is een gigantische vlakte en is rijk aan ruim vierhonderd Hindoeïstische tempels. Waar vroeger actieve vulkanen het gebied tekenden, vind je hier tegenwoordig enkel bergen en meren. Rijstvelden, plantages en een krater met bubbelend modder: de natuur is spectaculair.

 1. Kampung Warna Warni

Kampung Java

Ooit een arm en viezig dorp, tegenwoordig een kleurrijke trekpleister waar je erg blij van wordt. Een paar jaar geleden werden een aantal studenten gevraagd om voor een schoolopdracht een manier te bedenken om de achterstandswijken in de stad Malang een nieuw leven in te blazen. En dat is gelukt: ze verfden erop los, de straten werden – letterlijk – opgeruimd en het dorp zag er fantastisch uit. Sindsdien trekt het toeristen en groeit de welvaart van het gehele dorp. Een succesvol project én een toffe bezienswaardigheid!

Bovenstaande tips zijn samengesteld door Maaike van reisblog Travel a Lut. Maaike heeft zelf veel door Azië gereisd en deelt graag haar beste tips met je!

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Borobudur en nr 4 zijn enkel van de buitenkant te bezichtigen

  J nab

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *